Kirjoitukset avainsanalla kurkuma

Viikon päätteeksi on hyvä laittaa tulille iso kattilallinen keittoa. Sellaista hellivää, herkullista ja terveellistä soppaa, joka tuo maanantain lounastuntiin tai illan töistä paluuseen sopivaa kullankeltaista hohtoa. Unelmien soppa syntyy perunasta, kukkakaalista ja kurkumasta ja se on vahingossa myös vegaaninen. 

Keltainen kurkumakeitto sisältää aivan tavallisia kasviksia, mutta ei ole maultaan ihan tavanomainen: keiton hohtava väri ja maku tulevat inkivääristä, kurkumasta ja mausteista, jotka pyöräyttävät tusinavihannekset kukkakaalin ja perunan taivaalliseksi elämykseksi. 

Käytin keittoon kukkakaalista myös sen jalan ja lehdet. Nämä ovat lempi osiani tässä kasviksessa. Kuorin jalan kevyesti ja lehdet irroitan ja pesen ja laitan sivuun lisättäväksi keittoon ihan lopussa.

Kukkakaalin lisäksi laitoin tähän keittoon punaisia linssejä. Ne ovat linssiperheen herkimmin ylikeittyvät ja hajoavat linssit – parhaita esimerkiksi sosekeitoissa. Tässä keitossa niiden tehtävänä oli suurustaa liemi paksuksi. 

Kurkuman sanotaan tekevän hyvää ja se onkin ayurvedassa keskeinen lääkemauste. Kurkuman hyödyiksi luetellaan mm. ruoansulatuksen edesauttaminen, nivelten terveys, verensokerin hallinta ja immuunijärjestelmän parantaminen. -En voi väittää että itse söisin kurkumaa sen terveysvaikutusten vuoksi, vaan ihan siksi että pidän sen mausta ja väristä ja jos siitä hyötyy myös elimistöni, hyvä niin! 

Tähän keittoon kannattaa ostaa tuoretta kurkumaa, sitä saa ainakin isoista supermarketeista sekä luomuna Lidleistä. Tällä kertaa tein omani kuivalla kurkumajauheella joka myös käy, mutta kun ostat tuoreen kurkumajuuren palan, siitä riittää myös seuraavan aamun smoothieen tai raastettavaksi munakkaan päälle - luomukurkumaa voit käyttää myös kuorineen. Muista että kurkuma värjää herkästi, joten älä ainakaan käsittele sitä hienoimmalla käsintehdyllä leikkuulaudalla ja säilytä kurkumaruokia mieluiten lasisissa astioissa, sillä muovi imaisee keltaisen värin itseensä. 

Hyvää tekevä kurkumakeitto 

6 annosta
valmistusaika 25 minuuttia
  • 5 perunaa
  • ½ kukkakaali
  • 1 sipuli
  • 1 kourallinen pensaspapuja
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • vettä 3 purkillisen verran
  • 4 kukkurallista ruokalusikallista punaisia linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tl tuoretta kurkumaraastetta tai jauhettua kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • viimeistelyyn chililastuja

Kuori perunat ja paloittele ne. Irroita kukkakaalin nuput ja jaa ne suupalan kokoisiksi, leikkaa kuorittu jalka paloiksi ja irroita myös lehdet. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Pese pensaspavut ja nypi niistä kannat pois. Kuori inkivääri ja hienonna, kuori ja viipaloi valkosipulit. Laita pavut ja lehdet sivuun, laita muut kasvikset isoon kattilaan. 

Kaada kookosmaito kattilaan, mittaa sitten kookosmaitotölkillä 3 purkillista kylmää vettä keittoon, yhteensä 1,2 l vettä. Lisää punaiset linssit ja mausteet. 

Kiehauta ja keitä keittoa noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista liemen suolaisuus, lisää tarvittaessa, samoin halutessasi muita mausteita. Kun liemi on täydellistä, lisää pavut ja kukkakaalin lehdet ja keitä vielä minuutin verran. 

Tarjoa chililastujen kanssa. 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat