Kirjoitukset avainsanalla mökkiruokaa

Limemikämeloni? Kauppoihin tullut uutuus kuulosti paremmalta kuin miltä maistui ja luulin tehneeni pääni kokoisen virheostoksen, kunnes keksin mitä sille pitää oikeasti tehdä. Tämä hedelmähän on lopulta vallan fantastinen ja sinunkin pitää kokeilla suolalimemelonia! 

 

Niin montaa hedelmää ja vihannesta kuin olenkin maistanut, en ollut koskaan aiemmin törmännyt limemeloniin. Joten kun sellainen tuli vastaan kaupassa, oli pakko ottaa yksi kotiin testattavaksi.

Ulkonäöltään limemeloni on kuin perus hunajameloni, mutta kun sen nappaa kainaloon, painoero on iso. Melonin hedelmäiha on tiivistä ja kauniin kellertävän vihreää, eikä mehustu paljoa leikkuulaudalle leikattaessa. Alku vaikutti siis lupaavalta!  

Mutta se maku... en vieroksu montaa hedelmää tai vihannesta, mutta nyt kyllä tökki pahasti. Limemelonissa ei sinänsä ole mitään vikaa, se ei ole ällöttävä tai esimerkiksi luotaantyöntävän hajuinen, vaan aivan raikas, hedelmäinen ja makea melonilajike. -Mutta se maistuu siltä kun olisi ottanut suuhun kourallisen kirpeitä hedelmäkarkkeja. Nyt haluan sanoa heti, että kirpeät hedelmäirtarit kuuluvat suosikkeihini, mutta karkit karkkeina ja hedelmät hedelminä.

Muutama vuosi sitten markkinoille tuotiin hattaran ja vadelmakarkkien makuisia viinirypäleitä ja silloin reaktioni oli sama - yöök! 

Tämä hedelmä ei maistunut edes lapselleni, mikä vähän yllätti: hänen ruokavalionsa koostuu nimittäin varmaan 50-prosenttisesti hedelmistä ja marjoista koska ei raukka haluaisi syödä mitään muuta. 

Limemeloni on aika iso möhkäle enkä mielellään heitä mitään pois, joten päätin kokeilla miten se taipuu suolaisiin ruokiin. Muistan joskus jossain menussa tai somessa törmänneeni suolattuun melonin kuoreen. Harrastan muutenkin vetisten vihannesten suolaamista ennen ruoanlaittoa, esimerkiksi kurkusta saa aivan ihanaa kun sen antaa ensin kylpeä suolassa yön yli, joten ei muuta kuin melonit hienoon merisuolaan ja jääkaappiin. Jännityksellä odotin mitä maulle tapahtuisi yön aikana ja miten melonin koostumus muuttuisi. 

Limemelonihan rakasti suolakylpyään! Se päästi itsestään nestettä, mutta kiinteänä lajikkeena piti koostumuksensa napakkana. Fantastisin asia tapahtui limemelonin maulle: suola kitki hedelmästä sen imelyyden ja toi siinä esiin vihannesmaisia sävyjä. Yhdistettynä tämän lajikkeen makeaan sitruksiseen makuun, limemelonista tuli suolattuna enemmän kuin osiensa summa. 

Kylmässä vedessä huuhtelun ja paperilla kuivaamisen jälkeen kuorin ja pilkoin melonilohkot ja nautin töissä mm. osana salaattia sekä gazpachon seassa. Tähän jää koukkuun ja sen yhdistämismahdollisuudet eri ruokiin tuntuvat loputtomilta - etenkin kun yhdestä melonista riittää moniin eri kokeiluihin. 

Kokeile tätä myös hunajamelonilla ja cantaloupella, uskon että kaikki kiinteämmät melonit pitävät suolakäsittelystä. 

Meloni säilyy suolassa kolme-neljä päivää, sen jälkeen se alkaa jo taipumaan jopa liian suolaiseksi. Jos meloni on liian suolaista makuusi, jatka kylmällä vedellä huuhtelua, niin sen suolaisuus laimenee. 

Näin melonin suolaaminen tapahtuu: 

Leikkaa meloni kahtia, koverra siemenet. Lohkoa.
Leikkaa meloni kahtia, koverra siemenet. Lohkoa.
Levitä palat leikkuulaudalle ja ripottele meloneille hienoa merisuolaa (ei sitten mitään Pan-suola-sötkötyksiä!) ronskilla kädellä. Tämä tekeminen sopii myös pikkuassareille.
Levitä palat leikkuulaudalle ja ripottele meloneille hienoa merisuolaa (ei sitten mitään Pan-suola-sötkötyksiä!) ronskilla kädellä. Tämä tekeminen sopii myös pikkuassareille.
Suolaa ei tarvitse tosiaan mittailla. Älä hukuta meloneja suolaan, mutta ei tarvitse sählätä teelusikankaan kera. Meloni imee itseensä juuri sen verran suolaa kuin tarvitsee, loput varisee pois ja viimeistään ennen syömistä huuhdellaan melonin pinnasta.
Suolaa ei tarvitse tosiaan mittailla. Älä hukuta meloneja suolaan, mutta ei tarvitse sählätä teelusikankaan kera. Meloni imee itseensä juuri sen verran suolaa kuin tarvitsee, loput varisee pois ja viimeistään ennen syömistä huuhdellaan melonin pinnasta.
Suola alkaa heti nostattamaan melonien pintaan nestettä. Pakkaa melonipalat kannelliseen rasiaan ja laita jääkaappiin ainakin 12 tunniksi.
Suola alkaa heti nostattamaan melonien pintaan nestettä. Pakkaa melonipalat kannelliseen rasiaan ja laita jääkaappiin ainakin 12 tunniksi.
Kun melonit ovat tekeytyneet aikansa jääkaapissa, niistä on tihkunut nestettä rasian pohjaan. Ota nesteestä sen verran melonia kuin meinaat käyttää, laita loput takaisin jääkaappiin nesteissään. Huuhtele melonilohkot kylmällä vedellä ja taputtele keittiöpyyhkeellä kuiviksi. Nyt suolameloni on käyttövalmista!
Kun melonit ovat tekeytyneet aikansa jääkaapissa, niistä on tihkunut nestettä rasian pohjaan. Ota nesteestä sen verran melonia kuin meinaat käyttää, laita loput takaisin jääkaappiin nesteissään. Huuhtele melonilohkot kylmällä vedellä ja taputtele keittiöpyyhkeellä kuiviksi. Nyt suolameloni on käyttövalmista!

Ja näin limemelonista tuli yksi tämän kesän suosikeistani. Viime viikonloppuna tein siitä mökillä aivan ihanan salaatin, jonka resepti on alla. Ja kun melonia jää yli, tee kuten minä ja ota sitä töihin evääksi; pilko sekaan kurkkua, avocadoa ja paprikaa, sekoita purkillinen tonnikalaa ja mausta oliiviöljyllä, valkoviinietikalla ja pippurilla ja kumoa seos jäävuorisalaatin päälle. Tästä on tullut minun lounastaukoni eräänlainen vakkarisalaatti, josta tulee vatsa täyteen ja jonka ihanan raikkaat maut pitävät suun muikeana koko loppupäivän. 

Tsekkaa postaukseni uusista hedelmistä täältä - olen nimittäin pienestä asti opinut tavan että aina pitää maistaa uusia hedelmiä ja vihanneksia kun sellaisia tulee vastaan. Ihanaa että vielä 39 vuodenkin iässä riittää ihmeteltävää ja kokeiltavaa! 

Suolamelonisalaatti 

  • suolamelonia (ks. ohjeet yllä)
  • 2 avomaan kurkkua
  • 150 g katkarapuja
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • (chililastuja)
  • kourallinen krutonkeja (itse tehtyjä, tietenkin! ks. resepti täältä)
  • tuoreita yrttejä (esim. korianteria, ruohosipulia, basilikaa tai minttua)

Kuori suolamelonilohkot, huuhtele ja taputtele kuiviksi talouspaperilla. Paloittele tarjoiluvatiin. 

Kuori avomaankurkut ja viipaloi tarjoiluvadille melonien sekaan. 

Valuta (tai sulata) katkaravut ja sekoita oliiviöljy niihin, lisää halutessasi ripaus chililastuja. Sekoita. Lusikoi nämäkin tarjoiluvadille sinne tänne. 

Murusta päälle krutongit ja viimeistele hienonnetuilla yrteillä. Tarjoa heti. 

Huom! Jos haluat tehdä salaatin kasvisversiona, korvaa ravut vaikka raastetulla halloumijuustolla tai vegaanisessa versiossa murustetulla savutofulla. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aah miten ihanaa onkaan laittaa ruokaa tulella! Tulen kohentelu ja säätö, sen ympärillä istuminen porukalla ja kaikki kreisit tavat miten sitä on kokeillut kokata itselleen jotain ruokaa nuotiossa jäävät kesien jäljiltä aina hyviksi muistoiksi.

Eräänä vuonna tein epäonnisia testejä popkornin valmistamiseksi kahden foliovuoan ja rautalangan avulla, toisena puolestaan hautasin rosvopaistin viereen kokonaisen kurpitsan, jonka lopputulos oli koiso-siemenpyree. -Siitä sai jotakuinkin syötävää vasta kaupungissa huolellisen siivilöinnin ja jalostamisen jälkeen. 

Nyt kun aikaa kokeiluille on vähemmän, teen mieluummin luottoreseptejäni ja tässä tulee yksi, jota suosittelen jokaista kokeilemaan. Papupata taipuu niin nuotiossa, hellalla kuin uunissa ja se kuuluu suosimiini mökkiruokiin, joissa ei tarvitse käyttää leikkuulautaa ollenkaan.

Tällaiset helpot ruoat mahdollistavat keskittymisen muihin asioihin - niin ihanaa kuin grillaaminen onkin, grilliaterian pyöräyttäminen mökillä vaatii suunnittelua, astioita, kastikkeita ja lisukkeita eikä jälkipyykistäkään selviä helpolla, etenkään jos on mökillä kantovesi, kuten meillä. Viime lauantaina me haluttiin saunoa, uida, pötköttää ja leikkiä pihalla, sekä syödä vähän välittömämmin. 

Pata iskettiin tulille ja nuotion viereen kasattiin lisukkeet: ranskankerma suoraan purkista, kokoelma chilikastikkeita ja pikkeleitä ja kylkeen kasa lautasia ja uunituoretta maissileipää.

Kun aloitat ruoan jo tänään, ehdit hyvin jo perjantaina padan keittoon. Tai mitä vielä: voit viedä esivalmistellun padan mukanasi mökkituliaisena kaverille! Tästä ruoasta riittää 6-8:lle ja voit pilkkoa kaiken valmiiksi pataan ja laittaa jääkaappiin kunnes on aika pistää pata porisemaan.  

Pappakin maistaa maissileipää!
Pappakin maistaa maissileipää!

Yhden padan taktiikalla pääse helpolla: kasaa ruoan viereen mökin kaapeista haluamiasi lisukkeet ja käykää kimppuun!
Yhden padan taktiikalla pääse helpolla: kasaa ruoan viereen mökin kaapeista haluamiasi lisukkeet ja käykää kimppuun!

Maissileipä oli suosikki, 'valkoinen' eli creme fraiche myös oikein mieluista. Papuja hän ei halunnut edes maistaa.
Maissileipä oli suosikki, 'valkoinen' eli creme fraiche myös oikein mieluista. Papuja hän ei halunnut edes maistaa.

Esivalmistelin ruoan kaupungissa: torstaina laitoin aamulla pavut likoamaan runsaaseen veteen ja illalla töiden jälkeen huuhtelin ne ja keitin ne uudessa vedessä kypsiksi. Pakkasin pavut mukaan jo valmiiksi padassa. 
Esivalmistelin ruoan kaupungissa: torstaina laitoin aamulla pavut likoamaan runsaaseen veteen ja illalla töiden jälkeen huuhtelin ne ja keitin ne uudessa vedessä kypsiksi. Pakkasin pavut mukaan jo valmiiksi padassa. 

Kotona keitettyjen papujen lisäksi kaupungista mukaan tarttui muutkin ruoan tykötarpeet: sipulia, tölkkitomaattia ja makkaraa. Minulla oli Lidlin ranskaviikoilta ostamaani ihanaa ranskalaista patamakkaraa, mutta esimerkiksi chorizomakkara taikka sekalainen sortimentti kuivamakkaran päätypaloja sopii tähän ruokaan hyvin. -Jos mökkisi lähellä on palvaamo tai lähiruokakauppa, osta sieltä makkaraa tai lihaisa savuluu. Tai jätä liha kokonaan pois. 

Lisää kaikki ainekset suoraan pataan. Voit tehdä tämän vaiheen jo etukäteen, vaikkapa kaupungissa (paitsi lisää vesi vasta kun alat kokkaamaan!) ja säilyttää pataa kylmässä kokkaushetkeen saakka. Lämmitä jääkaappikylmä pata ensin hitaasti liedellä kiehuvaksi, niin nopeutat kokkausaikaa.
Lisää kaikki ainekset suoraan pataan. Voit tehdä tämän vaiheen jo etukäteen, vaikkapa kaupungissa (paitsi lisää vesi vasta kun alat kokkaamaan!) ja säilyttää pataa kylmässä kokkaushetkeen saakka. Lämmitä jääkaappikylmä pata ensin hitaasti liedellä kiehuvaksi, niin nopeutat kokkausaikaa.

Ruoan voit esivalmistaa sisällä mökin keittiössä, kuten itse tein koska oli niin tuulinen päivä. Hauduttelin papupataa sisällä liedellä lähes kypsäksi (noin 3h) ja otin padan mukaani kun siirryimme ulos nauttimaan nuotion lämmöstä. Pata sai viimeiset puoli tuntia porista tulella ja paksuuntua. 

Padan voi tehdä myös alusta asti nuotiolla, mutta varaa silloin kunnolla aikaa ja ole valmis vahtimaan tulta ja pataa koko ajan. Ota viereen myös kannu kylmää vettä, sillä pataruoissa aina haihtuu padan mallista ja ruoasta sekä lämmöstä riippuen eri määriä nestettä. -Jos papupata tuntuu paksuuntuvan liian nopeasti ja uhkaa tällöin palaa pohjaan, lisää vettä ja sekoita kunnolla pohjaa myöten. 

Varaa nuotion viereen tulenkestävät hanskat (esim. Varustelekasta tai Chez Mariuksesta) ja kannu vettä. Ehkä ei kannata laittaa tuleen sitä hienointa pataansa, mutta toisaalta Sarpanevan pata on kuin luotu nuotiokokkailuun, sen puisella, irroitettavalla kahvalla voi nostaa ja siirrellä pataa tarpeen mukaan.
Varaa nuotion viereen tulenkestävät hanskat (esim. Varustelekasta tai Chez Mariuksesta) ja kannu vettä. Ehkä ei kannata laittaa tuleen sitä hienointa pataansa, mutta toisaalta Sarpanevan pata on kuin luotu nuotiokokkailuun, sen puisella, irroitettavalla kahvalla voi nostaa ja siirrellä pataa tarpeen mukaan.

Mausta papupata oman maun mukaan. Minä laitan aina juustokuminaa ja korianterinsiemeniä, tällä kertaa laitoin aika vähän chiliä, mutta hyvää 'bassoa' ruokaan tuo muutama ruokalusikallinen paprikajauhetta. Suolaa en lopulta laittanut lainkaan, makkarat toivat sitä ruokaan ihan tarpeeksi, siksi tämän tyyppisessä ruoassa kannattaa odottaa ihan viimehetkeen saakka ennen ruoan suolaamista. 

Nuotiopapupata

  • n. 4 dl kuivattuja papuja (kidney tai mustapapu tai molempia)
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tölkkiä tomaattimurskaa
  • n. 200 g makkaraa
  • 5 pientä sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • mausteita: korianterinsiemeniä, juustokuminansiemeniä, paprikajauhetta, chiliä, kardemummaa, muutama neilikka
  • (suolaa)
  • vettä

Liota papuja 8h reilussa vedessä ja huuhtele, laita tuoreen veden kanssa kattilaan ja mausta teelusikallisella suolaa ja laakerinlehdellä. Kiehauta, anna porista 5 minuuttia vilkkaasti ja kuori pintaan kertyvä vaahto. Laske lämpöä ja keitä papuja miedolla porinalla tunnin verran tai kunnes niissä ei ole enää purutuntumaa. -Laitan yleensä pavut likoamaan muutamaa päivää ennen padan tekoa samalla kun keittelen aamukahvia ja keitän pavut kypsiksi kun tulen töistä kotiin. Kypsät pavut säilyvät keitinliemineen jääkaapissa 2 päivää. 

Laita keitetyt pavut ja osa keitinliemestä pataan, heitä laakerinlehti pois. Lisää pataan tomaattimurska ja pilko mukaan makkarat, kuori joukkoon sipulit sekä valkosipulin kynnet, jotka voit leikata pituussuunnassa kahtia. Lisää mausteet ja sen verran vettä että pavut juuri ja juuri peittyvät nesteeseen. Sekoita ja kiehauta. 

Laita pata nuotiolla kuumaan paikkaan niin, että se porisee kevyesti, esimerkiksi kivien päälle jotka on kuumennettu polttamalla niiden päällä puita. Kohenna tulta ja lisää puita niin, että pata pysyy koko ajan kuumana ja porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan tai ole liekkien ympäröimänä. Työnnä hiillostuneita karahkoja lähemmäs tai kauemmas pataa, jotta saan ylläpidettyä hyvän lämmön. Jos nuotio äityy liian kuumaksi tai liekehtii liikaa, nosta pata hetkeksi sivuun huilaamaan. 

Anna padan hautua 3-4 tuntia, tai kunnes padan liemi muuttuu juoksevasta paksuksi ja kastikemaiseksi ja pavut ovat pehmeitä, sipulit kypsiä ja makku sekä tuoksu herkullinen. Nosta valmis ruoka sivuun ja anna jäähtyä hetken, sekoita pohjaa myöten ja tarkista maku. Lisää tässä vaiheessa tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. 

Tarjoa creme fraichen ja haluamiesi kastikkeiden ja mausteiden kera. Jos sinulla on aikaa, leivo sivuun maissileipää, jonka ohjeen löydät Mökin Keittokirjasta. 

Kirjan löydät esimerkiksi täältä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Rakastan niitä harvoja viikonloppuja, joita ehdimme mökillä viettämään ja meillä ne pyörivät nautiskelun, hyvän ruoan ja juoman sekä laiskottelun ympärillä. Vaikka olemmekin suurpiirteisiä eikä kumpikaan paljoa rutiineista välitä, meille on syntynyt mökkeilyn ympärille ihania tapoja, joita odotan innoissani aina kun edessä on mökkireissu. Yksi niistä on vierailu Iitin Maatilatorilla ja nyt lukijat hehkutan teillekin tätä kauppaa, sillä paikka on ehdottomasti matkan arvoinen. 

Sitä mukaa kun perhe kasvaa, mökille lähtö on aina isompi operaatio. Perjantaina työpäivän päätteksi mökille lähtee kissat, lapsi ja sekalainen, epäorganisoidusti pakattu lajitelma kasseja ja nyssäköitä, joita kannamme neljännessä kerroksessa sijaitsevasta asunnostamme ja sullomme farkkuumme. -Tässä kohtaa on vielä työviikko vahvasti mielessä ja pakkaaminen ei tosiaan ole vahvimpia lajejani, keksin aina viime tingassa jotain mitä saattaisi mökillä tarvita, jolloin kamaa on aivan liikaa, tai unohdan kokonaan jotain tuiki tärkeää, kuten tänä viikonloppuna lapsen vaatteet, joita piti sitten mennä ostamaan Lahden Karismasta kun tajusin mitä oli tapahtunut. 

Illalla saavuttuamme mökille syömme aina jotain simppeliä, kuten silliä ja perunaa tai pastaa. Mutta lauantaina panostamme ruokaan ja juomaan ja lähdemme aamiaisen jälkeen kylille ostoksille, yhteen lempi ruokakaupoistani, Iitin Maatilatorille

Tästä vasta alkaa kunnon laskeutuminen mökkiviikonloppuun. Tuomme kaupungista vain mausteet ja isot perusostokset, mutta vasta Iitin Maatilatorilla päätämme menun. Kurkkaamme ensin lihatiskiin ja lisukkeet, kastikkeet ja muut herkut päätetään vasta kun tiedämme mitä lihaa grilliin menee. 

Iitin Maatilatorin lihatiski on yksi suuri syy, mikä tekee siitä yhden suosikkikaupoistani. Ei niinkään siksi että sieltä löytyisi kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, vaan siksi että tiskissä on aina jotain jännää, ja lihoja myydään myös luineen ja läskeineen. Valikoima vaihtuu saatavuuden mukaan ja voin olla varma että kaikki on tuoretta ja kotimaista. Ostamme usein heppaa, jota ei monesta paikasta saa. Mukaan tarttuu lähes aina myös Maatilatorin kuuluisaa valkosipulileikettä, jota suosittelen ehdottomasti maistamaan.  

Viimeksi ostin aivan mielettömiä kotimaisia possun poskia, joihin sain valmistusvinkin Maatilatorin lihamestarilta Ilkka Ripatilta. Ilkka on tutustuttanut minut vuosien varrella lukuisiin ruhonosiin, joita en ole aiemmin osannut käyttää. Ilkka on taitava lihamestari ja kova kokki ja suosittelenkin että lähestyy tiskiä avoimella mielellä, Ilkka keksii taatusti mitä sinun kannattaa valmistaa!

Maista ainakin valkosipulileikettä ja osta täältä parhaat palvilihat.
Maista ainakin valkosipulileikettä ja osta täältä parhaat palvilihat.

Viimeeksi tiskistä löytyi mm. härän häntiä, hevosen ulkofilettä ja entrecôtea.
Viimeeksi tiskistä löytyi mm. härän häntiä, hevosen ulkofilettä ja entrecôtea.

Suomalaiset sipulit ja perunat - näitä ostan aina mökille!
Suomalaiset sipulit ja perunat - näitä ostan aina mökille!

Lihan lisäksi ostamme Maatilatorilta leivän, kotimaiset kauden vihannekset ja aina myös jotain pientä spessua, kuten viimeeksi paikallista mustikkajogurttia jossa maistui aito mustikka ja jota lapsemme lappasi kaksin käsin suuhunsa.

Tule tutustumaan Iitin Maatilatoriin, paikka on pidemmänkin matkan arvoinen. Ja lähellä on myös Kotieläinpiha Olgan Farmi, jossa kannattaa käydä ainakin kerran kesässä. Iitin Maatilatori on vain pienen koukkauksen takana Lahden ja Kouvolan väliä kulkevalta tieltä. 

Lankoja käsityön ystäville
Lankoja käsityön ystäville

Paikallisten taitajien villasukkia
Paikallisten taitajien villasukkia

Kouvolalaisen Inkapaahtimon käsityönä paahdettuja kahveja
Kouvolalaisen Inkapaahtimon käsityönä paahdettuja kahveja

Ostamme aina mieheni kanssa tällaiset aurajuustopörpylät ja syömme ne shoppailureissun päätteeksi Maatilatorin terassilla kera kahvin
Ostamme aina mieheni kanssa tällaiset aurajuustopörpylät ja syömme ne shoppailureissun päätteeksi Maatilatorin terassilla kera kahvin

p.s. Aivan maatilatorin lähellä on myös hyvä kirppis, josta löytyy melkein kaikki tarpeelliset käyttötavarat mökille!

Iitin Maatilatori - Kymenrannantie 1, 47400 Kausala

Kesällä auki seuraavasti:

Ke 10:00-17:00

to 10:00-17:00

pe 10:00-18:00

la 10:00-15:00

su 12:00-17:00

 

 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Ei kun kiitos teille, kun pidätte niin hyvää huolta seudun herkkusuista ja mökkiläisistä! JA AI NIIN!!! Laitoimme hälytyksen jo puhelimeen seuraavalle mökkireissulle: UNOHDIMME LAUNTAINA MAKSAA KAHVIT, jotka joimme ostosten yhteydessä! Ei ollut tarkoitus ottaa juoksukahveja, maksamme ne ensi kerralla! :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Osallistu kertomalla mökkiruokaoivalluksesi ja voit voittaa Meri-Tuulin Mökin keittokirjan.

Nyt jaan teille yhden rakkaimmista mökkiresepteistäni, jota teen oikeastaan kesät talvet, landella ja kaupungissa. Mökillä tämä valmistuu muurinpohjapannulla, kaupungissa laakeassa paistinpannussa. Erityisen hyvältä se maistuu hyvässä seurassa, dagen efterinä, mutta tämä on myös luottoreseptini, kun on aika tyhjentää mökin jääkaappi viikonlopun jälkeen. Kuivakaapissani on aina perustarvikkeet tähän ruokaan: sekaan heitän makkaroiden jämät, grillattujen vihannesten tähteet ja päälle raastan kaikki juustojen pätkät tai puolikkaan fetapaketin. Simppeliä, superherkullista ja alati muokattavissa, shakshuka! 

Aina kun korkkaan mökkikauden, vien sinne kassillisen säilykkeitä ja suosikkimausteeni. Mukaan lähtee ainakin tölkkitomaatteja eri muodoissa sekä kikherneitä, joista saa loihdittua hetkessä montaa eri ruokaa ja lisuketta. Mausteista ehdottomia ovat savustettu paprikajauhe, korianterinsiemenet sekä juustokumina. Ja maustetahnoista mukaan lähtee aina korealaista Gochujang-tahnaa sekä marokkolaista harissatahnaa, joilla molemmilla saa kivaa potkua grilliruokiin. 

Näiden ainesten avulla syntyy myös shakshuka, jos tulee yllätysvieraita tai grillaaminen ei nappaa. Ja ainakaan meidän mökiltä ei tuosta noin vaan piipahdeta kauppaan ostoksille. Suosittelenkin panostamaan kuivakaappiin, jolloin mökkireissujen kauppakassi pienenee kun mukaan pitää ottaa vain tuoretuotteet. 

Tänä juhannuksena mökille matkaa suosikkisäilykkeeni ja mausteeni, sillä lauantaina teen ison satsin shakshukaa!
Tänä juhannuksena mökille matkaa suosikkisäilykkeeni ja mausteeni, sillä lauantaina teen ison satsin shakshukaa!

Kolme syytä tehdä shakshukaa tänä kesänä: 

1. Shakshukan valmistuksessa syntyy hyvin vähän tiskiä, jopa pilkkomisen voi tehdä niin, että viipaloi kaiken suoraan pannulle. 

2. Shakshukan resepti on helposti muokattavissa eri ruokavalioihin sopivaksi ja siihen voi myös käyttää lähes mitä vaan jääkaapista – tämä on eritoten hyvä jääkaapintyhjennysresepti viimeisenä mökkeilypäivänä! 

3. Sen raaka-aineet säilyvät jopa huoneenlämmössä ja muutama kaveri onkin ottanut tämän reseptin omakseen sellaisille mökeille, jossa on pieni jääkaappi, jos kylmäkaappia ollenkaan. 

Bonussyy: shakshuka on ehkä yksi maailman kauneimmista ruuista, erittäin instagrammattavaa materiaalia! 

Resepti löytyy jutun lopusta. 

Mutta nyt haluan kuulla teidän lukijoiden omista mökkibravuureista! Mitä valmistat monta kertaa kesässä? Mikä on oma oivalluksesi mökin keittiössä? Mikä on sellainen ruoka, josta satelee aina vierailta glooriaa? 

Kaikkien vastanneiden kesken arvon yhden kappaleen Mökin keittokirja -kirjaani. Kirjassa on shakshukan reseptin ja wasabisillin lisäksi kymmeniä muita reseptejä, jotka kuuluvat minun mökkikokkailurepertuaariin, ja jotka on mietitty erilaisilla mökeillä onnistuviksi. Mukana on myös ohjeet savustamiseen, grillaamiseen ja jopa rosvopaistimontun rakentamiseen. 

Osallistumisaikaa kilpailuun on maanantaihin 25.6. saakka ja osallistuaksesi kommentoi alle mikä oma mökkibravuurisi on, kerro siitä myös hieman. Huomioithan, että paras tapa kommentoida on luoda oma Sanoma-tunnus, jolloin pystyn helpoiten ottamaan yhteyden voittajaan! 

Ja ihanaa juhannusta kaikille teille, pidättelit sitten sadetta sisällä, tai pilkahtaako aurinko siellä, missä vietät jussia, otetaan rauhassa, nautiskellaan ja juhlitaan sitä, että kesä on alkanut ja edessä on monia ihania kesäisiä seikkailuja ja kohtaamisia! 

Meri-Tuuli

 

Mökin keittokirjan tein käsioppaaksi jokaiselle mökille, kesäpaikalle ja kaupunginkin keittiöön.
Mökin keittokirjan tein käsioppaaksi jokaiselle mökille, kesäpaikalle ja kaupunginkin keittiöön.
Meidän mökillä shakshuka valmistuu muurinpohjapannulla, appiukon rakentamassa pesukoneenrumpugrillissä.
Meidän mökillä shakshuka valmistuu muurinpohjapannulla, appiukon rakentamassa pesukoneenrumpugrillissä.

 

Shakshuka

kuudelle
  • 60–100g makkaraa/syöjä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
  • 1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • harissaa tai muuta chilitahnaa
  • 6 luomukananmunaa
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • juustokuminaa
  • savustettua paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • sokeria
  • iso kannullinen kylmää vettä
  • reilusti persiljaa tai korianteria

Tarjoiluun:

  • tuoretta leipää

Kuumenna muurinpohjapannu tai parilapannu (tai kotona keittiössä iso, korkeareunainen paistinpannu). Lorauta pannulle reilusti oliiviöljyä, ja tiristä siinä pilkotut makkarat ja työnnä muurinpohjapannun viileämmille reunoille. Lisää öljyyn pilkotut sipulit ja paista pehmeiksi.

Kaada pannulle tölkkitomaatit ja noin puoli litraa kylmää vettä ja sekoita. Työnnä reunoilla odottavat makkarat takaisin pannun keskelle tomaattiseokseen. Lisää myös harissa sekä mahdolliset muut kasvikset tai pavut. Anna porista rauhassa sekoittaen aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää vesi valuttamalla muurinpohjapannun reunojen kautta, jossa se kosteuttaa ja estää reunoilla olevan kastikkeen palamisen.

Kun tomaattikastike on muhinut noin vartin verran, mausta se ja lisää joukkoon puolet silputuista yrteistä. Kaada sekaan vielä muutaman desin verran vettä, sekoita ja anna kiehahtaa.

Riko varovasti kananmunat porisevan kastikkeen pintaan ympäri pannua. Jos ilma on kylmä tai tuulinen, peitä muurinpohja varovasti foliolla tai kannella ja anna munien kypsyä, kunnes valkuainen on hyytynyttä, mutta keltuainen vielä keskeltä mukavan juoksevaa.

Viimeistele tuoreilla yrteillä.

Kommentit (22)

Jackpottaaja
2/22 | 

Uusista perunoista tehdään grilliperunoita joihin lisätään ruohosipulia ja aurajuustoa +savustettuja ahvenia. Lisäksi raikas vihersalaatti. Maistuu saaristossa mökillä😊

Merja k
3/22 | 

Sienikastike metsän löydöistä ja uudet perunat lisäksi salaattia ja jälkkäriksi paistetut letut hillolla tai mansikoilla.

Vierailija
4/22 | 

Ei ole mökkiä, mutta teen veneruokaa koko kesän. Uudet perunat, kalastajan savustama kampela, tilliä ja voita, ei muuta💙

Villasukka1981
7/22 | 

Pannulla paistetut ahvenet tai kuha.mökkijärvestä molempia kaloja nousee kun hihnalla

Xeveliina
8/22 | 

Täytetyt letut! Niihin voi hyödyntää vähän kaikkea mitä kaapeista ja kasvimaalta löytyy ja murustakaan ei ole jäänyt syömättä.

Nensku
9/22 | 

Kuhaa Meunière - tietysti itse pyydetty - ja seuraksi uudet perunat, salaatti oman penkin aineksista, syksymmällä freesattua lehtikaalia tai pinaattia. Simppeli ohje, joka kuulostaa paljon hienomnalle 😉

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei Nensku! En saa laitettua sinulle sähköpostia, osoitteesi ei toimi, edes kun laitoin @luukku.com -päätteen. Laittaisitko minulle yhteystietosi kommenttina ja tsekkaan ne siitä. Huolehdin ettei kommenttia julkaista sivuilla. 

Terveisin, 

Meri-Tuuli

Mirveli
11/22 | 

Perunapannu, johon laitetaan keitettyjä perunoita eiliseltä, pekonia, kevätsipulia. Tämä heitetään muurikkapannuun ja lopuksi heitetään ruohosipulituorejuustoa sekaan. Päälle runsaasti mustapippuria. Tähän voi sekoittaa melkein mitä vain, makkaranjämät tai esimerkiksi paprikaa. Hyvä jämien tuhoaja ja ah, niin hyvää ja täyttävää ja tyydyttävää.

Lahelanruusu
12/22 | 

Hölskypotut, tilliä ä, valkosipulia, suolaa ja voita. Ja leipäjuusto pekoniin käärittynä grillissä. Vaan lisää ideoita kaipaamme, siksi Mökin Keittokirja olis upee palkinto.

Ritariperhonen
13/22 | 

Vanhempien mökillä  yleensä vain paistetaan makkaraa ja  tehdään leipiä  sekä keitetään kahvia. koska ei ole tiskaus mahdollisuutta tai ainakin se on hankalaa. Syödään kertakäyttöastioista

anna s.
14/22 | 

Perinteiset makkarat ovat aina herkullisia mökillä, mutta parhainta on mieheni tekemä lohi savustuspöntössä :)

Nnenne
15/22 | 

Muurinpohjalätyt ehdottomasti. Menee suolaistenkin täytteiden kanssa, mutta ehdottomasti parasta sokerin ja tuoreiden mansikoiden kanssa!

Linda
16/22 | 

Tänä juhannuksena hitti oli köyhät ritarit jämäleivästä ja tuoreet mansikat!

Kielo
17/22 | 

Couscous-halloumi-salaatti valmistuu hetkessä ja sopii melkein minkä vain grillattavan kyytipojaksi. Jälkkäreistä kesän ehdottomat suosikit on britakakku tai vaihtoehtoisesti lätyt mansikoilla ja vaniljajätskillä. Nam!

Vierailija
18/22 | 

Mustikka- ja raparperipiiraat. Nopeat ruisteeleipäset. Mansikkaräpsäyskakku ja raikkaat juustokakut.

Murekepizza: Lihapullataikinan päälle pellille ohuet tomaattipyre- ja ketsuppikerros, sekä päälle muutama viipaloitu tomaatti, ehkä juustoraastetta. Uuniin 175 vajaa tunti. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018
19/22 | 

Hei kaikille! Arvonta on nyt suoritettu ja kilpailu on ohi. Kiitos kaikille ihastuttavista vastauksistanne, kuulostaa siltä että aika monilla mökeillä herkutellaan kaupunkia vaatimattomammista olosuhteista huolimatta. Tulipa myös taas vastaan monta kesäklassikkoa, joita en ole muistanut itse valmistaa vuosiin. Kiitos siis teille!

Arvonta suoritettiin klassisesti kirjoittamalla kaikkien vastanneiden nimet lapulle ja ne laitettiin lippikseen. Onnettarena toiminut Alfred (1v7kk) nosti voittajaksi Nenskun. Onneksi olkoon! Olen Nensku sinuun yhteyksissä palkinnon toimitusta varten. 

Meri-Tuuli

Vierailija
20/22 | 

En ehtinyt kisaan mukaan, mutta kaikki muurikalla valmisteltu ruoka maistuu kyllä erityisen hyvin! Kirja löytyy jo mökin keittiöstä ja monta reseptiä testattu, myös Shakshuka :) Oikein maukasta oli, mutta jäi kyllä aika tiiviisti pannuun kiinni ja jäänyt tekemättä uudelleen. Onko vinkkiä muurikan putsaukseen Shakshukan jälkeen?

Kiitos loistavasta kirjasta, toimii ja aurinkoista kesää!!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Kiitos kommenteistasi!

Shakshouka saattaa tosiaan jämähtää muurikkaan kiinni, hapokas tomaatti voi helposti viedä muurikan paistokykyä. Tähän on kaksi keinoa: käytä vettä reilusti ennen kuin lisäät kananmunat. Varsinkin valmistaessa shakshoukaa muurikalla nestettä haihtuu runsaasti. Tomaattipohja saa siis olla melko vetistä tässä vaiheessa - mieti kotona valmistettua jauhelihakastiketta sillä hetkellä kun siihen on lisätty lihaliemi, tomaattimurska ja sitä aletaan keittämään kasaan. 

Toinen keino on varmistaa että muurikka on hyvässä tikissä, etenkin jos muurikkaa käyttää ahkerasti pitkin kesää, sitä saa olla rasvapolttamassa useamminkin kuin keväällä ja syysteloille laitettaessa. 

Aurinkoista kesää sinullekin! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat