Kirjoitukset avainsanalla mökin kuivakaappi

Osallistu kertomalla mökkiruokaoivalluksesi ja voit voittaa Meri-Tuulin Mökin keittokirjan.

Nyt jaan teille yhden rakkaimmista mökkiresepteistäni, jota teen oikeastaan kesät talvet, landella ja kaupungissa. Mökillä tämä valmistuu muurinpohjapannulla, kaupungissa laakeassa paistinpannussa. Erityisen hyvältä se maistuu hyvässä seurassa, dagen efterinä, mutta tämä on myös luottoreseptini, kun on aika tyhjentää mökin jääkaappi viikonlopun jälkeen. Kuivakaapissani on aina perustarvikkeet tähän ruokaan: sekaan heitän makkaroiden jämät, grillattujen vihannesten tähteet ja päälle raastan kaikki juustojen pätkät tai puolikkaan fetapaketin. Simppeliä, superherkullista ja alati muokattavissa, shakshuka! 

Aina kun korkkaan mökkikauden, vien sinne kassillisen säilykkeitä ja suosikkimausteeni. Mukaan lähtee ainakin tölkkitomaatteja eri muodoissa sekä kikherneitä, joista saa loihdittua hetkessä montaa eri ruokaa ja lisuketta. Mausteista ehdottomia ovat savustettu paprikajauhe, korianterinsiemenet sekä juustokumina. Ja maustetahnoista mukaan lähtee aina korealaista Gochujang-tahnaa sekä marokkolaista harissatahnaa, joilla molemmilla saa kivaa potkua grilliruokiin. 

Näiden ainesten avulla syntyy myös shakshuka, jos tulee yllätysvieraita tai grillaaminen ei nappaa. Ja ainakaan meidän mökiltä ei tuosta noin vaan piipahdeta kauppaan ostoksille. Suosittelenkin panostamaan kuivakaappiin, jolloin mökkireissujen kauppakassi pienenee kun mukaan pitää ottaa vain tuoretuotteet. 

Tänä juhannuksena mökille matkaa suosikkisäilykkeeni ja mausteeni, sillä lauantaina teen ison satsin shakshukaa!
Tänä juhannuksena mökille matkaa suosikkisäilykkeeni ja mausteeni, sillä lauantaina teen ison satsin shakshukaa!

Kolme syytä tehdä shakshukaa tänä kesänä: 

1. Shakshukan valmistuksessa syntyy hyvin vähän tiskiä, jopa pilkkomisen voi tehdä niin, että viipaloi kaiken suoraan pannulle. 

2. Shakshukan resepti on helposti muokattavissa eri ruokavalioihin sopivaksi ja siihen voi myös käyttää lähes mitä vaan jääkaapista – tämä on eritoten hyvä jääkaapintyhjennysresepti viimeisenä mökkeilypäivänä! 

3. Sen raaka-aineet säilyvät jopa huoneenlämmössä ja muutama kaveri onkin ottanut tämän reseptin omakseen sellaisille mökeille, jossa on pieni jääkaappi, jos kylmäkaappia ollenkaan. 

Bonussyy: shakshuka on ehkä yksi maailman kauneimmista ruuista, erittäin instagrammattavaa materiaalia! 

Resepti löytyy jutun lopusta. 

Mutta nyt haluan kuulla teidän lukijoiden omista mökkibravuureista! Mitä valmistat monta kertaa kesässä? Mikä on oma oivalluksesi mökin keittiössä? Mikä on sellainen ruoka, josta satelee aina vierailta glooriaa? 

Kaikkien vastanneiden kesken arvon yhden kappaleen Mökin keittokirja -kirjaani. Kirjassa on shakshukan reseptin ja wasabisillin lisäksi kymmeniä muita reseptejä, jotka kuuluvat minun mökkikokkailurepertuaariin, ja jotka on mietitty erilaisilla mökeillä onnistuviksi. Mukana on myös ohjeet savustamiseen, grillaamiseen ja jopa rosvopaistimontun rakentamiseen. 

Osallistumisaikaa kilpailuun on maanantaihin 25.6. saakka ja osallistuaksesi kommentoi alle mikä oma mökkibravuurisi on, kerro siitä myös hieman. Huomioithan, että paras tapa kommentoida on luoda oma Sanoma-tunnus, jolloin pystyn helpoiten ottamaan yhteyden voittajaan! 

Ja ihanaa juhannusta kaikille teille, pidättelit sitten sadetta sisällä, tai pilkahtaako aurinko siellä, missä vietät jussia, otetaan rauhassa, nautiskellaan ja juhlitaan sitä, että kesä on alkanut ja edessä on monia ihania kesäisiä seikkailuja ja kohtaamisia! 

Meri-Tuuli

 

Mökin keittokirjan tein käsioppaaksi jokaiselle mökille, kesäpaikalle ja kaupunginkin keittiöön.
Mökin keittokirjan tein käsioppaaksi jokaiselle mökille, kesäpaikalle ja kaupunginkin keittiöön.
Meidän mökillä shakshuka valmistuu muurinpohjapannulla, appiukon rakentamassa pesukoneenrumpugrillissä.
Meidän mökillä shakshuka valmistuu muurinpohjapannulla, appiukon rakentamassa pesukoneenrumpugrillissä.

 

Shakshuka

kuudelle
  • 60–100g makkaraa/syöjä
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
  • 1 tlk (400 g) säilöttyjä kirsikkatomaatteja
  • harissaa tai muuta chilitahnaa
  • 6 luomukananmunaa
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • juustokuminaa
  • savustettua paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • suolaa
  • sokeria
  • iso kannullinen kylmää vettä
  • reilusti persiljaa tai korianteria

Tarjoiluun:

  • tuoretta leipää

Kuumenna muurinpohjapannu tai parilapannu (tai kotona keittiössä iso, korkeareunainen paistinpannu). Lorauta pannulle reilusti oliiviöljyä, ja tiristä siinä pilkotut makkarat ja työnnä muurinpohjapannun viileämmille reunoille. Lisää öljyyn pilkotut sipulit ja paista pehmeiksi.

Kaada pannulle tölkkitomaatit ja noin puoli litraa kylmää vettä ja sekoita. Työnnä reunoilla odottavat makkarat takaisin pannun keskelle tomaattiseokseen. Lisää myös harissa sekä mahdolliset muut kasvikset tai pavut. Anna porista rauhassa sekoittaen aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää vesi valuttamalla muurinpohjapannun reunojen kautta, jossa se kosteuttaa ja estää reunoilla olevan kastikkeen palamisen.

Kun tomaattikastike on muhinut noin vartin verran, mausta se ja lisää joukkoon puolet silputuista yrteistä. Kaada sekaan vielä muutaman desin verran vettä, sekoita ja anna kiehahtaa.

Riko varovasti kananmunat porisevan kastikkeen pintaan ympäri pannua. Jos ilma on kylmä tai tuulinen, peitä muurinpohja varovasti foliolla tai kannella ja anna munien kypsyä, kunnes valkuainen on hyytynyttä, mutta keltuainen vielä keskeltä mukavan juoksevaa.

Viimeistele tuoreilla yrteillä.

Kommentit (22)

Jackpottaaja

Uusista perunoista tehdään grilliperunoita joihin lisätään ruohosipulia ja aurajuustoa +savustettuja ahvenia. Lisäksi raikas vihersalaatti. Maistuu saaristossa mökillä😊

Merja k

Sienikastike metsän löydöistä ja uudet perunat lisäksi salaattia ja jälkkäriksi paistetut letut hillolla tai mansikoilla.

Vierailija

Ei ole mökkiä, mutta teen veneruokaa koko kesän. Uudet perunat, kalastajan savustama kampela, tilliä ja voita, ei muuta💙

Villasukka1981

Pannulla paistetut ahvenet tai kuha.mökkijärvestä molempia kaloja nousee kun hihnalla

Xeveliina

Täytetyt letut! Niihin voi hyödyntää vähän kaikkea mitä kaapeista ja kasvimaalta löytyy ja murustakaan ei ole jäänyt syömättä.

Nensku

Kuhaa Meunière - tietysti itse pyydetty - ja seuraksi uudet perunat, salaatti oman penkin aineksista, syksymmällä freesattua lehtikaalia tai pinaattia. Simppeli ohje, joka kuulostaa paljon hienomnalle 😉

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei Nensku! En saa laitettua sinulle sähköpostia, osoitteesi ei toimi, edes kun laitoin @luukku.com -päätteen. Laittaisitko minulle yhteystietosi kommenttina ja tsekkaan ne siitä. Huolehdin ettei kommenttia julkaista sivuilla. 

Terveisin, 

Meri-Tuuli

Mirveli

Perunapannu, johon laitetaan keitettyjä perunoita eiliseltä, pekonia, kevätsipulia. Tämä heitetään muurikkapannuun ja lopuksi heitetään ruohosipulituorejuustoa sekaan. Päälle runsaasti mustapippuria. Tähän voi sekoittaa melkein mitä vain, makkaranjämät tai esimerkiksi paprikaa. Hyvä jämien tuhoaja ja ah, niin hyvää ja täyttävää ja tyydyttävää.

Lahelanruusu

Hölskypotut, tilliä ä, valkosipulia, suolaa ja voita. Ja leipäjuusto pekoniin käärittynä grillissä. Vaan lisää ideoita kaipaamme, siksi Mökin Keittokirja olis upee palkinto.

Ritariperhonen

Vanhempien mökillä  yleensä vain paistetaan makkaraa ja  tehdään leipiä  sekä keitetään kahvia. koska ei ole tiskaus mahdollisuutta tai ainakin se on hankalaa. Syödään kertakäyttöastioista

anna s.

Perinteiset makkarat ovat aina herkullisia mökillä, mutta parhainta on mieheni tekemä lohi savustuspöntössä :)

Nnenne

Muurinpohjalätyt ehdottomasti. Menee suolaistenkin täytteiden kanssa, mutta ehdottomasti parasta sokerin ja tuoreiden mansikoiden kanssa!

Kielo

Couscous-halloumi-salaatti valmistuu hetkessä ja sopii melkein minkä vain grillattavan kyytipojaksi. Jälkkäreistä kesän ehdottomat suosikit on britakakku tai vaihtoehtoisesti lätyt mansikoilla ja vaniljajätskillä. Nam!

Vierailija

Mustikka- ja raparperipiiraat. Nopeat ruisteeleipäset. Mansikkaräpsäyskakku ja raikkaat juustokakut.

Murekepizza: Lihapullataikinan päälle pellille ohuet tomaattipyre- ja ketsuppikerros, sekä päälle muutama viipaloitu tomaatti, ehkä juustoraastetta. Uuniin 175 vajaa tunti. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei kaikille! Arvonta on nyt suoritettu ja kilpailu on ohi. Kiitos kaikille ihastuttavista vastauksistanne, kuulostaa siltä että aika monilla mökeillä herkutellaan kaupunkia vaatimattomammista olosuhteista huolimatta. Tulipa myös taas vastaan monta kesäklassikkoa, joita en ole muistanut itse valmistaa vuosiin. Kiitos siis teille!

Arvonta suoritettiin klassisesti kirjoittamalla kaikkien vastanneiden nimet lapulle ja ne laitettiin lippikseen. Onnettarena toiminut Alfred (1v7kk) nosti voittajaksi Nenskun. Onneksi olkoon! Olen Nensku sinuun yhteyksissä palkinnon toimitusta varten. 

Meri-Tuuli

Vierailija

En ehtinyt kisaan mukaan, mutta kaikki muurikalla valmisteltu ruoka maistuu kyllä erityisen hyvin! Kirja löytyy jo mökin keittiöstä ja monta reseptiä testattu, myös Shakshuka :) Oikein maukasta oli, mutta jäi kyllä aika tiiviisti pannuun kiinni ja jäänyt tekemättä uudelleen. Onko vinkkiä muurikan putsaukseen Shakshukan jälkeen?

Kiitos loistavasta kirjasta, toimii ja aurinkoista kesää!!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Kiitos kommenteistasi!

Shakshouka saattaa tosiaan jämähtää muurikkaan kiinni, hapokas tomaatti voi helposti viedä muurikan paistokykyä. Tähän on kaksi keinoa: käytä vettä reilusti ennen kuin lisäät kananmunat. Varsinkin valmistaessa shakshoukaa muurikalla nestettä haihtuu runsaasti. Tomaattipohja saa siis olla melko vetistä tässä vaiheessa - mieti kotona valmistettua jauhelihakastiketta sillä hetkellä kun siihen on lisätty lihaliemi, tomaattimurska ja sitä aletaan keittämään kasaan. 

Toinen keino on varmistaa että muurikka on hyvässä tikissä, etenkin jos muurikkaa käyttää ahkerasti pitkin kesää, sitä saa olla rasvapolttamassa useamminkin kuin keväällä ja syysteloille laitettaessa. 

Aurinkoista kesää sinullekin! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram