Pienenä isällämme oli hauska tapa: hän toi kerran viikossa kotiin uuden hedelmän tai vihanneksen, jota sitten ihmeteltiin ja maisteltiin yhdessä. Näin tuli tutuksi pikkuhiljaa koko heviosaston valikoima, aina arkisemmista eri värisistä paprikoista latva-artisokkaan ja pomeloon. Olen ollut kuulemma vauvasta asti perso raaoille vihanneksille ja hedelmille, mutta viimeistään nämä yhteiset hetket sinetöivät rakkauteni kaikkiin kasviksiin. Tämän olen halunnut välittää pojallenikin. 

Siksi toin taannoiselta Madeiran reissultani tuliaisiksi mieluummin hedelmiä, kuin lelun.

 

Yksi mieleenpainuvimmista asioista Madeiralla on sen ainutlaatuinen ilmasto. Siellä on leutoa, kosteaa ja vihreää ympäri vuoden. Ja siksi Madeiralla myös kasvaa mitä mielettömin flora; saari onkin suosittu kohde kasveista ja luonnosta kiinnostuneille. Trooppisen ja leudon ilmaston vuoksi myös hedelmät viihtyvät Madeiralla. Kotitalojen pihoilla kasvaa mielettömien kukkien lisäksi guava- ja banaanipuita ja torilla vasta olikin ihmeteltävää. 

Lelut ovat Madeiralla ihan samanlaisia kuin täälläkin, mutta vastaaviin hedelmiin mitä Madeiralla näin, en ole suomessa törmännyt.  Jo Madeiralainen banaani on ihan omanlaatuisensa: makean hilloinen ja sopivan pieni. Joten matkalaukkuuni sujahti tältä reissulta lapsen iloksi pussillinen hedelmiä. 

Aracais -hedelmä on vaaleanvihreä tai keltainen, pienen luumun kokoinen pallero, joka syödään kuorineen. Se maistui guavalta. Syvän viininpunaiset ja oranssinpunaiset marjat ovat puolestaan Wikipedian mukaan Brasilialaisia kirsikoita.
Aracais -hedelmä on vaaleanvihreä tai keltainen, pienen luumun kokoinen pallero, joka syödään kuorineen. Se maistui guavalta. Syvän viininpunaiset ja oranssinpunaiset marjat ovat puolestaan Wikipedian mukaan Brasilialaisia kirsikoita.
Fuchalin torin tarjontaa. Lukuisat eri passionhedelmälajikkeet ja muut eksoottiset herkut odottavat ostajiaan - mutta varo: Funchalin hedelmätori on turistinen ja hinnat katossa, parempaan hintaan löydät hedelmät isosta supermarketista tai muualta saaresta.
Fuchalin torin tarjontaa. Lukuisat eri passionhedelmälajikkeet ja muut eksoottiset herkut odottavat ostajiaan - mutta varo: Funchalin hedelmätori on turistinen ja hinnat katossa, parempaan hintaan löydät hedelmät isosta supermarketista tai muualta saaresta.

Suurin yllätys oli se miten montaa eri passionhedelmälajiketta Madeiralla kasvaa ja miten moneen itsellekin aivan uuteen hedelmään törmäsin - sellaisiin joille en osaa antaa suomenkielistä nimeä tässä, joten pahoittelut siitä. Sain torilla eksoottisimpiin hedelmiin ohjeet että mitkä syödään kuorineen ja missä on kivi.

Kotona sitten pesin kaikki hedelmät huolellisesti ja laitoin ne esille ja niin ryhdyimme maistelupuuhaan. 

Viidestä eri passionhedelmälajikkeesta riitti maisteltavaa. Jokaisessa oli hieman erilainen koostumus ja maku.
Viidestä eri passionhedelmälajikkeesta riitti maisteltavaa. Jokaisessa oli hieman erilainen koostumus ja maku.

Alfin suosikki oli sammakkohedelmäksi ristimämme passionhedelmä, jonka hedelmäliha maistui hedelmäkarkeilta.
Alfin suosikki oli sammakkohedelmäksi ristimämme passionhedelmä, jonka hedelmäliha maistui hedelmäkarkeilta.


...oli aika hapokas! Mutta siitä tuli lopuksi yksi satsin suosikki.​​​​
Madeiralainen kirsikka...
 


Söimme nämä kaikki parissa päivässä, jokaiselle löytyi omat suosikkinsa.
Söimme nämä kaikki parissa päivässä, jokaiselle löytyi omat suosikkinsa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat