Kirjoitukset avainsanalla hävikki

Tällä tekniikalla syntyy niin hyviä krutonkeja, ettei paluuta edelliseen enää ole, varsinkin kun tajuaa, miten helppoja näitä on tehdä. 

Muutoin syön mukisematta eteeni kannetun ruoan, mutta jos saan valmiskrutonkeja, ne on vaan pakko nyppiä pois ruoasta. Jos ravintola käyttää valmiskrutonkeja, kyse ei ole mistään muusta kuin laiskuudesta tai siitä, ettei välitä ruoan mausta. 

Valmiskrutongit ovat niin kaukana maultaan oikeista krutongeista. Ja me suomalaisethan heitämme leipää roskiin oikein olan takaa: ostamme liian isoja leipäpakkauksia, emme syö paahtoleipäpussin kantapaloja tai ostamme enemmän kuin ehdimme kuluttaa. Nekin leivät olisi voitu jatkojalostaa jauhamalla korppujauhoiksi tai tekemällä krutonkeja ja lisäämällä leiville taas pari päivää lisää käyttöikää. 

Edellisessä postauksessani jaoin vihreän kanasoppani ohjeen. Paahdoin ruoan kanssa valkosipulikrutonkeja, joita tarjosin sopan kanssa lauantaina vieraille. Karamelliset valkosipulin palat ja rapsakat ja suolaiset krutongit antoivat keitolle aivan ihanan viimeisen silauksen ja mietin että tämä yksinkertainen resepti olisi hyvä jakaa! Tällä tekniikalla syntyy niin hyviä krutonkeja, ettei paluuta edelliseen enää ole, varsinkin kun tajuaa, miten helppoja näitä on tehdä. 

Krutongit sopivat tietenkin keittojen kanssa sekä salaatteihin, mutta näistä tuli niin hyviä, että koko perhe napsi näitä ihan muuten vaan suoraan kulhosta. 

Kuten kaikissa yksinkertaisissa ruoissa, krutongeissakin kannattaa käyttää hyviä raaka-aineita. Hyvää oliiviöljyä, laadukasta leipää ja sormisuolaa. 

Tykkään itse tehdä karkean muotoisia revittyjä krutonkeja, mutta tällä tyylillä voi myös aivan hyvin tehdä perinteisiä, säännönmukaisiksi leikattuja krutonkeja. Revityt krutonkipalat voi paahtamisen jälkeen repiä vielä pienemmiksi tai vaikka halutessaan rouhia ruoan päälle. 

Leiväksi kannattaa valita vähän kuivahtanut leipä ja mielellään juureen leivottu leipä, joka on minusta maukkainta leipää, ja joka myös säilyy hyvänä pitkään. Mutta krutongeiksi sopii myös jalostaa paahtoleipien jämät, ruisleipä tai vaikkapa avatusta pitaleipäpaketista jäänyt lätty, kaikki oikeastaan kelpaa! 

Tällä kertaa tein krutongin leivästä, jonka ostin tämän viikon maanantaina WeFood -kaupasta. WeFood on uuden Redi-ostoskeskuksen alimmassa kerroksessa sijaitseva hävikkiruokakauppa, jota pyörittää Kirkon Ulkomaanapu. Kaikki myytävät tuotteet ovat hävikkiä mukana olevilta yhteistyöyrityksiltä. Kaupassa työskentelee vapaaehtoisia ja ostamalla kaupasta tuotteita, tukee Ulkomaanavun toimintaa. Näin saadaan hävikkiruoka tehokkaasti kiertoon ja samalla tulee tehtyä hyvää. Valikoima vaihtelee päivittäin sen mukaan mitä on saatavilla, joka päivä löytyy kuitenkin Gateau-leipomon edellisen päivän leipiä, puolikas vaalea leipä maksoi 98 senttiä, ja olen sitä syönyt viikon mittaan oikein tyytyväisenä!

Näin teet valkosipulikrutongit

Tarvitset pannun ja pihdit. 

  1. Leikkaa leipä paksuiksi viipaleiksi. 
  2. Hienonna valkosipulia, 2–3 kynttä on sopiva määrä puolikkaalle vaalealle leivälle. Revi leipä käsin eri kokoisiksi paloiksi. Voit halutessasi myös kuutioida leivät veitsellä tai leikata ne tangoiksi, joka toimii kivasti alkupalakeiton tarjoilussa. 
  3. Kuumenna pannussa pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja lisää leivät öljyyn, levitä palat pannulle tasaisesti. Ei haittaa vaikka tuntuu, että leipäpalat imaisevat ensin oliiviöljyn itseensä, paahtuessaan öljyä tihkuu takaisin pannuun. Jos paahdat ison määrän leipää, tee se muutamassa erässä.
  4. Älä tässä vaiheessa sekoittele tai hämmennä pannua. Anna leipien paahtua keskikovalla lämmöllä rauhassa.
  5. Käytä pihtejä. Kun leivät paahtuvat yhdeltä puolelta kullanruskeiksi, käännä ne yksitellen. Paahda palat kauttaaltaan. Jos leipäpalat ovat kovin eri kokoisia ja jotkut paahtuvat aiemmin, voi nostaa pienempiä paloja jo sivuun pannulta. 
  6. Kun leivät ovat paahtuneet, siirrä ne pannun sivuun ja lorauta keskelle tilkka öljyä, lisää valkosipuli ja paahda nopeasti ruskeiksi, varo ettei valkosipuli pala. Valkosipuli paahtuu tosi nopeasti, joten ole tarkkana!
  7. Kun valkosipulit ovat paahtuneet, nosta pannu heti pois liedeltä, mausta suolalla ja kaada krutongit ja valkosipulit kulhoon. 

Jos ei aio syödä kaikkia krutonkeja muutamassa päivässä, kannattaa loppuja krutonkeja kuivattaa 60-asteisessa uunissa kiertoilmalla, jotta niistä lähtee kaikki kosteus, ja ne säilyvät hyvänä jopa päiviä. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram