Kirjoitukset avainsanalla helpot

Kaupallinen yhteistyö

Pääsiäinen oli yhtä arjen pakoilua: elimme kuin pellossa, herkuttelimme ja sukuloimme ja vielä eilen illalla ei tullut mieleenkään että tänään pitäisi taas koko perheen olla ruodussa, tukat kammattuina ja tikkana töissä tai päiväkodissa. 

Ihanan hitaat pyhät sekoittivat arjen ja vapaan rajan ja eilen oli aivan mahdotonta miettiä että olisi elämää jälkeen pääsiäisen. 

Tänään kello 16 se sitten valkeni töistä päästyäni: en ollut lainkaan suunnitellut syömisiämme. Kaupassa käynti ei napannut ja pää löi tyhjää, ruoanlaittokaan ei liioin kiinnostanut. Silloin apuun tulee aina mun bataattipannu!

Tätä ruokaa teen aina kun erillisten kastikkeiden tai lisukkeiden valmistaminen ei kiinnosta ja jääkaapissa ei ole mitään. Tämä bataattipannu on myös hyvä kun haluaa syödä tuhtia kasvisruokaa; tiedättehän sellaiset vegeruoat jotka täyttävät mahan piukeaksi ja ovat silti täynnä makua ja potkua. 

Aineksia on kolme ja niiden lisäksi tarvitset mausteita ja rypsiöljyä. Pannuun voi sitten lisätä halutessasi oman maun mukaan mitä haluat, tyhjennellä esimerkiksi jääkaappia tai pimpata annoksen lautasella itsellesi maistuvaksi. 

Tänään lisäsin bataattipannuun myös vihanneslokerossa olleita ruskeita herkkusieniä. Söin vuoan kanssa pääsiäisestä yli jäänyttä lammasta, jonka tiristin pannulla rapeaksi ja murustin päälle turkkilaista juustoa. Tätä pannua olemme syöneet viimeisen vuoden aikana myös mm. nyhtökauralla, kotijuustolla, valkosipulinkynsillä ja purjolla. Valmiin vuoan päälle olen lusikoinut mm. guacamolea tai kermaviilikastiketta tai silpunnut tuoreita yrttejä. 

Koska uuni teki koko homman, ehdin tämän ruoan valmistuessa pakastamaan loput pääsiäisen lampaat, katsomaan yhden jakson Muumeja ja keittämään ja juomaan kupin kahvia 'nauttien' Alfin tonttutorvikonsertista. 

Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.

Joten seuraavan kerran kun menet kauppaan etkä keksi mitä laittaa ruoaksi, kerää nämä kolme raaka-ainetta: bataatti, kirsikkatomaatti ja 1 tölkki mustapapuja. Niillä pääset jo alkuun ja lopun voitkin soveltaa itse!  

Ai niin ja vielä muuten yksi aivan ihana lisäsyy miksi valmistaa tätä: tämä bataattipannu on myös herkullista kylmänä, otan usein jämät mukaani töihin, silppuan vain sivuun jäävuorisalaattia ja evässalaatti on valmis!

Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.

Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!
Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!

Bataattipannu

neljälle
valmistusaika 45 minuuttia
  • n. 3 pientä luomubataattia
  • 1 tölkki mustapapuja
  • n. 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ripaus jauhettua muskottia
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai 180 asteeseen kiertoilmalla. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne pituussuunnassa lohkoiksi. Laita uunivuokaan. Valuta päälle rypsiöljy ja lisää kuivat mausteet. Sekoita bataattilohkoja mausteissa ja öljyssä niin, että mausteet levittyvät tasaisesti bataatteihin. Jos käytät uunissa kypsennettäviä vihanneksia, kuten purjoa, valkosipulinkynsiä tai herkkusieniä, sekoita nekin tässä vaiheessa mukaan. 

Paahda vuokaa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka uunista, käännä bataatteja ja levitä sen jälkeen vuokaan valutetut ja huuhdellut mustapavut sekä kirsikkatomaatit. Laita takaisin uuniin toisiksi 20 minuutiksi. Nosta tarvittaessa loppuajaksi lämpöä, jotta bataatit paahtuvat kauniisti ja mustapavut aukeavat ja rapsakoituvat. 

Lisää vuokaan halutessasi murustettua fetaa tai tuoreita yrttejä, tai syö sellaisenaan. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä on näemmä meneillään munakoisoviikot. Koisoa on syöty sekä ajvarilla täytettynä että linssikeiton kanssa. Kun munakoiso maksaa alle kaksi euroa kilolta, on hyvä hetki ostaa tätä maukasta ja monipuolista kasvista ja lisätä se viikon ruokalistalle. 

Löysin ihania, pieniä munakoisoja, joissa maku on intensiivinen. Kuten kesäkurpitsoissa, minusta jättivihanneksissa on harvoin mitään hyvää: maku ja koostumus vesittyvät sitä mukaa kun kasvis paisuu, joten harvoin ostan esimerkiksi halkaisijaltaan yli 5 cm:n paksuisia kesäkurpitsoja. Munakoisoissa on sama juttu, usein munakoison keskusta on niin ilmava ja kuiva, että heitän sen suoraan pois vihannesta leikatessa. Nyt vastaan tulleet munakoisot olivat niin pieniä, että ne olivat täyttä tavaraa koko koisot ja niinpä päätin paahtaa niitä uunissa mausteiden kera ja käyttää keiton päällä lisukkeena. 

Munakoison kuutiointi ja paahtaminen kovassa lämmössä on yksi eniten käyttämistäni tavoista valmistaa tätä kasvista. Oliiviöljy ja kova lämpö saavat sentin kokoiset munakoisot paahtumaan pähkinäisiksi nopiksi, joita sitten yleensä heitän esimerkiksi juhlaviin salaatteihin. 

Linssikeitto on tietenkin tässä reseptissä aika tavanomainen ja helppo ja meidän arkiruokailun kulmakiviä, mutta mausteinen munakoiso nostattaa sen ihan uudeksi ruoaksi. Ja näin syntyi aivan vahingossa minun uusi suosikkitapani valmistaa linssikeittoa, jonka olen nimennyt maailman parhaaksi linssiketoksi

Maailman paras linssikeitto ja paahdettu munakoiso

linssikeitto

  • 1 purjo
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • suolaa
  • vettä
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä paistamiseen

munakoiso

  • 1 munakoiso
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • ½ tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa

Puolita purjo pituussuunnassa, pese se huolellisesti ja hienonna. Hienonna inkivääri ja valkosipulit. Kuullota purjo, inkivääri ja valkosipulit pehmeäksi voissa tai rypsiöljyssä, noin 10 minuuttia.

Lisää seuraavaksi linssit ja curryjauhe, paistele hetken jotta curry pehmenee ja alkaa tuoksua. Lisää sitten kookosmaito ja tölkillisen verran vettä ja sekoita. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista rauhassa, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän vettä! 

Keiton kiehuessa valmista munakoiso. Leikkaa munakoiso 1x1 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää mausteet ja öljy, sekoita. Levitä kuutiot tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille, kaavi kulhosta mukaan myös kaikki mausteet. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes kuutiot ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Käännä kuutioita lastalla kerran kesken paiston. 

Tarjoa keitto linssikuutioiden kera. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mikä on tämä ihana punainen relissimäinen soossi, jonka reseptiä vieraani aina kinuavat? Mikä on tämä purnukka, jota pitää olla aina kaapissa, sillä se pelastaa niinä päivinä kun ei jaksa pilkkoa tai maustaa? Hyvät lukijani, se on ajvar – meidän perheen suosikkisoossi, jota voi lusikoida pelmenien päälle, tarjota grillivartaiden kera tai käyttää hurmaavaan dippikastikkeeseen. 

 

Ajvar on paprika-munakoisorelissi, jota käytetään Balkanin alueella. Itse en ole vielä ehtinyt matkustelemaan siellä päin maailmaa, joten en ole päässyt pääkallopaikoille maistelemaan mihin kaikkeen sikäläiset ajvaria käyttävät. Täysi kokemattomuuteni ei ole estänyt villlejä kokeiluita – joskus tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluulottomuutta, ja niinpä olenkin syönyt ajvaria aamuleivän päällä uppomunan kera tai käyttänyt sitä pizzapohjan päällä tomaattikastikkeen sijasta.

Kahdesta ajvaria sisältävästä ruoasta on tullut meidän perheen vakkariruokia: ajvardippi sekä ajvarilla täytetyt munakoisot. 

Ajvaria voisi toki myös tehdä itse, mutta paprikat ovat Suomessa hurjan kalliita ja niitä menee tähän relissiin paljon. Minulle sopii hyvin, jos jotkin asiat tulevat marketin hyllystä. Ajvarini ostan yleensä Lidlistä, Kania-merkin alla on sekä tulista että mietoa ajvaria. Toinen suosikkibrändini on ruotsalainen Mama's Ajvar, jota voit ostaa esimerkiksi Alanyamarketista. 

Dipin ohje on maailman simppelein: Lusikoi 5–6 lusikallista turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia lautaselle. Lusikoi sitten ajvaria jogurttinokareiden väleihin. Tee lusikalla lautaselle muutama spiraalimainen veto niin, että jogurtti ja ajvar sekoittuvat keskenään krouvisti. Valuta päälle juoksevaa hunajaa ja pirskottele hyvää oliiviöljyä. Kasta dippiin rapeita pitaleipiä tai juureen leivottua leipää. 

Ja sitten munakoisoon: olen aivan hulluna tähän ihanaan vihannekseen (joka on vieläpä tällä hetkellä edullinen ostos!). Tällä reseptillä syntyy helpoimmat mahdolliset munakoisoveneet. Pikaruokaa nämä eivät ole, sillä munakoiso ottaa uunissa noin 45 minuuttia kypsyäkseen, mutta varsinaista ruoanlaittoa en oikein voi mainostaa tämän olevan. Älä silti anna helppouden hämätä: munakoisoveneissä on yksinkertaisista raaka-aineistaan huolimatta ihania, paahteisia makuja, jotka vievät sinut makumatkalle Adrianmeren maihin. 

Tee munakoisoveneitä jo tänään, vaikka iso satsi ja vie osa mukanasi töihin evääksi. Nauti salaatin kera. Ja jos haluat lisätä ruokaisuutta, munakoisoveneisiin voi laittaa esimerkiksi kypsäksi keitettyä quinoaa tai rapsakaksi paistettua nyhtökauraa. 

MUNAKOISOVENEET AJVARILLA

4:lle
valmistusaika 10 minuuttia + 45 minuuttia uunissa
  • 2 munakoisoa
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • Ajvar-relissiä
  • n. 100 g fetajuustoa
  • kourallinen saksanpähkinöitä

Puolita munakoisot pituussuunnassa ja aseta leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Leikkaa vaaleaan sisukseen ristiviillot varovasti niin, että munakoison kuori jää ehjäksi. Ripottele pinnalle suolaa ja valuta oliiviöljyä. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja hieman ruskistunut. 

Nosta munakoisot uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja käännä grillivastuksille. Anna lämmetä sillä välin kun täytät munakoisot.

Muussaa munakoisojen pintaa kevyesti lusikalla, lusikoi päälle Ajvaria noin 1 cm:n paksuksi kerrokseksi ja ripottele päälle fetajuustoa ja saksanpähkinöitä. Nosta takaisin uuniin ja paahda grillivastusten alla, kunnes feta ruskistuu, noin 5 minuuttia. 

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Huom! Käsittele paahdettuja munakoisoja varovasti, ne ovat kuumia! Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä hetken tai paistaa ne etukäteen, esimerkiksi aamulla ja täyttää vasta illalla töiden jälkeen. Jos sinulla on juhlat, voit jäädyttää täytetyt ja paahdetut munakoisot ja leikata ne sen jälkeen poikittain suupaloiksi ja tarjota osana buffaa. 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Se on Liiterin kautta kotiin tänään... :) Onko kovinkin tuimaa tuo hot-versio?

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No minusta se on just sopivaa, voi ihan kusikalla syödä, mutta kiva kempeä potku tulee sitten perästä. Toivottavasti diggaat! Ja jos on omaan makuusi liian tuomaa, voit sekoittaa sen tonaattipohjaiseen kastikkeeseen ja syödä vaikka pstan kanssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Toista se on rivitalo- tai omakotitaloasujilla, jotka voivat grillata pihallaan melkein vuoden ympäri – kerrostalon asukkina joudun odottamaan pitkälle kevääseen, ennen kuin taloyhtiömme muurattu grilli on tarpeeksi lämmin, jotta sillä kannattaa ryhtyä tulentekoon. Siksi kun mieleni tekee grillin paahteisia makuja, valjastan grillaustehtäviin kotiuunin!

Uunin grillivastukset ovat paras ystäväni monessa ruoanlaitossa, gratinoinnista lämpimiin voileipiin ja täydelliseen kanaan; tämä monessa keittiössä vähälle jäävä uunitoiminto on kullanarvoinen lisä kaikenlaiseen kokkailuun, kunhan tutustuu oman uuninsa saloihin.

 

Reseptejä tehdessä uunin lämpötilojen ja tarkkojen aikojen määritteleminen on vaikeinta. Jokainen uuni on todellakin aivan erilainen: edellisen asuntoni uuni oli yhtä uusi kuin nykyinenkin, mutta nykyisellä kokatessa joissain ruoissa lämpötilaa pitää jopa säätää 20 astetta kovemmalle kuin edellisessä uunissani. Joidenkin uunien kovin lämpötila ylettyy vain 225 asteeseen, joissain taas on niin tehokas ilmankierto, että nesteet haihtuvat vuokaruoista nopeammin kuin toisissa. 

Ainoa takuuvarma neuvo uuniruoanlaittoon on siis, että seuraa mitä uunissa tapahtuu ja säätää uunin asetuksia sen mukaan. Jos uuni paahtaa liian nopeasti, alenna lämpöä, jos taas ilmankierto ei ole tehokas, sitä oppii laittamaan ruokiin vähemmän nestettä kuin reseptissä lukee. Keittokirjani ovatkin pullollaan merkintöjä, joissa olen korjannut lämpötiloja tai aikoja senhetkiseen uuniin parhaiten sopivaksi. 

Tässä tulee kuitenkin yksi takuuvarma ruoka, johon on maailman simppeleimmät ohjeet uunissapaistoon ja onnistun tällä joka kerta. Nimittäin broilerivartaiden grillaaminen kotiuunissa. Ohjeet ovat: uuni grillivastuiksille ja lämmöt täysille. Paista kunnes kanat ovat rapeita, käännä vartaat kerran ja paista vielä 3–5 minuuttia. Minun uunillani koko ruoan paahtamiseen meni 12 minuuttia. 

Marinoin kanat valmiilla currytahnalla ja jogurtilla, jogurtti mureuttaa kanaa ja antaa siihen hyvän maun. Kokeile toki muitakin makuyhdistelmiä!
Marinoin kanat valmiilla currytahnalla ja jogurtilla, jogurtti mureuttaa kanaa ja antaa siihen hyvän maun. Kokeile toki muitakin makuyhdistelmiä!

Tärkeää on, että laittaa vartaat suoraan leivinpellille, sillä leivinpaperi ei kestä yli 225 asteen kuumuutta ja saattaa syttyä grillivastusten hehkusta tuleen. Ja valitse mieluummin uunipelti kuin vuoka, sillä vartaista valuu kypsyessä nestettä, etkä saa rapeaa lopputulosta jos vartaat ovat tiiviisti keraamisessa vuoassa, lillumassa omassa nesteessään. Eikä kannata säikähtää jos uunipelti menee kieroon uunissa, se on vain lämmön vaikutuksesta tapahtuvaa ja pelti suoristuu takaisin viilentyessään. 

Voit voidella pellin öljyllä, jotta vartaat eivät takerru ja jos pelti savuaa paljon grillatessa, voit kaataa pellille tilkan kuumaa vettä (ei kuitenkaan niin paljoa että vartaat uivat siinä). 

Tässä vartaat juuri ennen kuin käännän ne ja laitan vielä uuniin paahtumaan muutamaksi minuutiksi.
Tässä vartaat juuri ennen kuin käännän ne ja laitan vielä uuniin paahtumaan muutamaksi minuutiksi.

Tällä tekniikalla grillattuja kanavartaita olen tarjonnut koko aikuisen elämäni ajan, milloin maapähkinäkastikkeen ja riisin kera, milloin pitaleipien kanssa. Tällä kertaa tein kevyen närppimislautasen, jossa oli pohjalla veriappelsiinia ja kanan kanssa samaan aikaan uunissa paahdettuja Lidlin minipaprikoita, jotka ovat koko perheen suosikki. Kastikkeeksi sekoitin nopean jogurttisoosin, johon soseutin intialaista Lime Pickle -säilykettä. Ruoka oli pöydässä 20 minuutissa! 

UUNISSA GRILLATUT KANAVARTAAT 

neljälle
valmistusaika 20 minuuttia + marinointi
  • 1 pkt broilerin paistileikkeitä
  • 2 rkl intialaista currytahnaa (esim. Patak's tai Rajah -merkkistä)
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • suolaa

limekastike: 

  • 1 rkl Lime Pickle -pikkelssiä (Patak's tai Rajah -merkkistä)
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ limen mehu

lisäksi: 

  • 1 pkt Lidlin minipaprikoita
  • veriappelsiineja

Paloittele broilerit ja laita kulhoon. Lisää jogurtti ja currytahna ja sekoita. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia. 

Laita uunista grillivastukset päälle ja lämmitä uuni niin kovalle kuin siitä lähtee. Tikuta broilerit. Laita ne uunipellille ilman leivinpaperia, voit sivellä pellin pinnan ensin oljyllä. Laita pellille myös pestyt minipaprikat. Nosta pelti uunin yläosaan, noin 15 cm grillivastusten alapuolelle. Paahda 6 minuuttia (broilereiden pitäisi alkaa tummumaan pinnasta parissa minuutissa). 

Nosta pelti uunista, käännä vartaat ja paprikat pihdeillä ja laita takaisin uuniin. Paahda vielä 3-6 minuuttia, riippuen uunin tehosta. Jos kanojen pintaan ei meinaa tulla kunnon tummaa pintaa, nosta niitä lähemmäs grillivastuksia. Kun broilerit ovat paahtuneet tummiksi, nosta pelti uunista, mausta vartaat suolalla ja anna vetäytyä muutaman minuutin. Tarkista että broileri on kypsää. 

Broilereiden kypsyessä tee kastike: yhdistä lime pickle, limenmehu ja jogurtti ja soseuta sileäksi. Leikkaa veriappelsiinit ja levitä tarjoiluvadille. 

Kasaa vadille paprikat, kanavartaat ja lusikoi sinne tänne kastiketta, tai tarjoa se erikseen. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat