Hiljattain meillä vietettiin vuosipäivää. Se sattui arki-iltaan, joten ison illallisen sijaan panostin hyvään kuohuvaan ja pieneen naposteltavaan sen kanssa. Kaupan vakuumitortillat kaasuliedelle paahtumaan ja kippoon vastustamatonta dippiä, joka sopii kaveriksi niin opiskeluvuosien pääsynäsiidereille kuin samppanjalle. Saanko esitellä klassikkoreseptini: mustapapumuhennos!

 

Mustapapumuhennos on yksi niistä ruoista, jonka valmistuksen opin jo lapsena isältä. Silloin 90-luvulla mustapavut eivät olleet vielä kulkeutuneet keittiöömme, vaan mössö tehtiin kidneypavuista, mutta hyvää se oli yhtälailla enkä ole muuttanut vuosien saatossa sen tekotapaa muutoin kuin korvaamalla kidneypavut mustapavuilla ja vähentämällä valkosipulin määrää. 

Papumuhennos, eli refried beans päätyi meidän perheen ruokapöytään texmexbuumin aikaan. Isäni oli ostanut työmatkallaan meksikolaisen keittokirjan ja siitä hän sitten kokkaili meksikolaisia illallisia sillä seruauksella että jossain vaiheessa tacoilta oli meidän lasten vaatimuksesta viikottainen tapahtuma. 

Tacoihin ladattiin meillä guacamolea, tomaattisalsaa, texmex-maustettua jauhelihaa ja ranskankermaa. Sekä tietenkin juustoraastetta, säilykejalopenoja ja isäni papumuhennosta. Papumuhennos oli kaikkien suosikkia ja sitä tehtiin kerralla aina iso määrä, koska sitä saattoi ihan vaan syödä lusikalla suoraan kulhosta.

Papumuhennos on myös esiintynyt lukuisissa kotibileissäni, sillä mikäs sen helpompi bileruoka, kuin mössö, jonka voi valmistaa edullisesta raaka-aineesta aiemmin kouluviikolla ja vaan kaivaa jääkaapista esille perjantaina kun kaverit tulevat etkoilemaan? 

Papumuhennos on yleinen ruoka Väli-Amerikassa. Ja sillä on tärkeä tehtävä kun kasaa tortillaa: se tuo kokonaisuuteen maanläheistä täyteläisyyttä ja auttaa 'kiinnittämään' täytteet tortillalättyyn - siksi papumuhennos aina sivellään tortillalätyn päälle ennen muita täytteitä.

Papumuhennos on myös pohja herkulliselle meksikolaiselle papukeitolle: kun muhennoksen ohentaa kanaliemellä ja tarjoaa avocadon ja limen kera, saat klassisen meksikolaisen papukeiton. 

Lusikallinen mustapapumuhennosta myös tukevoittaa evääksi valmistetun salaatin. Tai se menee ihan sellaisenaan, dippinä. Oikeastaan kun sen makuun pääsee, voi mustapaputahnalla herkutella kaikkina vuorokauden aikoina, kylmänä, kuumana tai huoneenlämpöisenä! 

Mustapapumuhennos maistuu myös viikonloppuna aamiaisella paistetun kananmunan kera, kuten vaikka aamiaistacoissa, joita tein hiljattain asiakkaille brunssikeikalla: papumuhennosta, paistettua kananmunaa, nokkossalsaa, meksikolaista juustoa ja tuoreita yrttejä. 
Mustapapumuhennos maistuu myös viikonloppuna aamiaisella paistetun kananmunan kera, kuten vaikka aamiaistacoissa, joita tein hiljattain asiakkaille brunssikeikalla: papumuhennosta, paistettua kananmunaa, nokkossalsaa, meksikolaista juustoa ja tuoreita yrttejä. 


Mä rakastan edullisia ja käytännöllisiä ruokia ja herkullisuutensa lisäksi nämä ominaisuudet ovat syynä siihen miksi meillä valmistetaan ja pakastetaan papumuhennosta melko usein. 

Kuivatut pavut turpoavat liotettaessa noin 2,5 kertaiseksi volyymiltään ja vielä enemmän kun ne lopuksi keitetään, joten kuivatut pavut ovat penninvenyttäjän unelma.

Yksinkertaisella matikalla: 

Yksi mustapapupurkki maksaa noin 2 €, kun 450 g kuivattu mustapapupussi hieman yli kaksi euroa, mutta jonka saanto on kypsennettynä reilun kilon (yhdessä 400 g purkillisessa mustapapuja on valutettuna noin 250 g papuja).

-Eli keittämällä itse pavut alusta asti, saat yhden säilyketölkin hinnalla neljän tölkin verran papuja!

Ja voihan sitä myös miettiä onko järkeä tuoda toiselta puolelta maapalloa metallitölkessä papuja ja VETTÄ, kun voimme kuljettaa kevyempiä kuivattuja tuotteita ja lisätä veden vasta täällä? 

Papumuhennokset kestävät mainiosti pakastamista, joten kun ryhtyy sen kokkailupuuhiin, kannattaa kerralla tehdä myös muhennosta pahan päivän varalle. Siksi usein hulautan koko pussin kuivattuja papuja likoamaan. 

Joskus joku oli aivan kauhuissaan kun kuuli että pavut pitäisi laittaa likoamaan edellisenä päivänä. No - tähän menee aktiivista työaikaa 30 sekuntia. Homman voi laitaa aluille edellisenä iltana juuri ennen nukkumaanmenoa tai aamulla kun heräilee keittelemään kahvia. -Jos sinulla on viikonloppuna bileet johon haluat papumuhennosta, voit pistää pavut likoamaan tiistaina, keitellä niitä keskiviikkona ja jos et saman tien jaksa tehdä muhennosta, jatka keitetyillä pavuilla torstaina. Harrastan tällaista eri vaiheissa kokkailua todella paljon, koska minullakaan ei ole aikaa kököttää keittiössä tuntitolkulla.

Alla on ohje papumuhennokseeni. Määrät ovat summittaisia, sillä olen aina tehnyt tätä näppituntumalla. Kannattaa siis säätää mausteet ja niidne määrät omaan makuun sopiviksi tai vaikka lisätä omia juttuja. Esimerkiksi pieni määrä kardemumman siemeniä  tai kardemumman maustepalko intialaisesta maustekaupasta antaa muhennokselle myös ihanan säväyksen. 

Ja olethan jo lukenut juttuni Helsingin meksikolaisesta ruokakaupasta? Sieltä saat kaikki tarvikkeet aitoon meksikolaiseen ruokaan. Kaupassa on maistiaisia ja paikan omistaja opastaa ja neuvoo tuotteiden käytössä. Suosittelen lämpimästi vierailua! Linkki kirjoitukseen tässä: https://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/oispa-aina-nalka/meksikolanen-ruokakauppa-helsingissa-toiveeni-toteutunut

REFRIED BEANS eli PAPUMUHENNOS

papujen keittäminen: 

  • n. 4 dl kuivia mustapapuja
  • 1 laakerinlehti
  • 2 tl suolaa
  • vettä 

muhennokseen: 

  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • juustokuminan siemeniä
  • korianterin siemeniä
  • ripaus kurkumaa
  • (chiliä)
  • suolaa
  • rypsiöjyä paistamiseen 
  • vettä

edellisenä päivänä: Huuhdo pavut siivilässä ja laita isoon kulhoon runsaaseen veteen likoamaan. Jätä kulho keittiön pöydälle 10-12 tunniksi. 

valmistuspäivänä: Valuta pavut. Laita ne kattilaan ja peitä vedellä. Kiehauta, alenna lämpöä ja keitä hiljaa 10 minuuttia, kuorien pois pinnalle kertyvän tumman vaahdon. Kun vaahtoa ei enää nouse, lisää suola ja laakerinlehti ja keitä pavut aivan kypsiksi, noin 1h. Lisää tarvittaessa vettä. 

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuulota öljyssä matalalla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmeitä, noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja paistele vielä hetken. 

Ongi pavuista pois laakerinlehti ja lisää pavut sipuleiden joukkoon keitinliemineen. Sekoita ja lisää tarvittaessa vielä vettä, jotta pavut juuri ja juuri peittyvät. Hauduta matalalla lämmöllä tunnin verran. Lisää vettä tarvittaessa. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. 

HUOM! Pohjaan voi myös halutessaan käyttää pekonin rasvaa kun paistaa sipulit, tulee ekstraherkullista! Tai jos ei ole vegaaneja joukossa, pieni nokare kirkastettua voita tekee muhennokselle hyvää.  

Muhennos tiivistyy kylmässä, joten ennen kun lämmität sitä, notkista muhennos tilkalla kylmää vettä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Menna
1/2 | 

Löysin blogisi vasta äskettäin ja se harmittaa vietävästi etten ole löytänyt sitä aiemmin. Kiitos! Olen jo kokeillut monia reseptejä ja papumuhennos menee kokeiluun tietenkin. Että sattuukin menemään makumaailmamme ja ruoanlaittofilosofiamme yksiin! Ajvarilla maustetut munakoisot on meillä jo ihan arkipäivää. Uskon että papumuhennoksesta tulee myös vakiokamaa. Joten vielä kerran suuri kiitos blogistasi!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei onpa kivaa kuulla! Mun blogi on kyllä just kaikkea sitä mitä meidän kotona kokataan ja syödään. Tervetuloa mukaan!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat