Kirjoitukset avainsanalla meloni

Limemikämeloni? Kauppoihin tullut uutuus kuulosti paremmalta kuin miltä maistui ja luulin tehneeni pääni kokoisen virheostoksen, kunnes keksin mitä sille pitää oikeasti tehdä. Tämä hedelmähän on lopulta vallan fantastinen ja sinunkin pitää kokeilla suolalimemelonia! 

 

Niin montaa hedelmää ja vihannesta kuin olenkin maistanut, en ollut koskaan aiemmin törmännyt limemeloniin. Joten kun sellainen tuli vastaan kaupassa, oli pakko ottaa yksi kotiin testattavaksi.

Ulkonäöltään limemeloni on kuin perus hunajameloni, mutta kun sen nappaa kainaloon, painoero on iso. Melonin hedelmäiha on tiivistä ja kauniin kellertävän vihreää, eikä mehustu paljoa leikkuulaudalle leikattaessa. Alku vaikutti siis lupaavalta!  

Mutta se maku... en vieroksu montaa hedelmää tai vihannesta, mutta nyt kyllä tökki pahasti. Limemelonissa ei sinänsä ole mitään vikaa, se ei ole ällöttävä tai esimerkiksi luotaantyöntävän hajuinen, vaan aivan raikas, hedelmäinen ja makea melonilajike. -Mutta se maistuu siltä kun olisi ottanut suuhun kourallisen kirpeitä hedelmäkarkkeja. Nyt haluan sanoa heti, että kirpeät hedelmäirtarit kuuluvat suosikkeihini, mutta karkit karkkeina ja hedelmät hedelminä.

Muutama vuosi sitten markkinoille tuotiin hattaran ja vadelmakarkkien makuisia viinirypäleitä ja silloin reaktioni oli sama - yöök! 

Tämä hedelmä ei maistunut edes lapselleni, mikä vähän yllätti: hänen ruokavalionsa koostuu nimittäin varmaan 50-prosenttisesti hedelmistä ja marjoista koska ei raukka haluaisi syödä mitään muuta. 

Limemeloni on aika iso möhkäle enkä mielellään heitä mitään pois, joten päätin kokeilla miten se taipuu suolaisiin ruokiin. Muistan joskus jossain menussa tai somessa törmänneeni suolattuun melonin kuoreen. Harrastan muutenkin vetisten vihannesten suolaamista ennen ruoanlaittoa, esimerkiksi kurkusta saa aivan ihanaa kun sen antaa ensin kylpeä suolassa yön yli, joten ei muuta kuin melonit hienoon merisuolaan ja jääkaappiin. Jännityksellä odotin mitä maulle tapahtuisi yön aikana ja miten melonin koostumus muuttuisi. 

Limemelonihan rakasti suolakylpyään! Se päästi itsestään nestettä, mutta kiinteänä lajikkeena piti koostumuksensa napakkana. Fantastisin asia tapahtui limemelonin maulle: suola kitki hedelmästä sen imelyyden ja toi siinä esiin vihannesmaisia sävyjä. Yhdistettynä tämän lajikkeen makeaan sitruksiseen makuun, limemelonista tuli suolattuna enemmän kuin osiensa summa. 

Kylmässä vedessä huuhtelun ja paperilla kuivaamisen jälkeen kuorin ja pilkoin melonilohkot ja nautin töissä mm. osana salaattia sekä gazpachon seassa. Tähän jää koukkuun ja sen yhdistämismahdollisuudet eri ruokiin tuntuvat loputtomilta - etenkin kun yhdestä melonista riittää moniin eri kokeiluihin. 

Kokeile tätä myös hunajamelonilla ja cantaloupella, uskon että kaikki kiinteämmät melonit pitävät suolakäsittelystä. 

Meloni säilyy suolassa kolme-neljä päivää, sen jälkeen se alkaa jo taipumaan jopa liian suolaiseksi. Jos meloni on liian suolaista makuusi, jatka kylmällä vedellä huuhtelua, niin sen suolaisuus laimenee. 

Näin melonin suolaaminen tapahtuu: 

Leikkaa meloni kahtia, koverra siemenet. Lohkoa.
Leikkaa meloni kahtia, koverra siemenet. Lohkoa.
Levitä palat leikkuulaudalle ja ripottele meloneille hienoa merisuolaa (ei sitten mitään Pan-suola-sötkötyksiä!) ronskilla kädellä. Tämä tekeminen sopii myös pikkuassareille.
Levitä palat leikkuulaudalle ja ripottele meloneille hienoa merisuolaa (ei sitten mitään Pan-suola-sötkötyksiä!) ronskilla kädellä. Tämä tekeminen sopii myös pikkuassareille.
Suolaa ei tarvitse tosiaan mittailla. Älä hukuta meloneja suolaan, mutta ei tarvitse sählätä teelusikankaan kera. Meloni imee itseensä juuri sen verran suolaa kuin tarvitsee, loput varisee pois ja viimeistään ennen syömistä huuhdellaan melonin pinnasta.
Suolaa ei tarvitse tosiaan mittailla. Älä hukuta meloneja suolaan, mutta ei tarvitse sählätä teelusikankaan kera. Meloni imee itseensä juuri sen verran suolaa kuin tarvitsee, loput varisee pois ja viimeistään ennen syömistä huuhdellaan melonin pinnasta.
Suola alkaa heti nostattamaan melonien pintaan nestettä. Pakkaa melonipalat kannelliseen rasiaan ja laita jääkaappiin ainakin 12 tunniksi.
Suola alkaa heti nostattamaan melonien pintaan nestettä. Pakkaa melonipalat kannelliseen rasiaan ja laita jääkaappiin ainakin 12 tunniksi.
Kun melonit ovat tekeytyneet aikansa jääkaapissa, niistä on tihkunut nestettä rasian pohjaan. Ota nesteestä sen verran melonia kuin meinaat käyttää, laita loput takaisin jääkaappiin nesteissään. Huuhtele melonilohkot kylmällä vedellä ja taputtele keittiöpyyhkeellä kuiviksi. Nyt suolameloni on käyttövalmista!
Kun melonit ovat tekeytyneet aikansa jääkaapissa, niistä on tihkunut nestettä rasian pohjaan. Ota nesteestä sen verran melonia kuin meinaat käyttää, laita loput takaisin jääkaappiin nesteissään. Huuhtele melonilohkot kylmällä vedellä ja taputtele keittiöpyyhkeellä kuiviksi. Nyt suolameloni on käyttövalmista!

Ja näin limemelonista tuli yksi tämän kesän suosikeistani. Viime viikonloppuna tein siitä mökillä aivan ihanan salaatin, jonka resepti on alla. Ja kun melonia jää yli, tee kuten minä ja ota sitä töihin evääksi; pilko sekaan kurkkua, avocadoa ja paprikaa, sekoita purkillinen tonnikalaa ja mausta oliiviöljyllä, valkoviinietikalla ja pippurilla ja kumoa seos jäävuorisalaatin päälle. Tästä on tullut minun lounastaukoni eräänlainen vakkarisalaatti, josta tulee vatsa täyteen ja jonka ihanan raikkaat maut pitävät suun muikeana koko loppupäivän. 

Tsekkaa postaukseni uusista hedelmistä täältä - olen nimittäin pienestä asti opinut tavan että aina pitää maistaa uusia hedelmiä ja vihanneksia kun sellaisia tulee vastaan. Ihanaa että vielä 39 vuodenkin iässä riittää ihmeteltävää ja kokeiltavaa! 

Suolamelonisalaatti 

  • suolamelonia (ks. ohjeet yllä)
  • 2 avomaan kurkkua
  • 150 g katkarapuja
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • (chililastuja)
  • kourallinen krutonkeja (itse tehtyjä, tietenkin! ks. resepti täältä)
  • tuoreita yrttejä (esim. korianteria, ruohosipulia, basilikaa tai minttua)

Kuori suolamelonilohkot, huuhtele ja taputtele kuiviksi talouspaperilla. Paloittele tarjoiluvatiin. 

Kuori avomaankurkut ja viipaloi tarjoiluvadille melonien sekaan. 

Valuta (tai sulata) katkaravut ja sekoita oliiviöljy niihin, lisää halutessasi ripaus chililastuja. Sekoita. Lusikoi nämäkin tarjoiluvadille sinne tänne. 

Murusta päälle krutongit ja viimeistele hienonnetuilla yrteillä. Tarjoa heti. 

Huom! Jos haluat tehdä salaatin kasvisversiona, korvaa ravut vaikka raastetulla halloumijuustolla tai vegaanisessa versiossa murustetulla savutofulla. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat