Kirjoitukset avainsanalla grillaaminen

Välillä on niitä mökkimatkoja, jolloin ei jaksa nähdä ruuan suhteen yhtään vaivaa ja haluaa mennä siitä, mistä aita on matalin – mausta kuitenkaan tinkimättä. Silloin helpot ja herkulliset reseptit ovat paikallaan. Sellainen on grillattu varhaiskaali, josta on tullut meidän vakkarigrillattava. Tällä kertaa maustoin sen piimällä ja gorgonzolalla. Jos et ole maistanut grillattua kaalia, nyt on korkea aika ottaa se testiin! 

Viikonloppuna pääsin ensimmäistä kertaa mökille tänä mökkikautena. Mökkeily on harvinaista herkkua, sillä oman työni vuoksi olen lähes kaikki viikonloput töissä ja mieheni on puolestaan tavallisessa työssä, eli aina kiinni maanantaista perjantaihin. Mutta silloin, kun yhteinen viikonloppu järjestyy, suuntaamme Iittiin ja mieheni ihanaan sinipunaiseen tupaan saunomaan, grillaamaan ja pötköttelemään! 

Mökkeily on tänä vuonna erityisen mielenkiintoista, kun perheen pienin on oppinut kävelemään ja kiipeilemään. Lapsi saa niin paljon enemmän irti mökkireissuistamme kuin viime kesänä, jolloin hän nautiskeli mökistä joko viltillä tai vaunuissa. Nyt Alfalfa pääsi kuopsuttamaan hiekkakasaa, kastelemaan liuskekiviä omalla kastelukannullaan ja saunavatiin loiskuttelemaan vettä. Ekstrariemukasta mökkeily on kissoillemme, jotka saavat olla mökillä vapaina ja pyydystää päästäisiä ja metsähiiriä. 

Minulle mökillä parasta on sienestys ja ruuanlaitto ulkona. Korvasienisato on kuuleman mukaan mennyt kuivuuden vuoksi täällä ohi, joten en päässyt sieneen. Mutta onneksi grillata voi säällä kuin säällä! 

Meillä on aina sama mökillelähtörutiini: kauhea hässäkkä kotona, kun pakataan ja koetetaan muistaa kaikki oleellinen. Sitten kissat ja vauva autoon ja marketin kautta täydentämään mökin perustarvikkeet. Iitissä ennen mökkitielle kääntymistä alkaa kiireen tuntu karisemaan ja siirrymme lomamoodiin: poikkeamme Iitin Maatilatorille ostamaan lihat, vihannekset, leivät ja muut ruokatarvikkeet. Perinteeksi on muodostunut myös ostosten jälkeiset kahvit ja aurajuustosämpylät maatilatorin kahviossa. Sitten nokka kohti mökkiä! 

Iitin Maatilatorilla on yksi Suomen parhaista lihatiskeistä: on talon omia makkaroita, lähituottajien lihoja, mieletöntä valkosipulileikettä ja mainiot osaavat lihamestarit, joiden suosituksia kuulen mielelläni. Emme koskaan suunnittele menua etukäteen, vaan aloitamme maatilatorin lihatiskiltä ja suunnittelemme ruuat sen mukaan, mitä ostamme. Usein mukaan tarttuu hepan ulkofilettä, naudan entrecôtea taikka kuten tänä viikonloppuna, possun talouskyljyksiä. Grilliruuan lisukkeet ovat sitten kauden vihanneksia eri tavoin ja minun päähänpistojeni mukaan valmistettuina. 

Mökkimme ruuanlaittomahdollisuudet ovat aika askeettiset: on pieni keittiö lavuaarilla, mutta vesi kannetaan sisään ämpärillä. Kantovedellä pärjää mainiosti, mutta keittiön pohja on hankala – tilaan mahtuu kerrallaan vain yksi ihminen, koska se on niin kapoinen, ettei tilassa pysty ohittamaan. Työtilaa on niukasti, vain sen verran mitä jää mikroaaltouunin edessä olevaan tilaan. Ja aina sitä kaipaa jotain, mitä kaupungin hyvin varustellussa keittiössä löytyy. Myös grilli on pieni, mutta se on juuri tarpeisiimme sopiva, sillä ruokapöydän ympärille kokoontuu kerrallaan korkeintaan neljä henkeä syömään. Ja kun on aika tiskata, tulee ikävä tiskikonetta ja juoksevaa vettä. Silti välillä minulla lähtee lapasesta ja nautin tehdä mökillä ruokaa monta tuntia ja eri tekniikoilla. 

Sitten on tämän viikonlopun kaltaisia mökkimatkoja, jolloin en jaksa nähdä yhtään vaivaa ja menen siitä, mistä aita on matalin, kuitenkaan mausta tinkimättä. Kun tilaa on vähän ja fasiliteetit tuovat oman lisähaasteen, on hyvä kun takataskussa on muutama helppo ja herkullinen resepti, joissa on mahdollisimman vähän pilkkomista, tai joista tulee minimaalinen määrä tiskiä. Yksi tällainen on grillattu varhaiskaali, josta on tullut meidän vakkarigrillattava sen helppouden ja edullisuuden vuoksi, ja ennen kaikkea siksi, että se on meidän molempien suurta herkkua.

Grillattua varhaiskaalia voi maustaa monella tapaa, esimerkiksi korealaisella Gochujangkastikkeella, tahinilla tai sitruunalla maustetulla voisulalla. Tällä kertaa murensin kypsän kaalin päälle gorgonzolaa ja kaadoin kastikkeeksi piimää. Simppeliä ja herkullista! 

-> Tsekkaa myös paahdettu maissisalaattini, toinen mökillämme ahkerasti valmistettava ruoka! 

Grillattua varhaiskaalia piimällä ja gorgonzolalla

  • 1/2 varhaiskaali
  • oliiviöljyä
  • 100 g Gorgonzola Dolcea
  • 1 dl piimää
  • suolaa ja mustapippuria

Leikkaa varhaiskaali kolmeen tai neljään lohkoon kannan läpi niin, että jokaiseen lohkoon jää pala kantaa pitämään kaalin lehtiä kiinni. Valuta lohkojen päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Laita lohkot kuumaan grilliin. Paista noin 15 minuuttia käännellen välillä, jotta kaalit ruskistuvat kunnolla kaikkialta. 

Nosta ruskistuneet lohkot tarjoiluvadille. Murusta päälle gorgonzolaa ja valuta piimää ohuena norona. Rouhi päälle mustapippuria ja tarjoa heti. 

Ohjeet onnistumiseen: 

Laita kaali samaan aikaan kuin maissit, eli hieman ennen lihojen grillaamista, sillä koviin kasviksiin menee lihoja enemmän aikaa. 

Kun grillaat, muista myös lämmittää tarjoiluvati, hetkikin riittää grillin yläritilällä tai epäsuorassa lämmössä. Se takaa sen, että ruoka pysyy paremmin lämpimänä pöytään asti. 

Jos tähteitä jää, suikaloi grillattu kaali ja mausta tilkalla valkoviinietikkaa. Nyt sinulla on herkullista grillattua coleslawta, jota voi laittaa hodariin tai hampurilaiseen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram