Kirjoitukset avainsanalla ranskalainen

Täytetty pan bagnat näyttää ihan tavalliselta maalaisleivältä – kunnes sen leikkaa auki!

Yksi salaisista paheistani on tonnikala. Saan muutaman kerran vuodessa armottoman purkkitonnikalahimon, jonka tukahdutan yleensä valmistamalla itselleni ison kulhon vanhaa kunnon tonnikala-riisisalaattia. Mutta riisisalaattini on niin rumaa, että ette tule näkemään siitä kuvaa tai reseptiä ainakaan tässä blogissa! Sen sijaan jaan pan bagnatin reseptin, johon tarvitaan muiden ihanien ainesten lisäksi purkkitonnikalaa. Pan bagnat tarkoittaa kylvetettyä leipää, ja se on kotoisin Etelä-Ranskasta, mutta sen voisi aivan hyvin puolestani suomentaa kesän juhlien kunniaksi näin: nizzalainen voileipäkakku. Voilá!

Voileipäkakku on monella mielessä niin hyvässä kuin pahassa. Onnistunut voileipäkakku on kauniisti koristeltu, herkullinen, ja sen rakenne on täydellisessä tasapainossa. Huono voileipäkakku maistuu ätläkältä ja on sisältä muhjua. 

Opin itse arvostamaan voileipäkakkua vasta aikuisena, kun ymmärsin, mitä kaikkea kakkuun voi laittaa. Lapsuuteni voileipäkakuissa 80-luvulla oli aina kinkkua, majoneesia ja koristeena purkkipersikoita ja persiljaa. Moderni voileipäkakku voi kätkeä sisäänsä vaikka täysin vegaaniset täytteet tai italialaisen makumaailman. Kyllä mä sellaista mielelläni maistan! 

Ruokatoimittaja Teemu Leminen kirjoitti hauskan jutun voileipäkakusta, ja Teemun artikkelissa mainittu kurkkuvoileipäkakku menee minulla seuraavalla kerralla kokeiluun. Entä miltä kuulostaisi siskonmakkarakeittovoileipäkakku? Tsekkaa Teemun artikkeli täältä

Silloin kun kaipaa nopeaa voileipäkakkua vähän arkisempiin kekkereihin, pan bagnat on täydellinen ruoka. Se on herkullinen, kesäinen ja mehukas. Varsinainen voileipäkakku pan bagnat ei ole – siinä ei ole voileipäkakulle kuuluvaa koristelua, joten kun sen nostaa pöytään, ei kyllä saa mitään wow-efektiä aikaan. Täytetty pan bagnat näyttää ihan tavalliselta maalaisleivältä – kunnes sen leikkaa auki! Sisäänsä tämä herkkuruoka kätkee kerrostettuja kesän vihanneksia, tonnikalaa, kananmunaa ja vaikka grillattuja vihanneksia. Pan bagnatia on luonnehdittu leivän sisään tungetuksi Nizzan salaatiksi, ja minusta kuvailu osuu aika hyvin nappiin! 

Pan bagnatiin voi laittaa toki ihan mitä itse haluaa, alla on minun versioni tästä klassisesta ranskalaisesta leivästä. Pan bagnat on mainio ruoka piknikille tai nyyttäreihin. Täytettynä ja tiukasti kelmuun käärittynä se kulkee mukana vaikka repun pohjalla. Jos juhlit pienellä porukalla, tässä on mainio voileipäkakku 4–8 hengen kekkereihin. Omani nautin avolava-auton perässä piknikillä, tyyli on vapaa. 

Ihanaa, leiväntäyteistä päivää kaikille! 

Meri-Tuuli

Pan bagnat

  • 1 iso juureen leivottu, kovakuorinen maalaisleipä
  • 1 kesäkurpitsa 
  • 1 purkki öljyyn säilöttyä tonnikalaa, MSC-sertifioitua
  • 2 pihvitomaattia viipaloituna
  • ½ sipuli ohuina renkaina
  • n. 50 g babypinaattia pestynä ja kuivattuna
  • 2 säilöttyä, grillattua paprikaa suikaloituna
  • kourallinen kivettömiä oliiveja
  • 2 keitettyä kananmunaa viipaloituna

vinegretti: 

  • ½ dl oliiviöljyä
  • ¼ dl punaviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • 1 rkl Dijonin sinappia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnassa 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet leivinpaperille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda kesäkurpitsoja 220-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat ruskistuneet. 

Leikkaa leivän yläosa irti, nosta sivuun. Koverra käsin pehmeä leipäsisus, varo, ettet tee reikiä leivän kuoreen. Säästä täyte ja kuivata käytettäväksi korppujauhoina tai krutonkeina jossain toisessa ruuassa. 

Tee vinegretti yhdistämällä kaikki ainekset lasipurkissa, sulje kannella ja ravista hyvin. 

Täytä leipä: aloita babypinaatilla, levitä lehtiä yksi kerros pohjalle, sen päälle tomaattisiivuja. Pirskottele päälle lusikallinen vinegrettiä. Lisää sitten paahdettuja paprikoita, sen jälkeen tonnikalaa ja tonnikalan päälle kananmunaa ja sipulirenkaita. Pirskottele tähän väliin lisää vinegrettiä. Jatka täyttämistä lisäten oliiveja, lisää pinaattia, sitten kesäkurpitsaviipaleet ja lisää tomaattia. Pirskottele lisää vinegrettiä. 

Täytä leivän kaikki kerrokset aina tiiviinä, tasaisena kerroksena ja paina niitä kevyesti alas, jotta leipään ei jää ilmataskuja. Jatka leivän täyttämistä niillä täytteillä, mitä sinulla on (tai lisää omia, haluamiasi herkkuja), kunnes leipä on aivan täynnä. Paina kansi päälle. 

Kääri leipä leivinpaperiin ja sitten tiukasti kelmuun ja nosta yön yli jääkaappiin mehustumaan. Pidä leipää kylmässä ja avaa se kääreistään vasta, kun asetat sen tarjolle. 

Leikkaa terävällä leipäveitsellä leipä 6–8 palaan. Voit halutessasi työntää paloihin pitkän cocktailtikun pitämään niitä paremmin kasassa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram