Kirjoitukset avainsanalla kuohuviini

Kaupallinen yhteistyö: JP. Chenet 

Mistä on vappu tehty? 

Ovikellon kilinästä, kuohuviinipullojen korkkien paukkeesta, rasvamunkin ritinästä, riemusta ja räkätyksestä. Kolinasta eteisessä, kun vieraat kompuroivat jo saapuneiden kavereiden kenkiin. Sipsipussin rapistelusta ja kuplien sihinästä lasissa. 

Ikkuna avataan, ilma vaihtuu keittiössä ja huoneeseen sekoittuu alhaalta kadulta kuuluva ihmisten iloinen mölinä. 

Vappuna nousen ylös talvipoterostani ja meillä on avoimet ovet. Kaikki ystävät ja tutut ovat tervetulleita meille. Kaadan kuohuviiniä ja keskityn päivän tärkeimpään tehtävääni: ystävien kanssa seurusteluun ja juhlaan. Ruokaa on, mutta sitä on sen verran kuin jaksan tehdä, ja se loppuu sitten, kun se loppuu. 

Vastaanotto alkaa puolilta päivin ja päättymisaikaa ei ole, saa tulla ja mennä, miten haluaa. Joinain vuosina olemme jossain vaiheessa pakanneet juomaa mukaan ja siirtyneet kaupungille nauttimaan ihmisvilinästä, joinain vuosina taas kotini on ollut vappukeskus, josta loputkin vieraat lähtevät vasta, kun pitää juosta illan viimeiseen bussiin. 

Niin tai näin, pidän oikeasti vapaata. Teen sitä, mitä kaipaan aina töissä kaikista eniten eli seurustelua ystävien kanssa ja omaa aikaa. En kokkaa, en tiskaa enkä passaa. Vappuna olen ylpeästi alisuorittaja. Vappuna relaan, juhlin ja nautin. 

Aloitan aamun kahvilla ja kynsien lakkaamisella. Tänään en laita ruokaa, edes itselleni, joten syön kaupasta edellisenä päivänä ostamani croissantin. (HUOM: muista ensi kerralla, että croissant kandee syödä ennen kynsien lakkaamista!) Pistän paplarit päähän. Laitan musiikkia ja avaan pullon kuohuviiniä ja kaadan itselleni pienen lasin. 

Vappu alkaa näillä täydellisillä pienillä kuplilla! Kuohuviinin ensimmäinen puraisu on rapea ja raikas, ja maistuu ekstrataivaalliselta, kun kello on 11, ei ole mitään kiirettä ja saan vielä hetken lusmuilla aamutakissani. Pistän lilaa luomeen, laitan jäitä cooleriin ja odotan ovikellon ensimmäistä kilahdusta. 

Vappu ilman stressiä ja miten se tehdään

Edellisinä päivinä (ei missään nimessä vappupäivänä!):

  1. Nosta kaikki tarvittavat tarjoiluastiat valmiiksi esille. Laita astioihin tarralaput, mitä niihin tulee, niin vieraasi tietävät, mihin astiaan kumotaan nyyttäri-perunasalaatti, ja mille vadille voi levitellä mokkapalat. 
  2. Tee juomapöytä. Kasaa siihen valmiiksi kaikki jalalliset lasisi sekä iso vati, johon tulee jäitä kuohuviinipulloja varten. Vieraat tuovat myös omia juomiaan, joten niille on hyvä olla valmiina jokin paikka muualla kuin keittiössäsi, sillä tarvitset kaiken pöytätilan niille astioille, joita et aio tiskata. 
  3. Os-ta jäät val-mii-na. Osta jäät valmiina. Valmis jää -> #thankful #blessed
  4. Hanki sipsejä. Sipsit ovat taivaan lahja juhlien järjestäjälle, koska kukaan ei voi vastustaa sipsuja ja dippiä! Suolalla maustettu perunasipsi on gluteeniton, vegaaninen ja ton-ton. Sopii siis kaikille. Sipsikulhon ympärillä käydään parhaat keskustelut. 
  5. Jos teet ruokaa, tee ainoastaan sellaisia ruokia, jotka voit tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, kuten lohipastrami. Tai osta kaupan valmiita juttuja ja asettele tai koristele ne niin, että ne näyttävät kotitekoisilta. Kuten tämä koristeltu hummus, joka kerää aina ihastusta. Pro-tip: osta ostereita ja osteriveitsi. Tee osterien avaamisesta ohjelmanumero. Vieraasi ovat aivan innoissaan ja sinä voit taputtaa itseäsi selkään: olet huijannut vieraasi valmistamaan ruokansa itse. 1 osteri / vieras riittää, siinä on kokemattomalle tarpeeksi ähellettävää, ja hän siirtyy murjotun nilviäisen nielemisen jälkeen mielellään sipsikulhon ääreen.  
  6. Ulkoista iso osa ruuista vieraille. Jos ystäväsi ei osaa kokata, pyydä tuomaan sipsuja ja dippiä. 
  7. Osta tarpeeksi kuohuviiniä. Mun juhlissa tarjotaan JP. Chenet’n Blanc de Blancs -kuohuviiniä. Tässä kuohuviinissä on ihana karviaismarjan raikkaus, ja koska se ei ole aivan rutikuiva, se on täydellinen pari juhlaruokien kanssa  – varsinkin, jos pidät mausteisesta ruuasta, kaloista taikka vapun klassikkoherkuista, kuten rahkamunkeista ja perunasalaatista. Tai sipseistä! Pro-tip: Laske kuohuviinin määrä ja lisää 1-2 pulloa vierasvaraa yllätysvieraille. Vappuna monet kiertävät kinkereistä toisiin ja matkan varrelta saattaa tarttua porukkaa mukaan myös sinun juhliisi. The more the merrier!

     

 

Lohipastramin voi tehdä valmiiksi pakastimeen jo muutamaa päivää aiemmin. Jos olet lähdössä puistoon piknikille, leikkaa pastrami valmiiksi ja asettele palat piknikpaikalla esimerkiksi salaatinlehden tai ruislastun päälle pienen majoneesisipaisun kera – näin lohi on helppoa ja siistiä syödä. Ohje mun lohipastramiin lötyy täältä

Viettäkää hyvät ihmiset ihana ja rentouttava vappu ja olkaa aina välillä oman elämänne alisuorittajia. Kippis! 

Kuvien pellavaliinat ja pöytäliina: Lapuan Kankurit. Lautaset ja Iittalan maljakko: Stockmann. Meitsin vappunaamari: Stockmann. 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram