- kaupallinen yhteistyö: JP. Chenet - 

Onko parempaa tapaa nauttia merellisestä Helsingistä kuin suunnata sen upeille rannoille grillaamaan ja nauttimaan auringosta? Kutsuin ystäväni Itä-Helsinkiin merenrantaan piknikille, otin mukaani perheemme mukana jo 30 vuotta kulkeneen matkagrillin ja pakkasin koriin ruokaa, kylmää valkoviiniä ja muutaman viltin. 

Piknikille on parasta valita ruokia, jotka on helppo kuljettaa paikalle ja helppo myös syödä pois, joten herkullisuus on – yllätys, yllätys – tärkeää! Retkiolosuhteet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että pitää tyytyä kertakäyttöastioihin tai vanhaan kunnon patonkiin ja tuorejuustoon. Otan omalle piknikilleni aina oikeat astiat, ja jos siltä tuntuu ja säät sen sallivat, pidän vaikka grillibileet rannalla! Se ei ole homma eikä mikään, kun ruuat on suunniteltu hyvin ja pitää mielessä kivan ja vaivattoman seurustelun.

Tälle piknikille hain inspiraationi hedelmistä. Torit ovat nyt pullollaan aprikooseja, kirsikoita ja mansikoita. Hedelmien hehkuvista väreistä ja monivivahteisista mauista syntyi Lähi-idän mausteilla ryyditetty grillimenu. 

Tiesitkö, että paras sangria syntyy, kun viini ei ole ihan rutikuivaa? JP. Chenet Medium Sweet on raikas ja hedelmäinen viini, josta tulee huippukaunis skoolattava, kun sen kanssa tarjoaa hedelmäjääpaloja. Hedelmäpalat jäädytin ihan tavallisessa jääpalarasiassa ja kuljetin pienessä kylmälaukussa mukanani piknikille. Ystäväni saivat itse tehdä drinkit kalliolle kyhätyllä juomapisteellä. Simppeli, sangrian maailmasta ammentava juhlajuoma teki piknikistämme erityisen kesäisen, ja se oli nappivalinta grilliltä valmistuvien, mausteisten sormisyötävien kanssa.  

Oli grillattuja nektariineja kinkulla sekä appelsiinikanavartaita, jotka viimeisteltiin rapealla pistaasimausteella sekä harissatahnalla maustettua porkkanatahnaa, johon dipattiin rapeaa pitaleipää...

Lähes kaikki me saatiin syötyä, viimeiset nektariinit käärittiin talouspaperiin ja laitettiin käsilaukkuun myöhempää napostelua varten ja roskat korjasimme mukaan otettuun pussiin ja kiikutimme roskiksiin. Laatikkoviini oli luonnollinen valinta rantakallioille ja taas kerran tuli taputettua itseä olalle myös siitä, että kun korjasimme päivän päätteeksi luumme, kantamukset olivat kevyitä. 

Kanavartaat olin marinoinut ja laittanut varrastikkuihin jo valmiiksi. Minikokoisena ne kypsyvät nopeasti ja sopivat sikäli täydellisesti retkiolosuhteisiin.
Kanavartaat olin marinoinut ja laittanut varrastikkuihin jo valmiiksi. Minikokoisena ne kypsyvät nopeasti ja sopivat sikäli täydellisesti retkiolosuhteisiin.

Kanavartaiden viimeistelyyn tarkoitettu pistaasiseos aateloi vartaiden mausteisuuden ja toi ihania sävyjä esiin valkoviinistä. 
Kanavartaiden viimeistelyyn tarkoitettu pistaasiseos aateloi vartaiden mausteisuuden ja toi ihania sävyjä esiin valkoviinistä. 

Grillatut pitaleivät viimeistelin lipstikkasuolalla, jota on kaapissani nyt yllinkyllin, kiitos lipstikkapuskani. Tässä teillekin loistava tapa käyttää lipstikkasuolaa, jonka reseptin jaoin aiemmassa blogipostauksessani. Porkkanadipin tein valmiiksi jo edellisenä päivänä ja se kulki mukaan piknikille jo valmiiksi tarjoilukulhossa. 
Grillatut pitaleivät viimeistelin lipstikkasuolalla, jota on kaapissani nyt yllinkyllin, kiitos lipstikkapuskani. Tässä teillekin loistava tapa käyttää lipstikkasuolaa, jonka reseptin jaoin aiemmassa blogipostauksessani. Porkkanadipin tein valmiiksi jo edellisenä päivänä ja se kulki mukaan piknikille jo valmiiksi tarjoilukulhossa. 

Saksalaiseen Schwartzwaldin kinkkuun käärityt nektariinit olivat superherkullinen makupari viinin kanssa. Leikkasin nektariinit kotona valmiiksi lohkoiksi ja käärin kinkkuun vasta grillin ääressä. 
Saksalaiseen Schwartzwaldin kinkkuun käärityt nektariinit olivat superherkullinen makupari viinin kanssa. Leikkasin nektariinit kotona valmiiksi lohkoiksi ja käärin kinkkuun vasta grillin ääressä. 

Kinkkuun käärityt grillinektariinit

  • 3 nektariinia
  • 16 viipaletta Schwarzwaldin kinkkua 
  • granaattiomenasiirappia

Leikkaa nektariinit 5–6 lohkoon, kääri kinkkuun, kiinnitä kinkku hammastikulla ja grillaa rapeiksi joka puolelta. Valuta päälle granaattiomenasiirappia. 

Appelsiinikanavartaat

  • 1 pkt (600 g) broilerin paistileikkeitä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ½ appelsiinin mehu
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä

pistaasimausteseos:

  • 1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 2 tl ruokosokeria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 appelsiinin kuoriraaste

Raasta ensin pieneen kulhoon appelsiinin kuori. Laita sitten kanat marinadiin: leikkaa paistileikkeet 3–4 suikaleeseen pituussuunnassa ja laita kulhoon. Mausta suolalla ja raasta sekaan valkosipulin kynnet. Puolita appelsiini ja purista puolikkaan mehu appelsiinien joukkoon, lisää oliiviöljy, sekoita ja anna marinoitua kylmässä muutaman tunnin. 

Tee pistaasimausteseos. Hiero korianterinsiemenet morttelissa murskaksi, lisää pistaasit ja ruokosokeri ja jauha kunnes pistaasit ovat karkeaa rouhetta. Lisää juustokumina, savupaprikajauhe ja suola ja sekoita. Kaada appelsiinin kuoriraasteen päälle ja sekoita. Purkita ja pakkaa mukaan piknikille. 

Laita kanasuikaleet tiiviisti varrastikkuihin, pieni kieputtelu ja pujottelu on tarpeen, jotta kanasuikaleet saa tikkuihin hyvin kiinni. 

Grillaa vartaat hiilloksilla noin 4 minuuttia / puoli tai kunnes ne ovat ruskistuneet ja kypsyneet. 

Porkkana-harissadippi

  • 5 keskikokoista porkkanaa
  • 1 dl kuorittuja manteleita 
  • ½ sitruunan mehu
  • 1–2 tl harissatahnaa
  • ½ valkosipulin kynsi
  • ¼ dl oliiviöljyä + lisää viimeistelyyn
  • ripaus suolaa
  • lehtipersiljaa

Kuori ja paloittele porkkanat muutamaan osaan ja laita kattilaan, peitä kylmällä vedellä. Keitä porkkanat pehmeiksi, 15–20 minuuttia. 

Levitä mantelit pienelle uuninkestävälle pellille tai leivinpaperille ja paahda 160-asteisessa uunissa 10 minuuttia tai kunnes ne ovat paahtuneet kullankeltaisiksi. (Laita munakello soimaan, tämä on minun kompastuskiveni ja unohdan aina muuten pähkinät uuniin, ja ne paahtuvat liian tummiksi ja kitkeriksi!). Kun mantelit ovat paahtuneet, ota 6 mantelia sivuun koristelua varten ja käytä loput porkkanadippiin. 

Laita keitetyt porkkanat ja noin 1 dl niiden keitinlintä tehosekoittimeen, lisää sitruunan mehu, mantelit, harissatahna, valkosipuli ja oliiviöljy ja soseuta sileäksi. Lisää tarvittaessa porkkanoiden keitinvettä, jotta saat sileän ja levittyvän dipin. Mausta suolalla. 

Levitä porkkanadippi laakeaan kulhoon ja koristele murskatuilla manteleilla, oliiviöljyllä ja lehtipersiljalla. 

Tarjoa grillissä paahdettujen pitaleipäpalojen kera. 

Grillatut pitaleipäpalat

Voitele pitäleivät kvyesti oliiviöljyllä ja grillaa molemmin puolin rapeiksi. Ripottele kuumien leipien päälle lipstikkasuolaa, ja leikkaa ne veitsellä tai pizzaleikkurilla suikaleiksi. 

 

- kaupallinen yhteistyö: JP. Chenet -

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram