Kirjoitukset avainsanalla mökkiruokaa

Rakastan niitä harvoja viikonloppuja, joita ehdimme mökillä viettämään ja meillä ne pyörivät nautiskelun, hyvän ruoan ja juoman sekä laiskottelun ympärillä. Vaikka olemmekin suurpiirteisiä eikä kumpikaan paljoa rutiineista välitä, meille on syntynyt mökkeilyn ympärille ihania tapoja, joita odotan innoissani aina kun edessä on mökkireissu. Yksi niistä on vierailu Iitin Maatilatorilla ja nyt lukijat hehkutan teillekin tätä kauppaa, sillä paikka on ehdottomasti matkan arvoinen. 

Sitä mukaa kun perhe kasvaa, mökille lähtö on aina isompi operaatio. Perjantaina työpäivän päätteksi mökille lähtee kissat, lapsi ja sekalainen, epäorganisoidusti pakattu lajitelma kasseja ja nyssäköitä, joita kannamme neljännessä kerroksessa sijaitsevasta asunnostamme ja sullomme farkkuumme. -Tässä kohtaa on vielä työviikko vahvasti mielessä ja pakkaaminen ei tosiaan ole vahvimpia lajejani, keksin aina viime tingassa jotain mitä saattaisi mökillä tarvita, jolloin kamaa on aivan liikaa, tai unohdan kokonaan jotain tuiki tärkeää, kuten tänä viikonloppuna lapsen vaatteet, joita piti sitten mennä ostamaan Lahden Karismasta kun tajusin mitä oli tapahtunut. 

Illalla saavuttuamme mökille syömme aina jotain simppeliä, kuten silliä ja perunaa tai pastaa. Mutta lauantaina panostamme ruokaan ja juomaan ja lähdemme aamiaisen jälkeen kylille ostoksille, yhteen lempi ruokakaupoistani, Iitin Maatilatorille

Tästä vasta alkaa kunnon laskeutuminen mökkiviikonloppuun. Tuomme kaupungista vain mausteet ja isot perusostokset, mutta vasta Iitin Maatilatorilla päätämme menun. Kurkkaamme ensin lihatiskiin ja lisukkeet, kastikkeet ja muut herkut päätetään vasta kun tiedämme mitä lihaa grilliin menee. 

Iitin Maatilatorin lihatiski on yksi suuri syy, mikä tekee siitä yhden suosikkikaupoistani. Ei niinkään siksi että sieltä löytyisi kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, vaan siksi että tiskissä on aina jotain jännää, ja lihoja myydään myös luineen ja läskeineen. Valikoima vaihtuu saatavuuden mukaan ja voin olla varma että kaikki on tuoretta ja kotimaista. Ostamme usein heppaa, jota ei monesta paikasta saa. Mukaan tarttuu lähes aina myös Maatilatorin kuuluisaa valkosipulileikettä, jota suosittelen ehdottomasti maistamaan.  

Viimeksi ostin aivan mielettömiä kotimaisia possun poskia, joihin sain valmistusvinkin Maatilatorin lihamestarilta Ilkka Ripatilta. Ilkka on tutustuttanut minut vuosien varrella lukuisiin ruhonosiin, joita en ole aiemmin osannut käyttää. Ilkka on taitava lihamestari ja kova kokki ja suosittelenkin että lähestyy tiskiä avoimella mielellä, Ilkka keksii taatusti mitä sinun kannattaa valmistaa!

Maista ainakin valkosipulileikettä ja osta täältä parhaat palvilihat.
Maista ainakin valkosipulileikettä ja osta täältä parhaat palvilihat.

Viimeeksi tiskistä löytyi mm. härän häntiä, hevosen ulkofilettä ja entrecôtea.
Viimeeksi tiskistä löytyi mm. härän häntiä, hevosen ulkofilettä ja entrecôtea.

Suomalaiset sipulit ja perunat - näitä ostan aina mökille!
Suomalaiset sipulit ja perunat - näitä ostan aina mökille!

Lihan lisäksi ostamme Maatilatorilta leivän, kotimaiset kauden vihannekset ja aina myös jotain pientä spessua, kuten viimeeksi paikallista mustikkajogurttia jossa maistui aito mustikka ja jota lapsemme lappasi kaksin käsin suuhunsa.

Tule tutustumaan Iitin Maatilatoriin, paikka on pidemmänkin matkan arvoinen. Ja lähellä on myös Kotieläinpiha Olgan Farmi, jossa kannattaa käydä ainakin kerran kesässä. Iitin Maatilatori on vain pienen koukkauksen takana Lahden ja Kouvolan väliä kulkevalta tieltä. 

Lankoja käsityön ystäville
Lankoja käsityön ystäville

Paikallisten taitajien villasukkia
Paikallisten taitajien villasukkia

Kouvolalaisen Inkapaahtimon käsityönä paahdettuja kahveja
Kouvolalaisen Inkapaahtimon käsityönä paahdettuja kahveja

Ostamme aina mieheni kanssa tällaiset aurajuustopörpylät ja syömme ne shoppailureissun päätteeksi Maatilatorin terassilla kera kahvin
Ostamme aina mieheni kanssa tällaiset aurajuustopörpylät ja syömme ne shoppailureissun päätteeksi Maatilatorin terassilla kera kahvin

p.s. Aivan maatilatorin lähellä on myös hyvä kirppis, josta löytyy melkein kaikki tarpeelliset käyttötavarat mökille!

Iitin Maatilatori - Kymenrannantie 1, 47400 Kausala

Kesällä auki seuraavasti:

Ke 10:00-17:00

to 10:00-17:00

pe 10:00-18:00

la 10:00-15:00

su 12:00-17:00

 

 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Ei kun kiitos teille, kun pidätte niin hyvää huolta seudun herkkusuista ja mökkiläisistä! JA AI NIIN!!! Laitoimme hälytyksen jo puhelimeen seuraavalle mökkireissulle: UNOHDIMME LAUNTAINA MAKSAA KAHVIT, jotka joimme ostosten yhteydessä! Ei ollut tarkoitus ottaa juoksukahveja, maksamme ne ensi kerralla! :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Osallistu kertomalla mökkiruokaoivalluksesi ja voit voittaa Meri-Tuulin Mökin keittokirjan.

Nyt jaan teille yhden rakkaimmista mökkiresepteistäni, jota teen oikeastaan kesät talvet, landella ja kaupungissa. Mökillä tämä valmistuu muurinpohjapannulla, kaupungissa laakeassa paistinpannussa. Erityisen hyvältä se maistuu hyvässä seurassa, dagen efterinä, mutta tämä on myös luottoreseptini, kun on aika tyhjentää mökin jääkaappi viikonlopun jälkeen. Kuivakaapissani on aina perustarvikkeet tähän ruokaan: sekaan heitän makkaroiden jämät, grillattujen vihannesten tähteet ja päälle raastan kaikki juustojen pätkät tai puolikkaan fetapaketin. Simppeliä, superherkullista ja alati muokattavissa, shakshuka! 

Aina kun korkkaan mökkikauden, vien sinne kassillisen säilykkeitä ja suosikkimausteeni. Mukaan lähtee ainakin tölkkitomaatteja eri muodoissa sekä kikherneitä, joista saa loihdittua hetkessä montaa eri ruokaa ja lisuketta. Mausteista ehdottomia ovat savustettu paprikajauhe, korianterinsiemenet sekä juustokumina. Ja maustetahnoista mukaan lähtee aina korealaista Gochujang-tahnaa sekä marokkolaista harissatahnaa, joilla molemmilla saa kivaa potkua grilliruokiin. 

Näiden ainesten avulla syntyy myös shakshuka, jos tulee yllätysvieraita tai grillaaminen ei nappaa. Ja ainakaan meidän mökiltä ei tuosta noin vaan piipahdeta kauppaan ostoksille. Suosittelenkin panostamaan kuivakaappiin, jolloin mökkireissujen kauppakassi pienenee kun mukaan pitää ottaa vain tuoretuotteet. 

Tänä juhannuksena mökille matkaa suosikkisäilykkeeni ja mausteeni, sillä lauantaina teen ison satsin shakshukaa!
Tänä juhannuksena mökille matkaa suosikkisäilykkeeni ja mausteeni, sillä lauantaina teen ison satsin shakshukaa!

Kolme syytä tehdä shakshukaa tänä kesänä: 

1. Shakshukan valmistuksessa syntyy hyvin vähän tiskiä, jopa pilkkomisen voi tehdä niin, että viipaloi kaiken suoraan pannulle. 

2. Shakshukan resepti on helposti muokattavissa eri ruokavalioihin sopivaksi ja siihen voi myös käyttää lähes mitä vaan jääkaapista – tämä on eritoten hyvä jääkaapintyhjennysresepti viimeisenä mökkeilypäivänä! 

3. Sen raaka-aineet säilyvät jopa huoneenlämmössä ja muutama kaveri onkin ottanut tämän reseptin omakseen sellaisille mökeille, jossa on pieni jääkaappi, jos kylmäkaappia ollenkaan. 

Bonussyy: shakshuka on ehkä yksi maailman kauneimmista ruuista, erittäin instagrammattavaa materiaalia! 

Resepti löytyy jutun lopusta. 

Mutta nyt haluan kuulla teidän lukijoiden omista mökkibravuureista! Mitä valmistat monta kertaa kesässä? Mikä on oma oivalluksesi mökin keittiössä? Mikä on sellainen ruoka, josta satelee aina vierailta glooriaa? 

Kaikkien vastanneiden kesken arvon yhden kappaleen Mökin keittokirja -kirjaani. Kirjassa on shakshukan reseptin ja wasabisillin lisäksi kymmeniä muita reseptejä, jotka kuuluvat minun mökkikokkailurepertuaariin, ja jotka on mietitty erilaisilla mökeillä onnistuviksi. Mukana on myös ohjeet savustamiseen, grillaamiseen ja jopa rosvopaistimontun rakentamiseen. 

Osallistumisaikaa kilpailuun on maanantaihin 25.6. saakka ja osallistuaksesi kommentoi alle mikä oma mökkibravuurisi on, kerro siitä myös hieman. Huomioithan, että paras tapa kommentoida on luoda oma Sanoma-tunnus, jolloin pystyn helpoiten ottamaan yhteyden voittajaan! 

Ja ihanaa juhannusta kaikille teille, pidättelit sitten sadetta sisällä, tai pilkahtaako aurinko siellä, missä vietät jussia, otetaan rauhassa, nautiskellaan ja juhlitaan sitä, että kesä on alkanut ja edessä on monia ihania kesäisiä seikkailuja ja kohtaamisia! 

Meri-Tuuli

 

Mökin keittokirjan tein käsioppaaksi jokaiselle mökille, kesäpaikalle ja kaupunginkin keittiöön.
Mökin keittokirjan tein käsioppaaksi jokaiselle mökille, kesäpaikalle ja kaupunginkin keittiöön.
Meidän mökillä shakshuka valmistuu muurinpohjapannulla, appiukon rakentamassa pesukoneenrumpugrillissä.
Meidän mökillä shakshuka valmistuu muurinpohjapannulla, appiukon rakentamassa pesukoneenrumpugrillissä.

 

Shakshuka

kuudelle
  • 60–100g makkaraa/syöjä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
  • 1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • harissaa tai muuta chilitahnaa
  • 6 luomukananmunaa
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • juustokuminaa
  • savustettua paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • sokeria
  • iso kannullinen kylmää vettä
  • reilusti persiljaa tai korianteria

Tarjoiluun:

  • tuoretta leipää

Kuumenna muurinpohjapannu tai parilapannu (tai kotona keittiössä iso, korkeareunainen paistinpannu). Lorauta pannulle reilusti oliiviöljyä, ja tiristä siinä pilkotut makkarat ja työnnä muurinpohjapannun viileämmille reunoille. Lisää öljyyn pilkotut sipulit ja paista pehmeiksi.

Kaada pannulle tölkkitomaatit ja noin puoli litraa kylmää vettä ja sekoita. Työnnä reunoilla odottavat makkarat takaisin pannun keskelle tomaattiseokseen. Lisää myös harissa sekä mahdolliset muut kasvikset tai pavut. Anna porista rauhassa sekoittaen aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää vesi valuttamalla muurinpohjapannun reunojen kautta, jossa se kosteuttaa ja estää reunoilla olevan kastikkeen palamisen.

Kun tomaattikastike on muhinut noin vartin verran, mausta se ja lisää joukkoon puolet silputuista yrteistä. Kaada sekaan vielä muutaman desin verran vettä, sekoita ja anna kiehahtaa.

Riko varovasti kananmunat porisevan kastikkeen pintaan ympäri pannua. Jos ilma on kylmä tai tuulinen, peitä muurinpohja varovasti foliolla tai kannella ja anna munien kypsyä, kunnes valkuainen on hyytynyttä, mutta keltuainen vielä keskeltä mukavan juoksevaa.

Viimeistele tuoreilla yrteillä.

Kommentit (22)

Jackpottaaja

Uusista perunoista tehdään grilliperunoita joihin lisätään ruohosipulia ja aurajuustoa +savustettuja ahvenia. Lisäksi raikas vihersalaatti. Maistuu saaristossa mökillä😊

Merja k

Sienikastike metsän löydöistä ja uudet perunat lisäksi salaattia ja jälkkäriksi paistetut letut hillolla tai mansikoilla.

Vierailija

Ei ole mökkiä, mutta teen veneruokaa koko kesän. Uudet perunat, kalastajan savustama kampela, tilliä ja voita, ei muuta💙

Villasukka1981

Pannulla paistetut ahvenet tai kuha.mökkijärvestä molempia kaloja nousee kun hihnalla

Xeveliina

Täytetyt letut! Niihin voi hyödyntää vähän kaikkea mitä kaapeista ja kasvimaalta löytyy ja murustakaan ei ole jäänyt syömättä.

Nensku

Kuhaa Meunière - tietysti itse pyydetty - ja seuraksi uudet perunat, salaatti oman penkin aineksista, syksymmällä freesattua lehtikaalia tai pinaattia. Simppeli ohje, joka kuulostaa paljon hienomnalle 😉

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei Nensku! En saa laitettua sinulle sähköpostia, osoitteesi ei toimi, edes kun laitoin @luukku.com -päätteen. Laittaisitko minulle yhteystietosi kommenttina ja tsekkaan ne siitä. Huolehdin ettei kommenttia julkaista sivuilla. 

Terveisin, 

Meri-Tuuli

Mirveli

Perunapannu, johon laitetaan keitettyjä perunoita eiliseltä, pekonia, kevätsipulia. Tämä heitetään muurikkapannuun ja lopuksi heitetään ruohosipulituorejuustoa sekaan. Päälle runsaasti mustapippuria. Tähän voi sekoittaa melkein mitä vain, makkaranjämät tai esimerkiksi paprikaa. Hyvä jämien tuhoaja ja ah, niin hyvää ja täyttävää ja tyydyttävää.

Lahelanruusu

Hölskypotut, tilliä ä, valkosipulia, suolaa ja voita. Ja leipäjuusto pekoniin käärittynä grillissä. Vaan lisää ideoita kaipaamme, siksi Mökin Keittokirja olis upee palkinto.

Ritariperhonen

Vanhempien mökillä  yleensä vain paistetaan makkaraa ja  tehdään leipiä  sekä keitetään kahvia. koska ei ole tiskaus mahdollisuutta tai ainakin se on hankalaa. Syödään kertakäyttöastioista

anna s.

Perinteiset makkarat ovat aina herkullisia mökillä, mutta parhainta on mieheni tekemä lohi savustuspöntössä :)

Nnenne

Muurinpohjalätyt ehdottomasti. Menee suolaistenkin täytteiden kanssa, mutta ehdottomasti parasta sokerin ja tuoreiden mansikoiden kanssa!

Kielo

Couscous-halloumi-salaatti valmistuu hetkessä ja sopii melkein minkä vain grillattavan kyytipojaksi. Jälkkäreistä kesän ehdottomat suosikit on britakakku tai vaihtoehtoisesti lätyt mansikoilla ja vaniljajätskillä. Nam!

Vierailija

Mustikka- ja raparperipiiraat. Nopeat ruisteeleipäset. Mansikkaräpsäyskakku ja raikkaat juustokakut.

Murekepizza: Lihapullataikinan päälle pellille ohuet tomaattipyre- ja ketsuppikerros, sekä päälle muutama viipaloitu tomaatti, ehkä juustoraastetta. Uuniin 175 vajaa tunti. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei kaikille! Arvonta on nyt suoritettu ja kilpailu on ohi. Kiitos kaikille ihastuttavista vastauksistanne, kuulostaa siltä että aika monilla mökeillä herkutellaan kaupunkia vaatimattomammista olosuhteista huolimatta. Tulipa myös taas vastaan monta kesäklassikkoa, joita en ole muistanut itse valmistaa vuosiin. Kiitos siis teille!

Arvonta suoritettiin klassisesti kirjoittamalla kaikkien vastanneiden nimet lapulle ja ne laitettiin lippikseen. Onnettarena toiminut Alfred (1v7kk) nosti voittajaksi Nenskun. Onneksi olkoon! Olen Nensku sinuun yhteyksissä palkinnon toimitusta varten. 

Meri-Tuuli

Vierailija

En ehtinyt kisaan mukaan, mutta kaikki muurikalla valmisteltu ruoka maistuu kyllä erityisen hyvin! Kirja löytyy jo mökin keittiöstä ja monta reseptiä testattu, myös Shakshuka :) Oikein maukasta oli, mutta jäi kyllä aika tiiviisti pannuun kiinni ja jäänyt tekemättä uudelleen. Onko vinkkiä muurikan putsaukseen Shakshukan jälkeen?

Kiitos loistavasta kirjasta, toimii ja aurinkoista kesää!!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Kiitos kommenteistasi!

Shakshouka saattaa tosiaan jämähtää muurikkaan kiinni, hapokas tomaatti voi helposti viedä muurikan paistokykyä. Tähän on kaksi keinoa: käytä vettä reilusti ennen kuin lisäät kananmunat. Varsinkin valmistaessa shakshoukaa muurikalla nestettä haihtuu runsaasti. Tomaattipohja saa siis olla melko vetistä tässä vaiheessa - mieti kotona valmistettua jauhelihakastiketta sillä hetkellä kun siihen on lisätty lihaliemi, tomaattimurska ja sitä aletaan keittämään kasaan. 

Toinen keino on varmistaa että muurikka on hyvässä tikissä, etenkin jos muurikkaa käyttää ahkerasti pitkin kesää, sitä saa olla rasvapolttamassa useamminkin kuin keväällä ja syysteloille laitettaessa. 

Aurinkoista kesää sinullekin! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Juhannuspöydän kruunu on itse maustettu silli. Tässä kaksi suosikkiani, wasabisilli ja mustaherukkasilli, joka tunnetaan meillä myös hääsillinä. Vie silliä tuliaiseksi tai tee omaan juhlapöytään pieni satsi, juhannus maistuu taatusti näiden avulla vielä herkummalta! Ehdit vielä hyvin tekemään juhannukseksi silliä, jos laitat sillit tulemaan viimeistään keskiviikkona illalla. 

Jouluna on tapana kysellä kavereiden kesken, mikä on sellainen ruoka, jota ilman joulu ei tunnu joululta. Minulla se on silli, mutta sama pätee juhannukseenkiin: voisin syödä silliä ja perunaa aamusta iltaan ja usein niin teenkin! Opettelin sillinfanituksessani aikoinaan maustamaan silliä jopa itse ja yllätyin miten vaivatonta sillin valmistaminen on. Sittemmin silleistä ja silakoista on tullut yksi bravuureistani.

Kaupan silleissäkään ei ole mitään vikaa, valitse kaupasta muutama suosikki ja tuo lisäripaus kattaukseen tekemällä vaikka yksi silli itse. Sillipöydän kattamisessa suosin samaa keinoa kuin muussakin juhlatarjoilussa: valitsen muutamat hyvät jutut kaupan hyllyltä ja täydennän kattausta itse tehdyillä erikoisuuksilla. Kaupan silleistä suosikkimakuni ovat sinappisilli ja ranskalainen sipulisilli, ja kaksi omaa reseptiäni täydentävät mukavasti sillitarjottimen makupalettia. 

Hääsillin kehitin vuonna 2014 häihimme, jossa alkupalapöytä oli valikoima kylmiä suosikkijuttujamme. Oli graavattua siikaa, hiilisilakoita pikkeliliemessä, savustettuja katkarapuja, erilaisia marinoituja vihanneksia, dippejä ja tahnoja, pikkelöityjä sieniä, sekä mustaherukkasilliä, jota valmistin kotona viiden kilon ämpärillisen. Nyt ei tietenkään ole vielä mustaherukan kausi, mutta tämä toimiikin paremmin pakastetuilla mustaherukoilla ja lopputulos on hurjan kaunis! 

Wasabisilli on kirjastani Mökin Keittokirja. Töölön palvelutalon eläkeläisraati on äänestänyt sen suosikikseen kaikista maisamistaan silleistäni! Wasabin tulinen puraisu on sillien kastikkeessa aika voimakas, mutta tulisuus tasaantuu, kun sillit saavat marinoitua kastikkeessa yön yli. Wasabia voi toki laittaa omaan makuun kevyemmin, mutta en lähtisi kiistelemään Töölön mummojen kanssa makuasioista. 

Mustaherukkasilli (hääsilli)
  • 150 g kevytsuolattua sillifileetä
  • ½ sipulia
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • 1½ dl mustaherukkamehutiivistettä
  • ¼ dl sokeria
  • 5 maustepippuria 
  • 2 tähtianista
  • 1 dl mustaherukoita

Suikaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Yhdistä etikka, mehu, sokeri ja pippurit pienessä kasarissa ja kiehauta, keitä kunnes sokeri on liuennut, noin yhden minuutin ajan. Jäähdytä liemi. 

Huuhtele sillifileet reilussa kylmässä vedessä. Laita kylmään veteen likoamaan noin vartiksi. 

Valuta ja kuivaa sillifileet talouspaperilla ja viipaloi. Lado sillit lasipurkkiin tai kannelliseen astiaan sipulirenkaiden ja mustaherukoiden kanssa. Kaada liemi sillien päälle, sulje purkki ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin päivän ajan. 

Wasabisilli
  • 1 pkt (150 g) kevytsuolattua sillifileetä
  • ¼ dl etikkaa
  • ¼ dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl majoneesia
  • ½ dl ranskankermaa
  • 1 rkl wasabitahnaa
  • valkopippuria
  • ripaus hienonnettua tuoretta tilliä

 

1. päivänä 

Yhdistä etikka, vesi ja sokeri pienessä kasarissa ja kiehauta. Jäähdytä kylmäksi. 

Huuhtele sillifileet reilussa kylmässä vedessä. Laita kylmään veteen likoamaan noin vartiksi ja huuhtele. Viipaloi sillit ja laita lasipurkkiin tai kannelliseen astiaan. Kaada etikkaliemi sillien päälle ja anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään. 

2. päivänä

Yhdistä majoneesi, ranskankerma, wasabi ja valkopippuri tasaiseksi kastikkeeksi, lisää halutessasi tuoretta tilliä. Ota sillit purkista, valuta ne etikkaliemestä ja heitä marinoitiliemi pois. Pese purkki. Laita sillit takaisin puhtaaseen ja kuivaan purkkiin, lisää wasabikastike ja kääntele varovasti sekaisin. Anna vielä marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään neljä tuntia.  

 

Ohjeet onnistumiseen: 

  • Aloita sillien valmistus hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät tekeytymään ja maustumaan. Mustaherukkasillille riittää yhtenä iltana 20 minuuttia + mausteliemen jäähtyminen, wasabisilli vie kahtena peräkkäisenä iltana vartin verran, ja se onkin hyvä aloittaa mahdollisimman pian, että silli ehtii maustumaan. 
  • Jäähdytä aina marinointiliemi kylmäksi ennen sillien päälle kaatamista, lämmin liemi kypsyttää kalan pinnan ikävästi. 
  • Sillinä käytetään kaupan valmiita sillifileitä, itse suosin kevytsuolattuja. Reseptien 15 minuutin liotus on laskettu kevytsuolatulle fileelle. Silleistä liotetaan ylimääräinen suola pois, minkä jälkeen lisätään maustettu etikkaliemi. Myös kerma- tai majoneesipohjainen maustekastike vaatii sillien maustamisen etikkaliemessä, jotta kalan rakenne napakoituu ja esimaustuu. 
  • Varaa juhannuspöytään syöjää kohden noin 100 g maustettuja kaloja ja 200 g perunaa, jos kalat ja potut ovat pääosassa. Jos kalat ovat alkupalana ja pääruokana on esimerkiksi grillattua lihaa, 50 g maustettuja kaloja per syöjä riittää. 
  • Sekoita itse tehtyä silliä aina ennen tarjoilua. Wasabisilli säilyy 4 päivää valmistamisesta, mustaherukkasilli jopa viikon. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Välillä on niitä mökkimatkoja, jolloin ei jaksa nähdä ruuan suhteen yhtään vaivaa ja haluaa mennä siitä, mistä aita on matalin – mausta kuitenkaan tinkimättä. Silloin helpot ja herkulliset reseptit ovat paikallaan. Sellainen on grillattu varhaiskaali, josta on tullut meidän vakkarigrillattava. Tällä kertaa maustoin sen piimällä ja gorgonzolalla. Jos et ole maistanut grillattua kaalia, nyt on korkea aika ottaa se testiin! 

Viikonloppuna pääsin ensimmäistä kertaa mökille tänä mökkikautena. Mökkeily on harvinaista herkkua, sillä oman työni vuoksi olen lähes kaikki viikonloput töissä ja mieheni on puolestaan tavallisessa työssä, eli aina kiinni maanantaista perjantaihin. Mutta silloin, kun yhteinen viikonloppu järjestyy, suuntaamme Iittiin ja mieheni ihanaan sinipunaiseen tupaan saunomaan, grillaamaan ja pötköttelemään! 

Mökkeily on tänä vuonna erityisen mielenkiintoista, kun perheen pienin on oppinut kävelemään ja kiipeilemään. Lapsi saa niin paljon enemmän irti mökkireissuistamme kuin viime kesänä, jolloin hän nautiskeli mökistä joko viltillä tai vaunuissa. Nyt Alfalfa pääsi kuopsuttamaan hiekkakasaa, kastelemaan liuskekiviä omalla kastelukannullaan ja saunavatiin loiskuttelemaan vettä. Ekstrariemukasta mökkeily on kissoillemme, jotka saavat olla mökillä vapaina ja pyydystää päästäisiä ja metsähiiriä. 

Minulle mökillä parasta on sienestys ja ruuanlaitto ulkona. Korvasienisato on kuuleman mukaan mennyt kuivuuden vuoksi täällä ohi, joten en päässyt sieneen. Mutta onneksi grillata voi säällä kuin säällä! 

Meillä on aina sama mökillelähtörutiini: kauhea hässäkkä kotona, kun pakataan ja koetetaan muistaa kaikki oleellinen. Sitten kissat ja vauva autoon ja marketin kautta täydentämään mökin perustarvikkeet. Iitissä ennen mökkitielle kääntymistä alkaa kiireen tuntu karisemaan ja siirrymme lomamoodiin: poikkeamme Iitin Maatilatorille ostamaan lihat, vihannekset, leivät ja muut ruokatarvikkeet. Perinteeksi on muodostunut myös ostosten jälkeiset kahvit ja aurajuustosämpylät maatilatorin kahviossa. Sitten nokka kohti mökkiä! 

Iitin Maatilatorilla on yksi Suomen parhaista lihatiskeistä: on talon omia makkaroita, lähituottajien lihoja, mieletöntä valkosipulileikettä ja mainiot osaavat lihamestarit, joiden suosituksia kuulen mielelläni. Emme koskaan suunnittele menua etukäteen, vaan aloitamme maatilatorin lihatiskiltä ja suunnittelemme ruuat sen mukaan, mitä ostamme. Usein mukaan tarttuu hepan ulkofilettä, naudan entrecôtea taikka kuten tänä viikonloppuna, possun talouskyljyksiä. Grilliruuan lisukkeet ovat sitten kauden vihanneksia eri tavoin ja minun päähänpistojeni mukaan valmistettuina. 

Mökkimme ruuanlaittomahdollisuudet ovat aika askeettiset: on pieni keittiö lavuaarilla, mutta vesi kannetaan sisään ämpärillä. Kantovedellä pärjää mainiosti, mutta keittiön pohja on hankala – tilaan mahtuu kerrallaan vain yksi ihminen, koska se on niin kapoinen, ettei tilassa pysty ohittamaan. Työtilaa on niukasti, vain sen verran mitä jää mikroaaltouunin edessä olevaan tilaan. Ja aina sitä kaipaa jotain, mitä kaupungin hyvin varustellussa keittiössä löytyy. Myös grilli on pieni, mutta se on juuri tarpeisiimme sopiva, sillä ruokapöydän ympärille kokoontuu kerrallaan korkeintaan neljä henkeä syömään. Ja kun on aika tiskata, tulee ikävä tiskikonetta ja juoksevaa vettä. Silti välillä minulla lähtee lapasesta ja nautin tehdä mökillä ruokaa monta tuntia ja eri tekniikoilla. 

Sitten on tämän viikonlopun kaltaisia mökkimatkoja, jolloin en jaksa nähdä yhtään vaivaa ja menen siitä, mistä aita on matalin, kuitenkaan mausta tinkimättä. Kun tilaa on vähän ja fasiliteetit tuovat oman lisähaasteen, on hyvä kun takataskussa on muutama helppo ja herkullinen resepti, joissa on mahdollisimman vähän pilkkomista, tai joista tulee minimaalinen määrä tiskiä. Yksi tällainen on grillattu varhaiskaali, josta on tullut meidän vakkarigrillattava sen helppouden ja edullisuuden vuoksi, ja ennen kaikkea siksi, että se on meidän molempien suurta herkkua.

Grillattua varhaiskaalia voi maustaa monella tapaa, esimerkiksi korealaisella Gochujangkastikkeella, tahinilla tai sitruunalla maustetulla voisulalla. Tällä kertaa murensin kypsän kaalin päälle gorgonzolaa ja kaadoin kastikkeeksi piimää. Simppeliä ja herkullista! 

-> Tsekkaa myös paahdettu maissisalaattini, toinen mökillämme ahkerasti valmistettava ruoka! 

Grillattua varhaiskaalia piimällä ja gorgonzolalla

  • 1/2 varhaiskaali
  • oliiviöljyä
  • 100 g Gorgonzola Dolcea
  • 1 dl piimää
  • suolaa ja mustapippuria

Leikkaa varhaiskaali kolmeen tai neljään lohkoon kannan läpi niin, että jokaiseen lohkoon jää pala kantaa pitämään kaalin lehtiä kiinni. Valuta lohkojen päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Laita lohkot kuumaan grilliin. Paista noin 15 minuuttia käännellen välillä, jotta kaalit ruskistuvat kunnolla kaikkialta. 

Nosta ruskistuneet lohkot tarjoiluvadille. Murusta päälle gorgonzolaa ja valuta piimää ohuena norona. Rouhi päälle mustapippuria ja tarjoa heti. 

Ohjeet onnistumiseen: 

Laita kaali samaan aikaan kuin maissit, eli hieman ennen lihojen grillaamista, sillä koviin kasviksiin menee lihoja enemmän aikaa. 

Kun grillaat, muista myös lämmittää tarjoiluvati, hetkikin riittää grillin yläritilällä tai epäsuorassa lämmössä. Se takaa sen, että ruoka pysyy paremmin lämpimänä pöytään asti. 

Jos tähteitä jää, suikaloi grillattu kaali ja mausta tilkalla valkoviinietikkaa. Nyt sinulla on herkullista grillattua coleslawta, jota voi laittaa hodariin tai hampurilaiseen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram