Kirjoitukset avainsanalla smushi

Vaikka tämän reseptin kehitin vuosia sitten, on se kullankallis joka kevät, kun jaan ystäville ideoita juhlatarjoiluihin. Lohismushit ovat simppelit valmistaa ja laittaa esille. Niiden juju on lainattu japanilaisista makisusheista, ja jos pidät kauniista pienistä syötävistä, kokeile tätä reseptiä!

Kehitin reseptin aikoinaan Pågenille, kun tutustuin ensimmäistä kertaa heidän leipiinsä. Limpukka on pehmeä ja ruotsalaiseen tyyliin makea ruisleipä, joka sisältää myös puolukkaa. Limpukka on antoisa leipä kokkailuun, koska se on niin pehmeä, joten siihen voi haukata helposti kylmänä ja lämpimänä. 

No mitä on smushit? Tanskalainen Royal Smushi -kahvila on kehittänyt nämä pienet suupalat, jotka ovat mini-smörrebrödejä, yhdellä suupalalla nautittaviksi tarkoitettuja leipäsiä. Kävimme vuosientakaisella Köpiksen-reissulla maistelemassa kahvilan herkkuja, jotka menivät jo ruokataiteen ja näpertelyn puolelle! 

Ja niin keksin, että Limpukasta voisi tehdä smusheja. Täyttää itse maustetulla tuorejuustolla ja kääriä graaviloheen kuin makirullan. Rulla yöksi jääkaappiin kelmuun käärittynä maustumaan ja juhlapäivänä suupaloiksi ja esille. Simppeliä! 

Alkuperäinen resepti löytyy täältä, sivuilla on sekä ihanan kesäisen riimihärkärullan että lohi-surimirullan ohjeet: https://pagen.fi/inspiration/reseptit/limpukkamakit/

Tällä kertaa halusin kuitenkin yksinkertaistaa ja täytin rullat tuorejuustolla ja kurkkuviipaleilla ja käärin loheen. Varsinkin jos omiin juhliin on tulossa sen seitsemää sorttia tarjottavaa, on parempi kun maut ovat selkeitä. Ja kyllähän juhlien valmisteluita helpottaa mitä suoraviivaisempia reseptejä aikoo kokata!  

Tuorejuuston voi maustaa ihan miten itse haluaa – tällä kertaa laitoin ruohosipulia – mutta wasabitahna, tilli tai piparjuurikin toimivat hyvin. Jätä valmiiksi maustetut tuorejuustot kaupan hyllylle ja mausta tuorejuusto itse; saat kaksinverroin maukkaampaa ja raikkaamman makuista tuorejuustoa! 

Valitse kaupassa mahdollisimman ohuita, mutta laakeita lohisiivuja, jotta kääriminen olisi helpompaa. Käytä käärimisessä sushin käärimisestä tuttua tekniikkaa, mutta laita bambumaton sijasta kelmu, johon rulla myös lopuksi kääritään jääkaapissa muhimista varten. Reseptin perässä seuraa muutama kuva työvaiheista. 

Alla olevalla reseptillä tulee kaksi tankoa, josta kustakin tulee noin 10 palaa. Eli 20 suupalaa. Tuorejuustoa jää tässä yli, mutta ainakin meillä sitä on sivelty voileipien väliin ja syöty myös grilliruoan kanssa. 

Lohismushit

n. 20 palaa
  • n. 400 g kylmäsavulohta tai graavilohta
  • 4 viipaletta Pågen Limpukkaa
  • 1 pkt (200g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 rkl hienonnettua ruohosipulia (tai wasabia, tuoretta tilliä, piparjuurta, mätitahnaa...)
  • kurkkua, kuorittuna ja ohuiksi viipaleiksi leikattuna
  • koristeeksi yrttejä ja seesaminsiemeniä

Sekoita ruohosipuli (tai haluamasi mausteet) tuorejuustoon. Voitele kaksi limpukkaviipaletta n. ½ cm kerroksella tuorejuustoa, paina niille kevyesti toisista paloista kannet jotta saat kaksi paksua veileipää. Leikkaa voileivät pituussuunnassa kahdeksi tangoksi ja siisti reunat pois. Tasoita tangot veitsellä niin että saat yhdistettyä aina kaksi tankoa yhdeksi pitkäksi. 

Levitä iso pala kelmua leikkuulaudalle. Tee lohiviipaleista kelmulle suorakaiteen muotoinen levy niin, että palat menevät kevyesti päälekkäin. Koon olisi hyvä olla leipätankojen pituinen ja noin 15cm korkea, jotta lohi riittää leipärullien ymärille.

Asettele leipätangot lohen reunalle lähelle itseäsi ja lähde kierittämään rullaksi kelmun avulla. Vedä kelmu pois rullan välistä kun saavutat puolenvälin, jotta se ei rullaannu täytteiden väliin. Lopuksi kääri kelmu tiukasti koko tangon ympärille ja laita leipätangot jääkaappiin tarjottimen päälle vetäytymään. 

Juhlapäivänä avaa kelmu ja leikkaa tangot terävällä veitsellä suupaloiksi. Pyyhi veistä palojen leikkaamisen välillä märällä keittiöliinalla, jotta se ei takerru loheen ja palat pysyvät siisteinä. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat