
Yksi tärkeimmistä paikoista Helsingissä on minulle Hakaniemen kauppahalli. Tänä kesänä olemme viettäneet lapseni kanssa hauskoja stadipäiviä ympäri kaupunkia ja yhden jos toisenkin kerran poikenneet Hakiksen hallissa.
Olen ollut hallin asiakkaana yli 20 vuotta. Nyt Hakaniemen Kauppahalli on entistäkin upeampi, vaikka se onkin väistötiloissa. Vuonna 1914 avattu kauppahalli on ollut remontissa ennenkin, mutta viime rempasta on kulunut yli 40 vuotta, joten tiedossa on perusteellinen saneeraus aina kylmätiloja ja kenties jopa perustuksiakin myöten.
Remontin tilalta kaikki kauppiaat siirtyivät alkuvuodesta torille rakennettuun väistötilaan. Se, kuinka pitkään remppa jatkuu, on vielä auki. Sillä välin kauppa käy vilkkaammin kuin pitkiin aikoihin, kiitos toimivan hallirakennuksen, joka vastaa paremmin nykyajan tarpeita.
Hallin väistötilan rakennus on onnistunut yli odotusten: Hakaniemen torille rakennettu väliaikainen rakennus on avara, valoisa, ja kaikki on yhdessä kerroksessa. Kauppapaikat ovat houkuttelevia ja ne näkyvät nyt paremmin kuin alkuperäisessä, sokkeloisessa hallirakennuksessa. Tilaa liikkua, jonottaa omaa vuoroaan ja nähdä myytävät tuotteet on kunnolla. Ravintoloita ja kahviloita on tiputeltu hauskasti ympäri hallia, ja ilmeisesti kauppiaatkin ovat oikein tyytyväisiä toimivaan pohjaan ja huoltotiloihin.
Yksi merkittävimmistä uudistuksista on aukioloaikojen pidentäminen – nykyään halli on arkisin auki klo 20:een, joten pidempääkin päivää tekevä ehtii ostoksille.
Halliin mennään viihtymään, tapaamaan kavereita ja kuten ennen vanhaan, ostamaan parasta lihaa, kalaa, kasviksia ja muita elintarvikkeita. Hakaniemen kauppahalli on edelleenkin Suomen paras ja monipuolisin kauppahalli ja tänne kannattaa tulla kauempaakin!

Rakastuin Hakaniemen halliin, kun aloin vuonna ysiviis ravaamaan koulun vuoksi arkipäivät Helsingissä. Hakiksen hallista sai kaupungin parhaat täytetyt patongit, joita haimme toisinaan kesken koulupäivien, kun lukion ruokalan tarjonta ei napannut.
Pian lukion jälkeen muutin kimppakämppään Sörnäisiin, ja silloin Hakaniemen hallista ja kaupunginosan etnisistä kaupoista tuli tärkeitä etenkin, kun haimme illanistujaisiin ja kotibileisiin herkkuja ja raaka-aineita.
Seuraava kotini oli enää muutaman korttelin päässä hallista, joten siitä tuli lähikauppani. Nyt asun jo kauempana hallista, mutta ruokakuvausten ja juhlien valmistelut alkavat aina Hakaniemen hallista.
Vuosien varrella kauppiaista on tullut tuttuja ja ystäviä, jotka ovat aina puhelun päässä kun tarvitsen neuvoja tai ohjeita ruoanlaittoon tai raaka-aineiden käsittelyyn. Olen oppinut hurjasti ruoanlaitosta, Hakis on ollut vähän kuin oma kokkikouluni.
Tee sinäkin retki Hakaniemen uudistettuun halliin! Herkuttele mustikkapullalla, juttele myyjien kanssa, osta illaksi muutama herkuttelujuusto ja nappaa kotiin pala aitoa savupotkaa. Ensi viikolla paljastan huikean helpon savupotkakeiton reseptin, johon tulet tarvitsemaan tätä ihanaa kotimaista herkkua!














