/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/hibiskusdrinkki-3.jpg?itok=erKQjKAQ)
Meri-Tuulin drinkkibravuuri on kiinanruusuteestä ja korianterisiirapista tehty juoma. Lasin reunus on maustettu meksikolaisella Tajin-mausteseoksella.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/hibiskusdrinkki-3.jpg?itok=erKQjKAQ)
Olen löytänyt ihanan drinkin, jonka reseptin haluan jakaa teidän kanssa! Se syntyy kiinanruusuteestä, korianterisiirapista sekä limemehusta. Ja jos olen sillä päällä, lorautan joukkoon myös tequilaa. Tätä mä siemailen kuulaina iltoina meidän parvekkeella ja kuuntelen, kuinka satakieli ja muut lähimetsikön siivekkäät konsertoivat Itä-Helsingin yössä.
Kun odotin esikoistamme, sukelsin mocktailien ja erilaisten mehujen maailmaan toden teolla, koska limpparin litkiminen ei ole minun juttuni. Harjoittelin erilaisten siirappien valmistusta sekä alkoholittomien drinkkien pohjia, kuten shrubeja, jotka ovat hedelmistä ja etikasta keitettyä lientä, ja jota on tarkoitus pidentää esimerkiksi kivennäisvedellä raikkaaksi kesäjuomaksi.
Ilokseni löysin myös monia nastoja drinkkireseptejä, jotka toimivat hyvin, vaikka niistä vain jätti alkoholin pois. Yksi niistä oli kiinanruusudrinkki, josta on tullut sittemmin mun bravuureja niin kotibaarissa kuin työkeikoillakin. Reseptin löysin aikoinaan Bon Appétit -lehdestä. Olen kääntänyt ja muokannut reseptin itselleni sopivammaksi.
Tästä ajasta jäi takataskuun ennen kaikkea se oivallus, että kun tekee omaan kuivakaappiin muutaman maustetun siirapin ja pitää kylmässä aina jotain itse valmistamaansa mehua, on herkullisten drinkkien (alkoholittomien tai alkoholillisten) valmistaminen helppoa, ja tuo sen ekstrasilauksen tarjoiluihin, kun ystäviä tulee käymään.
Kiinanruusuun juomassa törmäsin ensimmäisen kerran meksikossa, jossa flor de jamaica -mehu on tyypillinen kuuman päivän virvoitusjuoma. Toin aikoinaan reissusta kuivattuja kiinanruusun terälehtiä mukanani Suomeen, mutta sittemmin varastot ovat ehtyneet ja ilahduin suuresti, kun kukan kuivattuja terälehtiä alkoi löytymään myös Suomesta. Kiinanruusun terälehtiä saa ainakin Itäkeskuksen Puhos-ostoskeskuksesta Beno-nimisestä itämaisesta kaupasta. Kysy tuotetta nimellä hibiscus flowers. Kiinanruusua löytää varmasti muualtakin, tsekkaisin ainakin Alanyamarketin sekä Ruohonjuuret ja It's Puret. Ja mikäli asuu kauempana, kiinanruusun terälehtiä saa varmasti tilattua esimerkiksi Amazonin kautta.
Drinkin reunaan pyöräytän maustereunuksen ostamastani meksikolaisesta Tajin-mausteseoksesta, mutta reunukseksi käy vallan hyvin hieno merisuola, kuten yhdessä suosikkidrinkeistäni margaritassa.
KIINANRUUSUDRINKKI
korianterisiirappi
- 2,5 dl vettä
- 1,5 dl sokeria
- 5 dl korianterin lehtiä ja varsia (1 puntti tai 2-3 ruukkua)
kiinanruusutee
- 7,5 dl vettä
- 1,5 dl hibiskuksen kuivattuja kukkia
drinkki
- n. 1½ dl hibiskusmehua
- 3-4 cl korianterisiirappia
- ½ limen mehu
- 6 cl mezcalia tai tequilaa
- korianterin lehtiä
- jalopenoviipaleita
- Tajin-maustetta
- jäitä
Edellisenä päivänä:
Tee ensin korianterisiirappi. Kuumenna vesi ja lisää siihen sokeri. Sekoita kunnes sokeri liukenee. Kun siirappi kiehahtaa, kaada se koriantereiden päälle ja painele lehtiä ja varsia alas, kunnes ne kastuvat kokonaan siirappiveteen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siivilöi ja pullota. Laita jääkaappiin.
Tee hibiskusmehu. Kiehauta vesi isossa kattilassa, sammuta liesi ja lisää kuivatut kukat veteen. Hauduta 10 minuuttia, siivilöi mehu ja pullota. Laita jääkaappiin.
Drinkin kokoaminen:
Levitä Tajin-maustetta teelautaselle. Pyöritä limelohkoa lasin reunaa pitkin ja käännä lasi nurinpäin mausteeseen. Täytä lasi jäillä. Kaada päälle siirappi ja limen mehu, seuraavaksi mezcal tai tequila. Sekoita. Lisää hibiskusmehu ja viimeistele jalopenoviipaleilla ja tuoreella korianterilla.