Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista.

Mun kasvimaa on innostunut viime aikojen sateista, ja nyt se räjähtää käsiin! Pistän laatikkoni kuriin ja teen tilaa pavuille ja myöhemmin kypsyville kasviksille tekemällä vihreää shakshukaa. 

Shakshuka on yksi meidän perheen lemppariruuista, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia. Perinteiseen, punaiseen shakshukaan voi pilkkoa kinkkupaketin jämät, eilisten grillibileiden makkaran jämät ja grillatut vihannekset, tai sitten voi kurkistaa kuivakaappiin ja lisätä tomaattiseen soossiin voipapuja tai kikherneitä. Ja mukaan menee myös kaikki jääkaapin avatut tomaattimurskapurkit, kourallinen säilöttyjä artisokan sydämiä tai se puolikas fetapaketti. 

Punaisen shakshukan reseptin jaoin vähän aikaa sitten ja se löytyy täältä, mutta tässä tulee vihreä shakshuka! Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista. Kastikkeen muhevuuden tekee purjo, joka pehmenee tässä reseptissä makeaksi ja suussasulavaksi. Sen lisäksi vihreään shakshukaan voi sitten laittaa lähes mitä haluaa: lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, nokkosta, maitohorsmaa... 

Pomminvarma tapa onnistua shakshukan maustamisessa on käyttää vihreää harissatahnaa, jota saa hyvin varustelluista kaupoista. Myös punainen harissatahna käy mainiosti, mutta tässä vihreässä on aivan ihana yrttinen maku. 

Tein viimeksi shakshukaa lapseni kanssa, ja on siinä kananmunassa vaan lapselle jotain taikaa: jokainen vihreään kastikkeeseen kypsymään rikottu kananmuna sai lapselta ’OOOOH!’ huudahduksen ja aplodit! Myös ruoka maistuu ihan eri tavalla, kun on ollut mukana sen valmistamisessa. 

Ja nyt kun mökeillä ja kaupungissa ravaa ystäviä ja sukulaisia nauttimassa yhdessäolosta, kannattaa muistaa, että vihreä shakshuka on ihanuus, jolla syötät isommankin porukan! Ruuan voi tarjoilla suoraan muurikalta tai pannusta ja riittää, kun leikkaa sivuuun muutaman palan hyvää maalaisleipää. 

VIHREÄ SHAKSHUKA

Kuudelle
  • 2 purjoa
  • 1 vihreä paprika
  • 250 g pinaattia, nokkosta, mangoldia, muita vihreitä (tai sekalaisessa suhteessa kaikkia)
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl kuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • n. 2 dl vettä
  • 1 rkl vihreää harissatahnaa (myös punainen harissa käy!)
  • 6 kananmunaa
  • 100 g fetaa

Jos käytät tuoretta pinaattia, käsittele sitä kumihanskoin: laita nokkosen lehdet isoon siivilään ja pese runsaalla kylmällä vedellä. Revi lehdet pienemmiksi. Tee sama pinaatille, tosin käsineet eivät ole tarpeen.

Leikkaa purjot puoliksi ja vielä pituussuunnassa halki. Huuhtele huolellisesti mullasta ja hiekasta. Suikaloi ohuesti. Paloittele paprika 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna tillin varret ja lehdet eri kippoihin – lehdet jätetään viimeistelyyn. Soseuta kirsikkatomaatit tehosekoittimessa. 

Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa pannussa ja laita kuivat mausteet öljyyn paahtumaan. Kun mausteet alkavat tuoksua, lisää purjo ja paprika ja kuullota pehmeäksi, noin 10 minuuttia. Lisää mukaan vihreät (eli pinaatti, nokkonen tms.) sekä tillin varret ja kuullota, kunnes ne pehmenevät; vihreät voi joutua lisäämään vähän kerrallaan ja hauduttamaan kasaan, jotta kaikki lehdet mahtuvat. Lisää pannuun soseutetut kirsikkatomaatit, vesi ja harissatahna, kiehauta ja anna muhia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. 

Tarkista shakshukan maku, lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan. Lisää muhennokseen sen verran raikasta vettä, että se on koostumukseltaan vellimäistä – ylimääräinen vesi haihtuu kananmunien kypsyessä, mutta estää muhennosta palamasta pohjaan. Tee muhennokseen lusikalla kuusi halkaisijaltaan 5 cm:n kokoista syvennystä. Riko kuhunkin kananmuna ja anna hautua, kunnes valkuaiset ovat kypsyneet, noin 10 minuuttia. 

Murusta kypsän shakshukan päälle fetaa ja koristele tillillä. Tarjoa suoraan pannusta tuoreen leivän kera. 

Vinkki: Vihreään shakshukaan voit hyödyntää muitakin vihanneksia kuin yllä olevia aineksia, kurkkaa ennen aloittamista jääkaappiin. Shakshukaan voi esimerkiksi silputa nuutuneet yrtit tai paistaa kesäkurpitsaa. Kokeile myös keventää vaihtamalla feta isoon lusikalliseen turkkilaista jugurttia. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram