Kirjoitukset avainsanalla voileipäkakku

Kaupallinen yhteistyö

- Kaupallinen yhteistyö: Arabia -

Astiasarja spontaaniin ruoanlaittoon ja jaettaviin ruokahetkiin

Saan olla töissä ihan tarpeeksi tarkka ja kätevä, että kotini keittiö elää minua varten, eikä toisin päin. Kaikki astiani eivät ole tarkoituksenmukaisia ja siksi välillä sattuu ja tapahtuu: 50-luvun vuoka ei kestäkään uunia ja värjääntyy pilalle tai talvella ulos parvekkeelle unohdettu kulho poksahtaa pakkasessa rikki. En ole ollut kätevistä kätevin emäntä, mutta sellaista on elämä meidän kotikeittiössä. Nyt oli kuitenkin hyvä hetki pohtia astioiden päivitystä.

Ihan kuin joku Arabialla olisi vakoillut toimintaani keittiössä ja miettinyt että tuo emäntä pitää pelastaa itseltään kunnon astiastolla! 

Paistoin suolaisen kesäkurpitsakakun sarjan isossa, 2,4l kulhossa, jossa se myös kulki kätevästi ystävän luokse. Muut tykötarpeet laitoin pienempiin astioihin, peitin kaikki lautasilla, pinosin ja kiikutin kaverille.
Paistoin suolaisen kesäkurpitsakakun sarjan isossa, 2,4l kulhossa, jossa se myös kulki kätevästi ystävän luokse. Muut tykötarpeet laitoin pienempiin astioihin, peitin kaikki lautasilla, pinosin ja kiikutin kaverille.

Arabian uusi Mainio Sarastus on astiasto, joka on kuin suunniteltu kaltaiseni kokin spontaaniin keittiöön. Astiat kestävät uunin ja pakastamisen. Ne pinoutuvat, menevät sisäkkäin ja eri koot kattavat kodin astiatarpeet aamusta iltaan. Niissä voi sekoittaa, säilöä, tarjoilla ja nautisekella. ja mikä parasta, ne voi tietenkin päivän päätteeksi pestä astianpesukoneessa. 

Koko sarja on suunniteltu niin, että kaikki lautaset istuvat kansiksi kulhoille ja kupeille. Mieheni lanseerasi tämän tavan meille aikoinaan kun muutimme yhteen ja eripariastioistamme rakennettuja torneja on välillä vaappunut tuhoisinkin seurauksin jääkaappimme perällä. -Ihanaa, että tässä astiasarjassa on mietitty kulhojen mittasuhteet ja lautasten pohjat niin, että ne pelaavat yhteen ja pysyvät tukevasti pinoissa! 

Kakku ja tykötarpeet kulkevat Mainio Sarastus -pinossa ystävän luo.
Kakku ja tykötarpeet kulkevat Mainio Sarastus -pinossa ystävän luo.

Mainio Sarastus –sarjassa viehättää etenkin sen superkaunis muotoilu: kulhon profiili tuo mieleen 50-luvun muotoilun, reuna tekee ennen pohjaa alla söpön niiauksen sisäänpäin ja tuntuu hyvältä kädessä. 

Tutustu koko sarjaan täällä

Mehevä kakku toimii brunssilla tai hämärtyvän illan teekutsuilla.
Mehevä kakku toimii brunssilla tai hämärtyvän illan teekutsuilla.

Lahjaksi kestäviä herkkuhetkiä

Olen sitä mieltä, että ruokalahja on vaan aina tervetullut. Mutta entä jos antaisinkin tänä jouluna ystävälle ruokalahjan kanssa sylillisen kauniita astioita? Muutamasta Mainio Sarastus kulhosta tai lautasesta voi alkaa keräilyn siemen tai ne voi yhdistää jo olemassa oleviin muihin Arabian astioihin, sillä sarja menee tosi kivasti yhteen myös esimerkiksi Teeman kanssa. 

Astialahjasta sekä Mainio Sarastuksen pinoutuvuudesta sainkin idean: kehitin Mainio Sarastus -sarjaan sellaisen ruoan, jossa mukana tulee myös resepti sekä viimeistelyohjeet. Halusin antaa lahjaksi jotain kestävää niin astian, kuin uuden idean muodossa ja toivonkin näiden kantavan vuosia eteenpäin ja että kokoonnumme näiden astioiden tai tämän ruoan äärellä vielä monta kertaa. 

Olen voileipäkakkujen ystävä - tämä kesäkurpitsakakkuni on kuin jättikokoinen suolainen muffini!
Olen voileipäkakkujen ystävä - tämä kesäkurpitsakakkuni on kuin jättikokoinen suolainen muffini!

Kokoamiseen ja koristeluun menee vain 10 minuuttia ja suolainen kakku on valmis! 
Kokoamiseen ja koristeluun menee vain 10 minuuttia ja suolainen kakku on valmis! 

Kokeile sinäkin tätä kesäkurpitsakakkua, se on mainio tarjottava niin brunssille kuin iltaan ystävien ja hyvän teen kanssa. Tuunaa mieleiseksesi ja koristele runsaalla kädellä – tämä kakku muuntautuu moneen. Tarjoa tätä kakkua omissa juhlissasi, tai jos haluat antaa ikimuistettavan joululahjan, anna se kauniissa astiassa ja kutsu itsesi kylään!

Mainio Sarastuksen nettikauppaan pääset tästä ja reseptini kimppuun pääset alta:

Suolainen kesäkurpitsakakku

(8:lle)
  • 2½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • 150 g Gruyerejuustoa (tai muuta voimakasta kermajuustoa, kuten 
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 1½ dl juoksevaa maustamatonta jogurttia
  • 2 munaa

Ota kaksi leivinpaperiarkkia ja laita ne päällekkäin isoon, n. 2,4 L uuninkestävään kulhoon; vuoraa kulho ja käännä ylimenevä paperi reunojen yli. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, pellavansiemenrouhe sekä ruokasooda ja suola kulhossa. Kuutioi voi pieneksi ja nypi jauhoihin. Raasta juusto ja kesäkurpitsa toiseen kulhoon. 

Vatkaa kolmannessa kulhossa jogurtti ja kananmunat sekaisin ja kaada kuiviin aineisiin, sekoita puulusikalla varovasti, kunnes seoksessa ei ole enää jauhopaakkuja. Kaada kesäkurpitsa- ja juustoraasteet taikinaan, sekoita. Kaada vuorattuun kulhoon. Leikkaa saksilla ylimenevä leivinpaperi vuoasta ja nosta kakku uuniin.

Paista kesäkurpitsakakkua uunin keskiosassa. Peitä vuoka foliolla kun kakun pinta on ruskistunut kullanruskeaksi, ja jatka paistamista kunnes kakku on kokonaan kypsä, 70-90 minuuttia. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin nostat sen vuoasta ja koristelet. 

 

TÄYTE & KORISTEET 
piparjuurikreemi:
  • 600 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 300 g ranskankermaa
  • 2 rkl piparjuuriraastetta
yrttiherneet:
  • 200 g pakasteherneitä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 dl tuoreita yrttejä (lipstikkaa, basilikaa ja korianteria)
  • ripaus suolaa
lisäksi: 
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • babypinaattia
  • tuoreita versoja tai yrttejä

Taita lohi valmiiksi ruusukkeiksi matalaan kulhoon. Peitä lautasella ja pidä kylmässä tarjoiluun saakka. 

Levitä kurpitsansiemenet ohueksi kerrokseksi uunipellille ja paahda 160-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia, kunnes ne alkavat kevyesti ruskistumaan. Nosta uunista ja kumoa suoraan pelliltä pieneen kulhoon. 

Tee piparjuurikreemi. Vatkaa smetana vaahdoksi ja kääntele tuorejuustot siihen, mausta piparjuurella ja laitapieneen kulhoon, peitä lautasella ja pidä kylmässä tarjoiluun saakka. 

Tee yrttiherneet soseuttamalla oliiviöljy, etikka ja yrtit sileäksi, mausta suolalla. Sekoita sulatettuihin herneisiin. 

Kokoa kakku leikkaamalla se keskeltä kahtia, levitä puolikkaiden väliin runsaasti piparjuurikreemiä ja nosta kansi takaisin paikoilleen. Levitä loput kreemistä kakun pintaan ja koristele lohella ja yrteillä. Lisää lopuksi yrttiherneet ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja tarjoa. 

- Kaupallinen yhteistyö Arabian kanssa -

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Täytetty pan bagnat näyttää ihan tavalliselta maalaisleivältä – kunnes sen leikkaa auki!

Yksi salaisista paheistani on tonnikala. Saan muutaman kerran vuodessa armottoman purkkitonnikalahimon, jonka tukahdutan yleensä valmistamalla itselleni ison kulhon vanhaa kunnon tonnikala-riisisalaattia. Mutta riisisalaattini on niin rumaa, että ette tule näkemään siitä kuvaa tai reseptiä ainakaan tässä blogissa! Sen sijaan jaan pan bagnatin reseptin, johon tarvitaan muiden ihanien ainesten lisäksi purkkitonnikalaa. Pan bagnat tarkoittaa kylvetettyä leipää, ja se on kotoisin Etelä-Ranskasta, mutta sen voisi aivan hyvin puolestani suomentaa kesän juhlien kunniaksi näin: nizzalainen voileipäkakku. Voilá!

Voileipäkakku on monella mielessä niin hyvässä kuin pahassa. Onnistunut voileipäkakku on kauniisti koristeltu, herkullinen, ja sen rakenne on täydellisessä tasapainossa. Huono voileipäkakku maistuu ätläkältä ja on sisältä muhjua. 

Opin itse arvostamaan voileipäkakkua vasta aikuisena, kun ymmärsin, mitä kaikkea kakkuun voi laittaa. Lapsuuteni voileipäkakuissa 80-luvulla oli aina kinkkua, majoneesia ja koristeena purkkipersikoita ja persiljaa. Moderni voileipäkakku voi kätkeä sisäänsä vaikka täysin vegaaniset täytteet tai italialaisen makumaailman. Kyllä mä sellaista mielelläni maistan! 

Ruokatoimittaja Teemu Leminen kirjoitti hauskan jutun voileipäkakusta, ja Teemun artikkelissa mainittu kurkkuvoileipäkakku menee minulla seuraavalla kerralla kokeiluun. Entä miltä kuulostaisi siskonmakkarakeittovoileipäkakku? Tsekkaa Teemun artikkeli täältä

Silloin kun kaipaa nopeaa voileipäkakkua vähän arkisempiin kekkereihin, pan bagnat on täydellinen ruoka. Se on herkullinen, kesäinen ja mehukas. Varsinainen voileipäkakku pan bagnat ei ole – siinä ei ole voileipäkakulle kuuluvaa koristelua, joten kun sen nostaa pöytään, ei kyllä saa mitään wow-efektiä aikaan. Täytetty pan bagnat näyttää ihan tavalliselta maalaisleivältä – kunnes sen leikkaa auki! Sisäänsä tämä herkkuruoka kätkee kerrostettuja kesän vihanneksia, tonnikalaa, kananmunaa ja vaikka grillattuja vihanneksia. Pan bagnatia on luonnehdittu leivän sisään tungetuksi Nizzan salaatiksi, ja minusta kuvailu osuu aika hyvin nappiin! 

Pan bagnatiin voi laittaa toki ihan mitä itse haluaa, alla on minun versioni tästä klassisesta ranskalaisesta leivästä. Pan bagnat on mainio ruoka piknikille tai nyyttäreihin. Täytettynä ja tiukasti kelmuun käärittynä se kulkee mukana vaikka repun pohjalla. Jos juhlit pienellä porukalla, tässä on mainio voileipäkakku 4–8 hengen kekkereihin. Omani nautin avolava-auton perässä piknikillä, tyyli on vapaa. 

Ihanaa, leiväntäyteistä päivää kaikille! 

Meri-Tuuli

Pan bagnat

  • 1 iso juureen leivottu, kovakuorinen maalaisleipä
  • 1 kesäkurpitsa 
  • 1 purkki öljyyn säilöttyä tonnikalaa, MSC-sertifioitua
  • 2 pihvitomaattia viipaloituna
  • ½ sipuli ohuina renkaina
  • n. 50 g babypinaattia pestynä ja kuivattuna
  • 2 säilöttyä, grillattua paprikaa suikaloituna
  • kourallinen kivettömiä oliiveja
  • 2 keitettyä kananmunaa viipaloituna

vinegretti: 

  • ½ dl oliiviöljyä
  • ¼ dl punaviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • 1 rkl Dijonin sinappia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet leivinpaperille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda kesäkurpitsoja 220-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat ruskistuneet. 

Leikkaa leivän yläosa irti, nosta sivuun. Koverra käsin pehmeä leipäsisus, varo, ettet tee reikiä leivän kuoreen. Säästä täyte ja kuivata käytettäväksi korppujauhoina tai krutonkeina jossain toisessa ruuassa. 

Tee vinegretti yhdistämällä kaikki ainekset lasipurkissa, sulje kannella ja ravista hyvin. 

Täytä leipä: aloita babypinaatilla, levitä lehtiä yksi kerros pohjalle, sen päälle tomaattisiivuja. Pirskottele päälle lusikallinen vinegrettiä. Lisää sitten paahdettuja paprikoita, sen jälkeen tonnikalaa ja tonnikalan päälle kananmunaa ja sipulirenkaita. Pirskottele tähän väliin lisää vinegrettiä. Jatka täyttämistä lisäten oliiveja, lisää pinaattia, sitten kesäkurpitsaviipaleet ja lisää tomaattia. Pirskottele lisää vinegrettiä. 

Täytä leivän kaikki kerrokset aina tiiviinä, tasaisena kerroksena ja paina niitä kevyesti alas, jotta leipään ei jää ilmataskuja. Jatka leivän täyttämistä niillä täytteillä, mitä sinulla on (tai lisää omia, haluamiasi herkkuja), kunnes leipä on aivan täynnä. Paina kansi päälle. 

Kääri leipä leivinpaperiin ja sitten tiukasti kelmuun ja nosta yön yli jääkaappiin mehustumaan. Pidä leipää kylmässä ja avaa se kääreistään vasta, kun asetat sen tarjolle. 

Leikkaa terävällä leipäveitsellä leipä 6–8 palaan. Voit halutessasi työntää paloihin pitkän cocktailtikun pitämään niitä paremmin kasassa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram