Kirjoitukset avainsanalla tähteistä

Valmista pääsiäisen lampaantähteistä piiraita!

Ystäväni Pipsa kutsuu minua pasteijamuijaksi, koska ensimmäinen ajatukseni eri tähteiden käyttöön on aina tehdä niistä pasteijoita.

Kannan lisänimeni ylpeänä, sillä pasteijoissa yhdistyy täydellisesti niin moni asia: ne on helppoja kuljettaa nyyttäreihin, niitä voi pakastaa, ne maistuvat niin alkuillasta kuin aamuyön nälkäänkin, ja niitä on helppo pakata mukaan ihmisille kotiin viemisiksi. Ja bonuksena: pasteijoissa ja pikkupiiraissa on mainio dipattavuus esimerkiksi Srirachaan tai tzatzikiin!

Pääsiäisenä moni, mukaanlukien minä, tarjoaa lampaanlihaa jossain muodossa, yleensä viuluna tai potkana. Jos tähteiksi jäi ylikypsää lihaa, kannattaa luu koluta läpi huolella ja pyöräyttää lihasta piiraat! Mikäpä mukavampaa kuin viettää yksi pääsiäisen ilta näpräten sellaisia ruokia, joihin ei arkisin yleensä ole aikaa.

Tällä kertaa tein piiraita Kreetta Järvenpään kukkien valokuvausworkshopiin – tsekkaa hänen blogikirjoituksensa ja hurmaavat kuvat kukista täältä

Tähän reseptiin sopii parhaiten ylikypsä, revitty liha; sisältä roseeksi paistettu karitsa on paras syödä ohuesti viipaloituna leivän välissä esimerkiksi sinapin kera. Täytteeseen laitoin lampaan lihan lisäksi karpaloita, hapankaalia ja mausteita.
Tähän reseptiin sopii parhaiten ylikypsä, revitty liha; sisältä roseeksi paistettu karitsa on paras syödä ohuesti viipaloituna leivän välissä esimerkiksi sinapin kera. Täytteeseen laitoin lampaan lihan lisäksi karpaloita, hapankaalia ja mausteita.

 

Käärin täytteet turkkilaiseen börek-taikinaan, jota saa turkkilaisista maustekaupoista. Börek-taikina on helppokäyttöistä, koska se on valmiiksi leikattu kolmion muotoisiin paloihin, ja se on filotaikinaa paksumpaa eikä siis repeä käärittäessä. Filotaikina sopii myös mainiosti tähän, samoin kuin kaupan valmiit pasteijataikinat – tyyli on vapaa! Minulla on myös takataskussani luottopasteijataikina, joka on kulkenut mukanani jo toistakymmentä vuotta, ja jonka lupaan postata lähiaikoina.

Laita piiraisiin täytettä pari ruokalusikallista, riippuen siitä minkä muotoisia piiraita olet tekemässä. Turkkilainen börek-taikina on nopea ja käyttövalmis, jos ei jaksa itse leipoa taikinaa.
Laita piiraisiin täytettä pari ruokalusikallista, riippuen siitä minkä muotoisia piiraita olet tekemässä. Turkkilainen börek-taikina on nopea ja käyttövalmis, jos ei jaksa itse leipoa taikinaa.

 

Piiraat voi voidella halutessaan tavalliseen tapaan munalla, mutta suosittelen kokeilemaan reseptini voi-munaseosta: voi ja keltuainen tekevät piiraiden pintaan upean kullanruskean pinnan ja kiillon ilman valkuaisen joskus vähän muovista makua.

Resepti on summittainen, koska on tapauskohtaista miten paljon lihaa jää yli. Mutta vaikka täytettä jäisi vaivaiset pari desiä, niin silti siitä saa venytettyä tarpeeksi täytettä riittämään noin kahdeksaan piiraaseen. Täytettä voi halutessaan jatkaa vaikka riisillä, pinaatilla, keitetyllä kananmunalla, fetalla, kevätsipulilla... Tee piiraista omannäköisiä ja -makuisia!

Börek-taikinaa saa esimerkiksi Alanyamarketeista

LAMMASPIIRAAT

(noin 16 kpl)

  • börek-, filo- tai pasteijataikinaa

täyte:

  • n. 4 dl ylikypsää lammasta
  • 2 dl karpaloita
  • 1 dl portviiniä tai sherryä
  • 1 dl punaista hapankaalia
  • dukkah-mausteseosta

Voiteluun:

  • 1 keltuainen
  • 2 rkl sulaa voita
  • seesaminsiemeniä tai kuivattuja yrttejä

Tee täyte. Laita karpalot ja portviini kasariin ja kiehauta. Laske lämpöä ja anna keittyä hiljaa muutaman minuutin ajan, kunnes karpalot pehmenevät ja pullistuvat. Yhdistä portviinissä keitetyt karpalot liemineen, revitty lammas sekä hapankaali. Mausta dukkah:lla.

Lusikoi täytettä taikinalle ja voitele reunat munaseoksella, kääri tai paina kiinni. Laita leivinpaperille. Toista kunnes kaikki täyte on käytetty. Voitele lopuksi pasteijat munavoiseoksella ja ripottele päälle koristeita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram