Kirjoitukset avainsanalla Lidl

Kiireisen ja työntäyteisen viikonlopun kruunasi perjantaina kokattu vuokaruoka, josta riitti ruokaa kolmelle aterialle. Broileilla täytetyt paprikani saivat makunsa Lähi-idän mausteista sekä harissatahnasta ja koko ruoan kruunasi tuhti tomaatti-kikhernekastike, jonka alla paprikat muhivat uunissa kypsiksi.

Resepti sai alkunsa Lidlin vihannesosastolla, jossa silmääni sattui laatikollinen kauniinpunaisia, isoja suippopaprikoita. Ei niitä lituskaisia, joita myydään kahden pakkauksissa, vaan sellaisia joita olin nähnyt Unkarissa ja myös oppinut vuosia sitten valmistamaan unkarilaisen kokin opetuksessa. Lappasin paprikoita koriini ja päätin kehittää klassisesta uunipaprikasta kevyemmän ja omaan makuuni sopivamman version. 

Paprikat saivat sisäänsä broilerin jauhelihatäytteen. Täytetyissä paprikoissa on tärkeää käyttää nimenomaan raakaa lihaa, sillä kypsyessään se on se 'liima', joka pitää koko herkun kasassa. Olen nimittäin nähnyt tarjottavan sellaisiakin versioita, joissa paprika täytetään paistetulla jauhelihalla, joka sitten paprikaa syödessä leviää ympäri lautasta. Näitä paprikoita voi kypsentämiseen jälkeen vaikka viipaloida ohuesti ja ladata patongin väliin, jos haluaa tehdä itselleen herkullista herkumman retkievään! 

Broilerin jauhelihan maustoin harissatahnalla, joka oli tarttunut aiemmin viikolla kaupasta – maustaminen on helppoa laadukkaalla maustetahnalla! Poikkesin perinteisestä uunipaprikasta siinäkin, etten laittanut lihan sekaan riisiä tai keitettyä ohraa. Tästä versiosta tulisi vuoallinen ruokaa, jossa sivuun voisi sitten halutessaan keittää riisiä tai makaronia, vähän sen mukaan mitä itse tekisi mieli ja millä tuulella perheen pienin olisi. 


Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 
Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 

Tämä ruoka vaan parani päivä päivältä. Perjantaina söimme täytettyjä paprikoita vaalean leivän kanssa, lauantaina sivuun tehtiin salaatti pavuista ja kurkusta. Sunnuntaina jäljellä oli enää yksi täytetty paprika, jonka leikkasin viipaleiksi ja tarjosin kaikkien muidenkin kaapista löytyneiden ruoantähteiden kanssa. Koko ruoka meni viimeistä palaa myöten ja nyt kirjaankin tässä reseptin teille, sekä myös vähän itselleni muistoksi, sillä mieheni sanoi että palautin tällä ruoalla hänen uskonsa täytettyihin paprikoihin! 

Broilerilla täytetyt uunipaprikat ja kikhernekastike

6:lle

valmistusaika 15 min. + 45 min. uunissa

  • 6 suippopaprikaa tai pientä punaista paprikaa
  • 700 g broilerin jauhelihaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl harissatahnaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kanelijauhetta
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl savupaprikajauhetta (makeaa)
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 pkt (200g) kotijuustoa

Leikkaa suippoparikoista kanta pois, kaiva siemenet sisältä pienellä lusikalla ja huuhtele paprikat. Hienonna kevätsipulit ja sekoita ne, harissatahna ja suola broilerin jauhelihaan. 

Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa pannussa ja lisää siihen kuivat mausteet, paahda öljyssä kunnes ne alkavat tuoksumaan. Lisää tomaattimurskat ja valutetut kikherneet, sekoita, lisää suola ja hunaja ja keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. 

Täytä paprikat broilerin jauhelihalla, teelusikallinen kerrallaan ja pakaten jauhelihan tiiviisti paprikaan. Paras väline tähän on pitkävartinen teelusikka tai pyöreäkärkinen ruokaveitsi. Pakkaa paprikat täyteen ja tasoita yläreuna. Laita paprikat poikittain riviin uuninkestävään vuokaan. 

Kun tomaattikastike on kiehunut kasaan, tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Mausta mustapippurilla ainakin. Kaada kuuma kastike paprikoiden päälle. Siirtele paprikoita lusikalla vuoassa niin, että tomaattikastiketta valuu myös niiden väliin. Nosta vuoka 180-asteiseen uuniin ja paahda 40 minuuttia. 

Ota vuoka uunista, murenna päälle kotijuusto ja paahda vielä grillivastusten alla 220 asteessa muutama minuutti, kunnes juusto saa väriä ja pehmenee. 

Tarjoa leivän, riisin, tai vaikka quinoan kanssa. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä on tämä ihana punainen relissimäinen soossi, jonka reseptiä vieraani aina kinuavat? Mikä on tämä purnukka, jota pitää olla aina kaapissa, sillä se pelastaa niinä päivinä kun ei jaksa pilkkoa tai maustaa? Hyvät lukijani, se on ajvar – meidän perheen suosikkisoossi, jota voi lusikoida pelmenien päälle, tarjota grillivartaiden kera tai käyttää hurmaavaan dippikastikkeeseen. 

 

Ajvar on paprika-munakoisorelissi, jota käytetään Balkanin alueella. Itse en ole vielä ehtinyt matkustelemaan siellä päin maailmaa, joten en ole päässyt pääkallopaikoille maistelemaan mihin kaikkeen sikäläiset ajvaria käyttävät. Täysi kokemattomuuteni ei ole estänyt villlejä kokeiluita – joskus tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluulottomuutta, ja niinpä olenkin syönyt ajvaria aamuleivän päällä uppomunan kera tai käyttänyt sitä pizzapohjan päällä tomaattikastikkeen sijasta.

Kahdesta ajvaria sisältävästä ruoasta on tullut meidän perheen vakkariruokia: ajvardippi sekä ajvarilla täytetyt munakoisot. 

Ajvaria voisi toki myös tehdä itse, mutta paprikat ovat Suomessa hurjan kalliita ja niitä menee tähän relissiin paljon. Minulle sopii hyvin, jos jotkin asiat tulevat marketin hyllystä. Ajvarini ostan yleensä Lidlistä, Kania-merkin alla on sekä tulista että mietoa ajvaria. Toinen suosikkibrändini on ruotsalainen Mama's Ajvar, jota voit ostaa esimerkiksi Alanyamarketista. 

Dipin ohje on maailman simppelein: Lusikoi 5–6 lusikallista turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia lautaselle. Lusikoi sitten ajvaria jogurttinokareiden väleihin. Tee lusikalla lautaselle muutama spiraalimainen veto niin, että jogurtti ja ajvar sekoittuvat keskenään krouvisti. Valuta päälle juoksevaa hunajaa ja pirskottele hyvää oliiviöljyä. Kasta dippiin rapeita pitaleipiä tai juureen leivottua leipää. 

Ja sitten munakoisoon: olen aivan hulluna tähän ihanaan vihannekseen (joka on vieläpä tällä hetkellä edullinen ostos!). Tällä reseptillä syntyy helpoimmat mahdolliset munakoisoveneet. Pikaruokaa nämä eivät ole, sillä munakoiso ottaa uunissa noin 45 minuuttia kypsyäkseen, mutta varsinaista ruoanlaittoa en oikein voi mainostaa tämän olevan. Älä silti anna helppouden hämätä: munakoisoveneissä on yksinkertaisista raaka-aineistaan huolimatta ihania, paahteisia makuja, jotka vievät sinut makumatkalle Adrianmeren maihin. 

Tee munakoisoveneitä jo tänään, vaikka iso satsi ja vie osa mukanasi töihin evääksi. Nauti salaatin kera. Ja jos haluat lisätä ruokaisuutta, munakoisoveneisiin voi laittaa esimerkiksi kypsäksi keitettyä quinoaa tai rapsakaksi paistettua nyhtökauraa. 

MUNAKOISOVENEET AJVARILLA

4:lle
valmistusaika 10 minuuttia + 45 minuuttia uunissa
  • 2 munakoisoa
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • Ajvar-relissiä
  • n. 100 g fetajuustoa
  • kourallinen saksanpähkinöitä

Puolita munakoisot pituussuunnassa ja aseta leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Leikkaa vaaleaan sisukseen ristiviillot varovasti niin, että munakoison kuori jää ehjäksi. Ripottele pinnalle suolaa ja valuta oliiviöljyä. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja hieman ruskistunut. 

Nosta munakoisot uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja käännä grillivastuksille. Anna lämmetä sillä välin kun täytät munakoisot.

Muussaa munakoisojen pintaa kevyesti lusikalla, lusikoi päälle Ajvaria noin 1 cm:n paksuksi kerrokseksi ja ripottele päälle fetajuustoa ja saksanpähkinöitä. Nosta takaisin uuniin ja paahda grillivastusten alla, kunnes feta ruskistuu, noin 5 minuuttia. 

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Huom! Käsittele paahdettuja munakoisoja varovasti, ne ovat kuumia! Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä hetken tai paistaa ne etukäteen, esimerkiksi aamulla ja täyttää vasta illalla töiden jälkeen. Jos sinulla on juhlat, voit jäädyttää täytetyt ja paahdetut munakoisot ja leikata ne sen jälkeen poikittain suupaloiksi ja tarjota osana buffaa. 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Se on Liiterin kautta kotiin tänään... :) Onko kovinkin tuimaa tuo hot-versio?

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No minusta se on just sopivaa, voi ihan kusikalla syödä, mutta kiva kempeä potku tulee sitten perästä. Toivottavasti diggaat! Ja jos on omaan makuusi liian tuomaa, voit sekoittaa sen tonaattipohjaiseen kastikkeeseen ja syödä vaikka pstan kanssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat