Kirjoitukset avainsanalla kotiruokaa

Toista se on rivitalo- tai omakotitaloasujilla, jotka voivat grillata pihallaan melkein vuoden ympäri – kerrostalon asukkina joudun odottamaan pitkälle kevääseen, ennen kuin taloyhtiömme muurattu grilli on tarpeeksi lämmin, jotta sillä kannattaa ryhtyä tulentekoon. Siksi kun mieleni tekee grillin paahteisia makuja, valjastan grillaustehtäviin kotiuunin!

Uunin grillivastukset ovat paras ystäväni monessa ruoanlaitossa, gratinoinnista lämpimiin voileipiin ja täydelliseen kanaan; tämä monessa keittiössä vähälle jäävä uunitoiminto on kullanarvoinen lisä kaikenlaiseen kokkailuun, kunhan tutustuu oman uuninsa saloihin.

 

Reseptejä tehdessä uunin lämpötilojen ja tarkkojen aikojen määritteleminen on vaikeinta. Jokainen uuni on todellakin aivan erilainen: edellisen asuntoni uuni oli yhtä uusi kuin nykyinenkin, mutta nykyisellä kokatessa joissain ruoissa lämpötilaa pitää jopa säätää 20 astetta kovemmalle kuin edellisessä uunissani. Joidenkin uunien kovin lämpötila ylettyy vain 225 asteeseen, joissain taas on niin tehokas ilmankierto, että nesteet haihtuvat vuokaruoista nopeammin kuin toisissa. 

Ainoa takuuvarma neuvo uuniruoanlaittoon on siis, että seuraa mitä uunissa tapahtuu ja säätää uunin asetuksia sen mukaan. Jos uuni paahtaa liian nopeasti, alenna lämpöä, jos taas ilmankierto ei ole tehokas, sitä oppii laittamaan ruokiin vähemmän nestettä kuin reseptissä lukee. Keittokirjani ovatkin pullollaan merkintöjä, joissa olen korjannut lämpötiloja tai aikoja senhetkiseen uuniin parhaiten sopivaksi. 

Tässä tulee kuitenkin yksi takuuvarma ruoka, johon on maailman simppeleimmät ohjeet uunissapaistoon ja onnistun tällä joka kerta. Nimittäin broilerivartaiden grillaaminen kotiuunissa. Ohjeet ovat: uuni grillivastuiksille ja lämmöt täysille. Paista kunnes kanat ovat rapeita, käännä vartaat kerran ja paista vielä 3–5 minuuttia. Minun uunillani koko ruoan paahtamiseen meni 12 minuuttia. 

Marinoin kanat valmiilla currytahnalla ja jogurtilla, jogurtti mureuttaa kanaa ja antaa siihen hyvän maun. Kokeile toki muitakin makuyhdistelmiä!
Marinoin kanat valmiilla currytahnalla ja jogurtilla, jogurtti mureuttaa kanaa ja antaa siihen hyvän maun. Kokeile toki muitakin makuyhdistelmiä!

Tärkeää on, että laittaa vartaat suoraan leivinpellille, sillä leivinpaperi ei kestä yli 225 asteen kuumuutta ja saattaa syttyä grillivastusten hehkusta tuleen. Ja valitse mieluummin uunipelti kuin vuoka, sillä vartaista valuu kypsyessä nestettä, etkä saa rapeaa lopputulosta jos vartaat ovat tiiviisti keraamisessa vuoassa, lillumassa omassa nesteessään. Eikä kannata säikähtää jos uunipelti menee kieroon uunissa, se on vain lämmön vaikutuksesta tapahtuvaa ja pelti suoristuu takaisin viilentyessään. 

Voit voidella pellin öljyllä, jotta vartaat eivät takerru ja jos pelti savuaa paljon grillatessa, voit kaataa pellille tilkan kuumaa vettä (ei kuitenkaan niin paljoa että vartaat uivat siinä). 

Tässä vartaat juuri ennen kuin käännän ne ja laitan vielä uuniin paahtumaan muutamaksi minuutiksi.
Tässä vartaat juuri ennen kuin käännän ne ja laitan vielä uuniin paahtumaan muutamaksi minuutiksi.

Tällä tekniikalla grillattuja kanavartaita olen tarjonnut koko aikuisen elämäni ajan, milloin maapähkinäkastikkeen ja riisin kera, milloin pitaleipien kanssa. Tällä kertaa tein kevyen närppimislautasen, jossa oli pohjalla veriappelsiinia ja kanan kanssa samaan aikaan uunissa paahdettuja Lidlin minipaprikoita, jotka ovat koko perheen suosikki. Kastikkeeksi sekoitin nopean jogurttisoosin, johon soseutin intialaista Lime Pickle -säilykettä. Ruoka oli pöydässä 20 minuutissa! 

UUNISSA GRILLATUT KANAVARTAAT 

neljälle
valmistusaika 20 minuuttia + marinointi
  • 1 pkt broilerin paistileikkeitä
  • 2 rkl intialaista currytahnaa (esim. Patak's tai Rajah -merkkistä)
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • suolaa

limekastike: 

  • 1 rkl Lime Pickle -pikkelssiä (Patak's tai Rajah -merkkistä)
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ limen mehu

lisäksi: 

  • 1 pkt Lidlin minipaprikoita
  • veriappelsiineja

Paloittele broilerit ja laita kulhoon. Lisää jogurtti ja currytahna ja sekoita. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia. 

Laita uunista grillivastukset päälle ja lämmitä uuni niin kovalle kuin siitä lähtee. Tikuta broilerit. Laita ne uunipellille ilman leivinpaperia, voit sivellä pellin pinnan ensin oljyllä. Laita pellille myös pestyt minipaprikat. Nosta pelti uunin yläosaan, noin 15 cm grillivastusten alapuolelle. Paahda 6 minuuttia (broilereiden pitäisi alkaa tummumaan pinnasta parissa minuutissa). 

Nosta pelti uunista, käännä vartaat ja paprikat pihdeillä ja laita takaisin uuniin. Paahda vielä 3-6 minuuttia, riippuen uunin tehosta. Jos kanojen pintaan ei meinaa tulla kunnon tummaa pintaa, nosta niitä lähemmäs grillivastuksia. Kun broilerit ovat paahtuneet tummiksi, nosta pelti uunista, mausta vartaat suolalla ja anna vetäytyä muutaman minuutin. Tarkista että broileri on kypsää. 

Broilereiden kypsyessä tee kastike: yhdistä lime pickle, limenmehu ja jogurtti ja soseuta sileäksi. Leikkaa veriappelsiinit ja levitä tarjoiluvadille. 

Kasaa vadille paprikat, kanavartaat ja lusikoi sinne tänne kastiketta, tai tarjoa se erikseen. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram