
Vietnamilainen bun cha on kylmä possuruoka, joka on yksi minun ja mieheni suosikeista. Sen juju on riisinuudelit, salaatti ja mitä kylmiä juttuja keittiö milloinkin keksii laittaa kulhoon, sekä tiristetty possu.
Olimme aiemmin vain syöneet tätä vietnamilaisissa ravintoloissa, viimeeksi Noki's -ravintolassa, joka löytyy Eastonin ostoskeskuksesta Itäkeskuksessa. Mutta bun cha on myös mainio ruoka kotona valmistettavaksi – siinä missä moni muu aasialainen ruoka vaatii vierailua etnisessä marketissa, tämä syntyy ihan tavallisista marketin aineksista. Possun sijasta tein tätä tällä kertaa tomaatilla maustetulla nyhtökauralla, emmekä jääneet kaipaamaan lihaa lainkaan.

Ainekset vain silputaan, nuudelit keitetään ja nyhtökaura lämmitetään sellaisenaan rapeaksi kuivalla pannulla. Dippikastikkeen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa päiviä; kun pääsee nuoc chamin makuun, sitä haluaa loiskia vaikka mihin ja tämä dippihän on vähän kuin pöytämauste vietnamilaisissa keittiöissä. Esimerkiksi kesärullien kanssa aivan fantastista!

Bun chahan tulee aina riisinuudelia, yrttejä (esim. korianteria, thaibasilikaa tai kevätsipulia), salaattia ja jotain proteiinia kuten nyhtökauraa tai possua. Näiden lisäksi kulhoon voi laittaa esimerkiksi puolikovaksi keitetyn kananmunanpuolikkaan, paistettuja sieniä, kaalia, pikkelöityä retikkaa, porkkanaa, kurkkua, tofua... kurkkaa jääkaappiin!

Dippikastike:
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 punainen chili
- 1 dl limen mehua
- 4 rkl kalakastiketta
- 1 ¼ dl sokeria
- ½ dl lämmintä vettä
Huom! Määrät ovat viitteellisiä, muokkaa dippikastikkeen makua oman maun mukaan. Esimerkiksi limehedelmien hapokkuus vaihtelee ja myös kalakastikkeiden ja chilien välillä on suuria maku- ja vahvuuseroja. Tällä reseptillä pääset hyvään alkuun.
Hienonna valkosipuli ja chili. Laita ne sekä loput ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista, kunnes sokeri on liuennut. Tarkista maku ja säädä oman maun mukaan.
Ravista kastiketta aina ennen tarjoilua. Tarjoa bún cha -annokset niin, että jokaiselle ruokailijalle katetaan oma pieni kulhollinen dippikastiketta.
