Kirjoitukset avainsanalla lihaliemi

Näillä keleillä pidetään villasukkakori kätten ulottuvilla. Kuva: Kreetta Järvenpää

Joulu on jo aivan ovella. Kun tänään käy ostamassa häränhännät Hakaniemen Hallista valmiiksi, vältää jouluruuhkat ja pääsee rauhassa keittelemään häränhäntälientä. Se kannattaa tehdä jo nyt joulua varten, tai nauttia jopa ennen joulua. Nyt on aika ottaa iisisti ja lasketella viikonloppuna pyhiin lihalientä särpien ja uutta kirjaa selaillen - sillä jos olet kuten minä, olet varmasti löytänyt joululahjaostosreissulla myös itsellesi jotain hyvää luettavaa. 

Lapsena rakastin Campbellin häränhäntäliemikeittoa - se oli harvoin tarjolla ollutta herkkua, ihmeellisen maukasta tummanruskeaa lientä, joka tuli alumiinitölkissä ja vaati vain lämmityksen ja persiljatupsun. Isä osti ja lämmitteli sitä minulle ja vaikka joskus iskä tekikin häränhäntäliemen ihan alusta asti itse, parasta oli nimenomaan tämä ikoninen tölkkiliemi. 

Olin jo unohtanut koko sopan, kunnes puhuimme ystävien kanssa jouluruokaperinteistä ja Kipa hehkutti vanhempiensa valmistamaa buljonkia, jonka kanssa tarjotaan keitinlihasta valmistettuja pasteijoita. Eikä aikaakaan kun meidänkin uunissa oli toista kiloa härän häntiä paahtumassa! Aikuisena opin vasta arvostamaan isän keittämää lientä - mikään ei voita hyvää, tahmeaa lihalientä, joka on tummaa ja jossa on kunnon ripaus suolaa. 

Buljongin valmistaminen on aikaa vievää. Härän häntä on laiha liha ja jotta ne vähät herkkupalat saa irti luista, tulee häntiä paahtaa ja hauduttaa tuntitolkulla. Mutta ilman tätä paneutumista ja rakkautta ei voi syntyä niin hyvää lientä kuin mitä härän hännästä tulee – ja antakaa minun uskoa, että myös tölkkiruokatehtaalla on ollut ripauksensa rakkautta pelissä, joohan? 

Minun häränhäntäliemeni viimeistelee porkkana, tattari ja kuivatut tatit. Voit jättää nämä myös pois ja tarjota buljongin kuten ystäväni perheessä: lihapasteijan kera.

Buljonki on juhlava tapa aloittaa illallinen. Mutta yhtälailla tämä kuninkaitten keitto sopii nautittavaksi isosta mukista, vilttiin kääriytyneenä. Kuva: Kreetta Järvenpää.
Buljonki on juhlava tapa aloittaa illallinen. Mutta yhtälailla tämä kuninkaitten keitto sopii nautittavaksi isosta mukista, vilttiin kääriytyneenä. Kuva: Kreetta Järvenpää.

Tahmea, kotona tehty häränhäntäliemi hellii ja rauhoittaa. Kuva Kreetta Järvenpää.
Tahmea, kotona tehty häränhäntäliemi hellii ja rauhoittaa. Kuva Kreetta Järvenpää.

HÄRÄNHÄNTÄBULJONKI

Kuudelle. Valmistusaika: liemi 10 tuntia, viimeistely keitoksi 30 min.
Aktiivinen ruoanlaittoaika 1h (tämä tarkoittaa sitä aikaa, joka menee keittiössä häärätessä!).

häntäliemi:

  • n. 1,8 kg härän häntiä
  • 1 dl punaviiniä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 sipulia
  • 2 porkkanaa
  • ½ palsternakka
  • 6 mustapippuria
  • 3 l vettä
  • 3 persiljan oksaa
  • suolaa ja pippuria

lisäksi: 

  • 2 valkuaista

viimeistelyyn: 

  • 1 dl kokonaisia tattarisuurimoita
  • 2 porkkanaa
  • 1 dl kuivattuja tatteja
  • persiljaa

- edellisenä päivänä - Lämmitä uuni 200 asteeseen. Suolaa härän hännät ja aseta ne uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lisää myös valkosipulin kynnet ja sipulit kuorineen. Paahda uunissa noin 15 min. tai kunnes häntien pinta on ruskistunut karamellin väriseksi. Käännä hännät ja jatka paahtamista, kunnes myös toinen puoli on paahtunut. Nosta valkosipulit ja sipulit uunista heti kun ne ovat pehmenneet. 

Nosta vuoka uunista ja laita hännät pataan. Kaada punaviini vuokaan ja raaputa puulastalla vuoasta irti kaikki maut, kaada liemi häntien päälle. 

Laske uunin lämpötilaa 100 asteeseen. 

Lisä vesi häntien päälle ja kiehauta pata. Anna porista hiljaa liedellä noin 5 minuuttia, kuori liemen pintaan kertyvä vaahto pois. 

Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka, lisää pataan. Purista valkosipulin kynnet ja sipulit kuoristaan suoraan pataan, lisää pippurit ja persiljan oksat. Peitä kannella ja nosta pata uuniin. Hauduta miedolla lämmöllä noin 8 tuntia. 

Kun liha irtoaa luista, nosta pata uunista. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta härän hännät pihdeillä lautaselle ja siivilöi liemi harsokankaan läpi. Laita liemi jääkaappiin jähmettymään. Revi lihat talteen häntäluista ja säilytä kylmässä. 

- Seuraavana päivänä - 

Kuori liemen pintaan noussut rasva pois, se lähtee helposti lusikalla muutamassa palassa. Riko kahden valkuaisen rakenne pienessä kipossa. Lämmitä häntäliemi kattilassa juuri ja juuri kiehuvaksi ja kaada valkuainen liemeen ohuena norona koko ajan sekoittaen. Jatka liemen sekoittamista samalla kun valkuainen hyytyy. Siivilöi liemi uudestaan harsokankaan läpi. Laita kirkastettu liemi puhtaaseen kattilaan. Tarkista maku ja mausta suolalla. 

HUOM! Voit tässä kohtaa jäähdyttää ja pakastaa liemen tai laittaa sen jääkaappiin. Liemi säilyy jääkaapissa kolme päivää, pakastimessa kuukausia.

Laita tatit likoamaan lämpimään veteen.

Juuri ennen tarjoilua:

Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Keitä tattarit juuri ja juuri kypsiksi runsaassa, suolatussa vedessä. Siivilöi. Ota 2 dl lihalientä ja keitä tatit siinä pehmeiksi, noin 5 minuuttia. 

Laita porkkanat, lihat ja tatit häränhäntäliemeen ja lämmitä liemi kuumaksi, anna porista hiljaa muutaman minuutin tai kunnes porkkanat ovat kypsiä. Lusikoi tattarisuurimoita lautasille ja kauho häränhäntäkeittoa suurimoiden päälle. Viimeistele tuoreella persiljalla. 

 

Kuvat on ottanut Kreetta Järvenpää ja resepti on kirjastamme Pataruokaa (WSOY 2016). Jos sinulla ei ole sitä, se kannattaa hankkia nyt, sillä se on varsin edullisesti myynnissä Adlibriksessä ja kenties ehtii jopa pukinkonttiinkin! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram