Kirjoitukset avainsanalla papuja

Näillä keleillä meillä syödään kylmää ruokaa ja huokaillaan onnesta! Olen kesän ihminen ja tunnen olevani taas oma itseni, kun mittari paukuttelee 25 astetta tai yli ja saan läpsytellä kaikkialle varvassandaaleissa. Enkä tiedä mitään parempaa syötävää kuin jääkaappikylmät vihannekset, ja niitä kiitos rohmukaupalla.

Helteellä juon paljon kylmiä juomia, kuten jääkahviani taikka ihan vaan tolkuttomasti jääkylmää vettä, mutta syön myös pääosin ruokani kylmänä, kuten salaatteja, keittoja, voileipiä tai hedelmiä. Vaikka talvellakin saatan pärjätä monta päivää syömättä yhtään lämmintä ateriaa, kesällä minulle tulee salaattikuume, ja raakoja vihanneksia pitää saada kulhoittain. Ei ole rajaa, miten paljon voin herkutella kurkulla, tomaateilla taikka esimerkiksi raaoilla nauriilla, joita söin viime viikonloppuna mökillä yhden nipullisen. (Hah, söin muuten myös puolet naateista, koska nauriit olivat luomua ja naatit vielä aivan rapsakoita!)

Nyt kesällä lapseni on taas kotiruokinnassa, kun hän on lomalla päiväkodista. Yhteisten ruokien keksiminen on toisinaan hankalaa, koska hän pitää päiväkodin ruoista enemmän kuin minun keitoksistani. Onneni on, että vaikka tekemäni keitto tai kastike ei maistuisi, hän on perinyt minulta persouden raakoihin vihanneksiin. Kun mikään muu ei maistu, isken pöytään kurkkua, porkkanaa ja kirsikkatomaatteja, ja hän täyttää vatsansa sitten niillä. Ja piimällä.

Tänään tein ekaa kertaa meille yhteisen salaatin. Halusin testata, josko äidin kanssa yhteiseltä lautaselta syöminen kasvattaisi ruokahalua (hei ja ainakin ravintoloissa jaettavat annokset ovat kuuminta hottia). Lisäsin salaattiin raakojen lempparikasvisten lisäksi tölkkipapuja, jotka muodostavat toisen Alfin ruokaympyrän peruspilareista. Hän aina ilahtuu, jos ruokaan kuin ruokaan on laitettu "papu!!". Kurkut jätin sen verran isoiksi täkyiksi, että hän tunnistaisi ne ensimmäisenä. 

Nyt oli kyllä sellainen salaatti, että voin olla itsestäni ylpeä: päikkäreiden jälkeen imuroimme koko satsin kahteen pekkaan! Tästä tuli hyvä, tämä on keeper ja haluan jakaa sen myös teille. 

Salaatin juju on sen ihana salaatinkastike, jota teen melko usein itselleni, koska se on naurettavan helppo ja sopii melkein minkä tahansa ainesten kanssa, niin kesällä kuin talvella. Nyt helteillä appelsiinikastike toimii valloittavan hyvin kesän tuoreiden vihannesten kera. Kastike on aika simppeli, perus vinegretti mutta ilman sinappia ja sen tilalla appelsiinimarmeladia. Nyt kandee luottaa minuun, tämä on hyvää! 

Pidän kaikista eniten ranskalaisesta St. Dalfourin appelsiinimarmeladista, jossa on sopivasti katkeroa makua, jotta se sopii hyvin myös suolaiseen ruoanlaittoon. Ja appelsiinimarmeladia on hyvä olla muutenkin aina kaapissa, sillä ei voi koskaan tietää, milloin ovesta kävelee ystävä tuliaisenaan joku mieletön juusto, joka pitää syödä heti. 

Käytän todella harvoin salaateissani ruukkusalaatteja jo pelkästään siksi, että ne ovat niin hinnakkaita. Mutta myös siksi, että kun pilkkoo kaikenlaisia kasviksia suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi ja lisää mukaan riisiä ja papuja tai linssejä, saa jo niin maukkaan kesäisen salaatin, että lehtisalaatti ja muut ruukkukasvit jäisivät sen makumaailman jalkoihin.

Ja lisäksi: kuinka monen mielestä salaatti, joka on sekoitettu edellisenä päivänä ja laitettu kelmun alle yöksi kylmään, on enää hyvää, jos mukana on litsahtaneita jääsalaatin paloja? Ruukkusalaatit ja pehmeät vihreät ovat ihan ok, jos ne syödään heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen tai pidetään erillään lopullisesta salaatista aivan viime minuuteille ennen tarjoilua. Mutta siinä vaiheessa, kun ne ottavat kontaktia kastikkeeseen, alkaa niiden maku ja rakenne huononemaan ja vettymään.

Jos haluan tarjota esimerkiksi juhlissani salaatin, johon sekoitetaan hentoja vihreitä, teen 'painavien' kasvisten seoksen valmiiksi (jopa edellisenä päivänä) ja pesen ja kuivaan vihreät. Sekoitan nämä yhteen vasta siinä vaiheessa, kun salaattia laitetaan esille.

Salaatista ja sen valmistamisesta voisin puhua loputtomiin. Nyt lopetan jaarittelun ja palaan lähtöruutuun hehkuttamaan, miten helppo ja ihana kesäinen salaatti näistä aineksista syntyi ja miten se oli hitti myös pojalleni Alfredille, koska lähdin rakentamaan reseptiä hänen lempikasvistensa ympärille. Reseptin perusajatus on herkullinen kastike sekä pavut ja riisi, jotka sekoitetaan ihan aluksi yhteen. Se, mitä vihanneksia salaattiin lisää näiden kaveriksi, on ihan oman vihanneslokerosi sisällön ja mieltymystesi seurausta. 

Nauttikaa helteestä, ihanista kauden vihanneksista ja jaettavista salaateista! 

p.s. Vaikka yleensä säilytänkin suurimman osan vihanneksista huoneenlämmössä, näin kesällä pidän niitä vihanneslokerossa, jotta saan nopeasti ihanan viileän salaatin. Niin ja meidän koti on kesäisin kuin trooppinen terraario, kiitos isojen ikkunoiden, ylimmän kerroksen ja 50-luvun paineistetun ilmastoinnin. Siihen vielä mieheni toistakymmentä viherkasvia, jotka pitävät kosteuden optimaalisena

Hellesalaatti

kolmelle

kastike:

  • 1 rkl appelsiinimarmeladia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

salaatti: 

  • 2 dl punaista, mustaa tai muuta täysjyväriisiä
  • 1 prk ruskeita papuja tai kikherneitä
  • pari varsisellerin vartta
  • 1 kypsä tomaatti
  • puolikas kurkku tai 1 avomaan kurkku
  • kevätsipulia
  • fetaa, parmesanjuustoa tai pecorinoa
  • tuoreita yrttejä kuten minttua tai basilikaa
  • tai laita salaattiin esimerkiksi näitä: retiisi, herne, ohueksi suikaloitu porkkana, retikka, luumut, kirsikkatomaatti, maissi, appelsiini, meloni, pinaatti, paahdetut siemenet... 

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Siivilöi kypsä riisi, kaada pavut päälle ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä. Pavut tulee näin pestyä samalla, kun riisi jäähtyy ja lopettaa kypsymisensä. 

Riisin keittyessä tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa. Kun riisi on kypsää ja huuhdeltu papujen kera, kaada se kulhoon ja kastike perään. Anna marinoitua. 

Pilko kaikki kasvikset. Kuori halutessasi kurkku, se on raikkaampi ja fressimpi näin. Tomaatin halkaisin ja poistin navan, mutta revin sen kappaleiksi, koska se oli niin upean kypsä. Lisää pilkotut kasvikset riisin ja papujen joukkoon, sekoita kerran ja kumoa tarjolle. Lusikoi huolellisesti kaikki salaatin pisarat sekoituskulhosta. Ripottele päälle hienonnetut yrtit ja raasta tai murusta lopuksi päälle juustoa. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram