Kirjoitukset avainsanalla suolainen

Tämä resepti on siitä ihana, että pohjan päälle voi kasata ihan mitä haluaa: savukalaa, graavikalaa, revittyä ankkaa, kalkkunaa tai sitä anopin kinkkua. 

Huhhuhhuh, että on napa kireänä tämän joulun jälkeen! Konvehteja en ole vetäyt napaani kuin yhden, sen sijaan keskityin tänä vuonna anopin maailman parhaan kinkun syömiseen sekä ikuiseen rakkauteeni rosolliin. Mukaan mahtui myös ankkaa, laatikoita, saaristolaisleipää ja sen seitsemän sortin kalapöytä. Tapaniksi sitten leivoin tähteistä mehevän ja helpon piirakan, jonka ainekset löytyvät ihan pikkukaupastakin. 

Me keikautettiin joulu tänä vuonna toisinpäin – nautimme perinteiset jouluruoat isommalla porukalla vasta joulupäivänä, mutta aattona herkuttelimme Anton & Antonin joulukassin ruoilla. Kassissa oli kokattavaa ja myös A&A:n keittiön valmistamia herkkuja, joiden avulla syntyi kokonaisena paistettua ankkaa mandariinikastikkeella, kurpitsapyreellä ja ruusukaaleilla. Illallinen oli ihana! 

Joulupäivänä vuorossa olivat sitten perinteiset ruoat, oli kalaa, anopin kinkkua, laatikot ja muut joulun ihanuudet. 

Ja nyt tapanina vuorossa oli rääppiäiset, myös yksi joulun ajan tärkeimmistä aterioista! <3 Rakastan sitä kun kaivetaan kaapista sitä sun tätä sorttia ja kootaan kaikkea lautaselle ja lämmitellään niitä ruokia mitä jaksaa tai syödään kaikki kylmänä. Verkkareissa, epäsosiaalisesti kirjaa tai lehtiä selaillen.

Täksi jouluksi olin tehnyt suunnitelmat rääppäispäivälle. Olimme lapsen kanssa joulun alla Tukholmassa ystävän luona ja vierialimme aina ihanassa Fotografiska Museessa, jonka kahvila on yksi Tukholman upeimmista ja vitriinin voileivät kaupungin parhaita. Söin kinkkuleivän, jossa oli sinappia, punakaalisalaattia ja piparkakkumaustetta. Ja oli myös pakko tilata quiche fine -nimellä kulkenut punajuuripiiras. Sen idea oli nerokas; pohjana iso lehtitaikinalevy, joka oli paistettu juuston, sipulin ja hillon kanssa ja johon oli paiston jälkeen kasattu paahdettua ja marinoitua punajuurta, fetaa ja yrttejä. Siitä idea sitten joulun tähteiden käyttöön lähti ja raapustin reseptin servettiin. Yhdistäisin nämä kaksi leipää ja tuloksena olisi joulun helpoin ja herkullisin piirakka! 

Tapanin piiras syntyy kaupan valmiiseen lehtitaikinaan ja täytetään sinapilla, omenahillolla ja briejuustolla. Päälle tulee punakaalia, ankkaa tai kinkkua ja jotain vihreää, kuten sinapin kanssa ihanasti sointuvaa rucolaa.
Tapanin piiras syntyy kaupan valmiiseen lehtitaikinaan ja täytetään sinapilla, omenahillolla ja briejuustolla. Päälle tulee punakaalia, ankkaa tai kinkkua ja jotain vihreää, kuten sinapin kanssa ihanasti sointuvaa rucolaa.

Tämä resepti on siitä ihana, että pohjan päälle voi kasata ihan mitä haluaa: savukalaa, graavikalaa, revittyä ankkaa, kalkkunaa tai sitä anopin kinkkua. 

Käytä juustona sitä mitä kaapista löytyy, kuitenkin parhaiten toimii pehmeät juustot kuten brie, vuohenjuusto tai sinihomejuustot kuten Saint Agur. Sinapiksi sopii mitä mainioimmin joku jouluinen kinkkusinappi – itse yhdistin kaksi eri sinapinjämää ja käytin ne pois tähän piiraseen. 

Tämä piirakka syntyi 20 minuutissa ja se maistui herkulliselta kylmän jouluoluen kanssa. Ihanaa Tapsaa kaikille! 

TAPANIN SUOLAINEN PIIRAKKA 

piiraan pohja: 

  • 1 pkt voitaikinalevyä
  • makeaa sinappia
  • omenahilloa
  • briejuustoa (tai muuta pehmeää juustoa, kuten vuohenjuusto tai sinihomejuusto)

piiraan päälle: 

  • kypsää, revittyä kalkkunaa, ankkaa, kinkkua tai graavikalaa
  • punaista hapankaalia
  • rucolaa, babypinaattia tai muita yrttejä

Sulata voitaikinalevy ja avaa se leivinpaperille. Kauli taikina tasaiseksi levyksi. Voitele sinapilla, jättäen pohjaan noin 2cm voitelematon reuna ja lusikoi sen jälkeen sinapin päälle omenasosetta, levitä tasaisesti. Viipaloi päälle briejuustoa. Paista 220-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes lehtitaikina on kypsynyt ja kauniisti ruskistunut. 

Levitä punakaali kuuman piiraan päälle. Lisää haluamaasi joulun tähdettä ja koristele vihreillä yrteillä tai babypinaatilla. 

Kokonaisena paistettu ankka on riittoisaa. Sen jälkeen kun kolme aikuista oli syönyt ankasta itsensä täyteen, siitä sai vielä riivittyä litran verran kypsää, herkullista ankanlihaa. Piiraaseen riittää kourallinen, loput syödään joululaatikoiden kanssa illalliseksi.
Kokonaisena paistettu ankka on riittoisaa. Sen jälkeen kun kolme aikuista oli syönyt ankasta itsensä täyteen, siitä sai vielä riivittyä litran verran kypsää, herkullista ankanlihaa. Piiraaseen riittää kourallinen, loput syödään joululaatikoiden kanssa illalliseksi.

Levitä punakaali kuuman piiraan päälle. Jos haluat tehdä kasvispiiraan, jätä liha ja kala pois ja viimeistele tämä pohja babypinaatilla tai jos jaksat, Fotografiskan tapaan marinoidulla punajuurella ja fetalla.
Levitä punakaali kuuman piiraan päälle. Jos haluat tehdä kasvispiiraan, jätä liha ja kala pois ja viimeistele tämä pohja babypinaatilla tai jos jaksat, Fotografiskan tapaan marinoidulla punajuurella ja fetalla.

Valmis piiras maistuu kylmän oluen kanssa ja kulkee myös kätevästi ystävän luokse joulurääppiäisiin!
Valmis piiras maistuu kylmän oluen kanssa ja kulkee myös kätevästi ystävän luokse joulurääppiäisiin!
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram