Kirjoitukset avainsanalla sillit

Juhannuspöydän kruunu on itse maustettu silli. Tässä kaksi suosikkiani, wasabisilli ja mustaherukkasilli, joka tunnetaan meillä myös hääsillinä. Vie silliä tuliaiseksi tai tee omaan juhlapöytään pieni satsi, juhannus maistuu taatusti näiden avulla vielä herkummalta! Ehdit vielä hyvin tekemään juhannukseksi silliä, jos laitat sillit tulemaan viimeistään keskiviikkona illalla. 

Jouluna on tapana kysellä kavereiden kesken, mikä on sellainen ruoka, jota ilman joulu ei tunnu joululta. Minulla se on silli, mutta sama pätee juhannukseenkiin: voisin syödä silliä ja perunaa aamusta iltaan ja usein niin teenkin! Opettelin sillinfanituksessani aikoinaan maustamaan silliä jopa itse ja yllätyin miten vaivatonta sillin valmistaminen on. Sittemmin silleistä ja silakoista on tullut yksi bravuureistani.

Kaupan silleissäkään ei ole mitään vikaa, valitse kaupasta muutama suosikki ja tuo lisäripaus kattaukseen tekemällä vaikka yksi silli itse. Sillipöydän kattamisessa suosin samaa keinoa kuin muussakin juhlatarjoilussa: valitsen muutamat hyvät jutut kaupan hyllyltä ja täydennän kattausta itse tehdyillä erikoisuuksilla. Kaupan silleistä suosikkimakuni ovat sinappisilli ja ranskalainen sipulisilli, ja kaksi omaa reseptiäni täydentävät mukavasti sillitarjottimen makupalettia. 

Hääsillin kehitin vuonna 2014 häihimme, jossa alkupalapöytä oli valikoima kylmiä suosikkijuttujamme. Oli graavattua siikaa, hiilisilakoita pikkeliliemessä, savustettuja katkarapuja, erilaisia marinoituja vihanneksia, dippejä ja tahnoja, pikkelöityjä sieniä, sekä mustaherukkasilliä, jota valmistin kotona viiden kilon ämpärillisen. Nyt ei tietenkään ole vielä mustaherukan kausi, mutta tämä toimiikin paremmin pakastetuilla mustaherukoilla ja lopputulos on hurjan kaunis! 

Wasabisilli on kirjastani Mökin Keittokirja. Töölön palvelutalon eläkeläisraati on äänestänyt sen suosikikseen kaikista maisamistaan silleistäni! Wasabin tulinen puraisu on sillien kastikkeessa aika voimakas, mutta tulisuus tasaantuu, kun sillit saavat marinoitua kastikkeessa yön yli. Wasabia voi toki laittaa omaan makuun kevyemmin, mutta en lähtisi kiistelemään Töölön mummojen kanssa makuasioista. 

Mustaherukkasilli (hääsilli)
  • 150 g kevytsuolattua sillifileetä
  • ½ sipulia
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • 1½ dl mustaherukkamehutiivistettä
  • ¼ dl sokeria
  • 5 maustepippuria 
  • 2 tähtianista
  • 1 dl mustaherukoita

Suikaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Yhdistä etikka, mehu, sokeri ja pippurit pienessä kasarissa ja kiehauta, keitä kunnes sokeri on liuennut, noin yhden minuutin ajan. Jäähdytä liemi. 

Huuhtele sillifileet reilussa kylmässä vedessä. Laita kylmään veteen likoamaan noin vartiksi. 

Valuta ja kuivaa sillifileet talouspaperilla ja viipaloi. Lado sillit lasipurkkiin tai kannelliseen astiaan sipulirenkaiden ja mustaherukoiden kanssa. Kaada liemi sillien päälle, sulje purkki ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin päivän ajan. 

Wasabisilli
  • 1 pkt (150 g) kevytsuolattua sillifileetä
  • ¼ dl etikkaa
  • ¼ dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl majoneesia
  • ½ dl ranskankermaa
  • 1 rkl wasabitahnaa
  • valkopippuria
  • ripaus hienonnettua tuoretta tilliä

 

1. päivänä 

Yhdistä etikka, vesi ja sokeri pienessä kasarissa ja kiehauta. Jäähdytä kylmäksi. 

Huuhtele sillifileet reilussa kylmässä vedessä. Laita kylmään veteen likoamaan noin vartiksi ja huuhtele. Viipaloi sillit ja laita lasipurkkiin tai kannelliseen astiaan. Kaada etikkaliemi sillien päälle ja anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään. 

2. päivänä

Yhdistä majoneesi, ranskankerma, wasabi ja valkopippuri tasaiseksi kastikkeeksi, lisää halutessasi tuoretta tilliä. Ota sillit purkista, valuta ne etikkaliemestä ja heitä marinoitiliemi pois. Pese purkki. Laita sillit takaisin puhtaaseen ja kuivaan purkkiin, lisää wasabikastike ja kääntele varovasti sekaisin. Anna vielä marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään neljä tuntia.  

 

Ohjeet onnistumiseen: 

  • Aloita sillien valmistus hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät tekeytymään ja maustumaan. Mustaherukkasillille riittää yhtenä iltana 20 minuuttia + mausteliemen jäähtyminen, wasabisilli vie kahtena peräkkäisenä iltana vartin verran, ja se onkin hyvä aloittaa mahdollisimman pian, että silli ehtii maustumaan. 
  • Jäähdytä aina marinointiliemi kylmäksi ennen sillien päälle kaatamista, lämmin liemi kypsyttää kalan pinnan ikävästi. 
  • Sillinä käytetään kaupan valmiita sillifileitä, itse suosin kevytsuolattuja. Reseptien 15 minuutin liotus on laskettu kevytsuolatulle fileelle. Silleistä liotetaan ylimääräinen suola pois, minkä jälkeen lisätään maustettu etikkaliemi. Myös kerma- tai majoneesipohjainen maustekastike vaatii sillien maustamisen etikkaliemessä, jotta kalan rakenne napakoituu ja esimaustuu. 
  • Varaa juhannuspöytään syöjää kohden noin 100 g maustettuja kaloja ja 200 g perunaa, jos kalat ja potut ovat pääosassa. Jos kalat ovat alkupalana ja pääruokana on esimerkiksi grillattua lihaa, 50 g maustettuja kaloja per syöjä riittää. 
  • Sekoita itse tehtyä silliä aina ennen tarjoilua. Wasabisilli säilyy 4 päivää valmistamisesta, mustaherukkasilli jopa viikon. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram