Korealainen bibimbap on helppo ja herkullinen arkiruoka, joka tehdään meillä nyhtökaurasta. 

Nyt paljastan teille suosikkivegeruokamme mökillä ja kaupungissa. On niitä kasvisruokia, joissa kauden raaka-aineille näytetään lämpöä ja ne maustetaan kevyesti, jotta kasvien herkät omat aromit pääsevät loistamaan. Ja sitten on niitä kasvisruokia, joita syödessä tulee sotku ja joissa on tulta, tappuraa ja reheviä makuja. Sellainen on meidän perheen nyhtökaurabibimbap, jota me tehdään aina uudestaan ja uudestaan, koska se on vaan niin herkullista ja sopii täydellisesti arkikokkailuun! 

Kun mieheni ja minä tapasimme, menimme tarinamme alussa yksillä treffeillä Kruununhaassa sijaitsevaan Korea Houseen illalliselle, jossa tilasimme talon naudanlihabibimbapia. Annokseen kuuluu riisipeti, jonka päällä on kasviksia, mausteista paistettua naudanlihaa, yksi paistettu kananmuna (juoksevalla keltuaisella!) sekä kunnon köntti Gochujang-tahnaa. Ruoka syödään niin, että kaikki sotketaan keskenään syömäpuikoilla ja syödään. Simppeliä, eikä lainkaan kaunista, mutta herkullista! 

Sinä kesänä tuleva aviomieheni opetti minulle myös oman piknik-bravuurinsa: hänellä oli tapana hakea Korea Housen bibimbap-annos mukaansa ja mennä läheiseen Tervasaareen nurmikolle pötköttämään ja herkuttelemaan. Ja niin mekin sinä kesänä teimme useampaan otteeseen ja loppu onkin historiaa. 

Gochujang on korealaista fermentoiduista pavuista ja chilistä valistettua tahnaa, jolla on lempeä ja pyöreä tulisuus. Koreassa sitä käytetään ruuanvalmistuksessa ja tarjotaan myös pöydässä yhtenä lisukkeena. Gochujangia saa nykyään monista marketeista ympäri Suomen ja jos ei löydy, kauppias saa sitä helposti tilattua.
Gochujang on korealaista fermentoiduista pavuista ja chilistä valistettua tahnaa, jolla on lempeä ja pyöreä tulisuus. Koreassa sitä käytetään ruuanvalmistuksessa ja tarjotaan myös pöydässä yhtenä lisukkeena. Gochujangia saa nykyään monista marketeista ympäri Suomen ja jos ei löydy, kauppias saa sitä helposti tilattua.

Vaikka en oikeasti tiedä yhtään, miten Korea Housen bibimbap valmistetaan, olemme sittemmin tehneet useasti vastaavan tyyppistä ruokaa, mutta nyhtökauralla. Idea ruokaan tuli mökillä, kun suppiksia löytyi niin naurettavan pieni määrä, että oli paras syödä ne vaan mökillä heti. Mökillä on aina mausteita, mm. Gochujangtahnaa ja olipa siellä myös paketillinen nyhtökauraakin. Kananmunia on myös aina ja kevätsipulinippu kuuluu mökkiostoslistamme vakkarikamoihin siinä missä maito ja vissykin. Silloin ekalla kerralla taisin silputa joukkoon edellisen päivän grillatun kaalin jämät (en todellakaan liioitellut, kun kerroin että grillaamme kaalia lähes joka mökkireissulla!). 

Ja niin syntyi nyhtisbibimbap, yksi meidän vakkarirotaatiossa oleva, helppo kotiruoka jota me molemmat rakastetaan – lapsen käännytystyö on jo alkanut, tuloksia vielä odotellaan. 

Rapeaksi paistettu nyhtökaura on tämän reseptin juju

Taas oli hyvä hetki tehdä nyhtisbibimbapia. Ostin paketin nyhtökauraa matkalla töistä kotiin, kaikkea muuta löytyy kaapista ja aina voi myös soveltaa. Tällä kertaa laitoin bibimbapiin pakastimesta löytyviä kantarelleja, jotka oli viime syksynä pilkottu, kuullotettu tilkassa voita ja pakastettu. Tähän reseptiin sopii hyvin myös suppikset tai vaikka lampaankääpä, tai jos et ole sienten ystävä, jätä ne pois. 

Tavallisesti tarjoamme tämän riisipedillä ja nytkin olisin halunnut laittaa salaatinlehtiin vähän riisiä pohjalle, mutta hupsis! Tajusin vasta nyhtökaurapaistoksen tehtyäni, että riisin keitto unohtui! Nälkä oli siinä vaiheessa niin kova, että söimme nämä tällä kertaa riisittöminä ja hyvin toimi näinkin. 

Nyhtökaura-bibimbap

  • 1 pkt nyhtökauraa (God & Green Oats, maustamaton tai maustettu)
  • kourallinen tuoreita sieniä (tai 1–2 dl kuivattuja tai pakastettuja sieniä, ks. alla)
  • 2 kevätsipulia varsineen
  • 2 lehtikaalin lehteä 
  • 3 cm inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl korianterinsiemeniä
  • muutama kirsikkatomaatti
  • 2 tl–1 rkl Gochujang-chilitahnaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa tai riisiviinietikkaa
  • (soijakastiketta)
  • seesaminsiemeniä
  • tilkka öljyä paistamiseen

Tarjoiluun

  • salaatinlehtiä (esim. Cosmopolitan, romainesalaatti tai baby gem)
  • paistettuja kananmunia
  • keitettyä jasmiini- tai puuroriisiä
  • majoneesia
  • lisää Gochujangtahnaa

Pilko sienet kuutioiksi. Hienonna kevätsipulit, ota vihreät varret sivuun. Poista lehtikaalin lehtiruoti ja revi suupaloiksi. Hienonna inkivääri ja valkosipulit. Jauha kuivia mausteita morttelissa karkeaksi rouheeksi. 

Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota siinä sipuleiden valkoinen osa, inkivääri ja valkosipuli sekä jauhetut mausteet. 

Lisää sienet, jatka kuullotusta kunnes ne pehmenevät ja lisää sitten nyhtökaura, chilitahna ja etikka sekä puolitetut kirsikkatomaatit, jos haluat käyttää niitä ruuassa. Nosta lämpöä ja paista, kunnes neste haihtuu ja nyhtökaurat alkavat rapeutumaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita, esimerkiksi soijakastike on hyvä lisätä vasta tässä vaiheessa, jotta ruuasta ei tule liian suolaista. Kääntele lopuksi joukkoon lehtikaalit ja seesaminsiemenet ja nosta pois liedeltä. 

Paista kananmunat ja pese salaatinlehdet. Tarjoa nyhtökaurabibimbap, riisi ja muut härpäkkeet. Me söimme tämän ruoan tällä kertaa salaatinlehtiin käärittynä, mutta tyyli on vapaa ja sotkua saa tulla. 

Ohjeet onnistumiseen: 

Gochujang-tahna on maultaan pehmeää ja pyöreää, mutta joidenkin makuun melko tulista, joten aloita pienellä määrällä. Tämän reseptin voi myös halutessaan tehdä ilman Gochujangia ja tarjota sen pöydässä niille, jotka tykkäävät tulisesta chilistä. Jos pitäisi verrata tulisuuksia, Gochujang asettuu johonkin vartin verran alle Srirachan tulisuuden, joten jos Sriracha on tuttua ja pidät siitä, tulet rakastamaan Gochujangia! 

Jos käytät tuoreita sieniä, aloita sillä, että kuullotat niistä nesteen pois. Kuivatut sienet liotetaan hyvin ennen pilkkomista ja kuullotetaan sitten tuoreiden tapaan.

Kirsikkatomaatit lisäsin tällä kertaa täkyiksi meidän juniorille, joka rakastaa tomaattia, eivätkä ne ole mitenkään pakollisia eivätkä varsinaisesti kuulu oikeaan bibimbapiin. Mutta laitan kotiruokaan aika usein kirsikkatomaatteja muutenkin, niistä tulee hyvä kirpakkuutta ja kosteutta. Kirsikkatomaatit lisään aina kypsennyksen loppupuolella, jotta ne vain kevyesti kypsyvät ja lysähtävät. Jos niitä hauduttaa pitkään, lopputuloksen kannalta on edullisempaa vaan laittaa tomaattimurskaa ja säästää kirsikkatomaatit johonkin toiseen ruokaan. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram