Kaupallinen yhteistyö

Tänään ilahduin niin valtavasti, kun näin mateen pötköttelemässä supermarketin kalatiskissä - jes, nyt on taas hyvä syy syödä kalaa! Minun kaltaiselle ruoanlaittajalle on hyvä, että sesonkikalat muistuttavat minua siitä miten ihanaa kala onkaan. Sesonkiruoka nyt muutenkin rytmittää kivasti ruokavuotta ja tammikuussa on mainio aika nostaa jalustalle made. 

 

Meillä syödään kyllä aivan liian vähän kalaa, vaikkei minulla ole mitään syytä välttää sitä. Suosikkifisuja on monia: turska, silakka, silli sekä hauki/kuha/made, mutta häpeäkseni tunnustan etten syö kalaa edes joka viikko. Miksi? Ehkä koska työni vuoksi me syödään aika pitkälti joko jämiä mun työkeikoilta tai sellaisia ruokia, joita valmistaakseen riittää kurkkaus pakastimeen tai kuivakaappiin. Todella harvoin tulen kaupasta jonkun tuoretuotteen kanssa joka pitää valmistaa samana päivänä ja sellainen raaka-ainehan kala tuppaa olemaan; kun kotiin kantaa kalan, ei kyllä tosiaankaan voikaan heittää sitä jääkaapin perälle jos tuleekin illaksi muita suunnitelmia tai muistaa jonkun tekemättömän työjutun. Siksi varmaan meillä eniten syötyjä kaloja on silli ja anjovis - molemmat fisuja jotka säilyvät jääkaapissa kuukausia. 

Tänään kun made sitten moikkaili mulle kaupassa muistin yhden suosikkiresepteistäni - aasialaisen madekeiton! Tein tämän aikoinaan DNA:n asiakaslehteen teemalla tammikuun terveelliset. Tässä keitossa on kirkas ja simppeli liemi, joka saa lisäpotkua mateen roippeista. Tämä on hurjan terveellinen ja sopii myös mainiosti kevennysruoaksi. 

Nappaa siis seuraavalla kauppareissulla made kainaloosi! Ja jos suunnitelmat muuttuu, niin keitonhan voi esivalmistella jo hyvissä ajoin jääkaappiin, tsekkaa mun vinkin reseptin perästä!

Made-nuudelikeitto

neljälle, valmistusaika 30 min. 
  • 2 keskikokoista nyljettyä madetta
  • 100 g shiitakesieniä
  • 1,5 l kalalientä
  • 3 kevätsipulin vartta
  • 5 cm pätkä inkivääriä, kuorittuna
  • n. 120 g nuudeleita (esim. sobanuudeleita tai riisinuudeleita)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 tl fariinisokeria
  • (ripaus suolaa)
  • vihreää chiliä 
  • 160 g kiinankaalia (1/4 osa)
  • 2 tl seesamiöljyä

Hienonna kevätsipuli ohuiksi renkaiksi ja leikkaa inkivääri ohuen ohuiksi tikuiksi. Leikkaa isoimmat siitakesienet keskeltä puoliksi, säästä pienemmän sellaisenaan. 

Fileoi mateesta selkälihat ja paloittele. Laita rangat, kalaliemi ja siitakesienet kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja nosta kalan rangat pihdeillä liemestä ja heitä pois. Kuori mahdollinen pinnalle kertynyt vaahto pois lusikalla. Mausta liemi soijakastikkeella, kalakastikkeella ja fariinisokerilla ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Lisää puolet inkivääritikuista ja puolet kevätsipuleista ja ota lämmöt pois. Anna liemen maustua sillä välin, kun teet muut valmistelut. 

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Leikkaa vihreä chili ohuiksi renkaiksi ja viipaloi kiinankaali suupaloiksi. 

Jaa nuudelit keittokulhoihin ja asettele niiden päälle kiinankaalipaloja. Kuumenna liemi taas kiehuvaksi ja lisää kalapalat. Keitä 30 sek. ja ota pois liedeltä. Jaa keittoa kulhoihin niin, että kaikkiin tulee yhtä paljon kalaa ja siitakesieniä. Viimeistele muutamalla tipalla seesamiöljyä, parilla renkaalla vihreää chiliä ja inkivääriä. 

Keiton liemien ja muut ainekset voi hyvin esivalmistella aiemmin. Laita keitetyt nuudelit isoon kulholliseen kylmää vettä, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Säilytä raaka, pilkottu made omassa purkissaan jääkaapissa siihen asti, kunnes vieraat käyvät pöytään, jolloin keittoliemi lämmitetään ja viimeistellään ohjeen viimeisen kappaleen mukaisesti. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram