Parina päivänä oon tässä nyt kuopinut tuota meidän pihaa! :) pidän paljon puutarha työskentelystä ja kalorit saa hyvin liikkeelle noissa hommissa ;) Eli istutuksille pihassa ei ole moneen vuoteen tehty mitään, niin aattelin leikata melkein kaikki mataliksi että uudet saa kasvaa tilalle ja kukkaistutukset pistän uusiksi, oman näköisiksi ja mieleisiksi. 

Aloitin meidän etupihasta jossa oli kukkaistutuksia kahdessa kohtaa:

Eli tässä ikkunan edessä ja ulko-oven edessä pihatietä myöten menevä soiro, josta en muistanut ottaa lähi kuvaa ennen kuin aloitin työt, mutta samanlainen istutus siinä oli kuin tässä kuvassa näkyy.  Aloitin siitä ja lapioin ylös kaikki istutukset, mikä näyttää nyt tältä: 

Kuvassa näkyy vielä yksi istutus jonka kaivoin ylös, kyllä oli raskaita, mutta ylös ne sieltä nousi ? En tiedä vielä mitä tähän istuttaisin, mutta halusin paremmin näkyviin taka alalla olevan männyn, joka on kaunis ?

Sitten siirryin ikkunan edessä olevalle kummulle ja käänsin sen ympäri ja siihen istutin syksyisiä kasveja:

Seuraavaksi menin takapihalle jossa on marjapuskia, jotka saa kaikki poikkasta matalaksi, mutta yhden nyt vielä jätän rauhaan, niin saa ensi vuonna vähän marjoja ? 

Siitä se raivaaminen jatkuu ja tarkotus olisi saada hyvään kuntoon kevättä varten ja lokakuun ajan on kaatopaikka auki, johon saa mennä kippaamaan puutarha jätteet :) innostusta riittäisi myös tehdä syysistutuksia ruukkuihin ja ulko-oven vierustaan koristeita, niitä varmaan näkyy täällä sitten seuraavaksi ????? 

Kommentit (2)

L

Moikka,

Kiinnitti huomiota tuo marjapuskien leikkaaminen matalaksi. Onko tarkoitus hävittää puska, vai antaa kasvaa uutta? Meille kävi niin että leikattiin villiintyneet matalaksi, eikä otettu selvää mikä olis parasta säilyttääkseen pensaat.
Siinäpä kävi niin että pensaat haaroi valtavan tiheäksi, muttei tuottaneet marjoja viidessä vuodessakaan. Laitoin vuosittain uusia, ja seurailin tilannetta. Tänä kesänä hävitin nuo villiintyneet.

On mahdollista että näin kävi siksi että olivat ennestään hoitamattomia. Mutta kun kattelin viinimarjojen leikkaukseen ohjeita, ne opasti leikkaamaan huonot/hankaavat oksat juuresta pois. Muttei kerralla kaikkia, just tuon takia että tulevat niin tuuheiksi kun haarovat katkaistusta kohdasta.

Kirjoitteleppa miten marjapensaiden kanssa käy, jos annat niiden kasvaa uudelleen ?

Heidi86
Liittynyt7.7.2016

Kiitos kommentistasi :) joo varmaan on virhe jo käynyt kun katkasin oksat noin matalaksi, vähä paha tapa minulla tehdä ensin ja miettiä sen jälkeen :D ideana oli siis että kasvaisi uutta tilalle, mutta jo leikatessa huomasin että moni oksa oli lahoa tai ihan mädäntynyttä.. ja huomaa että todella vanhat puskat jo on, eikä ole aikoihin hoidettu..

Jos alkaa kauhean vaivalloiselta kasvu näyttämään, niin revin kokonaan pois ja uudet tilalle.. ja kun mietin tätä vielä enemmän, niin en oikeastaan paljoa punaviinimarjoja edes syö/syödä, niitä vaan on aina jokaisen pihalla :D valkoiset viinimarjat taas ovat mielestäni parempia, niin niitä voisin noiden tilalle ostaa :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoitan blogia 1980-luvun rakennetusta omakotitalon remontoinnista. Talo on 93 neliöinen tiilitalo ja alkuperäisessä kunnossa, eli kaikki pinnat ja huoneet käydään läpi. Talosta remppaamme oman näköisemme kodin :)