Meillä tämä viikonloppu on syömisen määrän puolesta muistuttanut joulua. Perjantaina pääsimme koko perhe nauttimaan ihan täydellisen buffet-pöydän antimista. Lauantaina ja sunnuntaina kestitsimme vieraita muutamaankin eri otteeseen. Lauantaina ystäväperheemme vietti kanssamme ihanaa kesäpäivää ja -iltaa. Iltapäiväkahveille innostuin iltaruokaa silmällä pitäen leipomaan tuoreita sämpylöitä, jotka katosivatkin lautaselta alle aika yksikössä. Tällä kertaa vähän epätervellisempi versio, kun kaapista löytyi siemenleipäinnostuksen jäljiltä pelkkiä vehnäjauhoja :D. Pavlovaa tottakai, ja aikuisille lasilliset kuohuvaa.

Viime syksynä tutustuin espanjalaiseen Cavaan, Pares Baltaan. Vaikka en kokenutkaan rakkautta ensi kulauksella, toisen mahdollisuuden antaminen kannatti ehdottomasti! Meidän nelihenkiseen raatiin tämä upposi täysin. Kaikille maistui, ja Paras Balta pääsee ostoskoriin ehdottomasti toistekin. Tämä cava on erittäin kuivaa, muttei varsinaisesti napsaa, ja on omasta mielestäni erittäin helppo tuttavuus vähän makeammankin kuplajuoman ystävälle. Itse rakastan kuivia kuohuvia, joten siinäkin mielessä tämä valinta on nappi. Päätöksentekoon vaikutti myös Luomu-merkintä, ja sopiva noin 11€:n hintalappu. Muutama marja lasiin ja kesäinen tervetuliaismalja on valmis juotavaksi - por favor! 

Uunituoreita sämpylöitä voin pitimiksi, ja sitten vähän kuplivaa ja makeaa. Nam! 

Pavlovien ja kakkujen jälkeen miehet lähtivät lasten kanssa puistoilemaan ja me naiset saimme nauttia hetken hiljaisuudesta ja omista jutuistamme. Päivälliseksi kyhättiin itse tehtyjä grilliburgereita, olinhan leiponut ne sämpylät valmiiksi sekä pihvit valmistettu "lähitilan" jauhelihasta, jonka jälkeen ei muuten teekään enää mieli Prisman kylmätiskille. Jälkkäriksi ehkä kaikkien aikojen helpoin jälkiruoka, elikkäs sitruunaposset. T A I V A A L L I S T A! Valmistuksen helppoudesta ei uskoisi, että aikaan saa jotain niin järkyttävän hyvää! 

Sitruunapossetit tein Ego-sarjan kahvikuppeihin, joihin tulee mielestäni juuri sopivan kokoiset annokset.

Sunnuntaina ruokailoittelut jatkuivat tämän kesän perinteeksi muodostuneilla vuohenjuustomansikkasalaatilla ja pavlovilla sekä grillatuilla naudanpihveillä. Ai että! Kyllä nyt kelpaa lähteä uuteen viikkoon. Tiedossa kirppistelyä, ensimmäistä yhteistä koko perheen lomaviikkoa kotikaupungissa ja ihania vieraita - eli lisää keittiökokeiluita! Neiti Näpsän kummit tulevat Jyväskylästä, ja heille olemme aina tavanneet kokeilla uusia reseptejä, ovat ihanan ennakkoluulottomia ruokavieraita. Jotakin siis luvassa varmasti tännekin. 

Ihanaa viikkoa!

Ohje sämpyöihin

Ainekset:

1 ps kuivahiivaa

5dl kevytmaitoa

11dl vehnäjauhoja

25g voita

0,5-1dl oliiviöljyä

1,5tl suolaa

Valmistus

Sekoita kuivahiiva lämmitettyyn (n.42 asteista) maitoon. Lisää jauhoja desilitra kerrallaan esim. puuhaarukalla sekoittaen. Kun jauhoja on lisätty noin puolet, lisää sekaan huoneenlämpöinen, pehmeä voi. Jatka jauhojen lisäämistä noin desilitra kerrallaan ja vaivaa taikinaa tässäkohtaa käsin. Lisää suola ja oliiviöljy taikinaan ja vaivaa vielä 10-15minuuttia. Muotoile sämpylät pellin alle. Minulla tästä annoksesta tuli 15 kpl normaalikokoisia sämpylöitä ja 4 kpl isompia hampurilaissämpylöitä, jotka paistoin eri pellillä ja koristelin ne seesaminsiemenillä ennen paistamista. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla 1,5 tuntia. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, kunnes ovat kauniin kullanruskeita. Nauti tuoreina voin kera. 

Ohje sitruunapossettiin (4:lle)

3,5 dl kuohukermaa

1,5 dl sokeria

1dl puristettua sitruunanmehua

haluamasi koristeet, esim. sitruunankuorta, mustikoita, mansikoita tai vadelmia, mitä tahansa hedelmää..

Kuumenna kuohukerma ja sokeri kattilassa, koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita sekaan sitruunanmehu, halutessasi myös sitruunan kuorta. Lisää annosastioihin ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään nelisen tuntia. Lisää koristeet ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ikuinen intohimo hyvään ruokaan, uusiin makuelämyksiin - eli kokkaamiseen ja leipomiseen. Tavoitteena stressittömämpi elämä ja valmiimpi koti, vähemmän huonoa omaatuntoa, enemmän nautintoa. Kaksi pientä lasta, kaksi vähän vanhempaa koiraa.