Kuva : Kreetta Järvenpää

Kukkia, ruokaa ja omaa aikaa. Sitä on pääsiäinen minulle. Tulevana viikonloppuna pitkiin pyhiin tulee kuulumaan myös leipomani taatelikakku, joka syntyi kuin vahingossa kukkatyöpajassa. Mutta niin on syntynyt moni muukin ruoka viime vuosina. 

Kreetta Järvenpään hehkuvanväriset kukkienasettelukurssit ovat olleet minullekin yhtä juhlaa, vaikka olenkin ollut töissä. Muutaman kerran vuodessa työhuoneellamme pidettävät kurssit ovat kukkien, taiteen ja oman ajan elämys, johon kuuluu myös hyvä ruoka ja juoma. Kreetta huolehtii pienen ryhmän opetuksesta, kukista ja iltapäivän ohjelmasta, minä saan sivusta seurata oppilaiden onnistumisia ja viihtymistä meille tärkeässä paikassa, samalla kun keitän kahvia, teen aamiaista ja kokkaan runsaan lounaan, joka nautitaan viipyillen.

Kuva Kreetta Järvenpää.
Kuva Kreetta Järvenpää.

Meidän työhuoneella ei ole koskaan kiire ja rakastamme, kun saamme jakaa tilan taian uusien ihmisten kanssa. Työhuoneemme on ollut molemmille inspiraation lähde ja Kreetan kurssit sitä erityisesti ainakin minulle. Saan vapaat kädet kokata suoraan sydämestäni – kursseille loihdin joka kerta jotain ihan uutta, jotain mistä olen juuri sillä hetkellä eniten kiinnostunut. Vuosi sitten tarjosin karitsaa ja Lähi-idän mezejä, eräällä kerralla oli brunssi johon kuului mm. uppomunia ja mustariisisalaattia. Joka kerta olen luonut kurssilaisia varten uusia ruokia, ihan kuin kokkaisin kotona illallisvieraillekin – kauden raaka-aineita jollain uudella tavalla. Alkuvuodesta järjestetylle kurssille leivoin taatelikakun, josta tuli yksi tämän vuoden suosikeistani: päätin jo tammikuussa, että tätä teen uudestaan pääsiäisenä! 

Nyt Kreetta järjestää kurssiviikonlopun nykyisissä työtiloissamme toistaiseksi viimeistä kertaa.

Työhuoneellamme on upea valo ja Kreetan rekvisiitan avulla kurssilaiset pääsevät ikuistamaan asetelmansa ja tutustumaan kukkien kuvaamiseen ja tulemaan myös sinuiksi oman kameransa kanssa. Kuva Kreetta Järvenpää.
Työhuoneellamme on upea valo ja Kreetan rekvisiitan avulla kurssilaiset pääsevät ikuistamaan asetelmansa ja tutustumaan kukkien kuvaamiseen ja tulemaan myös sinuiksi oman kameransa kanssa. Kuva Kreetta Järvenpää.

On nimittäin tullut aika löytää uudet työtilat emmekä vielä tiedä mihin muutamme ja mitä tulevassa paikassa pystymme tekemään. Mutta siihen saakka kun uusi paikka löytyy, halusimme vielä kerran tarjota kukista, käsillä tekemisestä ja valokuvaamisesta kiinnostuneille inspiroivat kurssit.

Lauantaina 4.5. on kukka-asetelmaworkshop, jossa tehdään oma asetelma astiaan ja jonka saa päivän päätteeksi ottaa mukaansa astioineen päivineen. Kurssilla saat myös mahdollisuuden kuvata Kreetan opastuksella itsellesi kuvan asetelmasta. Kurssi sopii kenelle tahansa kukista kiinnostuneille, aiempaa kokemusta ei tarvitse olla, kunhan rakastaa floraa, värejä ja käsin tekemistä! 

Sunnuntaina 5.5. ollaan myös kädet aivan kukissa, mutta tämän päivän teemana on valokuvaus. Kukkia ja Kreetan mieletöntä rekvisiittaa avuksi käyttäen kuvataan omalla kameralla kuvia kukka-asetelmista ja Kreetta opastaa manuaaliasetuksien käyttöä ja mm. kertoo valon ja varjon saloista. Kurssille otetaan oma järjestelmäkamera mukaan ja kurssi sopii sekä jo kuvausta harrastaneille että aloittelijoille, joskin on hyvä jos oma kamera on jo tullut tutuksi. 

Asetelmien tekoa. Taiteellisen kukka-asetelman luominen ei vaadi aiempaa kokemusta kukista. Vuosien varrella olen nähnyt kymmeniä asetelmia ja jokainen on onnistunut ja tekijänsä näköinen! Kuva Kreetta Järvenpää.
Asetelmien tekoa. Taiteellisen kukka-asetelman luominen ei vaadi aiempaa kokemusta kukista. Vuosien varrella olen nähnyt kymmeniä asetelmia ja jokainen on onnistunut ja tekijänsä näköinen! Kuva Kreetta Järvenpää.

Kuva Kreetta Järvenpää.
Kuva Kreetta Järvenpää.

Molempien päivien kursseille on vielä muutama paikka vapaana, joten jos kiinnostuit, käy tsekkaamassa kurssin tiedot ja ilmoittautumisohjeet täältä: 

https://www.kreettajarvenpaa.com/workshop

Älä jää liian pitkäksi aikaa miettimään ilmoittautumista, paikat menevät nopeasti!

Lisää kuvia kurssista ja työhuoneemme eri tapahtumista löydät Instagramista hashtageillä #floralartnow #työhuoneovi10 ja #kukkaasetelmaworkshop sekä tietenkin seuraamalla Kreetan Instatiliä . 

Minä olen mukana myös molempina päivinä suosikkiroolissani eli kokkina ja cateringemäntänä, häärään kyökissä ja tarjoilen kurssilaisille kahvia ja herkkuja. Vielä en tiedä mitä loihdin menyyseen, mutta ainakin parsaa ja jotain nokkosesta, kunhan ne vaan ehtivät nousemaan. 

Kurssin satoa: Pia-Mari Parkkisen asetelma. Kuva Kreetta Järvenpää.
Kurssin satoa: Pia-Mari Parkkisen asetelma. Kuva Kreetta Järvenpää.

Mutta ennen kuin alan suunnittelemaan kurssin menuta, on aika miettiä mitä sitä tekisi nyt pääsiäisenä. Itse aion ainakin tehdä taatelikakkua, kokeile sinäkin leipoa tätä herkkua! Me matkaamme sukuloimaan ja tämä kakku kulkee kätevästi mukana. Sen voi tehdä jo tänään, sillä kosteana kuivakakkuna se säilyy kelmussa päiviä ja koristelun voi sitten tehdä paikan päällä juuri ennen tarjoilua. 

Ohjeen kehitin mukaillen Olive -lehden inkivääritaatelireseptiä, löydät alkuperäisen täältä:  https://www.olivemagazine.com/recipes/baking-and-desserts/date-and-ginger-tea-loaf/

Taatelikakku

valmistusaika 15 minuuttia + 45 minuuttia uunissa
2 pientä kakkua tai 1 iso vuoka
  • 200 g taateleita
  • 2 dl maitoa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 100 g pehmeää voita
  • 150 g fariinisokeria
  • 3 munaa
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • ripaus suolaa
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 100 g tummaa suklaata

kuorrutus: 

  • 1 dl tomusokeria
  • muutama tippa appelsiininkukkavettä
  • 1-2 rkl appelsiinimehua

Poista taateleista kivet, sippua niitä saksilla vähän pienemmiksi. Ota pari taatelia sivuun koristelua varten ja laita loput maidon kanssa kasariin. Kiehauta ja keitä minuutin ajan miedolla lämmöllä. 

Yhdistä vaniljauute, voi ja fariinisokeri. Vaahdota sileäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen yksi kananmuna kerrallaan, vatkaten aina sileäksi ennen seuraavan lisäämistä. 

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja kuivat mausteet. Lisää munaseoksenn vähän kerralaan, vuorottele taatelinesteen kanssa kunnes kaikki on sekoitettu juuri ja juuri keskenään. 

Rouhi suklaa karkeasti, säästä muutama ruokalusikallinen koristeluun. Kääntele loput taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun isoon leipävuokaan ja paista uunissa 160 asteessa kiertoilmassa tai 180 asteessa uunin keskitasolla 40-50 minuuttia. Testaa kakun kypsyys hammastikulla ja ota se ulos juuri ja juuri kun kakku on kypsynyt.

Anna kakun kokonaan jäähtyä ennen kuin otat sen vuoasta.  

Tee kuorrute, laita tomusokeri pieneen kulhoon ja lisää siihen appelsiinimehua lusikallinen kerrallaan, kunnes saat valuvan kastikkeen. Mausta halutessasi muutamalla tipalla appelsiininkukkavettä. 

Laita kakku tarjoiluvadille ja valuta appelsiinikastike sen päälle. Sirottele kakulle loput suklaarouheesta ja silputuista taateleista ja tarjoa. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat