Sen lisäksi, että työni on antoisaa eikä yksikään päivä ole samanlainen, sen hyvä puoli ovat kuvauksista yli jääneet raaka-aineet. Kun puran väsyneenä settiä 15-tuntisen työpäivän päätteeksi, saan pientä iloa siitä, jos minun ei tarvitse seuraavina päivinä käydä ruokakaupassa. Töistä saa usein kotiinviemisiä.

Jos kuvauspaikalla on käytössä kunnon kylmälaitteet ja noudosta pystytään sopimaan hyvissä ajoin, ruoat menevät hyväntekeväisyyteen. Esimerkiksi Master Chef -ohjelman kuvauksista olemme lahjoittaneet yli jääneet raaka-aineet esimerkiksi Hurstin säätiölle. 

Joskus taas jaettavaksi ei jää mitään järkevää, tai kukaan ei välitä ottaa mukaansa tarjolla olevia, muutaman tunnin huoneenlämmössä olleita jugurtteja. Joskus työryhmän jäsenet saavat päivän jälkeen mukaansa pullotolkulla kivennäisvettä, toisinaan taas ainekset viikonlopun ateriaan.

Aika moni uusi ruokalaji on saanut alkunsa tästä samasta tenkkapoo-tilanteesta. Kaapissa on omituinen määrä ja valikoima elintarvikkeita, jotka pitäisi saada muutettua ruoaksi, mielellään vielä sellaiseksi, jota voi pakastaa tai tarjota kavereille. Samalla tuntuu, ettei kaapissa ole mitään järkevää, koska ei ole ehtinyt töiltään hoitamaan tavanomaisia ruokaostoksiaan. 

Kerran kotiin viemisiksi jäi sateisessa metsässä rekvisiittana ollutta leipää sekä kolme kiloa porkkanaa. Kolme kiloa porkkanaa.  Tekisinkö porkkanakeiton? En, liian tylsää. Paahtaisinko uunissa? Äh, pitäisi käydä kaupassa ostamassa jotain paahdettujen porkkanoiden kylkeen.

Mutta mitä löytyy aina kaapista? Risottoriisiä! Lisätään siihen kermaa, pekonia sekä porkkanaa, niin saadaan täydellinen sunnuntairisotto!

Nyhjää tyhjästä -päivät ovat välillä ihan parhaita kokkailupäiviä. Porkkanarisotosta tuli niin hyvää, että jaan reseptin kanssanne.

Kermainen porkkanarisotto

neljälle

  • 14 pientä porkkanaa (n. 500 g)
  • ½ appelsiini
  • 1,5 dl kermaa
  • 4 siivua pekonia
  • voita ja oliiviöljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • n. 3 dl risottoriisiä
  • 1,5 dl valkoviiniä (tai loraus valkoviinietikkaa ja ½ appelsiinin mehu)
  • n. 1 l kanalientä (esim. Reformin kanaliemijauheesta)
  • rakuunaa, timjamia tai salviaa
  • 1 dl raastettua pecorinoa tai parmesaania
  • suolaa ja mustapippuria

Kuori porkkanat. Jätä 4 pientä porkkanaa sivuun ja laita loput appelsiininpuolikkaan kanssa kattilalliseen suolattua vettä. Keitä kypsiksi. Heitä puolikas appelsiini pois ja soseuta porkkanat hienoksi kerman kanssa.

Paista pekoni korkeareunaisessa pannussa rapeaksi, nosta sivuun. Leikkaa sivuun jättämäsi porkkanat pituussuunnassa neljään osaan. Lisää ne pannuun ja paista rapeiksi pekonin rasvassa. Lisää tarvittaessa voita ja  pieni tilkka vettä. Nosta porkkanat pois.

Lämmitä kanaliemi kasarissa. Lisää sipuli ja valkosipuli pannuun. Pehmennä hetken, lisää sitten risottoriisi ja paista, kunnes riisinjyvät kuullottuvat hieman. Lisää pannuun valkoviini ja anna imeytyä riiseihin. Lisää yrtit ja kauhallinen kanalientä. Hämmennä varovasti puukauhalla, kunnes neste imeytyy. Lisää lientä ja jatka näin, kunnes riisi on sopivan kypsää. Jos käytit varrellisia yrttejä, ongi ne tässä vaiheessa pois risotosta. Ne ovat jo tehneet tehtävänsä ja antaneet makua ruokaan.

Kääntele porkkanasose risoton sekaan ja lisää raastettu pecorino tai parmesaani. Maista risottoa ja mausta suolalla ja pippurilla. Silppua pekoni. Annostele risotto lautasille ja koristele paistetuilla miniporkkanoilla ja pekonilla.

 

Ohjeet onnistumiseen:

Reseptin juju on porkkanasoseen ja risoton pehmeä yhdistelmä. Sitä kannattaa hyödyntää muidenkin raaka-aineiden kanssa. Esimerkiksi pehmeä gorgonzola tai paahdetut mantelit sopisivat risoton päälle. 

Minulla ei sunnuntaina ollut kaapissa valkoviiniä (hei, kenellä on?), joten korvasin sen lisäämällä riisiin lorauksen valkoviinietikkaa ja noin desin appelsiinimehua. Kikka toimii hyvin kasvis- ja äyriäisrisotonkin pohjassa. Myös skumpan jämiä tai kuivaa vermuttia on tullut paremman puutteessa käytettyä.

Reseptistä saa helposti vegeversion jättämällä pekonit pois ja käyttämällä kasvislientä. Tosin lisäisin silloin parmesanin määrää, jotta ruoassa säilyy täyteläisyys. Jos et käytä pekonia, paista risoton päälle tulevat porkkanat voissa tai oliiviöljyssä tai jätä ne pois. 

Käytin risoton viimeistelyyn yli jääneitä miniporkkanoita. Niitä on hankala saada tavallisesta kaupasta, mutta valitse viimeistelyyn pienimmät porkkanat ja leikkaa ne neljään osaan, niin ne kypsyvät pannulla sopiviksi. Lisää tarvittaessa paiston loppuvaiheessa pieni tilkka vettä, jotta porkkanat hautuvat rapsakan kypsiksi. 

Kun on tehnyt niin paljon töitä että joka paikkaan särkee, on lohturuoka kuten täyteläinen risotto paikallaan. Kuvassa on lempiaterimeni: Aira-mummolta peritty täydellinen risotonsärpimishaarukka!
Kun on tehnyt niin paljon töitä että joka paikkaan särkee, on lohturuoka kuten täyteläinen risotto paikallaan. Kuvassa on lempiaterimeni: Aira-mummolta peritty täydellinen risotonsärpimishaarukka!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram