Kun minua pyydettiin viime syksynä mukaan Subin Neljän Tähden Illalliseen sanoin "Kyllä, kyllä, kyllä, kiitos!" Ohjelma on yksi suosikeistani telkkarissa ja minulla on sen kanssa historiaa jo yhdeksän vuoden takaa. Nyt ympyrä sulkeutui, kun hyppäisin kilpailijasta ohjelman kommentaattori-kokiksi. Kurkkaa kulissien taakse ja nappaa myös ohjeeni endiivisalaattiin, joka oli aikoinaan osana siivittämässä minut oman viikkoni voittajaksi. 

 

Kun saa kutsun Neljän Tähden Illalliseen kilpailevaksi staraksi, se kannattaa ehdottomasti ottaa vastaan. Tiedossa on nimittäin hurjan hauska viikko, jonka aikana tapaa monta uutta kiehtovaa ihmistä ja pääsee kurkistamaan omien idoleiden tai kollegoiden arkielämään. Mikä heitä motivoi? Minkälaisia he ovat viinilasillisen jälkeen? Mitä he harrastavat? Onko heillä lemmikkejä? Ja mikä parasta: saa syödä neljänä peräkkäisenä iltana herkullisen illallisen ja nauraa paljon. 

Tällä kaudella olen ollut aitiopaikalla kun olen saanut kunniatehtävän kommentoida kokkailuja. Haluan olla kommentaattorina salliva, mutta puutun myös tiukasti selkeisiin virheisiin, sillä haluan että katsojat kotona oppivat uusia tekniikoita ja saavat vinkkejä omaan keittiöönsä.

Olen elänyt jo neljä viikkoa ohjelman isäntien ja emäntien matkassa, nauttinut siitä miten he avautuvat ihan uudella tavalla ja nauranut kippurassa kommelluksille ja hyville jutuille. Tällä viikolla nähdään Mira Luodin, Kaj Kunnaksen, Jenny Lehtisen ja Hatsolon jaksot. Voin paljastaa että te tulette näkemään mm. hämmentävimmän Kimbleottelun ikinä!

Toisin kuin muutamat ovat luulleet, en ole mukana illalliskuvauksissa. Saan illallisten raakaleikatut versiot nähtäväksi ja sen mukaan kirjoitan kommentit, jotka sitten nauhoitamme kuvauskeittiössäni.

Kuvaustiimi on pieni ja pippurinen, kaikki roudaavat ja tekevät oman osansa ja kaikki spekuloivat mitä woltataan lounaaksi (koska aikaa ruoan kokkaamiselle ei ole, vaikka siinähän se keittiö edessäni kököttää). 

Päivä alkaa valaisulla ja rakentamisella sekä mun meikillä, jonka luo Marina Lavenius. Sillä välin tuottajamme Johanna rekvisitoi ja valmistelee ja kuvaaja Mikko tai Juho valaisee, peittää ikkunoita ja säätää kaikenlaista ohjelman tekoon liittyvää. Käsikirjoittajan Even kanssa käymme läpi kommentteja ja hän auttaa tekemään niistä sujuvia ja oikean mittaisia ohjelmaan. Ja sitten käy kamera! 


Sillä välin kun valaisua tehdään ehdin silittämään kokintakin.
Sillä välin kun valaisua tehdään ehdin silittämään kokintakin.


..vihdoin valmis esiintymään! 
Tästä tilanteesta lähdetään.. 
 


Tarkkasilmäiset katsojat ovat saattaneet huomata, että minulla on kokintakissa napin sijasta mikrofoni. -Erikoiset asut vaativat omalaatuisia ratkaisuja.
Tarkkasilmäiset katsojat ovat saattaneet huomata, että minulla on kokintakissa napin sijasta mikrofoni. -Erikoiset asut vaativat omalaatuisia ratkaisuja.

Lisää ohjelmasta ja sen uusista jaksoista löydät osoitteesta https://www.mtv.fi/sarja/neljan-tahden-illallinen-33009094

Kun osallistuin ohjelman tekoon 9 vuotta sitten, asuin Vallilassa ja pyöritin cateringyritystä ja tein myös sinä vuonna Huvila ja Huussi -ohjelmaa. Viikon aikana 'porukkaamme' kuului laulaja Kim Herold, näyttelijä Piitu Uski sekä Juha Mieto. Kukin heistä kolmesta oli luonut illalleen erityiset puitteet, jotka paljastivat illallisen tekijästä niin paljon enemmän kuin mitä julkisuudesta olisi koskaan osannut arvata. Kim Herold toi esiin kokintaitonsa (hän opiskeli Perhossa ennen mallin uraansa) ja loihti rakastamansa Japanilaisen keittiön menun, jota vieläkin muistelen vesi kielellä. Juha Mieto vei meidät toimittaja Raimo Häyrisen erikoiseen, taiteella ja matkamuistoilla vuorattuun kotiin, jossa Mieto tumpeloi ihanan iskämäisesti keittiössä ja teki meille pihvi-illallisen. Piitu Uski puolestaan kokkasi illallisen, jonka teemana oli juuri kotoa pois muuttavan lapsensa uusi elämä omillaan. Kasvismenussa oli itse kerättyjä sieniä ja paljon marjoja ja illallinen huipentui improvisaatioteatteriin. 

Omana iltanani tein mm. simpukoita ja kutsuin rakkaan ystäväni vetämään vierailleni sukkanukkepajan. Parhaiten illasta on kuitenkin jäänyt mieleen se, miten kissani Rambo aivan suinpäin rakastui Juha Mietoon ja istui koko illan tämän vieressä tapittamassa Juhaa silmiin. Ja kun siirryimme olohuoneeseen, Rambo istui heti Juhan viereen nuolemaan tämän polvea. Kuinka moni voi sanoa kissansa nuolleen Juha Miedon housuja?!

Kuvia viikostamme minulla ei ole, silloin ei vielä ollut kunnon kamerakännyköitä. Ja reseptitkin olen hukannut, mutta jostain arkistoistani löytyi alkupalana tarjoilemani endiivisalaatti, jonka tein silloin inspiroituneena Careliaravintolassa syömästäni annoksesta. Tässä se on nyt teille, lukijani, pienin nykypäivään tehdyin muutoksin. Tämä on edelleen minusta ihan hurjan hyvä salaatti erityisiin hetkiin, kuten kevään juhliin. 

Salaatti roquefortilla, päärynällä ja pähkinöillä

salaatti:

  • 200 g roquefortjuustoa (josta pieni murunen kastikkeeseen)
  • 1 päärynä
  • 2 endiiviä/salaattisikuria (voit korvata halutessasi punasikurilla tai laittaa enemmän romainesalaattia)
  • 1 romainesalaattikerä
  • 100 g pähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä, pistaaseja tai hasselpähkinöitä)
  • 1/2 dl sokeria

kastike:

  • 1 rkl verran roquefortjuustoa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl persiljaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa & mustapippuria

Valmista ensin kastike. Soseuta valkosipulin kynsi, persilja, sokeri ja roquefortjuusto oliiviöljyn kera ja lisää sitruunamehua sekä etikkaa makusi mukaan tuomaan hapokkuutta. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kuumenna sokeria teflonpintaisessa kasarissa. Murskaa saksanpähkinät karkeiksi paloiksi. Kun sokeri on sulanut ja ottanut kauniin kultaisen värin, nosta kasari liedeltä ja kumoa pähkinät sokerin sekaan. Pyörittele pähkinöitä sokerissa, kunnes sokeri on tarttunut pähkinöihin ja kumoa seos voipaperille jäähtymään. 

Juuri ennen tarjoilua:
Pese salaatit ja irroita endiivistä lehdet. Leikkaa endiivi sekä romaine salaattiin sopiviksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää kulhoon 3-4 rkl kastiketta ja sekoita kevyesti salaatin sekaan. Leikkaa päärynä puoliksi pituussuunnassa ja viipaloi noin 2mm viipaleiksi. Kokoa salaatti ja päärynät kerroksittain vadille. 

Murenna karamellisoidut pähkinät ja loput roquefortjuustosta kevyesti salaatin päälle. Valuta salaatin päälle lisää kastiketta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat