Divitan uusin viikkoteema hyvinvoinnin lisäämiseksi (Divitan Hyvinvoinnin huippuvuosi 2016) sai suuntaamaan katseen omalle lautaselle.

-> Minkä näköinen on henkilökohtainen lautasmallini?
-> Mitä ruoka-aineita suosin?
-> Välttelenkö joitakin ruoka-aineita ja miksi?

Itse olen opettelemalla opetellut jokunen vuosi sitten ravintovalmennuskoulutuksen myötä syömään enemmän kasviksia ja marjoja. Hedelmät ovat kyllä aina menneet helposti välipalana ja eväänä. Marjoja syön rahkan, jogurtin ja smoothien seassa, puuron päällä tai sellaisenaan. Kasvikset nautin lämpimän ruoan yhteydessä, salaattina ja puolihuomaamatta leivän päällä. Sesongin mukaan syöden saa mukavasti vaihtelua ruokavalioon.

Tähtään vähintään viiteen suureen kouralliseen päivässä kasviksien, hedelmien ja marjojen suhteen sekä mahdollisimman värikkääseen ateriakokonaisuuteen. Ne ovat olleet itselleni ne parhaimmat muistisäännöt – tämän perinteisen lautasmallin lisäksi, jossa siis puolet kasviksia, ¼ lihaa / kanaa / kalaa ja ¼ lisuketta (tumma riisi, tumma pasta, peruna tms).

Lisäksi noudatan hyvin pitkälti FODMAP-ruokavaliota, sillä olen suolistovaivainen. Olen saanut helpotusta vatsakipuihini pitäytymällä vähälaktoosisissa tuotteissa sekä opettelemalla kohtuutta omaa vatsaa ärsyttävien ruoka-aineiden kanssa.

Jos satun syömään liian rasvaista ruokaa, tiedän kivun tulevan 15 minuutin sisään ruokailusta. Myös liian mausteinen ruoka koskee vatsaani. Liiallinen sokeri (herkut) saa etovan ja väsyttävän olon. Hyvä mittari omalle syömiselle sekä välteltäville ruoka-aineille onkin se, millainen olo on ruokailun jälkeen. Välttämisruokavalioon ei ole syytä, jollei keho oirehdi.

Usein toistamme ruokalistallamme kuin huomaamatta samoja ruokia viikosta toiseen. Jopa unohdamme tiettyjen ruokalajien olemassa olon. Ruokavalio muuttuu tylsäksi ja yksitoikkoiseksi. Tällöin on hyvä ottaa esimerkiksi Google käyttöön. Hyviä reseptejä on netti pullollaan. Esimerkiksi mieluisan raaka-aineen mukaan hakemalla löytyy netistä jo vaikka sun mitä.

Kun ruokavaliosta on 80 % kunnossa, kestää se hyvin herkuttelutkin. Syömisen ei tarvitse olla tylsää eikä ilotonta! Terveellisesti syöminen ei tarkoita sitä, etteikö ikinä saisi herkutella. Terveellisiäkin herkkuja on netissä runsaasti, esimerkiksi Kiloklubissa.

Kalaa tiedän syöväni liian vähän. Muutoin tärkeimmät linjat ovat kunnossa. Tiedän syöväni monipuolisesti.

Olemme hieman nyt lipsuneet viikottaisen ruokalistan teosta – se on yksi hyvä tapa myös säästää ruokakuluissa, sillä suunnitelmallisesti ostoslistan mukaan ostellen ei tule ostoskärriin mätettyä mitään ylimääräistä eikä heräteostoja! Tämä teema sattui siis hyvin tähän muistutukseksi: Nyt palataan takaisin hyväksi totuttuun rytmiin:

 

maanantaisin keittopäivä

tiistaisin pasta / riisi & lisuke

keskiviikkoisin peruna & lisuke

torstaisin kanaruoka

perjantaisin pizzaa, lämpimiä leipiä, tortillaa tms

lauantaisin kalaruoka

sunnuntaisin pihviruoka tai jotain muuta vähän ”juhlavampaa”

 

Lisäksi meidän koko perheen yhteisenä teemana, harrastuksena on tänä vuonna tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin. Näin ruokailuun saa yhdistettyä uusia elämyksiä ja kokemuksia sekä yhdessä tekemisen. Yhdessä lasten kanssa on kiva kokkailla – eskarilainen meillä etenkin on jo iso apu keittiössä ja haluaa kokkailla siellä ihan omin päinkin. Lapset saavat harjoitusta ja onnistumisen kokemuksia sekä ilahduttavat meitä muita ruokayllätyksillään. Ei pöllömpää! :)

Millaisin keinoin Sinä olet monipuolistanut ruokavaliotasi?

 

Niina :)

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Hyvinvointialalla ja HR-asiantuntijatehtävissä toimivan freelancerin,

Niina Koposen ajatusten virtaa, oivalluksia elämästä.

Unelmien toteuttamista ja merkityksellisen elämän luomista.