Kirjoitukset avainsanalla paprika

Kiireisen ja työntäyteisen viikonlopun kruunasi perjantaina kokattu vuokaruoka, josta riitti ruokaa kolmelle aterialle. Broileilla täytetyt paprikani saivat makunsa Lähi-idän mausteista sekä harissatahnasta ja koko ruoan kruunasi tuhti tomaatti-kikhernekastike, jonka alla paprikat muhivat uunissa kypsiksi.

Resepti sai alkunsa Lidlin vihannesosastolla, jossa silmääni sattui laatikollinen kauniinpunaisia, isoja suippopaprikoita. Ei niitä lituskaisia, joita myydään kahden pakkauksissa, vaan sellaisia joita olin nähnyt Unkarissa ja myös oppinut vuosia sitten valmistamaan unkarilaisen kokin opetuksessa. Lappasin paprikoita koriini ja päätin kehittää klassisesta uunipaprikasta kevyemmän ja omaan makuuni sopivamman version. 

Paprikat saivat sisäänsä broilerin jauhelihatäytteen. Täytetyissä paprikoissa on tärkeää käyttää nimenomaan raakaa lihaa, sillä kypsyessään se on se 'liima', joka pitää koko herkun kasassa. Olen nimittäin nähnyt tarjottavan sellaisiakin versioita, joissa paprika täytetään paistetulla jauhelihalla, joka sitten paprikaa syödessä leviää ympäri lautasta. Näitä paprikoita voi kypsentämiseen jälkeen vaikka viipaloida ohuesti ja ladata patongin väliin, jos haluaa tehdä itselleen herkullista herkumman retkievään! 

Broilerin jauhelihan maustoin harissatahnalla, joka oli tarttunut aiemmin viikolla kaupasta – maustaminen on helppoa laadukkaalla maustetahnalla! Poikkesin perinteisestä uunipaprikasta siinäkin, etten laittanut lihan sekaan riisiä tai keitettyä ohraa. Tästä versiosta tulisi vuoallinen ruokaa, jossa sivuun voisi sitten halutessaan keittää riisiä tai makaronia, vähän sen mukaan mitä itse tekisi mieli ja millä tuulella perheen pienin olisi. 


Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 
Perinteinen täytetty paprika kypsennetään tilkassa lihalientä, mutta omille paprikoilleni tein pikaisen tomaattikastikkeen, jonka alla ne muhivat uunissa kypsiksi. Koko vuoan viimeisteli päälle murenneltu kotijuusto, mutta tähän sopisi mainiosti myös fetajuusto. 

Tämä ruoka vaan parani päivä päivältä. Perjantaina söimme täytettyjä paprikoita vaalean leivän kanssa, lauantaina sivuun tehtiin salaatti pavuista ja kurkusta. Sunnuntaina jäljellä oli enää yksi täytetty paprika, jonka leikkasin viipaleiksi ja tarjosin kaikkien muidenkin kaapista löytyneiden ruoantähteiden kanssa. Koko ruoka meni viimeistä palaa myöten ja nyt kirjaankin tässä reseptin teille, sekä myös vähän itselleni muistoksi, sillä mieheni sanoi että palautin tällä ruoalla hänen uskonsa täytettyihin paprikoihin! 

Broilerilla täytetyt uunipaprikat ja kikhernekastike

6:lle

valmistusaika 15 min. + 45 min. uunissa

  • 6 suippopaprikaa tai pientä punaista paprikaa
  • 700 g broilerin jauhelihaa
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl harissatahnaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl kanelijauhetta
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 2 tl savupaprikajauhetta (makeaa)
  • 2 prk tomaattimurskaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 pkt (200g) kotijuustoa

Leikkaa suippoparikoista kanta pois, kaiva siemenet sisältä pienellä lusikalla ja huuhtele paprikat. Hienonna kevätsipulit ja sekoita ne, harissatahna ja suola broilerin jauhelihaan. 

Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa pannussa ja lisää siihen kuivat mausteet, paahda öljyssä kunnes ne alkavat tuoksumaan. Lisää tomaattimurskat ja valutetut kikherneet, sekoita, lisää suola ja hunaja ja keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. 

Täytä paprikat broilerin jauhelihalla, teelusikallinen kerrallaan ja pakaten jauhelihan tiiviisti paprikaan. Paras väline tähän on pitkävartinen teelusikka tai pyöreäkärkinen ruokaveitsi. Pakkaa paprikat täyteen ja tasoita yläreuna. Laita paprikat poikittain riviin uuninkestävään vuokaan. 

Kun tomaattikastike on kiehunut kasaan, tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Mausta mustapippurilla ainakin. Kaada kuuma kastike paprikoiden päälle. Siirtele paprikoita lusikalla vuoassa niin, että tomaattikastiketta valuu myös niiden väliin. Nosta vuoka 180-asteiseen uuniin ja paahda 40 minuuttia. 

Ota vuoka uunista, murenna päälle kotijuusto ja paahda vielä grillivastusten alla 220 asteessa muutama minuutti, kunnes juusto saa väriä ja pehmenee. 

Tarjoa leivän, riisin, tai vaikka quinoan kanssa. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat