Kirjoitukset avainsanalla rypsiöljy

Kaupallinen yhteistyö
Yhteystyössä Keiju:n kanssa

Joka kesän ensimmäinen grilliateria jää mieleen. Tänä vuonna mökki laitettiin kesäkuntoon kreikkalaisilla mauilla siivitettynä ja grillasin aivan ihanan lämpimän kesäkurpitsasalaatin. Sitä valmistaessa tuli mieleen miten helppoa kasvisten grillaaminen oikein onkaan. Silti tänäkin kesänä monilla mökeillä uitetaan kasviksia ihan turhaan grillikastikkeissa ja marinadeissa, kun vähemmälläkin vaivalla saisi enemmän makua. Tässä tulee vihannesten grillaamisen ABC! 

 

On aika korkata mökki ja ottaa vastaan kuumat kesäviikonloput sekä sateiset vapaapäivät kesämökin vällyjen alla. Räsymatot tampataan, ikkunat pestään ja keittiö varustellaan taas valmiiksi kesäruokien kokkailuille. Meidän pieni kesäasuttava mökki järven rannalla on rentoilun päämaja. Täällä elämä pyörii ruoan, saunomisen ja ulkonaluumuilun ympärillä. 

Kesäkeittiöni on simppeli, mutta toimiva!
Kesäkeittiöni on simppeli, mutta toimiva!

Tänäkin kesänä grillataan ja otetaan kaikki irti mahdollisuudesta kokkailla ulkoilmassa. Meidän mökillä kesäkeittiön virkaa toimittaa pieni grilli ja sen viereen viritetty vanha klaffipöytä, joka toimii sekä kokin että tiskaajan työtasona. Kernimuovilla päällystetty pöytä on peräisin vuosikymmeniä ennen minun tuloani tähän perheeseen. Kesä alkaa kun nostan sen nojaamasta puukasan vierestä keskelle pihaa ja pyyhin puhtaaksi hämähäkin seiteistä. 

Mökille kannamme joka kesän aluksi uudet tarvikkeet. Tuodaan pastaa, tölkkielintarvikkeita, vissyä ja aina uudet öljyt, mausteet ja soosit. Koko keittiö nimittäin tyhjennetään talveksi. Hiirille ja oraville soisin pienen siivun omistani, vaan jyrsijöitä haitallisempaa kuiville elintarvikkeille ja kastikkeille on mökin ilmasto. 

Öljyt, sinapit, paprikajauheet ja suolat eivät avaamisen jälkeen kestä talven yli. Lämpötilan vaihtelut, kostea ilma ja valo heikentävät niiden makua. Mieluummin otan syksyllä kaiken kotiin kaupunkiin ja käytän talven aikana pois, kuin maustan taas seuraavana kesänä vuosikerta-kardemummalla, joka maistuu talven jäljiltä enää pahvilta. 

Mausteista kannattaa ottaa vain ne mitä sinä oikeasti käytät ruoanlaitossasi. Jokaista sorttia ei tarvitse olla. 

Öljyistä ehdoton on rypsiöljy. Sillä sivelen grillattavat lihat ja kasvikset, mutta myös sipaisen muutaman tipan muurinpohjapannuun joka käytön jälkeen, jotta pannu pysyy käyttövalmiina seuraavaan kertaan. Joka kevät ohjelmassa on myös grillin huolto, jolloin rypsiöljy viimeistelee hinkattujen grilliritilöiden pinnan. 

Rypsiöljyistä ruoanlaittoon klassisen rypsin lisäksi tykkään käyttää maukasta kylmäpuristettua rypsiöljyä maustamiseen ja salaatinkastikkeisiin. Uusi tuttavuus on sitruunalla maustettu rypsiöljy, jolla voi myös paistaa. Muita mökkielämään sopivia öljyjä löytyy täältä lisää!

Mausteita ei tarvitse ostaa kokonaisia uusia purtiloita, riittää kun ottaa sen verran mitä kauden aikana käyttää – on helpompaa täydentää suosituimpien mausteiden varastoja kuin ihmetellä syksyllä kaupungissa miten saa käytettyä kaksi purkillista kurkumaa ennen kuin ne vanhenevat. 
Mausteita ei tarvitse ostaa kokonaisia uusia purtiloita, riittää kun ottaa sen verran mitä kauden aikana käyttää – on helpompaa täydentää suosituimpien mausteiden varastoja kuin ihmetellä syksyllä kaupungissa miten saa käytettyä kaksi purkillista kurkumaa ennen kuin ne vanhenevat. 

No miten sitten käytän öljyjä ja kaikkia mökille kantamiani mausteita? Marinadit ovat ehdottomasti paikallaan grillattaville lihoille ja jauhelihakebakot saavat omat mausteensa, mutta ihan oma juttunsa on kasvikset. Niitä ei nimittäin kannata marinoida laisinkaan. 

Suolaa lukuun ottamatta mausteiden imeyttäminen raakoihin vihanneksiin on aika vaikeaa ja jopa ihan turhaa, kun marinadi hulahtaa kuitenkin heti pois vihannesten liukkaasta pinnasta kun nostat ne grilliin. Sen sijaan että heittäisin marinadini harakoille ennen kasvisten lisäämistä grilliin, lisään makukastikkeen kasviksiin vasta sen jälkeen kun olen paahtanut ne kypsiksi. Kuumat, kypsät kasvikset oikein imaisevat itseensä makuaineita ja esimarinoinnin sijasta grillin äärelle kannattaakin varata aikaa kasvisten jälkimaustamiseen. 

Rypsiöljyä kuluu kesäkeittiössäni. Ennen grillauksen aloitusta kaadan sitä valmiiksi kippoon, josta öljyä on helppo sivellä grillattavien päälle tai suoraan grillin ritilöille estämään ruokien takertumista.
Rypsiöljyä kuluu kesäkeittiössäni. Ennen grillauksen aloitusta kaadan sitä valmiiksi kippoon, josta öljyä on helppo sivellä grillattavien päälle tai suoraan grillin ritilöille estämään ruokien takertumista.

Kasvisten grillaamisessa on tärkeää sivellä ne öljyllä. Öljy pitää kasviksen pinnan kosteana, auttaa sen pintaa paahtumaan ja estää kosteaa kasvista, kuten leikattua kesäkurpitsaa takertumasta grillin ritilään.
Kasvisten grillaamisessa on tärkeää sivellä ne öljyllä. Öljy pitää kasviksen pinnan kosteana, auttaa sen pintaa paahtumaan ja estää kosteaa kasvista, kuten leikattua kesäkurpitsaa takertumasta grillin ritilään.

Ennen grillaamista pikkusormet voivat ripotella kasviksien leikatuille pinnoille suolaa.
Ennen grillaamista pikkusormet voivat ripotella kasviksien leikatuille pinnoille suolaa.

Toinen tapa maustaa grillikasviksia on tehdä niille sivelykastike, jota voidellaan kasviksiin sitä mukaa kun ne grillaantuvat. Sivelykastikkeeseen olisi hyvä lisätä sokeria tai hunajaa, joka auttaa kastikkeen takertumista paahtuvan kasviksen pintaan. 

Lue alta mun vihannesten grillauksen ABC. Syventäviä tietoja löytyy osoitteesta https://www.keiju.fi/oljyakatemia/kurssi-6-grillauksen-perusperiaatteet/ jossa voit myös suorittaa öljyakatemian grillauskurssin, oppia muitakin kullanarvoisia kokkausvinkkejä ja jopa voittaa tuotepalkintoja. 

Vihannesten grillaamisen ABC:n jälkeen sormesi varmasti syyhyävät päästä grillin ääreen? Kokeilepa seuraavalla kerralla lämmintä kesäkurpitsasalaattiani, löydät sen reseptin jutun lopusta! Mukana myös lammaskebakkojen ja hurmaavan tomaattikastikkeen ohje. 

VIHANNESTEN GRILLAAMISEN ABC

  • Harvaa vihannesta kannattaa marinoida. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (esim. herkkusienet) raaka vihannes ei ime itseensä marinadin aineksia, joten marinointi on mausteiden ja ajan hukkaan heittämistä.
  • Ennen grillausta voitele kasvikset rypsiöljyllä joka estää niiden kuivumisen ja auttaa paahtamisessa. Suolaa voi ripotella leikkauspinnoille. 
  • Kasvikset kannattaa maustaa vasta grillaamisen jälkeen, eli nosta grillatut vihannekset vuokaan ja lisää maustekastike tai mausta sitruunalla/etikalla, mausteilla ja yrtiellä ja tarjoa. Toinen tapa on sivellä kasviksia grillaamisen aikana grillauskastikkeella; sivele kastike kuuman kasviksen pintaan ja kääntele kasviksia usein ja sivele kastike aina juuri käännetylle pinnalle. 
  • Kasvikset, kuten lihakin tarvitsevat onnistuakseen kuuman grillin tai kunnon hiilloksen. Malta siis odottaa että grilli on valmis ennen kuin lisäät kasvikset.  
  • Huomioi että vihanneksissa voi mennä kauemmin kuin lihoissa kuten pihvit tai makkarat. Etenkin ’kovat’ vihannekset kuten paprika, sipuli, maissi ja kokonaisena grillattu munakoiso ottavat kypsyäkseen kymmenestä minuutista puoleen tuntiin. 
  • Älä anna liekkien nuolla grillattavia vihanneksia. Liekki nokeaa vihannesten pinnan eikä noki maistu hyvältä. Noki on eri asia kuin tummaksi paahtunut pinta lihassa ja kasviksissa. Jos liekit alkavat nousemaan, nosta grillattavat ruoat sivuun tai grillin ’piippuhyllylle’ ja odota liekkien laantumista.

 

Sivelen myös aina pihvit ja lihat rypsiöljyllä ennen grilliin laittamista.
Sivelen myös aina pihvit ja lihat rypsiöljyllä ennen grilliin laittamista.


Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. 
Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. 

LÄMMIN KESÄKURPITSASALAATTI

  • 2 kesäkurpitsaa
  • n. 3 rkl Keiju rypsiöljyä
  • suolaa
  • 100 g fetajuustoa
  • minttua
  • ½ sitruuna
  • (mausteita, esim. juustokuminansiemeniä & chililastuja tai mustapippuria ja seesaminsiemeniä)

Leikkaa kesäkurpitsat keskeltä kahtia ja puolikkaat pituussuunnassa kolmeen, reilun sentin paksuun viipaleeseen. Asettele viipaleet leikkuulaudalle leikkauspinta ylöspäin. Voitele palat rypsiöljyllä ja mausta suolalla. 

Nosta kesäkurpitsaviipaleet grilliin öljytty puoli alaspäin. Voitele viipaleiden paahtuessa myös toinen puoli. Grillaa kuumassa grillissä noin 2 minuuttia, tai kunnes viipaleet ovat paahtuneet, käännä ja paahda myös toiselta puolelta. 

Nosta viipaleet tarjoiluvadille. Purista kesäkurpitsoille sitruunamehua ja murusta fetajuusto kesäkurpitsojen päälle. Viimeistele repimällä päälle tuoretta minttua ja ripottelemalla kesäkurpitsaviipaleiden päälle rouheita mausteita. 

 

LAMMASKEBAKOT & TOMAATTIKASTIKE

  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 1 valkosipulin kynsi, raastettuna
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • Keiju rypsiöljyä grillaamiseen

Tomaattikastike

  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 punainen paprika
  • 1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
  • n. 2 rkl sitruunan mehua
  • n. 2 rkl Keiju tomaatti, valkosipuli & yrttiöljyä

Yhdistä jauheliha, valkosipuli, kuivat mausteet, korppujauhot ja kananmuna kulhossa. Sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan. 

Tee tomaattikastike. Laita saksanpähkinät likoamaan lämpimään veteen puoleksi tunniksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja pilko muutamaan osaan. Valuta aurinkokuivatut tomaatit siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta saksanpähkinät. Laita kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Käynnistä tehosekoitin ja jauha sileäksi tahnaksi, samalla lisäten öljyä ohuena norona kunnes saat pehmeän tahnamaisen koostumuksen. Laita jääkaappiin vetäytymään. 

Muotoile jauhelihasta 4-6 kebakkoa ja laita vartaisiin. Sivele kebakot rypsiöljyllä jotta ne eivät takerru grillin ritilöihin. Grillaa kebakot kuumassa grillissä kypsiksi, käännellen kebakkoja jotta ne ruskistuvat joka puolelta. Tarjoa kylmän kastikkeen kera. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat