Kirjoitukset avainsanalla perinneruoka

Hasselbackan perunat olivat lapsuuteni lemppareita, mutta ymmärrettävästi niitä ei ollut tarjolla kuin harvoin. Hasselbackat kuuluvat potturuokien työläimpiin, eikä niistä saa millään ilveellä terveellisiä, joten tyytyminen tähän herkkuun oli erityisillallisilla. Nyt kun olen aikuinen ja päätän asioista itse, voin vetää hasselbackaksi vaikka keskellä viikkoa. Näin hyvät potut ovat sitä paitsi ruoka itsessään, eikä niiden sivuun tarvita kuin vihreää salaattia.  

Hasselbackan perunoiden valmistaminen oli niin kiehtovaa, että taisin oppia niiden valmistamisen kauan ennen perunamuusin tekoa. Isä opetti viipaloimaan potut ohuenohuiksi suikaleiksi ja sen, että perunaksi kannattaa valita kiinteä lajike. Mutta tällä viikolla mullistin kaiken muun. 

Ensiksikin: moni on kuullut vinkin, että Hasselbackoja viipaloidessa olisi hyvä laittaa peruna puulusikkaan, jonka avulla saa leikattua hyvät, syvät viillot, ilman että leikkaa perunan vahingossa halki. Ihan hyvä ajatus sinänsä, mutta en ole koskaan pitänyt tästä vinkistä, sillä puinen lusikka on materiaaliltaan pehmeä eikä kestä terävän veitsen viiltoja. Miksi ihmeessä haluaisin pilata hyvän, vuosia palevlleen puulusikan muutaman potun vuoksi? Olen leikannut aina pottuni ilman vempeleitä ja työ on vienyt kaksi kertaa enemmän aikaa, koska on pitänyt olla todella huolellinen. 

Kunnes minulla välähti: muoviset syömäpuikot! Ne ovat kovaa materiaalia, joka ei veitsestä säikähdä ja joka ei kuitenkaan vahingoita veistä. Ja kappas, kikkahan toimi mainiosti! Puikot estävät veitseä menemästä ihan perunan pohjaan asti ja pystyin keskittymään millinohuiden viiltojen leikkaamiseen. 

Toinen oivallukseni liittyi uunivuokaan. Tällä kertaa nimittäin päädyin paistamaan perunat uuniin rautapannussa, ihan vain siksi että rautapannu oli käsillä, kun oli aika laittaa potut uuniin. Lopputuloksesta tuli herkumpi kuin koskaan aiemmin, sillä hasselbackat rapeutuivat myös pohjasta! 

Tässä siis kaksi kikkaa, joita ilman en enää koskaan tule valmistamaan Hasselbackan perunoita: muoviset syömäpuikot leikkaamisen avuksi ja rautapannu pottujen paistamiseen. Kokeile sinäkin! 

Hasselbackan perunat

4:lle
  • 8 kiinteää perunaa
  • huoneenlämpöistä voita 
  • suolaa
  • (halutessasi salvianlehtiä, leivänmuruja tai parmesanjuustoa)

 

Kuori perunat. Aseta kaksi muovista syömäpuikkoa leikkuulaudalle vierekkäin ja aseta peruna niiden väliin. Voit leikata perunan pohjasta ohuen viipaleen pois, jotta se pysyy paikoillaan paremmin. 

Leikkaa terävällä veitsellä perunaan 1mm paksuja viiltoja alas puikkoihin saakka – perunan ylöspäin kaartuvat päädyt joutuu kuitenkin leikkaamaan varovaisesti silmäpelillä. 

Laita perunat rautapannuun viillot ylöspäin ja hiero kuhunkin perunaan 1 rkl huoneenlämpöistä voita. Mausta suolalla, ripottele päälle myös halutessasi leivänmuruja tai parmesanjuustoa. Paista 200-asteisessa uunissa 45 min – 1 h, kunnes pottujen pinta on ruskistunut. Jos haluat käyttää mausteena salvianlehtiä, sujauta jokaiseen pottuun 1–2 salvian lehteä kun paistoaikaa on enää 15 minuuttia. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Hellu
1/1 | 

Itse olen törmännyt vinkkiin, että käyttää bambuisia grillitikkuja, toimii myös!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janssonin kiusaus on ruoka, jota en vaan muista kokata tarpeeksi. Mutta kun kiusauksen himo iskee, en saa sitä pois mielestä muulla tavoin kuin valmistamalla satsin! Olin varautunut syömään koko vuoan itse, mutta tällä kertaa sain käännytettyä ruoan pariin myös muun perheen. 

Janssonin kiusaus on siitä kiva ruoka, että yleensä lähes kaikki ainekset löytyvät kaapista. Anjoviksia minulla on aina, koska käytän niitä usein ruoanlaitossa ja yleensä vihanneslokerosta löytyy myös pottuja. Kaupasta ei siis tarvitse kuin hakea kermat ja ruoan saa pöytään tunnissa. 

Tällä kertaa päätin kokeilla ensimmäistä kertaa pakastettuja perunasuikaleita - näin säästäisin aikaa kun keittiön saisi nopeammin siistiksi ennen lapsen noutoa päiväkodista. Ja päätin myös kokeilla mitä kiusaus tykkäisi, jos siihen lisäisi purjoa, kun sellainen kerran pyöri vihanneslokerossa, silläkin uhalla että nyt olin kajoamassa yhteen perinneruokasuosikkiin. Mutta arkena ei aleta nipottamaan.  

Purjolla saa ruokiin sipulin makua, mutta kevyemmin ja makeammin. Joten jos sipuli on vihannes joka ei kuulu mieleisiisi, kokeile korvata se purjolla!

Anjovispurnukasta kannattaa käyttää liemetkin, jos käytät ihan perinteistä markettianjovista (elikkä matjesliemeen säilöttyä sardellia). Fileet asettelin ruoan päälle, ne sekoittuvat pottujen joukkoon ruokaa annostellessa ja hajoavat ihan pienenpieniksi. 

Kiusaus valmistui pakastepottujen ansiosta helposti ja purjo toi ruokaan lisää mehevyyttä ja tasoja. Mieheni, joka ei ole pitänyt tästä ruoasta sanoi että tämän version ansiosta hänen usko Janssonin kiusaukseen palasi ja saisin tehdä tätä useamminkin. Ah miten ihanaa, taas yksi kiusauskäännynnäinen! <3 

...Siitä olen kuitenkin varma, että ensi kerralla en vedä mutkia suoraksi perunoiden suhteen ja käytä pakastesuikaleita, vaan teen kiusaukseni ihan oikeista, kiinteistä potuista käsin leikkamalla. Sillä niin käteviä kuin pakastepotut ovatkin, mikään ei voita sitä rapsakkaa pintaa joka tulee kiusaukseen raaoilla potuilla kokaten. 

Alla olevassa reseptissä suhteet on nyt tehty pussipottujen mukaan, olen arvioinut kiinteiden pottujen määrän tähän, mutta lisää tarvittaessa nesteen määrää jos potut tuntuvat tarvitsevan sitä. 

Janssonin kiusaus

valmistusaika 1h
neljälle
  • 2 pss pakastettuja perunasuikaleita (tai 800g kiinteitä perunoita kuorittuna ja suikaloituna)
  • 1 purjo
  • 1 prk anjoviksia
  • 3 dl kuohukermaa
  • voita

 

Puolita purjo pituussuunnassa, pese huolellisesti ja suikaloi. Lämmitä voi pannulla ja kuullota purjot pehmeiksi.

Voitele uunivuoka voilla, kaada perunasuikaleet ja purjo vuokaan. Yhdistä kerma ja anjovisten liemi, sekoita ja kaada perunoiden päälle. Tasoita vuoan pinta ja asettele lopuksi anjovisfileet vuoan päälle. 

Paahda kiusausta 200-asteisessa uunissa, kunnes se on pinnasta ruskistunut, noin 30 minuuttia. Jos teet ruoan raaoista potuista, paista vuokaa ensin 180 asteessa 30-50 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Nosta sen jälkeen lämpö 225 asteeseen grillivastuksin ja paahda kunnes pinta on ruskistunut. 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Kalalautaset löytyivät Kap Kaupungista, joka on todellinen antiikin ja keräilijän paratiisi! Nämä ovat kuitenkin brittiläiset, Shorter & Sonin viime vuosisadan puolivälissä valmistamia ja niitä löytyy pilvin pimein esimerkiksi eBaystä tai Etsystä, vieläpä hyvään hintaan!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat