Kirjoitukset avainsanalla harissa

Kiireisen ja työntäyteisen viikonlopun kruunasi perjantaina kokattu vuokaruoka, josta riitti ruokaa kolmelle aterialle. Broileilla täytetyt paprikani saivat makunsa Lähi-idän mausteista sekä harissatahnasta ja koko ruoan kruunasi tuhti tomaatti-kikhernekastike, jonka alla paprikat muhivat uunissa kypsiksi.

Resepti sai alkunsa Lidlin vihannesosastolla, jossa silmääni sattui laatikollinen kauniinpunaisia, isoja suippopaprikoita. Ei niitä lituskaisia, joita myydään kahden pakkauksissa, vaan sellaisia joita olin nähnyt Unkarissa ja myös oppinut vuosia sitten valmistamaan unkarilaisen kokin opetuksessa. Lappasin paprikoita koriini ja päätin kehittää klassisesta uunipaprikasta kevyemmän ja omaan makuuni sopivamman version. 

Paprikat saivat sisäänsä broilerin jauhelihatäytteen. Täytetyissä paprikoissa on tärkeää käyttää nimenomaan raakaa lihaa, sillä kypsyessään se on se 'liima', joka pitää koko herkun kasassa. Olen nimittäin nähnyt tarjottavan sellaisiakin versioita, joissa paprika täytetään paistetulla jauhelihalla, joka sitten paprikaa syödessä leviää ympäri lautasta. Näitä paprikoita voi kypsentämiseen jälkeen vaikka viipaloida ohuesti ja ladata patongin väliin, jos haluaa tehdä itselleen herkullista herkumman retkievään! 

Broilerin jauhelihan maustoin harissatahnalla, joka oli tarttunut aiemmin viikolla kaupasta – maustaminen on helppoa laadukkaalla maustetahnalla! Poikkesin perinteisestä uunipaprikasta siinäkin, etten laittanut lihan sekaan riisiä tai keitettyä ohraa. Tästä versiosta tulisi vuoallinen ruokaa, jossa sivuun voisi sitten halutessaan keittää riisiä tai makaronia, vähän sen mukaan mitä itse tekisi mieli ja millä tuulella perheen pienin olisi. 


Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 
Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 

Tämä ruoka vaan parani päivä päivältä. Perjantaina söimme täytettyjä paprikoita vaalean leivän kanssa, lauantaina sivuun tehtiin salaatti pavuista ja kurkusta. Sunnuntaina jäljellä oli enää yksi täytetty paprika, jonka leikkasin viipaleiksi ja tarjosin kaikkien muidenkin kaapista löytyneiden ruoantähteiden kanssa. Koko ruoka meni viimeistä palaa myöten ja nyt kirjaankin tässä reseptin teille, sekä myös vähän itselleni muistoksi, sillä mieheni sanoi että palautin tällä ruoalla hänen uskonsa täytettyihin paprikoihin! 

Broilerilla täytetyt uunipaprikat ja kikhernekastike

6:lle

valmistusaika 15 min. + 45 min. uunissa

  • 6 suippopaprikaa tai pientä punaista paprikaa
  • 700 g broilerin jauhelihaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl harissatahnaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kanelijauhetta
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl savupaprikajauhetta (makeaa)
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 pkt (200g) kotijuustoa

Leikkaa suippoparikoista kanta pois, kaiva siemenet sisältä pienellä lusikalla ja huuhtele paprikat. Hienonna kevätsipulit ja sekoita ne, harissatahna ja suola broilerin jauhelihaan. 

Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa pannussa ja lisää siihen kuivat mausteet, paahda öljyssä kunnes ne alkavat tuoksumaan. Lisää tomaattimurskat ja valutetut kikherneet, sekoita, lisää suola ja hunaja ja keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. 

Täytä paprikat broilerin jauhelihalla, teelusikallinen kerrallaan ja pakaten jauhelihan tiiviisti paprikaan. Paras väline tähän on pitkävartinen teelusikka tai pyöreäkärkinen ruokaveitsi. Pakkaa paprikat täyteen ja tasoita yläreuna. Laita paprikat poikittain riviin uuninkestävään vuokaan. 

Kun tomaattikastike on kiehunut kasaan, tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Mausta mustapippurilla ainakin. Kaada kuuma kastike paprikoiden päälle. Siirtele paprikoita lusikalla vuoassa niin, että tomaattikastiketta valuu myös niiden väliin. Nosta vuoka 180-asteiseen uuniin ja paahda 40 minuuttia. 

Ota vuoka uunista, murenna päälle kotijuusto ja paahda vielä grillivastusten alla 220 asteessa muutama minuutti, kunnes juusto saa väriä ja pehmenee. 

Tarjoa leivän, riisin, tai vaikka quinoan kanssa. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista.

Mun kasvimaa on innostunut viime aikojen sateista, ja nyt se räjähtää käsiin! Pistän laatikkoni kuriin ja teen tilaa pavuille ja myöhemmin kypsyville kasviksille tekemällä vihreää shakshukaa. 

Shakshuka on yksi meidän perheen lemppariruuista, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia. Perinteiseen, punaiseen shakshukaan voi pilkkoa kinkkupaketin jämät, eilisten grillibileiden makkaran jämät ja grillatut vihannekset, tai sitten voi kurkistaa kuivakaappiin ja lisätä tomaattiseen soossiin voipapuja tai kikherneitä. Ja mukaan menee myös kaikki jääkaapin avatut tomaattimurskapurkit, kourallinen säilöttyjä artisokan sydämiä tai se puolikas fetapaketti. 

Punaisen shakshukan reseptin jaoin vähän aikaa sitten ja se löytyy täältä, mutta tässä tulee vihreä shakshuka! Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista. Kastikkeen muhevuuden tekee purjo, joka pehmenee tässä reseptissä makeaksi ja suussasulavaksi. Sen lisäksi vihreään shakshukaan voi sitten laittaa lähes mitä haluaa: lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, nokkosta, maitohorsmaa... 

Pomminvarma tapa onnistua shakshukan maustamisessa on käyttää vihreää harissatahnaa, jota saa hyvin varustelluista kaupoista. Myös punainen harissatahna käy mainiosti, mutta tässä vihreässä on aivan ihana yrttinen maku. 

Tein viimeksi shakshukaa lapseni kanssa, ja on siinä kananmunassa vaan lapselle jotain taikaa: jokainen vihreään kastikkeeseen kypsymään rikottu kananmuna sai lapselta ’OOOOH!’ huudahduksen ja aplodit! Myös ruoka maistuu ihan eri tavalla, kun on ollut mukana sen valmistamisessa. 

Ja nyt kun mökeillä ja kaupungissa ravaa ystäviä ja sukulaisia nauttimassa yhdessäolosta, kannattaa muistaa, että vihreä shakshuka on ihanuus, jolla syötät isommankin porukan! Ruuan voi tarjoilla suoraan muurikalta tai pannusta ja riittää, kun leikkaa sivuuun muutaman palan hyvää maalaisleipää. 

VIHREÄ SHAKSHUKA

Kuudelle
  • 2 purjoa
  • 1 vihreä paprika
  • 250 g pinaattia, nokkosta, mangoldia, muita vihreitä (tai sekalaisessa suhteessa kaikkia)
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl kuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • n. 2 dl vettä
  • 1 rkl vihreää harissatahnaa (myös punainen harissa käy!)
  • 6 kananmunaa
  • 100 g fetaa

Jos käytät tuoretta pinaattia, käsittele sitä kumihanskoin: laita nokkosen lehdet isoon siivilään ja pese runsaalla kylmällä vedellä. Revi lehdet pienemmiksi. Tee sama pinaatille, tosin käsineet eivät ole tarpeen.

Leikkaa purjot puoliksi ja vielä pituussuunnassa halki. Huuhtele huolellisesti mullasta ja hiekasta. Suikaloi ohuesti. Paloittele paprika 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna tillin varret ja lehdet eri kippoihin – lehdet jätetään viimeistelyyn. Soseuta kirsikkatomaatit tehosekoittimessa. 

Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa pannussa ja laita kuivat mausteet öljyyn paahtumaan. Kun mausteet alkavat tuoksua, lisää purjo ja paprika ja kuullota pehmeäksi, noin 10 minuuttia. Lisää mukaan vihreät (eli pinaatti, nokkonen tms.) sekä tillin varret ja kuullota, kunnes ne pehmenevät; vihreät voi joutua lisäämään vähän kerrallaan ja hauduttamaan kasaan, jotta kaikki lehdet mahtuvat. Lisää pannuun soseutetut kirsikkatomaatit, vesi ja harissatahna, kiehauta ja anna muhia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. 

Tarkista shakshukan maku, lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan. Lisää muhennokseen sen verran raikasta vettä, että se on koostumukseltaan vellimäistä – ylimääräinen vesi haihtuu kananmunien kypsyessä, mutta estää muhennosta palamasta pohjaan. Tee muhennokseen lusikalla kuusi halkaisijaltaan 5 cm:n kokoista syvennystä. Riko kuhunkin kananmuna ja anna hautua, kunnes valkuaiset ovat kypsyneet, noin 10 minuuttia. 

Murusta kypsän shakshukan päälle fetaa ja koristele tillillä. Tarjoa suoraan pannusta tuoreen leivän kera. 

Vinkki: Vihreään shakshukaan voit hyödyntää muitakin vihanneksia kuin yllä olevia aineksia, kurkkaa ennen aloittamista jääkaappiin. Shakshukaan voi esimerkiksi silputa nuutuneet yrtit tai paistaa kesäkurpitsaa. Kokeile myös keventää vaihtamalla feta isoon lusikalliseen turkkilaista jugurttia. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat