Kirjoitukset avainsanalla vietnamilainen

Vietnamilainen bun cha on kylmä possuruoka, joka on yksi minun ja mieheni suosikeista. Sen juju on riisinuudelit, salaatti ja mitä kylmiä juttuja keittiö milloinkin keksii laittaa kulhoon, sekä tiristetty possu.

Olimme aiemmin vain syöneet tätä vietnamilaisissa ravintoloissa, viimeeksi Noki's -ravintolassa, joka löytyy Eastonin ostoskeskuksesta Itäkeskuksessa. Mutta bun cha on myös mainio ruoka kotona valmistettavaksi – siinä missä moni muu aasialainen ruoka vaatii vierailua etnisessä marketissa, tämä syntyy ihan tavallisista marketin aineksista. Possun sijasta tein tätä tällä kertaa tomaatilla maustetulla nyhtökauralla, emmekä jääneet kaipaamaan lihaa lainkaan. 

Bun Chan kanssa tarjotaan valkosipulin ja chilin maustamaa kastiketta nuoc chamia, joka hulautetaan kulhoon muiden ainesten päälle ja sitten sekoitetaan. Tai no, tyyli on vapaa - Jaakko dippailee herkkupaloja kastikekulhoon, minä taas hulautan kastikkeen kulhoon mutten tykkää sotkea ruokaa vaan närpin vuoronperään kulhon eri herkkuja ja lopuksi juon kulhon pohjalle kertyneen mausteliemen. 
Bun Chan kanssa tarjotaan valkosipulin ja chilin maustamaa kastiketta nuoc chamia, joka hulautetaan kulhoon muiden ainesten päälle ja sitten sekoitetaan. Tai no, tyyli on vapaa - Jaakko dippailee herkkupaloja kastikekulhoon, minä taas hulautan kastikkeen kulhoon mutten tykkää sotkea ruokaa vaan närpin vuoronperään kulhon eri herkkuja ja lopuksi juon kulhon pohjalle kertyneen mausteliemen. 

Ainekset vain silputaan, nuudelit keitetään ja nyhtökaura lämmitetään sellaisenaan rapeaksi kuivalla pannulla. Dippikastikkeen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa päiviä; kun pääsee nuoc chamin makuun, sitä haluaa loiskia vaikka mihin ja tämä dippihän on vähän kuin pöytämauste vietnamilaisissa keittiöissä. Esimerkiksi kesärullien kanssa aivan fantastista! 

Pilko kaikki ainekset valmiiksi, keitä nuudelit ja tee dippikastike. Nämä voit tehdä jo aikaisemmin päivällä, säilytä keitetyt nuudelit kylmässä vedessä jäkaapissa. Kun esivalmistelut on tehty, annoksen kokoamiseen menee vain muutama minuutti + nyhtökauran lämmitys.
Pilko kaikki ainekset valmiiksi, keitä nuudelit ja tee dippikastike. Nämä voit tehdä jo aikaisemmin päivällä, säilytä keitetyt nuudelit kylmässä vedessä jäkaapissa. Kun esivalmistelut on tehty, annoksen kokoamiseen menee vain muutama minuutti + nyhtökauran lämmitys.

Bun chahan tulee aina riisinuudelia, yrttejä (esim. korianteria, thaibasilikaa tai kevätsipulia), salaattia ja jotain proteiinia kuten nyhtökauraa tai possua. Näiden lisäksi kulhoon voi laittaa esimerkiksi puolikovaksi keitetyn kananmunanpuolikkaan, paistettuja sieniä, kaalia, pikkelöityä retikkaa, porkkanaa, kurkkua, tofua... kurkkaa jääkaappiin!

Dippikastike: 

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chili 
  • 1 dl limen mehua
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 1 ¼ dl sokeria
  • ½ dl lämmintä vettä 

Huom! Määrät ovat viitteellisiä, muokkaa dippikastikkeen makua oman maun mukaan. Esimerkiksi limehedelmien hapokkuus vaihtelee ja myös kalakastikkeiden ja chilien välillä on suuria maku- ja vahvuuseroja. Tällä reseptillä pääset hyvään alkuun. 

Hienonna valkosipuli ja chili. Laita ne sekä loput ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista, kunnes sokeri on liuennut. Tarkista maku ja säädä oman maun mukaan. 

Ravista kastiketta aina ennen tarjoilua. Tarjoa bún cha -annokset niin, että jokaiselle ruokailijalle katetaan oma pieni kulhollinen dippikastiketta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat