Kirjoitukset avainsanalla jääkaapin tähteet

Luullinen ja nahallinen kana pysyy mehevänä, vaikka padan kypsymisaika on pitkä.

Tänään töissä iski yhtäkkiä nälkä – en ollut huomannut ajan kulua ja lounasaika oli jo ohi. Minulla ei ole töissä lounasravintolaa eikä kioskia tai kahvilaa, josta hakea ruokaa tai välipalaa: työhuoneeni sijaitsee Pohjois-Helsingissä ja ainoa järkevän kävelymatkan päässä oleva ruokapaikka on Tammiston McDonald’s. Ja turha minun on tässä jeesustella, ettei siellä tule välillä käytyäkin. McFeast-ateria, mmmmm! 

Mutta nyt loppuvuoden haasteeni on ollut tarkastella ruokailutottumuksiani ja syödä tasaisemmin ja terveellisemmin. Enemmän raakoja vihanneksia ja kotona valmistettua perusruokaa. Aitoa nälän tunnetta mielitekojen sijaan ja hyviä arkivalintoja. Joten vastustin burgeriseireenien kutsua ja päätin kurkata työhuoneeni jääkaappiin. 

Perussiistiä sisätyötä tekevän työhuoneeseen verrattuna minulla on mielettömät resurssit tehdä töissä ruokaa, mutta käytettävissä olevat raaka-aineet riippuvat yleensä siitä, mitä kuvauksista on jäänyt yli. Mausteita kuitenkin löytyy aina, ja niiden avulla saa jo pelkästä perunasta maukasta murkinaa. 

Jos on ollut hiljaista kuvausrintamalla, teen yleensä maailman helpointa pastaa, jonka resepti menee näin: Keitetään pasta suolaisessa vedessä, siivilöidään vesi pois. Laitetaan kattila takaisin liedelle, lorotetaan siihen oliiviöljyä ja saksitaan sinne yksi tomaatti ja kaksi valkosipulin kynttä. Freesataan minuutti, lisätään spagu takaisin joukkoon, sekoitetaan ja maustetaan mustapippurilla. Maistuu taivaalliselta ketsupin kanssa – hupsista, paljastus nro 2.: mähän siis rakastan ketsuppia pastan kanssa! 

Tällä viikolla olen kuitenkin myös tehnyt ruokakuvauksia, joten jääkaapissa oli muutakin kuin valo. Keräsin kaapeistani kaikenlaista ruoaksi kelpaavaa tykötarvetta ja setistä tuli tällainen: 

Löysin työlounaan tykötarpeiksi vihreitä linssejä Samassa liemessä -kuvauksista, paketillisen broilerin leikkeitä, kevätsipulia, inkivääriä, tomaattimurskaa, bataatin sekä pari siitakesientä.
Löysin työlounaan tykötarpeiksi vihreitä linssejä Samassa liemessä -kuvauksista, paketillisen broilerin leikkeitä, kevätsipulia, inkivääriä, tomaattimurskaa, bataatin sekä pari siitakesientä.

Koska en jaksanut alkaa hienostelemaan leikkuulaudalla, tein koko ruoan yhteen vuokaan ja iskin uuniin. Sanoinkin työhuoneellani piipahtanelle alakerran Anniinalle, että jos tästä tulee ihan kamalaa, syön sen silti, mutten hiisku kokeilustani kenellekään. Mutta jos tulos olisi herkullinen, postaisin sen blogiini. 

Ja tässä hyvät ystävät on minun Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka! Tulos oli herkullinen, ja vaikka se syntyi jämistä, joita en olisi ehkä muuten keksinyt yhdistää, tuli tästä ruoasta sellainen, jota aion tehdä vastaisuudessakin ihan hakemalla nämä raaka-aineet kaupasta. Koska yhdistin ruoassa työkeikoilta yli jääneitä aineksia, se ei maksanut minulle tällä kerralla mitään, mutta ainekset eivät kaupastakaan ostettuna tee isoa lovea lompakkoon. 

Ruoka oli aivan parasta nautittuna yksin työhuoneeni sohvalla, mutta siitä riitti myös kotiin viemisiksi, joten perheen illallinenkin tuli tehtyä siinä samassa!

 

Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka

kolmelle–neljälle 
  • 1 pkt broilerin rintaleikkeitä
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • kevätsipulia
  • 1 bataatti
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl intialaista currytahnaa
  • 2 cm pala inkivääriä
  • pari siitakesientä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa
  • vettä tai kasvislientä

Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti.
Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti.
Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike.
Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike.
Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). Asettele rintafileet kasvispedin päälle.
Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). Asettele rintafileet kasvispedin päälle.
Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa.

OHJEET ONNISTUMISEEN: 

  1. Suosittelen aina uunikanaruoissa käyttämään luullista ja nahallista kanaa. Luullinen rintaleike on yksi suosikeistani arkiruokiin, ja jos siis vaan mahdollista, käytä sitä tässä ruoassa. Rintaleike pysyy mehukkaana, nahka suojaa helposti kuivuvaa filettä paiston ajan. Luut ja nahat voi aina poistaa kanoista ennen tarjoilua, jos ne eivät miellytä kaikkia ruokailijoita. Jos tällaiseen ruokaan käyttää luutonta ja nahtonta fileepihviä, on se takuuvarmasti ylikypsä siinä vaiheessa, kun linssit ja bataatti ovat tarpeeksi pehmeitä.  
  2. Lisää mukaan myös muita haluamiasi/jääkaapistasi löytyviä kasviksia. Minä pilkoin vuokaan pari siitakesientä: sopivia vihanneksia tähän vuokaan voisivat olla esimerkiksi paprika, kesäkurpitsa, munakoiso. Tähän ruokaan voi myös vallan hyvin piilottaa nahistuneiden ruukkuyrttien jämiä. 

Tässä vielä lopuksi ohje tekstimuodossa, jos haluat sen copypasteta omaan reseptiarkistoosi. Muista myös, että voit luoda omat tunnukset Kodin Kuvalehden nettiin ja kerätä sinne suosikkijuttujasi ja blogien lemppareita!

Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka

kolmelle–neljälle 
  • 1 pkt broilerin rintaleikkeitä
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • 1 bataatti
  • kevätsipulia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl intialaista currytahnaa
  • 2 cm pala inkivääriä
  • pari siitakesientä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa
  • vettä tai kasvislientä
  1. Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti. 
  2. Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike. 
  3. Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri, ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). 
  4. Asettele rintafileet kasvispedin päälle. Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Kommentit (2)

Amadea

Vai ettei Pohjois-Helsingissä ole lounaspaikkoja? Ei ole Meri-Tuuli ihan kartalla. Mutta saahan sitä dramatiikkaa blogiin tälläkin tavalla.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei Amadea! 

Pohjois-Helsingissä on todellakin lounaspaikkoja, en väittänyt etteikö näin olisi. Työhuoneeni sijaitsee vaan vähän syrjässä keskellä asuinaluetta ja lähimpään lounaspaikkaan on kävelymatkaa 20 minuuttia, joten 40 minuuttia pelkkiin matkoihin on kesken työpäivän aika paljon aikaa, vaikka kävelylenkki kesken työpäivän olisikin oikein mieleinen ja tekisi hyvää. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sen lisäksi, että työni on antoisaa eikä yksikään päivä ole samanlainen, sen hyvä puoli ovat kuvauksista yli jääneet raaka-aineet. Kun puran väsyneenä settiä 15-tuntisen työpäivän päätteeksi, saan pientä iloa siitä, jos minun ei tarvitse seuraavina päivinä käydä ruokakaupassa. Töistä saa usein kotiinviemisiä.

Jos kuvauspaikalla on käytössä kunnon kylmälaitteet ja noudosta pystytään sopimaan hyvissä ajoin, ruoat menevät hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi Master Chef -ohjelman kuvauksista olemme lahjoittaneet yli jääneet raaka-aineet esimerkiksi Hurstin säätiölle. 

Joskus taas jaettavaksi ei jää mitään järkevää, tai kukaan ei välitä ottaa mukaansa tarjolla olevia, muutaman tunnin huoneenlämmössä olleita jugurtteja. Joskus työryhmän jäsenet saavat päivän jälkeen mukaansa pullotolkulla kivennäisvettä, toisinaan taas ainekset viikonlopun ateriaan.

Aika moni uusi ruokalaji on saanut alkunsa tästä samasta tenkkapoo-tilanteesta. Kaapissa on omituinen määrä ja valikoima elintarvikkeita, jotka pitäisi saada muutettua ruoaksi, mielellään vielä sellaiseksi, jota voi pakastaa tai tarjota kavereille. Samalla tuntuu, ettei kaapissa ole mitään järkevää, koska ei ole ehtinyt töiltään hoitamaan tavanomaisia ruokaostoksiaan. 

Kerran kotiin viemisiksi jäi sateisessa metsässä rekvisiittana ollutta leipää sekä kolme kiloa porkkanaa. Kolme kiloa porkkanaa.  Tekisinkö porkkanakeiton? En, liian tylsää. Paahtaisinko uunissa? Äh, pitäisi käydä kaupassa ostamassa jotain paahdettujen porkkanoiden kylkeen.

Mutta mitä löytyy aina kaapista? Risottoriisiä! Lisätään siihen kermaa, pekonia sekä porkkanaa, niin saadaan täydellinen sunnuntairisotto!

Nyhjää tyhjästä -päivät ovat välillä ihan parhaita kokkailupäiviä. Porkkanarisotosta tuli niin hyvää, että jaan reseptin kanssanne.

Kermainen porkkanarisotto

neljälle

  • 14 pientä porkkanaa (n. 500 g)
  • ½ appelsiini
  • 1,5 dl kermaa
  • 4 siivua pekonia
  • voita ja oliiviöljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • n. 3 dl risottoriisiä
  • 1,5 dl valkoviiniä (tai loraus valkoviinietikkaa ja ½ appelsiinin mehu)
  • n. 1 l kanalientä (esim. Reformin kanaliemijauheesta)
  • rakuunaa, timjamia tai salviaa
  • 1 dl raastettua pecorinoa tai parmesaania
  • suolaa ja mustapippuria

Kuori porkkanat. Jätä 4 pientä porkkanaa sivuun ja laita loput appelsiininpuolikkaan kanssa kattilalliseen suolattua vettä. Keitä kypsiksi. Heitä puolikas appelsiini pois ja soseuta porkkanat hienoksi kerman kanssa.

Paista pekoni korkeareunaisessa pannussa rapeaksi, nosta sivuun. Leikkaa sivuun jättämäsi porkkanat pituussuunnassa neljään osaan. Lisää ne pannuun ja paista rapeiksi pekonin rasvassa. Lisää tarvittaessa voita ja  pieni tilkka vettä. Nosta porkkanat pois.

Lämmitä kanaliemi kasarissa. Lisää sipuli ja valkosipuli pannuun. Pehmennä hetken, lisää sitten risottoriisi ja paista, kunnes riisinjyvät kuullottuvat hieman. Lisää pannuun valkoviini ja anna imeytyä riiseihin. Lisää yrtit ja kauhallinen kanalientä. Hämmennä varovasti puukauhalla, kunnes neste imeytyy. Lisää lientä ja jatka näin, kunnes riisi on sopivan kypsää. Jos käytit varrellisia yrttejä, ongi ne tässä vaiheessa pois risotosta. Ne ovat jo tehneet tehtävänsä ja antaneet makua ruokaan.

Kääntele porkkanasose risoton sekaan ja lisää raastettu pecorino tai parmesaani. Maista risottoa ja mausta suolalla ja pippurilla. Silppua pekoni. Annostele risotto lautasille ja koristele paistetuilla miniporkkanoilla ja pekonilla.

 

Ohjeet onnistumiseen:

Reseptin juju on porkkanasoseen ja risoton pehmeä yhdistelmä. Sitä kannattaa hyödyntää muidenkin raaka-aineiden kanssa. Esimerkiksi pehmeä gorgonzola tai paahdetut mantelit sopisivat risoton päälle. 

Minulla ei sunnuntaina ollut kaapissa valkoviiniä (hei, kenellä on?), joten korvasin sen lisäämällä riisiin lorauksen valkoviinietikkaa ja noin desin appelsiinimehua. Kikka toimii hyvin kasvis- ja äyriäisrisotonkin pohjassa. Myös skumpan jämiä tai kuivaa vermuttia on tullut paremman puutteessa käytettyä.

Reseptistä saa helposti vegeversion jättämällä pekonit pois ja käyttämällä kasvislientä. Tosin lisäisin silloin parmesanin määrää, jotta ruoassa säilyy täyteläisyys. Jos et käytä pekonia, paista risoton päälle tulevat porkkanat voissa tai oliiviöljyssä tai jätä ne pois. 

Käytin risoton viimeistelyyn yli jääneitä miniporkkanoita. Niitä on hankala saada tavallisesta kaupasta, mutta valitse viimeistelyyn pienimmät porkkanat ja leikkaa ne neljään osaan, niin ne kypsyvät pannulla sopiviksi. Lisää tarvittaessa paiston loppuvaiheessa pieni tilkka vettä, jotta porkkanat hautuvat rapsakan kypsiksi. 

Kun on tehnyt niin paljon töitä että joka paikkaan särkee, on lohturuoka kuten täyteläinen risotto paikallaan. Kuvassa on lempiaterimeni: Aira-mummolta peritty täydellinen risotonsärpimishaarukka!
Kun on tehnyt niin paljon töitä että joka paikkaan särkee, on lohturuoka kuten täyteläinen risotto paikallaan. Kuvassa on lempiaterimeni: Aira-mummolta peritty täydellinen risotonsärpimishaarukka!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram