Aah mä rakastan vietnamilaisia kesärullia! Ne ovat raikkaita, kauniita, terveellisiä ja silti hurjan herkullisia. Ne, jotka ovat kokeilleet niiden valmistamista kotona, ovat varmasti huomanneet miten yksinkertaitaisesti kaikki käy, mutta harjoituksesta on myös hyötyä. No minullapa onkin mieletön tekniikka, joka mullisti oman tapani tehdä kesärullat ja nyt jaan se teille! 

En enää muista, missä söin kesärullia ensimmäisen kerran, mutta olin heti myyty – näissä kylmissä rullissa yhdistyy niin moni rakastamani asia: raa'at vihannekset, aromaattiset yrtit ja tähteiden hyödyntäminen. Kesärullat myös toimivat oikein mainiosti töihin otettavana eväänä, sillä ne kestävät hyvin kuljetusta rasiassa ja ovat ihana vaihtoehto lounassalaatille. Ja tänä päivänä ihmisten moninaisten ruokavalioiden takia kesärullat ovat hyvä vaihtoehto juhlissa: ne ovat gluteenittomia, ja niiden täytteet voi loihtia kuten haluaa, sopiviksi vegaanille tai lihaanille. 

Aika harvasta ravintolasta saa Suomessa vielä kesärullia, johtuen jo ihan siitä syystä, että täällä on hyvin vähän vietnamilaisia ravintoloita. Ehkä parhaimmat ja mielenkiintoisimmat kesärullat olen syönyt Rulla-ravintolassa, joka on näihin erikoistunut. Rullan löytää Yrjönkatu 30:sta, Nudge-vaatekaupan tiloista, mutta Rulla lopettaa ravintolatoimintansa 31.1., joten hopihopi paikalle, jos mielit hakea rulliisi inspiraatiota! Rulla kuitenkin jatkaa cateringtoimintaansa ja sieltä kannattaakin tilata rullia juhliin, jos kääriminen ei inspiroi tai ei itse jaksa loihtia niin mahtavia makuyhdistelmiä.

Mutta kesärullan ei tarvitse olla ihmeellinen ollakseen herkullinen ja paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa. Nimestään huolimatta kesärulla sopii myös tammikuussa syötäväksi. Jos ei muuten, niin hellittämään matkakuumetta, jos ei pääse kaukomaille lomailemaan.  

Nykyään riisipaperia saa melkein joka supermarketista, toki aasialaisesta marketista saat samalla hinnalla paljon enemmän riisipaperia kuin isoista ketjukaupoista. Meillä on kotona aina kaapissa riisipaperia, se säilyy vuosia ja siitä kääräisee vaikka vaan kaksi rullaa, jos niikseen tulee.

Riisipaperirullapaketissa ja resepteissä neuvotaan usein kastamaan riisipaperi vesikulhoon, mutta oman tekniikkani olen oppinut vakoilemalla Rulla-ravintolan työntekijöitä ja kehittänyt siitä kotiin sopivan tavan. Tällä tekniikalla ei riisipaperi repeile tottumattomissa käsissä eikä vesi loisku ympäri keittiötä rullia kootessa. 

Ja se mikä on muuten ihanaa vasta-alkajalle kesärullissa: ei haittaa, vaikka ekat rullat menevät mönkään – voit aina syödä ne itse, ruma rulla on aivan yhtä maukas kuin satsin viimeisinkin rulla! 

Tarvitset: 

  • kuivaa riisipaperia (heitä pois rikkoontuneet tai murtuneet paperit, niitä on yleensä muutama paketissa)
  • keitettyjä riisinuudeleita (ei pakollinen, mutta tämä auttaa muita aineksia pysymään napakasti rullan sisällä)
  • täytteitä rullaan, esim. kurkkutikkuja, inkivääritikkuja, muita vihanneksia tikkuina, salaattia, lihaa/kalaa/tofua, yrttejä... 
  • leikkuulaudan
  • kaksi puhdasta keittiöliinaa ja yhden pienen pyyhkeen
  • kylmää vettä
  • tipan seesamiöljyä tai rypsiöljyä
  • tarjoiluun dipin, esimerkiksi kalakastikkeesta, limestä, chilistä ja valkosipulista tehty dippi tai vedellä ja limemehutilkalla jatkettu loraus hoisinkastiketta

Kerää kaikki tarvikkeet valmiiksi. Pilko vihannekset, keitä nuudelit. Tein tällä kertaa luksusrullia juhlista yli jääneestä pätkästä karitsan ulkofilettä, jonka viipaloin ohuesti. Lisäksi minulla oli kaapissa marinoitua selleriä. Yrtteinä shisolehtiä ja vesikrassia.
Kerää kaikki tarvikkeet valmiiksi. Pilko vihannekset, keitä nuudelit. Tein tällä kertaa luksusrullia juhlista yli jääneestä pätkästä karitsan ulkofilettä, jonka viipaloin ohuesti. Lisäksi minulla oli kaapissa marinoitua selleriä. Yrtteinä shisolehtiä ja vesikrassia.
Laita leikkuulaudan alle pyyhe, joka imee ylimääräiset vedet. Ota lisäksi kaksi puhdasta keittiöpyyhettä ja kulho kylmää vettä.
Laita leikkuulaudan alle pyyhe, joka imee ylimääräiset vedet. Ota lisäksi kaksi puhdasta keittiöpyyhettä ja kulho kylmää vettä.
Kastele toinen keittiöliinoista hanan alla kylmässä vedessä. Valuta siitä ylimääräinen vesi ja viikkaa se tasaiseksi alustaksi leikkuulaudan päälle, kuitenkin niin että riisipaperi mahtuu hyvin leikkuulaudalle liinan päälle. Paina kuiva riisipaperi märän keittiöliinan päälle.
Kastele toinen keittiöliinoista hanan alla kylmässä vedessä. Valuta siitä ylimääräinen vesi ja viikkaa se tasaiseksi alustaksi leikkuulaudan päälle, kuitenkin niin että riisipaperi mahtuu hyvin leikkuulaudalle liinan päälle. Paina kuiva riisipaperi märän keittiöliinan päälle.
Ota toinen keittiöliina ja kasta se kunnolla kylmään veteen ja sivele sillä riisipaperin pintaa, kunnes riisipaperi kostuu eikä enää käänny rullalle. Kasta tarvittaessa liinaa lisää veteen.
Ota toinen keittiöliina ja kasta se kunnolla kylmään veteen ja sivele sillä riisipaperin pintaa, kunnes riisipaperi kostuu eikä enää käänny rullalle. Kasta tarvittaessa liinaa lisää veteen.

Kasaa täytteet hieman paperin keskipisteestä alemmas itseesi päin. Koita olla maltillinen määrissä, pari ruokalusikallista täytteitä riittää.
Kasaa täytteet hieman paperin keskipisteestä alemmas itseesi päin. Koita olla maltillinen määrissä, pari ruokalusikallista täytteitä riittää.

Nosta lähinnä itseäsi oleva reuna täytteiden päälle tiukasti - sopivasti kostutettu riisipaperi muistuttaa ominaisuuksiltaan kelmua: se joustaa ja jos sitä ei nosta tai käännä yhdellä varmalla liikkeellä, se voi takertua.
Nosta lähinnä itseäsi oleva reuna täytteiden päälle tiukasti - sopivasti kostutettu riisipaperi muistuttaa ominaisuuksiltaan kelmua: se joustaa ja jos sitä ei nosta tai käännä yhdellä varmalla liikkeellä, se voi takertua.

Kääri rullaa yksi kierros poispäin itsestäsi.
Kääri rullaa yksi kierros poispäin itsestäsi.

Käännä sivut rullan päälle, taas napakasti ja niin, että ne menevät ainakin vähän toistensa päälle.
Käännä sivut rullan päälle, taas napakasti ja niin, että ne menevät ainakin vähän toistensa päälle.

Rullaa kesärulla loppuun asti.
Rullaa kesärulla loppuun asti.

Valmis! Siirrä rulla sivuun ja aloita alusta, kostuta aina ensin tarvittaessa pohjan keittiöliinaa toisella liinalla ja laita sitten vasta uusi riisipaperi liinan päälle, jatka ohjeiden mukaan.
Valmis! Siirrä rulla sivuun ja aloita alusta, kostuta aina ensin tarvittaessa pohjan keittiöliinaa toisella liinalla ja laita sitten vasta uusi riisipaperi liinan päälle, jatka ohjeiden mukaan.

Tiputa lautaselle muutama tippa seesamiöljyä ja hiero talouspaperilla lautasen pintaan. Öljy estää rullia takertumasta lautaselle. Kun rullaat loput kesärullat, pidä jo rullattujen kavereiden päällä kosteaa liinaa, jotta ne eivät kuivu pinnasta. Jos teet rullat myöhemmin nautittaviksi, pidä ne kelmun alla jääkaapissa.
Tiputa lautaselle muutama tippa seesamiöljyä ja hiero talouspaperilla lautasen pintaan. Öljy estää rullia takertumasta lautaselle. Kun rullaat loput kesärullat, pidä jo rullattujen kavereiden päällä kosteaa liinaa, jotta ne eivät kuivu pinnasta. Jos teet rullat myöhemmin nautittaviksi, pidä ne kelmun alla jääkaapissa.

Sain viikonlopun ruokien tähteistä aikaan 9 rullaa, jotka riittivät minulle ja miehelleni lounaaksi oikein hyvin, nämä ovat herkästä ulkonäöstään huolimatta täyttäviä pampuloita!
Sain viikonlopun ruokien tähteistä aikaan 9 rullaa, jotka riittivät minulle ja miehelleni lounaaksi oikein hyvin, nämä ovat herkästä ulkonäöstään huolimatta täyttäviä pampuloita!

Ja eikun ääntä kohti!
Ja eikun ääntä kohti!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram