Kirjoitukset avainsanalla mutkat suoriksi

Sloppy Joen idea on yksinkertainen: jauhelihakastiketta sämpylän väliin ja ääntä kohti!

Kun lisukeriisin keittäminen tuntuu liian työläältä eikä veitsi pysy kädessä sipulin pilkkomiseksi, vedetään mutkat suoriksi, mausta tinkimättä. Tällä viikolla me sekoitettiin laiskuuttamme pakkaa ja kokeiltiin miltä maistuisi jauhelihakastike sämpylän välissä, eli Ameriikan Sloppy Joe!

Jenkkiläinen Sloppy Joe on perinteinen mättöruoka, jossa jauhelihakastike mätetään sämpylän väliin ja sitten vaan herkutellaan. Sloppy Joe on niin arkea, että jenkeissä kaupoista saa kaikenlaisia aiheeseen liittyviä puolivalmisteita, aina maustesekoituksista valmiiseen Sloppy Joe -jauhelihakastikkeeseen. 

No minusta jauhelihakastikkeen teko on niin helppoa, etten kuuna päivänä ostaisi sitä valmiina. Meidän ruokapöytään jauhelihakastike päätyi sämpylän välissä, kun palasin työmatkalta. Vain huomatakseni, että jääkaapissa oli kaksi pakettia työkeikalta yli jäänyttä porsaan jauhelihaa, jotka piti käyttää pois samana iltana. Päätin tehdä kerralla seuraavan viikon safkat. 

Olin niin reporanka, että kaikenlainen pilkkominen tuntui aivan liian isolta ponnistelulta, joten kaivoin esiin yleiskoneeni ja päätin pistää kaiken silpuksi. Jääkaapista löytyi punajuuria, porkkanoita ja selleriä. Niillä saisi kastikkeeseen jatketta, jotta soosi ei olisi pelkkää jauhelihaa ja niinpä raastoin ne yleiskoneessa hienoksi raasteeksi.
Olin niin reporanka, että kaikenlainen pilkkominen tuntui aivan liian isolta ponnistelulta, joten kaivoin esiin yleiskoneeni ja päätin pistää kaiken silpuksi. Jääkaapista löytyi punajuuria, porkkanoita ja selleriä. Niillä saisi kastikkeeseen jatketta, jotta soosi ei olisi pelkkää jauhelihaa ja niinpä raastoin ne yleiskoneessa hienoksi raasteeksi.

Prööt! Yleiskoneen seuraaminen vetää vertoja piirretyille.
Prööt! Yleiskoneen seuraaminen vetää vertoja piirretyille.

Raaste vaan isoon kasariin ja niin syntyi jauhelihakastikkeen pohja.
Raaste vaan isoon kasariin ja niin syntyi jauhelihakastikkeen pohja.

Jauhelihat heitin kuullotettujen kasvisten perään ja paistelin keskilämmöllä kypsiksi.
Jauhelihat heitin kuullotettujen kasvisten perään ja paistelin keskilämmöllä kypsiksi.

Perinteiseen Sloppy Joe –-soosiin ei tule papuja, mutta me rakastetaan papuja ja ollaan huomattu, että pavut, herneet ja maissi ruoassa ovat sellaisia täkyjä, joilla saadaan myös poika syömään lähes mitä vaan.
Perinteiseen Sloppy Joe –-soosiin ei tule papuja, mutta me rakastetaan papuja ja ollaan huomattu, että pavut, herneet ja maissi ruoassa ovat sellaisia täkyjä, joilla saadaan myös poika syömään lähes mitä vaan.

Kun kastike alkaa saostumaan ja pintaan nousevat kuplat ovat herkullisen tahmeannäköisiä, ollaan lähellä valmistumista. Halusin soosiin kunnon valkosipulin potkua, joten sen sijaan, että lisäsin sen alussa muiden kasvisten kanssa, raastoin sen lopussa suoraan kastikkeeseen. Raastin on nykyään mun luottovehje kaikissa valkosipuliasioissa.
Kun kastike alkaa saostumaan ja pintaan nousevat kuplat ovat herkullisen tahmeannäköisiä, ollaan lähellä valmistumista. Halusin soosiin kunnon valkosipulin potkua, joten sen sijaan, että lisäsin sen alussa muiden kasvisten kanssa, raastoin sen lopussa suoraan kastikkeeseen. Raastin on nykyään mun luottovehje kaikissa valkosipuliasioissa.

Niin oli syntynyt juureksilla maustettu jauhelihakastike, joka maistui hevin viikonlopun jälkeen taivaalliselta sämpylän välissä, chilisoosilla lotrattuna!
Niin oli syntynyt juureksilla maustettu jauhelihakastike, joka maistui hevin viikonlopun jälkeen taivaalliselta sämpylän välissä, chilisoosilla lotrattuna!

Nappaa alta mun resepti juureksilla höystettyyn Sloppy Joe -kastikkeeseen ja syö sitä vaikka sämpylän välissä tai ihan perinteisen lisukkeen kera, tyyli on vapaa! 

Juureksilla höystetty Sloppy Joe

n. 10 annosta
  • 800 g porsaan jauhelihaa (tai kalkkunaa, broileria tai naudanlihaa)
  • 2 punajuurta
  • 4 porkkanaa
  • 2 sellerin vartta
  • 1 purkki tomaattimurskaa + purkillisen verran vettä
  • 1 purkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa + ½ purkillista vettä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • n. 2 tl paprikajauhetta
  • n. 2 rkl Worcestershirekastiketta
  • mustapippuria 
  • suolaa
  • 1 rkl öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta juurekset ja selleri. Kuumenna öljy isossa kasarissa keskilämmöllä ja kuullota kasvisraastetta öljyssä 5 minuuttia. Lisää sitten jauheliha, sekoittele ja riko lastalla, kunnes jauheliha on murua ja kypsynyt kokonaan. 

Lisää tomaattimurska, täytä purkki kylmällä vedellä ja kaada sekin perään. Lisää myös pavut tomaattikastikkeessa, valuta purkkiin kylmää vettä ja huljuttele niin, että saat kaikki kastikkeet purkista mukaan. Kaada kasariin ainesten sekaan. Sekoita ja anna hautua 10–15 minuuttia, sekoitellen välillä. Kastike alkaa olemaan valmista, kun se keittyy kasaan paksuksi eikä ole enää vetinen. 

Raasta joukkoon valkosipuli. Lisää myös paprikajauhe ja Worcestershiresoosi. Sekoita ja tarkista suola, lisää tarvittaessa. Mausta mustapippurilla. 

Ohjeet onnistumiseen: 

  1. Nyt ei kikkailla ciabattoilla tai paistopisteiden rapeakuorisilla sämpylöillä! Sämpyläksi kannattaa valita mahdollisimman tavallinen ja arkinen sämpylä, sellainen pehmeä, joka on tuttu kouluretkien eväspusseista. Pehmeä sämpylä imee itseensä kastiketta ja on helppo syödä. Sloppy Joe -soosia voi myös hyvin lusikoida burgersämpylöiden tai hodareiden väliin, jos leipiä on jäänyt yli esimerkiksi vikonlopun kekkereiltä. 
  2. Pidin mausteet aika minimissä, jotta kastiketta voisi käyttää tulevina päivinä mahdollisimman monipuolisesti eikä se olisi liian tulista lapselle. Tätä reseptiä kannattaa tietenkin muokata oman maun mukaan ja maustaa vahvasti, jos siltä tuntuu. 
  3. Käytin tähän perinteisiä tomaattikastikkeessa olevia papuja, mutta muutkin pavut käyvät. Tomaattikastikepavuissa on jonkun verran sokeria, joten jos et käytä niitä, tarkista vielä lopussa myös kastikkeen makeus. Käyttämästäsi tomaattimurskalajikkeesta riippuen kastike saattaa tarvita ripauksen sokeria, joka pyöristää maut. Usein, kun maistaa valmistamaansa kastiketta ja tuntuu siltä, että se ei ole aivan maalissa, sopivaksi korjausliikkeeksi riittää yleensä joko ripaus suolaa, sokeria tai pikkutilkka etikkaa (tai tässä tapauksessa käyttämääni Worcestershirekastiketta). 
  4. Tällä reseptillä tulee kerralla todella paljon jauhelihakastiketta, meidän kolmihenkinen perhe, (joista yksi on hyvin pieniruokainen) söi tätä neljänä päivänä putkeen, eli sanoisin annoksia tulevan noin 10. 
  5. Jauhelihakastike maistuu myös riisin ja uuniperunoiden kera, mutta kokeile sitä myös cannelonien tai tortillojen täytteeksi. Kun kastiketta oli viimeisenä päivänä jäljellä enää desin verran, lämmitin sen ja tarjoilin leivälle levitettynä kera paistetun kananmunan. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram