Kirjoitukset avainsanalla meksiko

Machomo on koukuttavaa kamaa! Tarjoa sitä tortillojen kanssa tai laita vaikka pitaleivän väliin tzatzikin kera.

Tässä tulee yksi bilebravuureistani: isäni lanseeraama ripirapea revitty naudanliha, jota hän nyhti texmex-hullulle perheellemme kauan ennen nyhtövillitystä. Machomo on ehkä yksi maailman parhaista tavoista nautia naudanlihasta, ja sinunkin kannattaa kokeilla tätä jo tänä viikonloppuna, tortillaan käärittynä, kylmän oluen kera! 

Elämäni mullistui, kun maistoin ekan kerran vuonna 1991 texmexiä. Istuttiin koko perhe keltaisella kerniliinalla peitetyn keittiönpöyän ääressä. Isä oli ostanut niitä kovakuorisia nachohenkisiä tacokuoria, jotka sulloimme ratkeamispisteeseen asti täyteen tulisella jauhelihalla, salsalla ja tuoreilla kasviksilla. En edes tiedä, mistä isäni keksi niitä tehdä, sillä emme olleet koskaan syöneet texmexiä edes ravintolassa, mutta olimme heti myytyjä. Muistaakseni söin ekalta istumalta neljä jauhelihatacoa + guacamolet ja nachot siihen päälle (se on 10-vuotiaalle aika paljon!). Tacodinneristä tuli vaatimuksestamme viikottainen juttu.

Pian isäni sitten hommasi meksikolaisen keittokirjan, jonka sivuilta hän löysi mielenkiintoiselta kuulostaneen reseptin: machomo oli keittolihaa, joka revittiin kypsänä suikaleiksi ja sen jälkeen vielä tiristettiin ripirapeaksi. Kun sitten maistoimme tätä uutuutta tacojen välissä, ei paluuta enää ollut jauhelihaan. Opin itsekin sitä valmistamaan, sillä resepti on hullun simppeli ja siitä tuli pian kotoa muutettuani kotibileiden vakkariruokaa ja bravuurini, jota lähes kaikki ystäväni ovat päässeet maistamaan. 

Ja voisinpa kertoa ruoan alkuperästä jotain, mutta kuumeisesta metsästämisestä huolimatta, en ole törmännyt reseptiin missään muualla kuin isäni meksikolaisessa keittokirjassa. Enkä ole maistanut sitä Meksikossakaan, joka ei sinänsä vielä kerro paljoa, sillä Meksiko on valtava, Euroopan kokoinen maa, johon mahtuu kymmeniä eri kulttuureja ja ruokatottumuksia. Varmasti jossain päin maata on joku nurkka tai kylä, jonka spesialiteetti tämä on. 

Viikko sitten kutsuimme perhettä kylään ja katoimme pöydän isolle porukalle. Tein valtavan kulhon machomoa ja tarjolla oli tortilloja, luumukastiketta ja kaikki asiaankuuluvat härpäkkeet.
Viikko sitten kutsuimme perhettä kylään ja katoimme pöydän isolle porukalle. Tein valtavan kulhon machomoa ja tarjolla oli tortilloja, luumukastiketta ja kaikki asiaankuuluvat härpäkkeet.
Emäntänä on helppo ottaa chillisti, kun valitsee ruoaksi sellaisen, jonka voi esivalmistella pitkälle pitkin viikkoa. Tässä vieraiden saapumiseen on vielä tunti ja kaikki on lihan tiristelyä ja tortillojen lämmitystä vaille valmista. Minulle kylmä juoma, sen jälkeen suihkuun ja lilaa luomeen ja bileet saavat alkaa!
Emäntänä on helppo ottaa chillisti, kun valitsee ruoaksi sellaisen, jonka voi esivalmistella pitkälle pitkin viikkoa. Tässä vieraiden saapumiseen on vielä tunti ja kaikki on lihan tiristelyä ja tortillojen lämmitystä vaille valmista. Minulle kylmä juoma, sen jälkeen suihkuun ja lilaa luomeen ja bileet saavat alkaa!

Mutta nyt itse asiaan. Tässä on yksi tärkeimmistä resepteistäni, joka on kulkenut mukanani lapsuudenkodistani asti. Ja varoitan: machomo on koukuttavaa kamaa! Tarjoa sitä tortillojen kanssa tai laita vaikka pitaleivän väliin tzatzikin kera. Mukana myös kuvat työvaiheista. 

Machomo

4–6 annosta
  • n. 2 kg naudan rintaa luulla (tai muuta keittolihaa isona palana)
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 porkkana, kuorittuna
  • pätkä varsiselleriä, palsternakkaa tai mukulaselleriä
  • mustapippuria

lihan paahtamiseen:

  • 4 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • (rypsiöljyä)

Laita naudanlihat isoon kattilaan ja lisää vettä, kunnes lihat peittyvät. Kuori juurekset, puolita kaikki kasvikset ja heitä ne liemeen. Kiehauta. Kuori keittämisen ensimmäisen vartin aikana pinnalle nouseva ruskea vaahto ja lisää sitten kokonaisia mustapippureita. Peitä kannella ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 4 tuntia, kunnes liha irtoaa luista ja on pehmeää – TAI nosta 100-asteiseen uuniin ja anna olla yön yli. 

Nosta hieman jäähtyneet lihat liemestä kulhoon. Siivilöi liemi. Poista jänteet ja revi liha kahdella haarukalla tai sormin pitkiksi säikeiksi. Hienonna valkosipulin kynnet. 

Paista lihat muutamassa erässä. Levitä kourallinen lihaa paksupohjaiselle pannulle ja kuumenna. Sekoita lihaa kaksilla pihdeillä ja jatka repimistä vielä pannulla. Kun liha alkaa olla ripirapeaa (noin 10 minuuttia), mausta suolalla ja lisää sitten vielä lopuksi hienonnettu valkosipuli. Paista vielä muutama minuutti ja kumoa kulhoon. 

Liha on parhaimmillaan suoraan pannunrapeana, mutta voit halutessasi paistaa sen etukäteen ja joko tarjota kylmänä tai lämmittää uunissa. Paistaminen on kuitenkin hyvin vaivaton työvaihe tacobileissä, sillä kaiken muun voi tehdä etukäteen. 

Entä sitten se liemi? Nosta se siivilöinnin jälkeen kylmään, anna rasvan nousta pintaan ja jähmettyä, minkä jälkeen kuori se lusikalla ja heitä pois. Pakkaa liemi ja pakasta, niin sinulla on hyvä lihaliemipohja johonkin ihanaan keittoon.

Machomon kanssa oli mustapapumuhennosta, queso fresco -juustoa, tomaattisalsaa, ranskankermaa, jalopenoja ja korianteria. Ja tietenkin tuoretta limeä!
Machomon kanssa oli mustapapumuhennosta, queso fresco -juustoa, tomaattisalsaa, ranskankermaa, jalopenoja ja korianteria. Ja tietenkin tuoretta limeä!


 

  1. Tätä ruokaa varten täytyy käydä lihakaupassa tai tilata haluamasi lihat markettiin. Tarvitset naudan luullista rintaa. Pyydä sellainen pala, jossa lihansyyt ovat mahdollisimman pitkiä, ainakin 6 cm paksu pala. Älä anna kuutioida lihaa valmiiksi. Ruoan valmistus on helpompi isommista paloista - riittää kun isot möhkäleet leikataan niin, että ne mahtuvat kattilaan.
    Tätä ruokaa varten täytyy käydä lihakaupassa tai tilata haluamasi lihat markettiin. Tarvitset naudan luullista rintaa. Pyydä sellainen pala, jossa lihansyyt ovat mahdollisimman pitkiä, ainakin 6 cm paksu pala. Älä anna kuutioida lihaa valmiiksi. Ruoan valmistus on helpompi isommista paloista - riittää kun isot möhkäleet leikataan niin, että ne mahtuvat kattilaan.
    Itse teen lihan kypsennyksen aina uunissa. Silloin liha valmistuu samalla kun nukun yöunia. Tässä ruoassa ei ole väliä onko liha uunissa 5 vai 12 tuntia.
    Itse teen lihan kypsennyksen aina uunissa. Silloin liha valmistuu samalla kun nukun yöunia. Tässä ruoassa ei ole väliä onko liha uunissa 5 vai 12 tuntia.
    Machomon valmistus vaatii aikaa, mutta aktiivista ruoanlaittoa se ei sisällä kuin vajaat puoli tuntia. Lihan voi keittää ja repiä etukäteen ja bonuksena machomon sivutuotteena syntyy kannullinen lihalientä, josta voi sitten valmistaa joku toinen kerta jotain ihanaa.
    Machomon valmistus vaatii aikaa, mutta aktiivista ruoanlaittoa se ei sisällä kuin vajaat puoli tuntia. Lihan voi keittää ja repiä etukäteen ja bonuksena machomon sivutuotteena syntyy kannullinen lihalientä, josta voi sitten valmistaa joku toinen kerta jotain ihanaa.
    Liha nyhdetään, helpointa se on tehdä käsin.
    Liha nyhdetään, helpointa se on tehdä käsin.
  2. Paista rasvattomalla pannulla rapeiksi. Lisää öljyä ainoastaan, jos liha alkaa takertumaan pannuun (esimerkiksi rautapannulla paistettaessa). Älä myöskään hämmennä lihaa koko ajan, jotta se saa rauhassa ruskistua.
    Paista rasvattomalla pannulla rapeiksi. Lisää öljyä ainoastaan, jos liha alkaa takertumaan pannuun (esimerkiksi rautapannulla paistettaessa). Älä myöskään hämmennä lihaa koko ajan, jotta se saa rauhassa ruskistua.
    Mausta hienolla merisuolalla.
    Mausta hienolla merisuolalla.
    Lisää lopuksi valkosipulit ja paahda sen verran, että ne kypsyvät, mutta eivät ruskistu kitkeriksi. Kumoa rapeat lihasuikaleet kulhoon ja tarjoa heti.
    Lisää lopuksi valkosipulit ja paahda sen verran, että ne kypsyvät, mutta eivät ruskistu kitkeriksi. Kumoa rapeat lihasuikaleet kulhoon ja tarjoa heti.
    Mieheni kutsuu näitä myös lihasipseiksi, joka kuvaa hyvin lihan rapeutta ja koukuttavuutta. Usein jämät närpitään vielä illan päätteeksi dippaillen milloin mihinkin dinneriltä yli jääneeseen kastikkeeseen.
    Mieheni kutsuu näitä myös lihasipseiksi, joka kuvaa hyvin lihan rapeutta ja koukuttavuutta. Usein jämät närpitään vielä illan päätteeksi dippaillen milloin mihinkin dinneriltä yli jääneeseen kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram