Kirjoitukset avainsanalla Pipsa Hurmerinta

Jouluisten brownieiden sisältä löytyy meheviä piparkakun palasia.

Muistan edelleen sen päivän kuin eilisen. Olimme hiljattain kotiutuneet sairaalasta vastasyntyneen poikamme kanssa ja Pipsa tuli perheineen vierailulle tapaamaan uutta tulokasta. Elettiin marraskuuta ja pikkujoulukausi oli juuri alkanut, joten saimme tuliaisiksi kotitekoista glögiä sekä vuoallisen Pipsan suklaabrownieita, joiden herkullisuudesta olin kuullut kylillä puhuttavan. Browniet olisivat sitten vain tuoreelle äidille, Pipsa ohjeisti. 

En voinut kuvitellakaan, millaiseen miinaan astuin, kun otin illalla ekan palan tahmeita brownieita. Söin kaiken vuorokaudessa. Niitä meni aamiaiseksi ja yöpalaksi; browniet olivat vastustamattoman herkullisia ja kakkuvuoka huusi nimeäni, kun unenpöpperössä vaelsin ympäri asuntoa hyssytellen vauvaa. 

Sittemmin resepti päätyi meidän yhteiseen keittokirjaan, Samassa liemessä, joka julkaistiin keväällä. Ja vaikken ole mikään taitava leipuri (osaan valmistaa juuri ja juuri kolmea eri makeaa kakkua), tällä reseptillä onnistun joka kerta. Siksi se on aina puhelimessani tallennettuna, jotta voin tehdä Pipsan suklaabrownieita ihan missä tahansa. 

Nyt syksyllä törmäsin tähän Riikka Väliahteen piparimokkapalareseptiin, ja innostuin. Minähän voisin yhdistää Riikan reseptistä idean lisätä piparkakkutaikinaa Pipsan brownieihin! Ja niin minun kotikeittiöni neljäs kakkuklassikko oli syntynyt!

Toistan täällä taas itseäni, mutta ruokalahja on aina toivottu lahja. Tee tällä Pipsan reseptillä suklaabrownieita aina, kun sellaisia tekee mieli. Ja kun järjestät pikkujouluja tai yllätät ystävän joulun alla suklaisella lahjalla, lisää reseptiin helpolla kikalla jouluisuutta. Menestys ja tahmeat suklaiset sormet ovat taattuja! 

PIPSAN BROWNIE

Kymmenelle (tai yhdelle tuoreelle äidille)
  • 300 g tummaa suklaata (vähintään 70-prosenttia kaakaota)
  • 200 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 kananmunaa 
  • ½ pkt piparkakkutaikinaa, sulatettuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele noin 25 x 25 cm:n kokoinen lasinen uunivuoka.

Kiehauta vähän vettä kattilassa. Paloittele suklaa ja voi metallikulhoon ja aseta kulho kattilan päälle, kun vesi on alkanut kiehua. Anna suklaan ja voin sulaa ja hämmennä seosta välillä nuolijalla. 

Sekoita samaan aikaan toisessa kulhossa jauhot, suola ja kaakaojauhe.

Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sammuta liesi ja kaada sokerit suklaan joukkoon. Sekoita, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Ota kulho pois vesikattilan päältä ja anna jäähtyä hetken aikaa. 

Lisää suklaaseokseen ensin kaksi kananmunaa ja sekoita vispilällä. Sekoita sitten joukkoon loput munat. Lisää jauhot ja hämmennä nuolijalla, kunnes ne ovat juuri ja juuri sekoittuneet taikinaan. Älä sekoita liikaa, jottei browniesta tule kakkumainen.

Kaada seos vuokaan. Revi piparkakkutaikinasta paloja ja sirottele suklaan päälle. Paina piparkakkupalat suklaataikinaan.

Paista brownievuokaa puolisen tuntia; kakku pitää uskaltaa ottaa uunista, kun se on vielä keskeltä tahmea. Testaa kypsyys, kun kakku on paistunut 25 minuuttia. Jos kakun pinta on kuiva ja paistunut ja kakku ei painu sisään, kun sitä taputtaa kevyesti keskeltä kämmenellä, se on valmista. Jos kakku tuntuu vielä joustavalta, paista sitä 5 minuuttia lisää ja kokeile uudestaan. 

Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mun ja Pipsan kurpitsanleikkaussessio tallennettiin Roihuvuoressa kotimme lähellä kävelypolun vierellä.

Hokkaidokurpitsan tunnistaa sen muikeasta muodosta ja syvästä oranssista väristä. Kuva: Kreetta Järvenpää.
Hokkaidokurpitsan tunnistaa sen muikeasta muodosta ja syvästä oranssista väristä. Kuva: Kreetta Järvenpää.

Ruska on täällä ja niin on kurpitsatkin. Nautitaan syksyn hehkuvista väreistä ulkona kirpakassa ilmassa ja kodin lämmössä hyvän ruoan äärellä.

Lupasinhan, että nyt kurpitsakauden ollessa päällä tukottaisin blogin kurpitsaohjeilla! Tänään haluan esitellä teille yhden suosikkikurpitsoistani, hokkaidokurpitsan. Se on noin pomelon kokoinen, ja sen malto on syvän oranssi, kiinteä ja ehkä kaikista maukkain koko kurpitsaperheessä. 

Tässä hurmaavassa paistoksessa hokkaidokurpitsa pääsee oikeuksiinsa ja on ruoan pääosassa. Mä syön tämän pellillisen ihan sellaisenaan, mutta kurpitsapaistoksen voi myös tarjota lisukkeena lihamurekkeelle tai syödä vaikka leipäjuuston kanssa, jos pitää kasvisruokapäivää. 

Reseptin teimme Pipsa Hurmerinnan kanssa keittokirjaamme Pipsa ja Meri-Tuuli Samassa Liemessä. Tässä reseptissä kurpitsa paahdetaan kuorineen ja viimeistellään sinappiöljyllä, jonka Pipsa kekkasi lisätä ruokaan. Ekaa kertaa teimme tätä kurpitsaruokaa, kun keitrasimme ystävien häät toissa syksynä ja molemmat rakastuimme tähän ruokaan niin, että se oli pakko saada kirjaan. 

Meillä oli aivan älyttömän kiva kuvaussessio tasan vuosi sitten, kun teimme kirjaamme viimeisiä ruoka- ja tunnelmakuvia. Tämä kurpitsanleikkaussessio tallennettiin Roihuvuoressa kotimme lähellä kävelypolun vierellä. Hauskaa, että täällä päin ollaan vissiin totuttu kaikenmaailman puuhasteluihin, sillä kukaan ei tuntunut olevan moksiskaan siitä, että tässä nyt pilkotaan kurpitsaa koirien lenkkipolun varrella. Kuvat on ottanut hyvä ystäväni ja työkamuni Kreetta Järvenpää

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

Kurpitsatalkoot on ystävän kanssa kahta hauskemmat, sillä työtä on paljon, mutta talvella kiitos seisoo, kun pakastimesta löytyy tätä ihanaa herkkua, joka on nyt parhaimmillaan ja vieläpä edullinen vihannes. Lue lisää kurpitsan käsittelystä ja pakastamisesta mun aikaisemmasta postauksesta, joka löytyy täältä

Ja sitten kurpitsareseptiimme. Tee tätä vaikka jo viikonloppuna. Ruskeita sinapinsiemeniä saa ainakin Stockmanneilta ja etnisistä kaupoista, mutta jos et löydä niitä, käytä vaan keltaisia sinapinsiemeniä, mutta ole tarkkana, etteivät ne pala.

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

PAAHDETTU KURPITSA & SINAPPIÖLJY

  • 1 hokkaido- tai myskikurpitsa (n. 700 g)
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 200 g retiisejä
  • 100 g pistaaseja

Sinappiöljy:

  • 2 rkl ruskeita sinapinsiemeniä (tai keltaisia)
  • 5 rkl rypsiöljyä

Valmista ensin sinappiöljy. Laita sinapinsiemenet paksupohjaiselle paistinpannulle ja kaada niiden päälle rypsiöljy. Lämmitä pikkuhiljaa, kunnes öljy on todella kuumaa, muutaman minuutin ajan. Kun siemenet alkavat poksahdella, öljy on valmista. Siirrä pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Laita siivilä metallisen kulhon tai kannun päälle ja kaada öljy ja siivilän läpi. Kaavi siemenet siivilästä talouspaperipalan päälle odottamaan.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Pese kurpitsa huolellisesti, viipaloi se lohkoiksi ja poista siemenet. Asettele lohkot uunipellille, mausta suolalla, pippurilla ja kaada päälle oliiviöljyä. Paahda kurpitsaa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä mene muusiksi.

Kurpitsan ollessa uunissa pese retiisit ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Lisää sinappipannuun hieman öljyä ja kuumenna. Laita retiisit paistinpannulle leikkuupinta alaspäin ja paista kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes ne ruskistuvat. Mausta suolalla ja pippurilla.

Rouhi pistaasit karkeaksi rouheeksi.

Kun kurpitsat ovat valmiita, aseta ne vadille. Asettele retiisit kurpitsoiden päälle. Kaada päälle sinappiöljy ja lisää pistaasit. Viimeistele annos sinapinsiemenillä.

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram