Kirjoitukset avainsanalla pikaruoka

Meri-Tuuli vinkkaa 20 tapaa tehdä pussinuudeleista täydellinen herkkuateria.

”Syödäänkö tänään nutikoita?” on mieheni ja minun koodilause sille, että kumpikaan ei jaksa tai ehdi laittaa ruokaa, ja että muutenkin on paras hoitaa päivän sapuskahommat, kun se kummallekin parhaiten sopii. Silloin molemmat kaivavat kaapista nutikat, eli pussinuudelit, ja kumpikin valmistaa niistä omalla tyylillään herkullisen aterian, joka ei minusta kalpene oikealle kotiruualle. 

Pakko se on myöntää, toisinaan arkiruoka pyörii pakastepizzan ja valmisnuudeleiden ympärillä. Kun ei ehdi käymään kotona kuin nukkumassa ja elämme miehen kanssa eri aikavyöhykkeillä, valmispizzan ja nuudelipussien avulla kumpikin pystyy hoitamaan ruokailunsa päivän päätteeksi tehokkaasti ja edullisesti.

Ja olen kyllä ihan aidosti sitä mieltä, että pussinuudelit ovat yksi maailman parhaista pikaruuista, kun ne valmistaa oikein. 

Pussinuudelien salaisuus on se, miten ne pimppaa, eli mitä kaikkea niihin lisää liemen keittovaiheessa sekä lautaselle laitettaessa. Enkä tarkoita mitään dramaattista maun muuttamista tai kokkaustaitoja vaativia manöövereitä, vaan ihan helppoja tapoja tehdä pussinuudelista oikeasti maukas ja hyvä ateria, siinä samassa ajassa, missä ne valmistuisivat muutenkin. Sellaisenaan, ilman että niihin lisää mitään tuoretta tai ’täkyjä’ eli herkkukimpaleita, pussinuudeli ei minulle maistu. Mutta täkyksi riittää jo muutama viipale tuorekurkkua ja suikale eilistä grillikanaa, ja johan pussinuudeli on muuttunut lähes aidoksi ramen-keitoksi! 

Oma suosikkinuudelini on kimchin makuinen, toisena tulevat kaikki tuliset äyriäismaut sekä silloin, kun kaipaan kevyempiä makuja, lasinuudeliset pho-nutikat. Suosittelen lähtemään seikkailulle aasialaiseen markettiin, siellä valikoima on huikea: Helsingissä esimerkiksi Hakaniemen torin parkkipaidan laidalla olevassa aasialaisessa kaupassa sekä Kolmannen Linjan Aseanic Tradingissä on hyvät nuudelivalikoimat. 

Laitan nuudeleihini aina jäävuorisalaattia tai kiinankaalia, (mitä nyt kaapista sattuu löytymään), kurkkua sekä muutaman viipaleen inkivääriä syventämään liemen makua. Pussinuudelit saavat päälleen aina herkkukimpaleita sen mukaan, mitä tähteitä kaapista löytyy. Tänään viimeistelin nuudelini juhannukselta ylijääneellä naudan ulkofileellä sekä keitetyllä kananmunalla, joka jäi aamutohinassa syömättä. Pussinuudelit ovat siis oiva tapa käyttää tähteitä. 

Kovat vihannekset ja haudutusta vaativat ainekset laitan mukaan samalla, kun kumoan veteen nuudelien maustepussukat. Nopeasti lämpenevät ainekset, tai sellaiset, joiden haluan pysyvän rapsakoina kuten kurkun, laitan suoraan kulhoon odottamaan päälle kaadettavaa kuumaa lientä. Olen harjaantunut näiden nuudeliaterioiden vääntämisessä niin, etten enää tarvitse ruuanvalmistuksessa kuin pienen kasarin ja puukon – leikkuulaudan käyttäminen menisi jo hifistelyn puolelle. Tämän herkkukeiton valmistamiseen menee 5 minuuttia, mutta sitä ei koskaan arvaisi lopputuloksesta. 

Ja ai että mä kyllä rakastan sitä, miltä tulinen kirkas liemi, kypsät liukkaat nuudelit ja rapsakat kasvikset maistuvat keskellä kiirettä! Pussinuudelit ja mä tullaan olemaan ikuisesti yhdessä! 

Alla mun vinkit siihen, miten voit tehdä seuraavasta pussinuudeliateriastasi elämyksen.

 

Pimppaa mun nuudelit!

10 + 10 ideaa nuudelikulhon valmistamiseen

 

Liemeen keittymään nuudeleiden kera:

  1. grillikanan tähteitä
  2. purjoa tai sipulia
  3. kirsikkatomaatteja
  4. porkkanaa
  5. paprikaa
  6. lehtikaalia
  7. sitruunaruohoa
  8. pensaspapuja
  9. bambun versoja tai kiinalaista bambusäilykettä
  10. siitakesieniä tai tuoreita suppilovahveroita

kulhoon liemen alle tai päälle: 

  1. hapankaalia
  2. kimchiä
  3. surimipuikkoja tai katkarapuja
  4. tölkkimaissia
  5. raaka kananmuna (kuuma liemi kypsentää munan)
  6. pakasteherneitä (kesällä käytän tuoreita, mutta tykkään lisätä ne jo liemen keittyessä, jotta ne kypsyvät hieman)
  7. kevätsipulia
  8. saksilla suikaloitua norilevää
  9. ohueksi viipaloitua paahtopaistia tai grillipihvin tähteitä
  10. tuoretta kalaa, ohueksi viipaloituna

Kommentit (1)

Kokinainesta?

Mielenkiintoinen vaihtoehto... Itse, kun pimppaan nuudelit sekoittamalla vedet kaadettua sekaan raakaa kananmunaa, sekoitellaan nopesti kypsäksi, sitten heitän maustetta ja juustoa päälle, joka sulaa sopivasti ja eikun ääntä kohti :P

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tässä välipalassa on makua ja luonnetta.

Aviomieheni on edelleen sitä mieltä, että tämä keksimäni välipala on yksi mullistavimmista ideoistani. En ihan nähnyt tässä potentiaalia kaupalliseksi tuotteeksi, jolla olisimme käärineet fyffet ja muuttaneet tropiikkiin varhaistetulle eläkkeelle. Mutta siinä Jaakko on kyllä oikeassa, että tässä on pieni suuri oivallus, jonka haluan jakaa teidänkin kanssa.

Olette varmaankin kuulleet Pop-Tartseista: amerikkalaisista, yksittäispakatuista makeista välipalakekseistä, jotka laitetaan leivänpaahtimeen. Kun paahtimesta kuuluu 'pop' ja keksi pongahtaa ylös, on välipala valmis syötäväksi. En ole koskaan maistanut sellaista, mutta Pop-Tartseihin törmää jenkkileffoissa ja -sarjoissa, ja idea on nerokas. Ja jotkut jenkit, tarkemminkin Kellogg'sin herrat ja frouvat, ovat kyllä nauraneet matkalla pankkiin ja keränneet keksinnöllään eläkemassit ja pikkusen enemmänkin.

No, olipa kerran päivä, jolloin kaapissa ei ollut mitään järkevää ja piti keksiä jotain pikkunälkään. Mietin, että 'oispa olemassa PopTartseja juustolla ja vaikka pinaatilla – oispa ylipäänsä olemassa hyviä valmiita välipaloja joissa on makua ja luonnetta!' Sitten keksin kokeilla köyhän miehen Pop-Tartsia: mitä tapahtuu, kun leivänpaahtimeen taittelee tortillan, jonka välissä on juustoa? Sulaako juusto ja palaa paahtimeen kiinni? Sulaako se edes? Onko keksintöni kätevä vai ihan turhaa räpellystä? Ja mikä tärkeintä: miltä se maistuu?

Ja niin syntyi leivänpaahdintortilla. Juusto sulaa, ja vieläpä ihanalla tavalla niin, että se kiinnittää taitellun tortillan täydelliseksi kolmioksi. Paahtuessaan itse tortilla puolestaan maistuu mukavan paahteiselta, ja siihen tulee rapsakka pinta. Myös valmistortillalle ominainen nahkea taikinaisuus katoa leivänpaahtimessa.

Tein yhden illan ajan mieheni iloksi erilaisia kokeiluja. Tärkeintä on olla maltillinen täytteiden kanssa: tortillaan ei saa laittaa esimerkiksi salsaa, sillä se valuu paahtimeen ja palaa. Kastikkeita voi laittaa, mutta ne kannattaa sivellä ohuesti. Jugurtti- ja maitotuotepohjaiset kastikkeet eivät toimi, sillä ne muuttuvat lämmetessään juokseviksi ja tekevät tortillasta märän.

 

Omaan tortillaani tulee mangochutneya, juustoa, paprikaa ja kevätsipulia. Vauvalle pelkkää juustoa ja paprikaa.
Omaan tortillaani tulee mangochutneya, juustoa, paprikaa ja kevätsipulia. Vauvalle pelkkää juustoa ja paprikaa.
Leivänpaahdintortilla näyttää vaatimattomalta mennessään paahtimeen, mutta herkku on täydellistä, kun se pompsahtaa sieltä ulos!
Leivänpaahdintortilla näyttää vaatimattomalta mennessään paahtimeen, mutta herkku on täydellistä, kun se pompsahtaa sieltä ulos!

Mieheni viimeistelee omansa srirachalla.
Mieheni viimeistelee omansa srirachalla.

Lapsi poimi omastaan paprikat ja jätti kuoren minulle
Lapsi poimi omastaan paprikat ja jätti kuoren minulle

Meikän tortillassa pitää olla väriä
Meikän tortillassa pitää olla väriä
Tortilla syntyy siitä mitä kaapista löytyy - jopa pelkkä juusto riittää jos ei muuta ole.
Tortilla syntyy siitä mitä kaapista löytyy - jopa pelkkä juusto riittää jos ei muuta ole.

Täytteiksi sopivat esimerkiksi leikkeleet, juusto, babypinaatti ja ohuesti suikaloidut vihannekset. Tortillan pitää olla taiteltuna niin ohut, että se mahtuu mukavasti leivänpaahtimen pesään eikä jää jumiin, kun paahdin pongahtaa ylös. Tärkeää on myös laittaa tortillan taitospuoli alaspäin. Näin välttää sen, että tortillasta tippuu mitään paahtimeen. Periaatteessa tortilla syntyy ihan pelkällä juustollakin, joten kunhan kuivakaapista löytyy valmiita vehnätortilloja, ja jääkaapista mikä tahansa juustonkäntty, niin välipala on siinä!

Valmiin paahdintortillan voi dipata salsaan, sen päälle voi tursottaa srirachaa tai sitten syödä ihan sellaisenaan. Mieheni on toisinaan hoitanut oman ruokahuoltonsa pelkillä leivänpaahdintortilloilla, kun olen ollut työmatkalla. Ja tämä on snäkki, joka sopii jopa töihin, kunhan taukotilasta vain löytyy paahdin.

Iloista herkuttelua!

https://www.youtube.com/watch?v=QH2-TGUlwu4

Kommentit (32)

Vierailija

Hyvä oivallus! Resepti menee testiin! Jollakin valmiruokafirmalla oli joskus valikoimissaan suolainen välipalaherkku, vähän täytetyn piirakan kaltainen siististi syötävä, joka laitettiin paahtimeen. Olen kovasti kaivannut sitä takaisin ja tällä reseptillä lievitän himoani.

Vierailija

Saarioisen Italianleipä. 😊😊 itekki kaipailee tätä takaisin.

Vierailija

Väliamerikassa saa esimerkiksi aamiasella quesadilloja comalissa rasvattomalla levyllä paistetun kaksi maissitortillaa päällekäin ja juustoa ja kinkkua välissä. Tarjoillaan lämpimänä.

Amadea

Voi että, olen tehnyt noita jo vuosis! Että kummalle se kunnia kuuluu?
Ai mutta minähän en ole julkkis.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Saat kaikin mokomin ottaa kaiken gloorian tästä keksinnöstä! Kyllä pääasia on, että mahdollisimman moni saa iloa tästä kikasta, eikö? ;)

Texas Pete

Kyllähän se kunnia menee nyt hyvästä syystä ja jossittelematta ihanalle Meri-Tuulelle, joka ainakin jakoi hienon reseptinsä meille kaikille ensimmäisenä.

Päivi-äiti

Kokeilitko laittaa tortillan leivinpaperitaskussa paahtimeen? Silloinhan sinne voisi laittaa vähän salsaakin - ehkä?
Muuten aivan huippuidea.
Itse olen tehnyt pannulla piadineja italialaisittain: kaksi tortillalettua, joiden väliin juustoa ja lisäkkeitä. Paahdetaan molemmin puolin kuivalla pannulla tai syntisesti öljyssä. Leikataan neljään osaan ja nautitaan!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moi Päivi! Hyvä idea, tuo olisi varmasti tarpeen juurikin kun haluaa laittaa jotain salsaa. Ja käärepaperikin on valmiina! Piadinit on ihania!

Kokeilija

Täytyypä kokeilla..Montaa ns. outoo yhdistelmää olenkin testannut, kuten esim.Pohvelia. se on kuorineen keitetty peruna joka litistetään vohveliraudan leukojen väliin ja paistetaan rapeaksi. Potun ylä ja alapuoli voidellaan ensin. On muuten hyvää! ja uskomattoman onnistunut kokeilu oli myöskin näkkleivän paahtaminen levänpaahtimessa. Kaupan Pitaleivät paahdan ennen täyttämistä paahtimessa. Pikkupizzoja olen vohveliraudassa myöskin valmistanut. Nyt tuli nälkä!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka Kokeilija! Toi Pohveli kuulostaa aivan ihanalta, mun on pakko päästä kokeilemaan mökillä! En ole kokeillut näkkäriä paahtimessa, jännä nähdä mitä makuja paahtaminen tuo siitä esiin! Nastoja ideoita, kiitos! 

Thomas

Meillä oli kylässä Mexikolainen opiskelija, joka noita Sincronisados nimellä kutsui.. teki ne pannulla, eikä leivänpaahdinta käyttänyt siihen, ihan kiva idea tuo paahtimen käyttö. Salsa Verde tosin puutuu sinun reseptistä, joka siis laitetaan tuon paistamisen jälkeen kun avaa tortillan. Meidän perheessä nyt syödään useammin tortilloja kuin koskaan aikaisemmin. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Mäkin oon pannulla tehnyt usein, silloin saa paljon täytettä. Ja uunissa olen tehnyt kerros-quesadilloja, ne on myös aivan ihania! Mä tsekkaankin mitä kaikkea löyty kun laittaa googleen sincronisados -sanan.

Salsa verde on yksi suosikeistani, sitä itse asiassa löytyy jääkaapistani, mutta tomatillojen saatavuus suomessa on niin vaikeaa, että reseptistä ei olisi iloa kuin niille harvoille jotka saavat tukkureilta tilattua tomatilloja. Opin meksikon reissussa vieläpä salaisen mausteen, jota ilman ei kokkikouluni opettajan mukaan voi salsa verdeä valmsitaa: guisano toukkaa! Niitä kun hieroo pari huhmareessa ja lisää salsa verdeen, on maku aivan verraton ja aito. 

Vierailija

Erinomainen juttu. Näitä nopeasti nälkään ohjeita ei ole koskaan liikaa. Pätevä ja kätevä. Kokeillaan.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hmm.. voisiko johtua käyttämästäsi juustomerkistä, jos se on jotenkin äärimmäisen herkästi sulavaa ja valuvaa? Olemme tehneet näitä juustoraasteella, emmentalilla, goudalla ja edamilla ja kaikilla kyllä toimii.. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Tämä riippuu tosi paljon paahtimesta, mutta aloittaisin ensin aika pienellä asetuksella ja katsoisin mitä tapahtuu. Meillä tulee juuri hyviä kun nupin kääntää 2 ja 3 väliin, paahtimemme on Clas Ohlssonin joku ihan perusmalli. 

Vierailija

Näyttääpä herkulliselta! Pitääpä joskus kokeilla tätä leivänpaahtimella lämmittämistä. Itse teen quesadillat kuivalla paistinpannulla, ja niiden väliin voi laittaa vähän märempiäkin ainesosia, kuten erilaisia salsoja, pico de galloa jne.

Hohhoijaa

Olen tehnyt tätä jo n. 4 vuotta mutta valitettavasti en ole julkkiskokki niin en ole saanut ideaa omanani ulos levitykseen.... Et tainnut nyt oikeasti tätä keksiä 😀😀 leivänpaahtimessa voi tehdä hampparit, lämmittää rieskat ja laittaa juustoa väliin.. jne.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka Elsi!

Nyt hieman pilkettä silmäkulmaan kun luet blogiani. Totta kai ymmärrän, että on hyvin mahdollista että joku ihminen, jota en tunne, on saattanut tehdä jotain ruokaa aivan samalla tavalla kuin minäkin ja olemme tehneet sitä toisistamme tietämättä, hän ehkä jo vuosia ennen minua. Halusin jakaa tämän vinkin jonka keksin aivan sattumalta ja joka on ollut meillä kotona ahkerasti käytössä, kyse ei ole sen vakavammasta 'keksinnöstä'. 

Mutta tuohon ideoiden jakamiseen: Kodin Kuvalehti tarjoaa jokaiselle lukijalle mahdollisuuden luoda oman blogin. Blogin luominen tapahtuu etusivun kautta. Kodin Kuvalehden nettisivuilla on monia mainioita ei-julkkisten pitämiä blogeja eri aiheista ja ne nousevat myös muun toimitetun materiaalin ohella kivasti KK:n etusivulle. Aloitin itsekin aikoinaan siksi että pöytälaatikossani on paljon ainakin omalle perheelleni maistuvia reseptejä, joista muut eivät ole päässeet nauttimaan. Suosittelen bloggaamista sinullekin, se on tosi kiva tapa jakaa ideoitaan ja kirjata johonkin ylös omia vinkkejä ja ajatuksiaan! 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka kaikille kommentoijille! Sivulla on nyt teknistä häikkää, jonka vuoksi en pääse hyväksymään ja julkaisemaan teidän lähettämiä kommentteja. Ongelmaa selvitetään! Pahoittelut kaikille ja vastailen sitten kysymyksinne kun asia saadaan ratkaistua! Meri-Tuuli

Texas Pete

Dodii, nyt on kokeiltu. Täysjyvätortilla, tilsiter, possu ja BBQ - olipahan hyvää, ainoastaan lämmin merituuli ja kylmä olut puuttui!

Sundaysunday

Ihana idea! Kiitos vinkistä. Mulla oli se isomman koon tortillalätty, se oli liian iso. Normikoko toimivampi. Huippuresepti tilanteeseen kun kaapissa "ei oo mitään" :)

rriikka

Kiitos tästä vinkistä! Testattu ja hyväksi todettu! Nyt vaan sit tuunailemaan omaa suosikkia :)

Nonna-Saara

Kiitos tästä hyvästä ideasta. Ihana välipala kun lapsenlapset tulee koulusta. Taas saan yllättää :)

Lenchen

Satuin lukemaan juuri sopivasti tämän jutun ennen vappua.Vietämme vapun aina mökillämme ja se on mökkikauden avaus. Nyt pääsenkin helpolla vapputulnnelmaan näiden "leipästen" avulla sillä mökillä on aina ekana kertana niin paljon muutakin tekemistä ettei ehdi edes valmistaa mitään monimutkaisia ruokajuttuja. Hauskaa vappua kaikille!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hauskaa vappua ja ihanaa mökkikauden avausta! Se on ihana hetki kun avaa talven jälkeen mökin oven ekaa kertaa...

Vierailija

Mahtava idea :) itse kokeilin laittaa sokeroimatonta maapähkinävoita ja ohuita banskusiivuja ja nams :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram