Nyt on aika tehdä helpointa ja herkullisinta lihakaalisoppaa.

Yksi sadepäivä tuli putsaamaan kadut ja kastelemaan luonnon – tätä olen odottanut, sillä kova hinku olisi jo sienimetsään eivätkä ne tatit kasva itsekseen! Ja niin paljon kuin rakastankin kesää, hellettä ja raikkaita kesäisiä makuja, on kivaa, kun jaksaa välillä tehdä jotain tuhdimpaakin ruokaa. Kesän ruokailu on pyörinyt raikkaiden salaattien ja kevyiden grilliruokien ympärillä. Rakastan kotimaista kaalia, mutta siitä on kovin vähän tullut tänä kesänä tehtyä muita ruokia kuin grillattua kaalia tai coleslawta. Pakko se on myöntää, alkaa jo olla ikävä tuhteja makuja ja lohturuokaa! 

Nyt onkin sopiva päivä laittaa kaalisoppa tulille ja paljastaa salainen aseeni siihen, miten teen helpoimman ja herkullisimman lihakaalisopan. Tarvitsen siihen pippuria ja yhden napin. 

No ei sentään, ei tässä mitään nappeja tarvita, vain palan hyvää, maukasta, kotimaista savupotkaa. Ostan omani Hakaniemen Hallista, mutta etenkin maakunnista löytää upeita savulihoja paikallisilta palvaajilta ja maatilatoreilta. 

Nykyään laitan kaalisoppaani myös perunaa (ja nyt kesällä tietenkin kuorineen!), koska rakastan sitä, miten peruna muhjuuntuu jokaisella lämmityskerralla enemmän ja lopulta kolmantena päivänä keitto on perunan ansiosta saostunut silkinpehmeäksi ja jäljellä olevat pottupalat hioutuneet pyöreiksi. Toisinaan laitan soppaani perunan sijasta kokonaisia ohrasuurimoita tai emmervehnää, myös puuroriisi on aika kiva lisä, kunhan malttaa laittaa sitä ihan vähän. 

Valmis soppapohja syntyy keittämällä palvattua savupotkaa ja kaalia hitaasti ja hartaasti. Helpoimmalla pääsee, jos tekee tämän vaiheen uunissa, padassa, jolloin pohjan voi antaa hautua miedolla lämmöllä vaikka yön yli.
Valmis soppapohja syntyy keittämällä palvattua savupotkaa ja kaalia hitaasti ja hartaasti. Helpoimmalla pääsee, jos tekee tämän vaiheen uunissa, padassa, jolloin pohjan voi antaa hautua miedolla lämmöllä vaikka yön yli.

Liemipohja on valmista, kun savupotkan liha irtoaa vaivattomasti. Valmista pohja, nypi lihat talteen ja heitä luu ja  ropiieet pois, ne ovat tässä vaiheessa tehneet jo tehtävänsä. Nyt sinulla on huikean makuinen soppapohja ja siihen lisättävät herkulliset lihanpalat. Soppapohjaa voi nyt muokata ihan mitä haluaa!
Liemipohja on valmista, kun savupotkan liha irtoaa vaivattomasti. Valmista pohja, nypi lihat talteen ja heitä luu ja ropiieet pois, ne ovat tässä vaiheessa tehneet jo tehtävänsä. Nyt sinulla on huikean makuinen soppapohja ja siihen lisättävät herkulliset lihanpalat. Soppapohjaa voi nyt muokata ihan mitä haluaa!

Sitten reseptiin: määrät ovat sinne päin. Tämä on rento soppa, mutta myös hyvin anteeksiantava ja sopii myös aloitteijalle, koska tätä on vaikeaa mokata. Suolan lisään vasta ihan loppuvaiheessa, sillä savuluutkin ovat kaikki tekijästä ja palastaan riippuen eri vahvuisia. Joskus suolaa ei tarvitse lisätä ollenkaan, joskus pieni ripaus on tarpeen. 

Ota iso kattila ja pistä soppa tulille ja katso mitä siitä tulee – näillä kotimaisilla raaka-aineilla lopputulos on luultavasti aivan fantastinen. 

KAALISOPPA SAVULUULLA

(kuudelle)

keittopohja:

  • 1 porsaan savupotkapala
  • 1 kaali
  • 2 sipulia

keittoon: 

  • 2 porkkanaa
  • 6 kiinteää perunaa
  • muutama mustapippuri
  • ripaus kuivattua timjamia
  • 1 prk valkoisia papuja
  • (suolaa)

Laita potka isoon kattilaan. Suikaloi kaali suurpiirteisesti mukaan. Kuori ja suikaloi sipulikin kattilaan. Lisää vettä niin, että savuliha ja kaalit peittyvät hyvin. Keitä 2-3 tuntia, tai kunnes potkan liha irtoaa vaivattomasti, kun sitä painaa haarukalla. Anna keiton jäähtyä, kunnes potkaa pystyy käsittelemaan. 

Nosta potka liemestä, irrota lihat ja poista kalvot, nahka ja jänteet. Leikkaa lihoja niitä pienemmiksi ja laita sivuun. 

Tässä kohtaa voit halutessasi säästää kaalisopan pohjan ja lihat erillään, laittaa ne jääkaappiin yöksi ja tehdä varsinaisen keiton seuraavana päivänä. Teen itse usein niin, että jaan ruuanvalmistuksen muutamalle eri päivälle, jolloin varsinaisena sopan herkuttelupäivänä keiton valmistukseen menee vain sen verran, mitä perunat ottavat kypsyäkseen. 

Kuori porkkanat ja laita ne muutamaan osaan, kuori halutessasi perunat, leikkaa isohkoiksi kuutioiksi. Laita porkkanat ja perunat kaalien joukkoon, lisää pippurit ja timjami ja kiehauta soppapohja uudelleen. Keitä 15 minuuttia, lisää valutetut valkoiset pavut ja keitä vielä, kunnes potut ovat kypsiä. Lisää lihat, anna porista minuutin tai kaksi, jotta lihanpalat lämpenevät. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Tarjoa vaikkapa ruisleivän ja käsityöläissiiderilasillisen kera. Nam!  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram