Kirjoitukset avainsanalla toimitus suosittelee

Tänä vappuna en aio valmistaa perunasalaattia enkä kattaa montaa sorttia ruokaa. Rakastan juhlien järjestämistä, mutta nyt haluan vaputella mahdollisimman pienellä vaivalla. Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, ettenkö tarjoaisi jotakin itse tehtyä: aion ottaa rennosti ja valmistaa vain yhden ruuan, jonka teen valmiiksi jo nyt viikonloppuna. Ja sellainen on mun juhlabravuuri lohipastrami.

Pastramin nimi viittaa yleensä Jenkeissä suosittuun naudan suolalihaan, mutta tässä ruuassa se tarkoittaa ainoastaan valmistustapaa, jossa lohen pinta paistetaan nopeasti, ja sen jälkeen maustetaan reippaalla otteella. Lihapastramiin kuuluu myös suolaliemi sekä jopa savustusta, mutta lohipastramissa maustettu lohi heitetään lopuksi pakastimeen maustumaan ja jähmettymään. Jäätynyt lohi otetaan puolta tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja leikataan paloiksi. Ja sitten lohipastrami on valmis syötäväksi! 

Juhlapäivänä tämän herkullisen ruuan esillepanoon ja tarjoiluun menee siis enää 5 minuuttia. Lohipastrami on kaunista kuin karkki ja saa yleensä vieraat haltioitumaan. Siksi riittääkin, että pöytään katetaan yksi pomminvarma herkku ja muut antimet voivatkin tulla vaikka suoraan kaupan hyllyltä. 

Ota alta resepti ja tee juhliisi lohipastramia! 

Pssst! Torstaina blogissa ohjeet siihen, miten otat kaiken irti vapusta ja järjestät kunnon kinkerit vaivattomasti.

 

Kuvan lautaset Stockmann. Pellavaliinat Lapuan Kankurit.
Kuvan lautaset Stockmann. Pellavaliinat Lapuan Kankurit.

LOHIPASTRAMI

(G, M)
  • 1 kg tuoretta lohta, paksusta etuosasta
  • 1 rkl suolaa
  • 1 dl dukkah-maustetta (resepti täällä)
  • sormisuolaa ja yrttejä tarjoiluun

Nypi lohesta ruodot ja leikkaa fileen vatsapuolelta sentin leveydeltä kalaa pois, jotta saat siistin ja suorakulman muotoisen fileen. Leikkaa file vielä pituussuunnassa kahteen tai kolmeen tankoon. 

Laita leivinpaperi puhtaan leikkuulaudan päälle ja levitä dukkah siihen ohueksi kerrokseksi. 

Suolaa fileet ja paista tangot yksi kerrallaan kuumalla ja kuivalla rautapannulla joka sivulta nopeasti niin, että lohi saa väriä, mutta jää raa’aksi keskeltä. Nosta ruskistettu lohipala dukkah-mausteen päälle lepäämään.

Kun kaikki lohi on paistettu, pyörittele tankoja dukkah-mausteessa. Kääri tanko kerrallaan kelmuun ja nipistä tankojen päistä kelmu etusormen ja peukalon väliin ja kieputa rullia, kunnes kelmu kiristyy niiden ympärille ja saat lohitangosta tiiviin ’makkaran’. Käännä kelmun päät lohitangon alle ja kiinnitä esim. palalla maalarinteippiä. Pakasta vähintään 4 tuntia.

Noin 20 minuuttia ennen tarjoilua nosta jäiset tangot leikkuulaudalle, poista kelmu ja leikkaa terävällä veitsellä 1 cm viipaleiksi. Asettele tarjoiluvadille ja koristele esim. mizunan lehdillä tai versoilla. Ripottele päälle hieman sormisuolaa. Tarjoa heti, kun lohipastrami ei ole enää kohmeessa. 

Lohi vaatii pientä muotoilua ennen tangoiksi leikkaamista. En kuitenkaan heittänyt mitään pois: paistoin vatsapuolelta poistetun ohuen palan pannulla ja söin lounaaksi salaatin kera. 
Lohi vaatii pientä muotoilua ennen tangoiksi leikkaamista. En kuitenkaan heittänyt mitään pois: paistoin vatsapuolelta poistetun ohuen palan pannulla ja söin lounaaksi salaatin kera. 

Pannu saa olla todella kuuma. Lohessa on itsessään tarpeeksi rasvaa, joten jos sinulla on hyvä, paksupohjainen pannu (kuten rautapannu), se ruskistuu kauniisti kaikkialta.
Pannu saa olla todella kuuma. Lohessa on itsessään tarpeeksi rasvaa, joten jos sinulla on hyvä, paksupohjainen pannu (kuten rautapannu), se ruskistuu kauniisti kaikkialta.

Kuorruta lohitangot reippaasti dukkah-mausteseoksella.
Kuorruta lohitangot reippaasti dukkah-mausteseoksella.

Lohitangot voivat maustua pakkasessa jopa viikon. Ota ne ulos huoneenlämpöön vasta, kun kaikki muu on valmista. Jos juhlitte monta tuntia, ja ihmiset tulevat tipotellen, sulata ja tarjoile lohipastrami tanko kerrallaan.
Lohitangot voivat maustua pakkasessa jopa viikon. Ota ne ulos huoneenlämpöön vasta, kun kaikki muu on valmista. Jos juhlitte monta tuntia, ja ihmiset tulevat tipotellen, sulata ja tarjoile lohipastrami tanko kerrallaan.

Lohipastramin voi tarjota, miten haluaa, esimerkiksi leikata ja asetella ruislastun päälle pienen majoneesitipan kera. Se on myös nätti pienen salaatinlehden päällä, jos vieraissa on gluteenittomia. Jämät käärin seuraavana päivänä riisipaperiin kesärullaksi. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram