Kirjoitukset avainsanalla arkibravuuri

Tämä herkullinen vihreä kanakeitto on niin helppo, että sen voi valmistaa vaikka käyttäen saksia.

Vihreän, hurmaavan kanasoppani valmistamiseen tarvitsin välineiksi ainoastaan ison kattilan ja veitsen. Jos Fiskarssini eivät olisi olleet hukassa, olisin varmaan pilkkonut ainekset niillä! 

Meidän perheen ahkerin työntekijä on tiskikoneemme. Valkoinen Siemens tuli asuntokaupan mukana, ja se hurauttaa astiat putipuhtaiksi vähintään kerran päivässä, joskus kolmekin kertaa, jos normiruoanlaiton lisäksi leivon tai kehittelen uusia reseptejä.

Tänään olimme molemmat ansainneet vapaapäivän, minä ja tiskikone. Vietin kivan arkivapaan lapseni kanssa: vierailimme vähän radiossa ja palloilimme ympäri kaupunkia. Aamupäivän käytin kuitenkin hyödyksi tekemällä viikonlopun ruoat valmiiksi ja annoin tiskikoneelle lepohetken sekä itselleni aikaa tekemällä sellaista ruokaa, josta tulisi mahdollisimman vähän sotkua tai tiskiä. 

Sylillinen vihreää sekä jääkaapin tähteitä: eilistä keitettyä riisiä sekä kaupan grillikanaa, joka on revitty rasiaan ja käyttövalmista ruokaan kuin ruokaan.
Sylillinen vihreää sekä jääkaapin tähteitä: eilistä keitettyä riisiä sekä kaupan grillikanaa, joka on revitty rasiaan ja käyttövalmista ruokaan kuin ruokaan.
Soppakattila on valmiina liedelle. Tässä keitossa ei ole niin väliä pilkkooko ainekset veitsellä vai saksilla. Maku puhuu puolestaan ja sopan vihreys on huumaava!
Soppakattila on valmiina liedelle. Tässä keitossa ei ole niin väliä pilkkooko ainekset veitsellä vai saksilla. Maku puhuu puolestaan ja sopan vihreys on huumaava!

Vein keittoa myös tuliaisiksi Laura Frimanin iltapäiväohjelmaan, jossa kävin turisemassa yhden padan ruoista ja elämää helpottavasta ruoanlaitosta. Tämä ruoka jos joku onkin semmoinen – valmistamiseen ei mennyt kuin 15 minuuttia, koska käytin siihen ruoantähteitä ja vihreitä vihanneksia. Jos olisin tehnyt ruoan aivan alusta asti, eli raa'asta riisistä ja kokonaisesta kaupan kanasta, ei valmistusaika silloinkaan olisi kuin 25 minuuttia. 

Keitto syntyi siis kuin itsestään ja vihannekset olisin voinut pilkkoa kattilaan vaikka saksilla. Tällaista ruoanlaittoa harrastan usein: viime viikolla postaamani kanavuoka on hyvä esimerkki arkikokkailusta, jolloin haluan jotain simppeliä pöytään mahdollisimman vähillä työvaiheilla ja tiskillä. 

Homman ydin on yksinkertaiset ja muuntautumiskykyiset reseptit. Nopeita ruokia valmistaa ovat erilaiset uunivuoat ja keitot. Arkisin en juurikaan harrasta lihoja kastikkeineen: tärkeää on, että ruoantähteet on helppo säilyttää jääkaapissa mahdollisimman vähän tilaa vievässä muodossa, ja että ne kestävät lämmittämistä seuraavanakin päivänä. Esimerkiksi burgerit kaikkine härpäkkeineen ovat arkena ehdoton no-no. Sen sijaan marinoitu salaatti kuten perunasalaatti on oikein mainiota, koska sen maku vaan paranee yön yli, ja sen sivuun voi yhtenä päivänä paistaa kananmunan ja kaivaa purkista vähän matjessilliä, toisena päivänä taas sekoittaa joukkoon tuoretta pinaattia ja murentaa päälle fetajuustoa. 

Avainosassa ovat myös puolivalmisteet sekä valmisruoka. Puolivalmisteet eivät todellakaan ole mikään kirosana ja minusta ihan jokaisen perheen oma asia: jos pinaattiletut helpottavat elämääsi ja perhe tykkää, siitä vaan! Tärkeää on löytää ne itselle parhaiten toimivat tuotteet ja niistä kaikista vaihtoehdoista ne, jotka edustavat omia arvojasi ja ruokafilosofiaasi. Kotiin kannetuista puolivalmisteista saa herkullista ruokaa kun käyttää niitä kohtuudella ja lisää ruokaan leijonanosan erilaisia vihanneksia. Metsään mennään silloin, kun ruoka on vain tehtaissa valmistettujen osien summa, tai jos se ei tyydytä makuaisteja tai tarjoa muita nautinnon aiheita. 

On paljon valmisruokia ja puolivalmisteita joita en ymmärrä enkä syö, mutta niiden luetteleminen tässä ei ole hedelmällistä. Sen sijaan tässä on minun listani valmisruoista ja puolivalmisteista, joita meiltä löytyy aina ja joita suosittelen lämpimästi helpottamaan sinunkin arkikokkailua! 

  • Lidlin hummus – Tsekkaa tästä postauksesta miksi sitä niin rakastan ja miten naamioin sen juhlien vetonaulaksi!
  • Pelmenit & dimsumit – pikaruokaa parhaimmillaan: suoraan pakastimesta veteen kiehumaan tai höyryyn ja ruoka on valmista kolmessa minuutissa! Ruokaisamman aterian saa, kun tekee ensin maistuvan liemen ja lisää siihen jotain täkyjä, kuten sieniä ja paprikaa ja keittää tässä pörpylät kypsiksi. Ja vinkki: jos lapsesi tykkää sushista, hän melko varmasti tykkää dimsumeista, jotka tulevat kuitenkin kymmenen kertaa halvemmaksi kuin takeawaysushi! 
  • Pussinuudelit – näistä avasin sanaisen arkkuni aiemmin tässä postauksessa! <3
  • Liemijauheet – Käytän Reformin luomuliemijauheita arkikokkailussa, säästän itse keitetyt liemet erikoistilanteisiin.
  • Valmiit currytahnat – Patak's ja Rajah -merkkiset kun teen intialaista, thaimaalaiset tahnat ostan aasiamarketista. 
  • Ajvar – Balkanin alueen paprika-munakoisorelissi, jota käytän ruoanlaitossa tai ihan sellaisenaan lähes viikottain ja jota saa mm. Lidlistä ja Alanyamarketista. Tästä on tulossa blogikirjoitus vielä tänä syksynä! 
  • Tölkkipavut – Valmiiksi keitettyjä papuja niihin kokkailuhetkiin, joihin ei ole ehtinyt valmistautumaan. Menee keittoihin ja patoihin tai kylminä salaatteihin, joskus ihan sellaisenaan purkista syötynä. Heti käyttövalmiita, eivätkä tarvitse kypsennystä, mutta toisin kuin pakasteherneet, kestävät myös pitkään haudutusta. 
  • Kuivamakkarat ja tuoremakkarat – jälkimmäiset säilytän pakastimessa, kuivamakkaraa on aina kaapissa. Muutama nokare makkaraa antaa hyvää makua esimerkiksi pastaan ja chorizoa laitan kuuluisiin simpukoihini. 

Lisäksi minulla on suosikkeja, kuten grillikana, jota tulee ostettua kaupasta silloin tällöin, ja josta saa taiottua loputtomasti helppoja ruokia. Toinen usein kotiin ostettu valmisruoka on valmiit gnocchit, jotka vaan maistuvat ihan kaikille ja ovat hyvää vaihtelua peruspastoille. Muistelen edelleen lämmöllä tätä Jyrki Sukulan gnocchi-ruokaa, jota pääsin maistamaan kuvausten kulisseissa. 

Joten tässä oma synninpäästöni valmisruoille ja puolivalmisteille sekä omat suosikkini, jotta muistuu itsellekin, miten paljon olen velkaa nykyiselle elintarviketeollisuudelle myös niistä päivistä, jotka saan viettä skidini kanssa kaupungilla haahuillen, sen sijaan että keittäisin kotona kanalientä luista tai kaivaisin pakastimestani viime kesänä höyryttämiäni herneitä. 

Mutta sitten lopuksi siihen keittoon, jonka tein. Tämän keiton juju on sen herkullinen, mutta herkkä maku, joka tulee kanaliemestä, inkivääristä ja ihanista vihreistä vihanneksista. Me tullaan särpimään tätä soppaa viikonloppuna sämpylöiden kera, mutta tämä on makunsa ja terveellisyytensä vuoksi myös oikein mainio vieminen flunssapotilaalle tai kevyeksi lounaaksi töihin. Tai vaikka ystävälle, joka vetää niin antaumuksella radiota, että lounaseväät ovat unohtuneet! 

Rasiallinen pelkkää hyvää!
Rasiallinen pelkkää hyvää!

Laura Friman vetää Radio Helsingissä omaa nimeään kantavaa iltapäiväohjelmaa joka arkipäivä klo 1317. Hänellä käy kaikenkarvaisia vieraita turisemassa milloin mistäkin ja Lauran höpöttelyä nyt kuuntelee aina aivan mielissään! Ohjelmaa pääsee kuuntelemaan täältä milloin itselle sopii ja tietenkin livenä radiosta taajudella 98,5 Mhz tai netin kautta osoitteessa www.radiohelsinki.fi

 

VIHREÄ KANAKEITTO 

neljälle, valmistusaika noin 20 minuuttia

  • Kasa vihreitä kasviksia (esim. 2 sellerin vartta, 1 purjo, nippu paksulehtistä pinaattia tai lehtikaalia)
  • 3 dl grillikanaa, revittynä paloiksi
  • n. 1,5 l kanalientä 
  • (vettä)
  • 4 cm pätkä inkivääriä
  • (korianterin juuria)
  • 3 dl keitettyä riisiä
  • pakasteherneitä
  • suolaa
  • mustapippuria

Pilko vihreät kasvikset kattilaan. Säästä ohuet lehtivihannekset lisättäviksi keiton loppuvaiheessa. Lisää kattilaan revitty kana, inkivääri, kanaliemi ja sen verran vettä, että saat mukavan liemimäärän kattilaan. Jos käytät korianterin juuria, sido ne nippuun, jotta ne on helppo poimia ulos sopasta ennen tarjoilua ja heitä kattilaan. Kiehauta ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes purjo on kypsää. 

Maista liemen suolaisuus: lisää suolaa kunnes liemessä on sopiva maku. Lisää riisi ja herneet, kiehauta ja nosta pois liedeltä. Rouhi joukkoon mustapippuria. 

Ohjeet onnistumiseen: 

  • Keittoon laitetaan ehdottomasti riisiä tuomaan ruokaisuutta ja meillä sattuikin olemaan jääkaapissa tähteinä rasiallinen keitettyä täysjyväriisiä. Jos teet sopan alusta asti raa'asta riisistä, suosittelen keittämään sen erikseen suolatussa vedessä ja lisäämään valutetun riisin lopussa soppaan, jotta riisin tärkkelys ei himmennä lientä.
  • Jos ostat kaupan grillikanan, tähän soppaan riittää mainiosti yksi koipi ja rintafile. Koko kanaa ei tarvitse ostaa, ellet suunnittele pakastavasi loppuja lihoja myöhempään käyttöön – tosin näin tekisin itse, mulla on nimittäin aina pakastimessa jotain valmiiksi revittyä lihaa, jos on kiire saada ruokaa pöytään, kerron tästä lisää täällä
  • Keiton kanssa voi tarjota halutessaan esimerkiksi krutonkeja (aivan loistava tapa hyödyntää kuivaa leipää!) tai vaikkapa kunnon lusikallisen ranskankermaa. 
  • Tsekkaa mun Instagramin Stories -osio. Tein soppaa keitellessäni videon siitä miten ruoka syntyy! https://www.instagram.com/merituulivantsi/

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meri-Tuuli vinkkaa 20 tapaa tehdä pussinuudeleista täydellinen herkkuateria.

”Syödäänkö tänään nutikoita?” on mieheni ja minun koodilause sille, että kumpikaan ei jaksa tai ehdi laittaa ruokaa, ja että muutenkin on paras hoitaa päivän sapuskahommat, kun se kummallekin parhaiten sopii. Silloin molemmat kaivavat kaapista nutikat, eli pussinuudelit, ja kumpikin valmistaa niistä omalla tyylillään herkullisen aterian, joka ei minusta kalpene oikealle kotiruualle. 

Pakko se on myöntää, toisinaan arkiruoka pyörii pakastepizzan ja valmisnuudeleiden ympärillä. Kun ei ehdi käymään kotona kuin nukkumassa ja elämme miehen kanssa eri aikavyöhykkeillä, valmispizzan ja nuudelipussien avulla kumpikin pystyy hoitamaan ruokailunsa päivän päätteeksi tehokkaasti ja edullisesti.

Ja olen kyllä ihan aidosti sitä mieltä, että pussinuudelit ovat yksi maailman parhaista pikaruuista, kun ne valmistaa oikein. 

Pussinuudelien salaisuus on se, miten ne pimppaa, eli mitä kaikkea niihin lisää liemen keittovaiheessa sekä lautaselle laitettaessa. Enkä tarkoita mitään dramaattista maun muuttamista tai kokkaustaitoja vaativia manöövereitä, vaan ihan helppoja tapoja tehdä pussinuudelista oikeasti maukas ja hyvä ateria, siinä samassa ajassa, missä ne valmistuisivat muutenkin. Sellaisenaan, ilman että niihin lisää mitään tuoretta tai ’täkyjä’ eli herkkukimpaleita, pussinuudeli ei minulle maistu. Mutta täkyksi riittää jo muutama viipale tuorekurkkua ja suikale eilistä grillikanaa, ja johan pussinuudeli on muuttunut lähes aidoksi ramen-keitoksi! 

Oma suosikkinuudelini on kimchin makuinen, toisena tulevat kaikki tuliset äyriäismaut sekä silloin, kun kaipaan kevyempiä makuja, lasinuudeliset pho-nutikat. Suosittelen lähtemään seikkailulle aasialaiseen markettiin, siellä valikoima on huikea: Helsingissä esimerkiksi Hakaniemen torin parkkipaidan laidalla olevassa aasialaisessa kaupassa sekä Kolmannen Linjan Aseanic Tradingissä on hyvät nuudelivalikoimat. 

Laitan nuudeleihini aina jäävuorisalaattia tai kiinankaalia, (mitä nyt kaapista sattuu löytymään), kurkkua sekä muutaman viipaleen inkivääriä syventämään liemen makua. Pussinuudelit saavat päälleen aina herkkukimpaleita sen mukaan, mitä tähteitä kaapista löytyy. Tänään viimeistelin nuudelini juhannukselta ylijääneellä naudan ulkofileellä sekä keitetyllä kananmunalla, joka jäi aamutohinassa syömättä. Pussinuudelit ovat siis oiva tapa käyttää tähteitä. 

Kovat vihannekset ja haudutusta vaativat ainekset laitan mukaan samalla, kun kumoan veteen nuudelien maustepussukat. Nopeasti lämpenevät ainekset, tai sellaiset, joiden haluan pysyvän rapsakoina kuten kurkun, laitan suoraan kulhoon odottamaan päälle kaadettavaa kuumaa lientä. Olen harjaantunut näiden nuudeliaterioiden vääntämisessä niin, etten enää tarvitse ruuanvalmistuksessa kuin pienen kasarin ja puukon – leikkuulaudan käyttäminen menisi jo hifistelyn puolelle. Tämän herkkukeiton valmistamiseen menee 5 minuuttia, mutta sitä ei koskaan arvaisi lopputuloksesta. 

Ja ai että mä kyllä rakastan sitä, miltä tulinen kirkas liemi, kypsät liukkaat nuudelit ja rapsakat kasvikset maistuvat keskellä kiirettä! Pussinuudelit ja mä tullaan olemaan ikuisesti yhdessä! 

Alla mun vinkit siihen, miten voit tehdä seuraavasta pussinuudeliateriastasi elämyksen.

 

Pimppaa mun nuudelit!

10 + 10 ideaa nuudelikulhon valmistamiseen

 

Liemeen keittymään nuudeleiden kera:

  1. grillikanan tähteitä
  2. purjoa tai sipulia
  3. kirsikkatomaatteja
  4. porkkanaa
  5. paprikaa
  6. lehtikaalia
  7. sitruunaruohoa
  8. pensaspapuja
  9. bambun versoja tai kiinalaista bambusäilykettä
  10. siitakesieniä tai tuoreita suppilovahveroita

kulhoon liemen alle tai päälle: 

  1. hapankaalia
  2. kimchiä
  3. surimipuikkoja tai katkarapuja
  4. tölkkimaissia
  5. raaka kananmuna (kuuma liemi kypsentää munan)
  6. pakasteherneitä (kesällä käytän tuoreita, mutta tykkään lisätä ne jo liemen keittyessä, jotta ne kypsyvät hieman)
  7. kevätsipulia
  8. saksilla suikaloitua norilevää
  9. ohueksi viipaloitua paahtopaistia tai grillipihvin tähteitä
  10. tuoretta kalaa, ohueksi viipaloituna

Kommentit (1)

Kokinainesta?

Mielenkiintoinen vaihtoehto... Itse, kun pimppaan nuudelit sekoittamalla vedet kaadettua sekaan raakaa kananmunaa, sekoitellaan nopesti kypsäksi, sitten heitän maustetta ja juustoa päälle, joka sulaa sopivasti ja eikun ääntä kohti :P

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram