Olen punalappumuija – silmäni ovat harjaantuneet bongaamaan kaupassa alelaputettuja tuotteita. Yleensä alelaarissa on vain valmisruokia, mutta joskus lykästää ja löydän esimerkiksi maidot puoleen hintaan. Jos aion valmistaa jotain lihaa, aloitan ensin poistohyllystä: josko sieltä löytyisi jotain sopivaa. 

 

Tällä kertaa tein ekstrahyvän löydön, ostin nimittäin upean naudan kielen, joka on ensiksikin jo lähtökohtaisesti todella halpaa (6-10€/kg), mutta tällä kertaa 30 % alella koko yli 1 kg köntille tuli hintaa 4,93 €. 

On monta hyvää syytä syödä naudankieltä. Jos et ole koskaan sitä maistanut, kannattaa aloittaa palvelutiskiltä ja ostaa pari viipaletta kielileikettä. Huomaat miten se maistuu paahtopaistilta, mutta on mureampaa ja pehmeämpää. Kieli on hyvin iso lihas ja toisin kuin monet muut edulliset ruhonosat, se on lähes kokonaan täyttä tavaraa, eli perattavaa ja poisheitettävää on hyvin vähän, joka tekee siitä suhteessa vieläkin edullisempaa. 

Kieltä voi käyttää keittoihin (esimerkiksi tähän kieliminestroneeni!), tarjoilla lämpimänä kera kastikkeen tai tehdä herkutteluvoileipiä, joka oli tällä kertaa minun missioni. 

Lämmin kieli on perinteisesti tarjoiltu viipaloituna lautasella, mutta vielä parempaa siitä tulee kun viipaleet tai isot kuutiot paistaa ensin pannulla rapeiksi voissa. Tämän tarjoilutavan opin berliiniläisessä The Industry Standard -ravintolassa, kun söin elämäni parhaan kieliannoksen. 

Sen verran tiesin että berliinin kieli oli possua ja pikkelöity; olenkin vuosien varrella kokeillut muutamia eri pikkelöintireseptejä kuitenkaan löytämättä sitä oikeaa. Vaikka kielen voisikin keittää vaan mausteliemessä, berliinin kielen mureus oli jotain ihan eri luokkaa kuin aiemmin maistamani kielet. Tällä kertaa päätin kokeilla tätä reseptiä ja nyt olen myyty. Aikaa piti kuitenkin varata viikon verran, vaikka itse työvaiheisiin ei mennyt kuin muutama minuutti siellä täällä.

Viikon muhimisen jälkeen kieli keitetään ja kuoritaan ja sen jälkeen se on valmista paistettavaksi leivän päälle. Näistä kielileivistäni tuli oikein hienot ja upeat herkutteluleivät! 

Mieheni oli sulaa vahaa näiden leipien äärellä. Ja jos totta puhutaan, ottaisin tällaisen muutaman euron kielileivän milloin tahansa toistakymppiä maksaneen sisäfileepihvin sijasta! 
Mieheni oli sulaa vahaa näiden leipien äärellä. Ja jos totta puhutaan, ottaisin tällaisen muutaman euron kielileivän milloin tahansa toistakymppiä maksaneen sisäfileepihvin sijasta! 

Herkutteluleivät paistetulla kielellä ja kapriskastikkeella

1 kieli = n. 6 annosta

kielen säilöntäliemi: 

  • 200 g fariinisokeria
  • 300 g hienoa merisuolaa
  • 6 katajanmarjaa
  • 6 neilikkaa
  • 6 mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 litraa vettä 

kielen keitinliemi: 

  • 2 l vettä
  • 3 rkl suolaa
  • 1 sipuli 
  • 1 laakerinlehti
  • ½ valkosipuli 
  • ½ fenkoli

leipiin: 

  • hyvää juureen leivottua vaaleaa leipää
  • oliiviöljyä
  • kapriksia
  • voita
  • Dijon-en-Grains –sinappia
  • majoneesia
  • tuoretta piparjuurta

Mittaa kaikki säilöntäliemen ainekset kattilaan. Kiehauta ja laske lämpöä, keittele hiljaa 5 minuuttia, kunnes kaikki sokeri ja suola on liuennut. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. 

Käsittele kieli. Pese se ja kuivaa talouspaperiin. Poista kielen kannasta rasvat ja roippeet sekä mahdollinen lihan yli ulottuva nahka. 

Aseta kieli keraamisen tai lasiseen syvään kulhoon ja kaada huoneenlämpöiseksi hautunut liemi kielen päälle. Aseta puhdas lautanen kielen päälle painoksi, jotta se pysyy mausteliemen pinnan alla ja peitä astia kelmulla. Nosta jääkaappiin viikoksi. 

Kalasta kieli ulos liemestä ja laita se kattilaan. Lisää keitinliemen ainekset. (Tässä kohtaa lähdereseptissä ei puhuta suolasta, mutta lisäsin omaan versiooni suolaa, sillä en halunnut että kielestä tihkuu kaikki suola sitä keitettäessä. Laitoin keitinvihanneksiksi mitä sattui jääkaapista löytymään.) Kiehauta, laske lämpöä ja keitä hiljaa 4 tuntia. 

Nosta kuuma kieli pihdeillä keitinliemestä leikkuulaudalle ja heti kun vaan kykenet, vedä kielen nahka pois (se lähtee helpommin kuumana). Nosta kieli takaisin liemeen ja anna sen jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi, nosta sitten liemestä pois ja jäähdytä jääkaapissa, ellet tarjoa kieltä heti. 

Leipien kokoaminen: 

Voitele leipäpaat kevyesti oliiviöljyllä. Paahda rapeiksi joko pannulla tai kaasuliedellä ritilän päällä. 

Leikkaa kielestä 1 cm paksuja viipaleita. Paista kielipalat kuumassa voissa molemminpuolin rapeiksi, mausta suolalla. Nosta sivuun. 

Lisää pannulle pari ruokalusikallista sinappia, pari ruokalusikallista kapriksia ja lisää voita, paistele, kunnes voi on kuohahtanut, lisää sitten tilkka vettä, sekoita kastikkeeksi ja nosta pannu liedeltä. 

Pursota leiville majoneesia ja asettele sitten leiville kielipaloja. Lusikoi päälle kapriskastiketta ja halutessasi viimeistele raastamalla päälle tuoretta piparjuurta. 

Meidän perheelle koko keitetty kieli on aika paljon lihaa, joten siitä riitti puolet pakastettavaksi. Keitetty kieli odottaa siten kevään ekaa pyöräilyretkeä, jolloin voin viipaloida sen patongin väliin evääksi!

Tämä kielenvonkale oli edullinen löytö.
Tämä kielenvonkale oli edullinen löytö.
Kielestä ei jää paljoa putsattavaa ensimmäisellä kierroksella. Kielenkannat voivat olla herkälle rujon näköisiä - itse perkaan ne tarkemmin vasta kun kieli on keitetty, jolloin voin säästää kielen kauniimmat palat leipien päälle ja ne ei niin esteettiset sitten vaikka keittoon tai pasteijoiden täytteeksi.
Kielestä ei jää paljoa putsattavaa ensimmäisellä kierroksella. Kielenkannat voivat olla herkälle rujon näköisiä - itse perkaan ne tarkemmin vasta kun kieli on keitetty, jolloin voin säästää kielen kauniimmat palat leipien päälle ja ne ei niin esteettiset sitten vaikka keittoon tai pasteijoiden täytteeksi.
Säilöntäliemen ainesten punnaamista. Olen sanonut tämän ennenkin, mutta hehkutan taas - keittiövaakani on luottokaverini monessa ruoanlaitossa!
Säilöntäliemen ainesten punnaamista. Olen sanonut tämän ennenkin, mutta hehkutan taas - keittiövaakani on luottokaverini monessa ruoanlaitossa!

Kieli valmiina keitettäväksi. Jos et jaksa vahtia kieltä liedellä, voit myös kypsentää sen uunissa. Tällöin lämmitä liemi kiehuvaksi, peitä kannella ja laita 150-asteiseen uuniin 4-6 tunniksi. Uuni on toki isompi energiasyöppö ja sen tehosta riippuen voi viedä pidemmän ajan kuin liesi.
Kieli valmiina keitettäväksi. Jos et jaksa vahtia kieltä liedellä, voit myös kypsentää sen uunissa. Tällöin lämmitä liemi kiehuvaksi, peitä kannella ja laita 150-asteiseen uuniin 4-6 tunniksi. Uuni on toki isompi energiasyöppö ja sen tehosta riippuen voi viedä pidemmän ajan kuin liesi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Herkkusuu
1/3 | 

On meidän lähikaupan kauppias varmaankin lukenut tämän herkkuohjeen kun oli tuore naudan kieli tarjouksessa 1.99€. Sen kunniaksi kokeilen heti tänään tätä 😋

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No nyt!! Pitää melkein udella että mistä kaupasta saa kieltä noin hyvään hintaan? Voi olla että kurvaan sinne huomenissa! :D

Pirjo_68
2/3 | 

Sold! Ostin tänään REKOsta naudankielen. 80-luvulla tehtiin köksäntunnilla siitä jotain, mutta sen jälkeen olen ollut siihen konkreettisesti kosketuksissa kesätyössä makkaratehtaalla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat