Kirjoitukset avainsanalla Yhden astian ruoka

Kaupallinen yhteistyö

Pääsiäinen oli yhtä arjen pakoilua: elimme kuin pellossa, herkuttelimme ja sukuloimme ja vielä eilen illalla ei tullut mieleenkään että tänään pitäisi taas koko perheen olla ruodussa, tukat kammattuina ja tikkana töissä tai päiväkodissa. 

Ihanan hitaat pyhät sekoittivat arjen ja vapaan rajan ja eilen oli aivan mahdotonta miettiä että olisi elämää jälkeen pääsiäisen. 

Tänään kello 16 se sitten valkeni töistä päästyäni: en ollut lainkaan suunnitellut syömisiämme. Kaupassa käynti ei napannut ja pää löi tyhjää, ruoanlaittokaan ei liioin kiinnostanut. Silloin apuun tulee aina mun bataattipannu!

Tätä ruokaa teen aina kun erillisten kastikkeiden tai lisukkeiden valmistaminen ei kiinnosta ja jääkaapissa ei ole mitään. Tämä bataattipannu on myös hyvä kun haluaa syödä tuhtia kasvisruokaa; tiedättehän sellaiset vegeruoat jotka täyttävät mahan piukeaksi ja ovat silti täynnä makua ja potkua. 

Aineksia on kolme ja niiden lisäksi tarvitset mausteita ja rypsiöljyä. Pannuun voi sitten lisätä halutessasi oman maun mukaan mitä haluat, tyhjennellä esimerkiksi jääkaappia tai pimpata annoksen lautasella itsellesi maistuvaksi. 

Tänään lisäsin bataattipannuun myös vihanneslokerossa olleita ruskeita herkkusieniä. Söin vuoan kanssa pääsiäisestä yli jäänyttä lammasta, jonka tiristin pannulla rapeaksi ja murustin päälle turkkilaista juustoa. Tätä pannua olemme syöneet viimeisen vuoden aikana myös mm. nyhtökauralla, kotijuustolla, valkosipulinkynsillä ja purjolla. Valmiin vuoan päälle olen lusikoinut mm. guacamolea tai kermaviilikastiketta tai silpunnut tuoreita yrttejä. 

Koska uuni teki koko homman, ehdin tämän ruoan valmistuessa pakastamaan loput pääsiäisen lampaat, katsomaan yhden jakson Muumeja ja keittämään ja juomaan kupin kahvia 'nauttien' Alfin tonttutorvikonsertista. 

Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.

Joten seuraavan kerran kun menet kauppaan etkä keksi mitä laittaa ruoaksi, kerää nämä kolme raaka-ainetta: bataatti, kirsikkatomaatti ja 1 tölkki mustapapuja. Niillä pääset jo alkuun ja lopun voitkin soveltaa itse!  

Ai niin ja vielä muuten yksi aivan ihana lisäsyy miksi valmistaa tätä: tämä bataattipannu on myös herkullista kylmänä, otan usein jämät mukaani töihin, silppuan vain sivuun jäävuorisalaattia ja evässalaatti on valmis!

Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.

Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!
Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!

Bataattipannu

neljälle
valmistusaika 45 minuuttia
  • n. 3 pientä luomubataattia
  • 1 tölkki mustapapuja
  • n. 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ripaus jauhettua muskottia
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai 180 asteeseen kiertoilmalla. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne pituussuunnassa lohkoiksi. Laita uunivuokaan. Valuta päälle rypsiöljy ja lisää kuivat mausteet. Sekoita bataattilohkoja mausteissa ja öljyssä niin, että mausteet levittyvät tasaisesti bataatteihin. Jos käytät uunissa kypsennettäviä vihanneksia, kuten purjoa, valkosipulinkynsiä tai herkkusieniä, sekoita nekin tässä vaiheessa mukaan. 

Paahda vuokaa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka uunista, käännä bataatteja ja levitä sen jälkeen vuokaan valutetut ja huuhdellut mustapavut sekä kirsikkatomaatit. Laita takaisin uuniin toisiksi 20 minuutiksi. Nosta tarvittaessa loppuajaksi lämpöä, jotta bataatit paahtuvat kauniisti ja mustapavut aukeavat ja rapsakoituvat. 

Lisää vuokaan halutessasi murustettua fetaa tai tuoreita yrttejä, tai syö sellaisenaan. 

 

Kommentit (2)

Helieeva
1/2 | 

Hei, tätähän on ehdottamasti tehtävä jo tänään ja näin säästyn tuskalta 'mitä tänään söisin'. Eipä sillä olet pelastanut monta muutakin päivääni, kun pää lyö tyhjää, mutta onneksi sentään muistan blogisi. Kiitos😀

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No onpa kivaa kuulla että resepteistä on apua! Bataatti on kyllä mahtava kasvis josta lähteä liikenteeseen, aina siitä saa jotain tukoisaa syötävää aikaiseksi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiireisen ja työntäyteisen viikonlopun kruunasi perjantaina kokattu vuokaruoka, josta riitti ruokaa kolmelle aterialle. Broileilla täytetyt paprikani saivat makunsa Lähi-idän mausteista sekä harissatahnasta ja koko ruoan kruunasi tuhti tomaatti-kikhernekastike, jonka alla paprikat muhivat uunissa kypsiksi.

Resepti sai alkunsa Lidlin vihannesosastolla, jossa silmääni sattui laatikollinen kauniinpunaisia, isoja suippopaprikoita. Ei niitä lituskaisia, joita myydään kahden pakkauksissa, vaan sellaisia joita olin nähnyt Unkarissa ja myös oppinut vuosia sitten valmistamaan unkarilaisen kokin opetuksessa. Lappasin paprikoita koriini ja päätin kehittää klassisesta uunipaprikasta kevyemmän ja omaan makuuni sopivamman version. 

Paprikat saivat sisäänsä broilerin jauhelihatäytteen. Täytetyissä paprikoissa on tärkeää käyttää nimenomaan raakaa lihaa, sillä kypsyessään se on se 'liima', joka pitää koko herkun kasassa. Olen nimittäin nähnyt tarjottavan sellaisiakin versioita, joissa paprika täytetään paistetulla jauhelihalla, joka sitten paprikaa syödessä leviää ympäri lautasta. Näitä paprikoita voi kypsentämiseen jälkeen vaikka viipaloida ohuesti ja ladata patongin väliin, jos haluaa tehdä itselleen herkullista herkumman retkievään! 

Broilerin jauhelihan maustoin harissatahnalla, joka oli tarttunut aiemmin viikolla kaupasta – maustaminen on helppoa laadukkaalla maustetahnalla! Poikkesin perinteisestä uunipaprikasta siinäkin, etten laittanut lihan sekaan riisiä tai keitettyä ohraa. Tästä versiosta tulisi vuoallinen ruokaa, jossa sivuun voisi sitten halutessaan keittää riisiä tai makaronia, vähän sen mukaan mitä itse tekisi mieli ja millä tuulella perheen pienin olisi. 


Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 
Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 

Tämä ruoka vaan parani päivä päivältä. Perjantaina söimme täytettyjä paprikoita vaalean leivän kanssa, lauantaina sivuun tehtiin salaatti pavuista ja kurkusta. Sunnuntaina jäljellä oli enää yksi täytetty paprika, jonka leikkasin viipaleiksi ja tarjosin kaikkien muidenkin kaapista löytyneiden ruoantähteiden kanssa. Koko ruoka meni viimeistä palaa myöten ja nyt kirjaankin tässä reseptin teille, sekä myös vähän itselleni muistoksi, sillä mieheni sanoi että palautin tällä ruoalla hänen uskonsa täytettyihin paprikoihin! 

Broilerilla täytetyt uunipaprikat ja kikhernekastike

6:lle

valmistusaika 15 min. + 45 min. uunissa

  • 6 suippopaprikaa tai pientä punaista paprikaa
  • 700 g broilerin jauhelihaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl harissatahnaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kanelijauhetta
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl savupaprikajauhetta (makeaa)
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 pkt (200g) kotijuustoa

Leikkaa suippoparikoista kanta pois, kaiva siemenet sisältä pienellä lusikalla ja huuhtele paprikat. Hienonna kevätsipulit ja sekoita ne, harissatahna ja suola broilerin jauhelihaan. 

Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa pannussa ja lisää siihen kuivat mausteet, paahda öljyssä kunnes ne alkavat tuoksumaan. Lisää tomaattimurskat ja valutetut kikherneet, sekoita, lisää suola ja hunaja ja keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. 

Täytä paprikat broilerin jauhelihalla, teelusikallinen kerrallaan ja pakaten jauhelihan tiiviisti paprikaan. Paras väline tähän on pitkävartinen teelusikka tai pyöreäkärkinen ruokaveitsi. Pakkaa paprikat täyteen ja tasoita yläreuna. Laita paprikat poikittain riviin uuninkestävään vuokaan. 

Kun tomaattikastike on kiehunut kasaan, tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Mausta mustapippurilla ainakin. Kaada kuuma kastike paprikoiden päälle. Siirtele paprikoita lusikalla vuoassa niin, että tomaattikastiketta valuu myös niiden väliin. Nosta vuoka 180-asteiseen uuniin ja paahda 40 minuuttia. 

Ota vuoka uunista, murenna päälle kotijuusto ja paahda vielä grillivastusten alla 220 asteessa muutama minuutti, kunnes juusto saa väriä ja pehmenee. 

Tarjoa leivän, riisin, tai vaikka quinoan kanssa. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Luullinen ja nahallinen kana pysyy mehevänä, vaikka padan kypsymisaika on pitkä.

Tänään töissä iski yhtäkkiä nälkä – en ollut huomannut ajan kulua ja lounasaika oli jo ohi. Minulla ei ole töissä lounasravintolaa eikä kioskia tai kahvilaa, josta hakea ruokaa tai välipalaa: työhuoneeni sijaitsee Pohjois-Helsingissä ja ainoa järkevän kävelymatkan päässä oleva ruokapaikka on Tammiston McDonald’s. Ja turha minun on tässä jeesustella, ettei siellä tule välillä käytyäkin. McFeast-ateria, mmmmm! 

Mutta nyt loppuvuoden haasteeni on ollut tarkastella ruokailutottumuksiani ja syödä tasaisemmin ja terveellisemmin. Enemmän raakoja vihanneksia ja kotona valmistettua perusruokaa. Aitoa nälän tunnetta mielitekojen sijaan ja hyviä arkivalintoja. Joten vastustin burgeriseireenien kutsua ja päätin kurkata työhuoneeni jääkaappiin. 

Perussiistiä sisätyötä tekevän työhuoneeseen verrattuna minulla on mielettömät resurssit tehdä töissä ruokaa, mutta käytettävissä olevat raaka-aineet riippuvat yleensä siitä, mitä kuvauksista on jäänyt yli. Mausteita kuitenkin löytyy aina, ja niiden avulla saa jo pelkästä perunasta maukasta murkinaa. 

Jos on ollut hiljaista kuvausrintamalla, teen yleensä maailman helpointa pastaa, jonka resepti menee näin: Keitetään pasta suolaisessa vedessä, siivilöidään vesi pois. Laitetaan kattila takaisin liedelle, lorotetaan siihen oliiviöljyä ja saksitaan sinne yksi tomaatti ja kaksi valkosipulin kynttä. Freesataan minuutti, lisätään spagu takaisin joukkoon, sekoitetaan ja maustetaan mustapippurilla. Maistuu taivaalliselta ketsupin kanssa – hupsista, paljastus nro 2.: mähän siis rakastan ketsuppia pastan kanssa! 

Tällä viikolla olen kuitenkin myös tehnyt ruokakuvauksia, joten jääkaapissa oli muutakin kuin valo. Keräsin kaapeistani kaikenlaista ruoaksi kelpaavaa tykötarvetta ja setistä tuli tällainen: 

Löysin työlounaan tykötarpeiksi vihreitä linssejä Samassa liemessä -kuvauksista, paketillisen broilerin leikkeitä, kevätsipulia, inkivääriä, tomaattimurskaa, bataatin sekä pari siitakesientä.
Löysin työlounaan tykötarpeiksi vihreitä linssejä Samassa liemessä -kuvauksista, paketillisen broilerin leikkeitä, kevätsipulia, inkivääriä, tomaattimurskaa, bataatin sekä pari siitakesientä.

Koska en jaksanut alkaa hienostelemaan leikkuulaudalla, tein koko ruoan yhteen vuokaan ja iskin uuniin. Sanoinkin työhuoneellani piipahtanelle alakerran Anniinalle, että jos tästä tulee ihan kamalaa, syön sen silti, mutten hiisku kokeilustani kenellekään. Mutta jos tulos olisi herkullinen, postaisin sen blogiini. 

Ja tässä hyvät ystävät on minun Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka! Tulos oli herkullinen, ja vaikka se syntyi jämistä, joita en olisi ehkä muuten keksinyt yhdistää, tuli tästä ruoasta sellainen, jota aion tehdä vastaisuudessakin ihan hakemalla nämä raaka-aineet kaupasta. Koska yhdistin ruoassa työkeikoilta yli jääneitä aineksia, se ei maksanut minulle tällä kerralla mitään, mutta ainekset eivät kaupastakaan ostettuna tee isoa lovea lompakkoon. 

Ruoka oli aivan parasta nautittuna yksin työhuoneeni sohvalla, mutta siitä riitti myös kotiin viemisiksi, joten perheen illallinenkin tuli tehtyä siinä samassa!

 

Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka

kolmelle–neljälle 
  • 1 pkt broilerin rintaleikkeitä
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • kevätsipulia
  • 1 bataatti
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl intialaista currytahnaa
  • 2 cm pala inkivääriä
  • pari siitakesientä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa
  • vettä tai kasvislientä

Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti.
Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti.
Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike.
Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike.
Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). Asettele rintafileet kasvispedin päälle.
Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). Asettele rintafileet kasvispedin päälle.
Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa.

OHJEET ONNISTUMISEEN: 

  1. Suosittelen aina uunikanaruoissa käyttämään luullista ja nahallista kanaa. Luullinen rintaleike on yksi suosikeistani arkiruokiin, ja jos siis vaan mahdollista, käytä sitä tässä ruoassa. Rintaleike pysyy mehukkaana, nahka suojaa helposti kuivuvaa filettä paiston ajan. Luut ja nahat voi aina poistaa kanoista ennen tarjoilua, jos ne eivät miellytä kaikkia ruokailijoita. Jos tällaiseen ruokaan käyttää luutonta ja nahtonta fileepihviä, on se takuuvarmasti ylikypsä siinä vaiheessa, kun linssit ja bataatti ovat tarpeeksi pehmeitä.  
  2. Lisää mukaan myös muita haluamiasi/jääkaapistasi löytyviä kasviksia. Minä pilkoin vuokaan pari siitakesientä: sopivia vihanneksia tähän vuokaan voisivat olla esimerkiksi paprika, kesäkurpitsa, munakoiso. Tähän ruokaan voi myös vallan hyvin piilottaa nahistuneiden ruukkuyrttien jämiä. 

Tässä vielä lopuksi ohje tekstimuodossa, jos haluat sen copypasteta omaan reseptiarkistoosi. Muista myös, että voit luoda omat tunnukset Kodin Kuvalehden nettiin ja kerätä sinne suosikkijuttujasi ja blogien lemppareita!

Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka

kolmelle–neljälle 
  • 1 pkt broilerin rintaleikkeitä
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • 1 bataatti
  • kevätsipulia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl intialaista currytahnaa
  • 2 cm pala inkivääriä
  • pari siitakesientä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa
  • vettä tai kasvislientä
  1. Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti. 
  2. Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike. 
  3. Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri, ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). 
  4. Asettele rintafileet kasvispedin päälle. Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Kommentit (2)

Amadea
1/2 | 

Vai ettei Pohjois-Helsingissä ole lounaspaikkoja? Ei ole Meri-Tuuli ihan kartalla. Mutta saahan sitä dramatiikkaa blogiin tälläkin tavalla.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei Amadea! 

Pohjois-Helsingissä on todellakin lounaspaikkoja, en väittänyt etteikö näin olisi. Työhuoneeni sijaitsee vaan vähän syrjässä keskellä asuinaluetta ja lähimpään lounaspaikkaan on kävelymatkaa 20 minuuttia, joten 40 minuuttia pelkkiin matkoihin on kesken työpäivän aika paljon aikaa, vaikka kävelylenkki kesken työpäivän olisikin oikein mieleinen ja tekisi hyvää. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat