Kirjoitukset avainsanalla Hanna Gullichsen

Valmista ihanaa lohiruokaa Hanna G:n reseptillä.

Tiedätkö sen taskulampun kokoisen liekinheittimen, joka on suunniteltu crème brûlée:n pinnan rapeuttamiseen? Ehkä sinullakin on sellainen, tai olet haaveillut omistavasi sellaisen? Sitä liekinheitintä kutsutaan keittiöslangissa tohottimeksi, joka onkin minusta virallista kauppanimeä, kaasupoltinta paljon osuvampi. 

Nyt kerron, mistä voit ostaa parhaan ja edullisimman tohottimen, ja mitä reseptiä sinun kannattaa ehdottomasti sillä valmistaa! 

Syksyn yksi odotetuimmista kirjajulkaisuista on ollut Hanna Gullichsenin omaelämänkerrallinen keittokirja. Tiesin, että jotain mieletöntä olisi tulossa, sillä pidän Hannan tavasta kirjoittaa ja löytää ne reseptit ja tekniikat, joista tulee kotikeittiöiden hittejä. Hannan uudessa kirjassa sukelletaan hänen tarinaansa: hänen pitkään uraansa Helsingin ravintoloissa salipuolella, lapsuuden muistoihin ja elämän käännekohtiin. Kirja on jaettu Hannan tarinoiden, reseptien ja keittiöelämää helpottavien oppien kesken. 

Resepteiksi kirjaan on nerokkaasti valikoitu sellaisia reseptejä, joissa on joko jujuna tekniikka tai sitten raaka-aine – jokaisessa kirjan ruoassa piilee pieni oppi. Mukana kulkevat opit ovat ammattikeittiössä hyväksi havaittuja työtapoja, jotka ovat aivan yhtä kullanarvoisia kotikeittiössäkin: Esimerkiksi kertakäyttöisten pursotuspussien käyttö muuhunkin kuin kakun koristeluu – omassakin keittiössäni pakkaan kaikki tahnat, majoneesit ja soseet pursotuspusseihin kylmään. Näin ne vievät vähän tilaa, ja ne voi vaikka heittää vihanneslokeroon. Sitten, kun on juhlan aika ja vieraat saapuvat, pursotuspussista saa helposti ja ennen kaikkea siististi tursotettua kaikki dipit ja lisukkeet pikkukulhoihin tarjolle tai koristeeksi ruokiin! 

Hanna G Kokkaa -kirja vilisee ammattikeittiöstä tuttuja vinkkejä, jotka tekevät kotikokkaamisesta kätevämpää.
Hanna G Kokkaa -kirja vilisee ammattikeittiöstä tuttuja vinkkejä, jotka tekevät kotikokkaamisesta kätevämpää.

Kirjassaan Hanna myös purkaa kotikeittiön alkutekijöihin: yhdistämällä ammattikeittiön opit järkevään huushollin pyörittämiseen saa lukijakin oman keittiönsä paremmin haltuun, osaa karsia turhuudet ja tietää mihin panostaa, missä vetää mutkia suoraksi. Harvalla meistä on haaveiden keittiötä, esimerkiksi mä kokkaan 8m2 keittiössä ja pöytätilaa on vähän, mutta silti usein ajattelen siellä häärätessäni, kuinka rakastan olla siellä: tämä on juuri paras ja toimivin keittiö meidän perheelle. 

Ja ydinajatus Hannalla toimivalle keittiölle onkin miettiä mitä sinä itse keittiössäsi tarvitset, kaikesta muusta voit luopua. Mieti asioille paikat ja pidä kaikki paikoillaan. Ja siitä pääsenkin toholoheen

Yksi ihan mun lempparijuttuja Hannan kirjassa on resepti Pintapaistettua Lohta ja Wasabimajoneesia. Tähän reseptiin tarvitset sen kaasupolttimen. Aika monella nimittäin sellainen lojuu keittiön vetolaatikossa, mutta moniko tekee sillä muuta kuin crème brûléetä? Tiesitkö että sillä voi tehdä vaikka mitä? Paitsi että tohotin paahtaa chiliin grillin poltteen, sillä voi gratinoida vuohenjuustokiekon salaatin päälle. Ja tiedätkö ne sushiravintoloiden paahdetut lohinigirit? Ne on tehty tohottimella. 

Itselleni se on ruokastailauksessa yksi tärkeimmistä työvälineistä. Kun kuvaan tarvitaan lisää paahteisuutta tai pitää tehdä grillatun näköinen pihvi tammikuussa, kun ulkona on 1m lunta, tulee tohotin avuksi. Omassa keittiössäni tulee aina olemaan paikka tohottimelleni, mutta esimerkiksi kahvinkeitintä tai mikroaaltouunia en ole omistanut yli kymmeneen vuoteen. 

Tässä tohotinsettini. Osia säilytetään irrallaan, mutta poltinosio napsahtaa paikoilleen nopeasti ja yhdellä liikkeellä.
Tässä tohotinsettini. Osia säilytetään irrallaan, mutta poltinosio napsahtaa paikoilleen nopeasti ja yhdellä liikkeellä.

Biltemasta hankkimani tohottimen liekki on 20 cm pitkä ja todella kuuma. Siksi sillä ei saa paahtaa leivinpaperin tai herkkien astioiden päällä, laitan aina työpöydälle pohjalle paksun uunipellin ja uunipellin päälle vielä toisen astian, jolla teen varsinaisen paahtamisen.
Biltemasta hankkimani tohottimen liekki on 20 cm pitkä ja todella kuuma. Siksi sillä ei saa paahtaa leivinpaperin tai herkkien astioiden päällä, laitan aina työpöydälle pohjalle paksun uunipellin ja uunipellin päälle vielä toisen astian, jolla teen varsinaisen paahtamisen.

Tässä Kreetan ottamassa kuvassa mä stailaan meidän Pataruokaa -kirjan kantta ja paahdan tohottimella ruoan pintaa tummemmaksi. Tohotin tulee apuun esimerkiksi tällaisissa tilanteissa, jolloin koko padan laittaminen uuniin paahtumaan lisää veisi kamalasti aikaa ja kuumentaisi ihan koko astian, joka vaikeuttaa työskentelyä ja astian siirtelyä ja kääntelyä.
Tässä Kreetan ottamassa kuvassa mä stailaan meidän Pataruokaa -kirjan kantta ja paahdan tohottimella ruoan pintaa tummemmaksi. Tohotin tulee apuun esimerkiksi tällaisissa tilanteissa, jolloin koko padan laittaminen uuniin paahtumaan lisää veisi kamalasti aikaa ja kuumentaisi ihan koko astian, joka vaikeuttaa työskentelyä ja astian siirtelyä ja kääntelyä.

Omani olen ostanut aikuisten lelukaupasta Biltemasta ja se on palvellut minua jo vuosia. Veikkaan, että se on tarkoitettu johonkin moponkorjaushommiin tai ties mihin nikkarointiin, mutta sehän on aivan samanlainen kuin kokkitarvikekaupoissa myytävätkin isoimmat kaasupolttimet! Hintaa setille, jossa on poltin ja pullo, tulee alle 20 €. Täyttöpulloja saa lisää hintaan 2,50 €, mutta yhdellä butaanipullolla tohottelee menemään todella pitkään. Tämä Bilteman tohon liekin pituus on noin 20 cm, joten se myös pesee pienemmät (ja kalliimmat) tohottimet tehollaan. 

Ja sitten siihen reseptiin: Hannan kirjassa on siis alkupalaksi sopiva annos, jossa tuoreen lohifileen palat ruskistetaan kaasupolttimella ja lopuksi lohet maustetaan soijan ja mirinin sekoituksella. Tämä on nerokas resepti! Lohen kypsentämiseen menee tällä tekniikalla vain muutama minuutti, eli tämä on upea viikonlopun vaivaton alkupala! Majoneesin ja kastikkeen voi tehdä jo etukäteen, jolloin lauantain hommaksi jää enää lohen osto ja paahtaminen. 

Koska joulu on jo ovella ja rakastan muistaa ystäviä lahjoilla, aion jakaa teille lukijoille ruoka-aiheisia joululahjavinkkejä pitkin loppuvuotta:

  1. Hanna Gullichsenin Hanna G Kokkaa on ainakin omalla listallani kirjaksi ystävälle, joka haluaisi viihtyä enemmän keittiössä, mutta tarvitsee pienen sysäyksen ja roppakaupalla hyviä ja toimivia reseptejä. Hannan kirja ja tarina inspiroi tarttumaan veitseen (ja tohottimeen). Kirjan hinta on 29,90 € ja sen saa tilattua täältä
  2. Bilteman tohotin on tosinaisen (tai -miehen) tohotin, jonka liekillä paahdat lohet, sytytät grillit ja teet pieniä kolvaushommia (?). Tohotin + kaasupullo maksaa yhteensä 18,40 € ja löydät ne täältä

Ja sitten kun sinullakin on tohoasiat kunnossa tai olet kaivanut sen vetolaatikon perukoilta, on aika valmistaa tätä ihanaa lohiruokaa, Hanna G:n reseptillä. Ihanaa viikonloppua ihmiset! 

Pintapaistettua Lohta ja Wasabimajoneesia

neljälle alkuruoaksi
(resepti kirjasta Hanna G Kokkaa, Hanna Gullichsen – No Tofu Publishinng 2018 )
 
Soija-mirinkastike
  • 30 ml soijakastiketta
  • 30 ml miriniä

Sekoita kulhossa soija- ja mirinkastike. Tämä riittää neljään alkupala-annokseen, mutta voit valmistaa kastiketta suurempiakin määriä, jolloin suhde pysyy samana, 50/50. 

Wasabimajoneesi
  • 3 rkl wasabia tuubista
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 1 kananmuna
  • 2 tl sitruunamehua
  • ripaus suolaa

Kokoa kaikki korkeaan astiaan, laske sauvasekoitin kulhon pohjalle ja surauta majoneesiksi. Pakkaa pursotinpussiin ja säilytä jääkaapissa. 

Lohi
  • 100 g tuoretta, nahatonta lohta

Jos et omista terävää veistä, pyydä kalakauppiasta leikkaamaan sinulle valmiit ohuet viipaleet – sano käyttäväsi kalat raakana, jotta saat mahdollisimman tuoretta. Osta kolme viipaletta ruokailijaa kohti. Aseta lohiviipaleet neljälle lautaselle annoksiksi ja paista kaasupolttimella niihin kaunis kypsynyt pinta. Pursota wasabimajoneesia lohen ympärille, koristele mustilla seesaminsiemenillä ja lusikoi soija-mirinkastiketta lautaselle. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram